ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αλλάζουν τα δεδομένα στην υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής

Ένα σημαντικό βήμα στην υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής με επαρκή ποσότητα νερού, με όρους εξοικονόμησης για το περιβάλλον αλλά και για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, σηματοδοτεί απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Την Πέμπτη 8/11/2018 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Διαύγεια» η απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που αφορά στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου μεταφοράς νερού για την υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής.

Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία απαιτούμενη για να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις/αδειοδοτήσεις για την πλήρη ωρίμανση του έργου και την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησής του στο Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ.

Η κατασκευή και η λειτουργία του έργου αυτού έχει βαρύνουσα σημασία για την υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής γι’ αυτό και εντάχθηκε στον προγραμματισμό των υποδομών της ΔΕΥΑΚ, η οποία με εργώδη προσπάθεια ετών μπόρεσε να ολοκληρώσει την πληρότητα του φακέλου του έργου.

Στην προσπάθεια της αυτή η ΔΕΥΑΚ βρήκε αρωγούς και υποστηρικτές στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ιδίως τον ίδιο τον αν. υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο για τους οποίους νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τις ειλικρινείς ευχαριστίες της.

Μέσω της υδροδότησης της Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής με ένα έργο κόστους 7 εκ. ευρώ, απομακρύνεται η προοπτική του φράγματος των Συμβόλων κόστους 55 εκ. ευρώ. Τα ευχάριστα αυτά νέα ήταν “αναμενόμενα για εμάς”, σχολίασε στο ράδιο Χρόνος 87,5 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρσταύρου κάνοντας λόγο “για έναν αγώνα δρόμου όλο αυτό το διάστημα στο σύνολο της υλοποίησης του έργου και της ωρίμανσης, γιατί ήταν μια σύλληψη που ήρθε να καλύψει τα κενά του φράγματος Συμβόλων, με έναν αγωγό εκμεταλλευόμενοι τα υφιστάμενα φράγματα της Γρατινής. Μπήκαμε στη διαδικασία της ωρίμανσης, κάναμε όλες τις μελέτες, μας έγιναν όλες οι παραχωρήσεις των τεμαχίων που απαιτούνται για να χτίσουμε τα αντλιοστάσια, αλλά εκκρεμούσε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή το φράγμα της Γρατινής από την χρήση που έχει σήμερα να αποκτήσει και τη χρήση της ύδρευσης“.

Με δεδομένο ότι είναι ήδη η ανοικτή η πρόσκληση στο Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. και έχει πάρει παράταση 15 ημερών, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον κο Φάμελο, κατόπιν και παρέμβασης του δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη. “Ο φάκελος ήταν ήδη προ μηνών στο υπουργείο, αλλά η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων απαιτεί βαριές διαδικασίες και έχει πολλούς ελέγχους. Από τη στιγμή που πήρε την έγκριση των υπηρεσιακών αρχών, μετά έπρεπε να πάρει την έγκριση των τμημάτων των προϊσταμένων. Αυτή είναι μια διαδικασία που διαρκεί άλλο τόσο.

Όμως αυτό το κομμάτι το ανέλαβε προσωπικά ο υπουργός και το διεκπεραίωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και έτσι έχουμε την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων για ένα έργο πολύ σημαντικό για την πόλη μας”, εξήγησε περαιτέρω ο κος Καρασταύρου.

Για τα χαρακτηριστικά του έργου έκανε γνωστό πως “με αυτόν τον τρόπο σταματάνε οι γεωτρήσεις και θα έχουμε άφθονο νερό από μια άλλη πλέον πηγή, από το φράγμα της Γρατινής που είναι ένα τεράστιο φράγμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πόλη μας και για την ίδια την επιχείρηση”. 

Στην πρόσκληση η ΔΕΥΑΚ θα καταθέσει πρόταση για ένα έργο της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ για να τύχει της αντίστοιχης χρηματοδότησης μέσω ΠΕΠ, που είναι ανοικτό μέχρι 15 Νοεμβρίου. “Είναι από τα τελευταία έργα που είχαμε βάλει ως στόχευση την τελευταία τετραετία, μαζί με το υδραγωγείο και την υλοποίηση του βιολογικού Φαναρίου. Είναι ένα από τα μεγάλα έργα τα οποία θα παραδώσουμε και θα ξεκινήσουμε την υλοποίησή τους, καθώς μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, θα μπορούμε να το δημοπρατήσουμε“, σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. 

Το διαφορετικό που σηματοδοτεί η προσπάθεια αυτή είναι να μην αντλείται νερό από 20 γεωτρήσεις και να διοχετεύεται στο κεντρικό αντλιοστάσιο και από εκεί στο υδραγωγείο, αλλά να γίνει λήψη νερού απευθείας από το φράγμα και από εκεί τροφοδοτείται ολόκληρη η πόλη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version