Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Ακτινογραφία» της απάτης στην Ελλάδα| Τα «τρικ» που σαρώνουν λογαριασμούς και πορτοφόλια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το newsbomb, οι απάτες με χρήση υπολογιστή ήταν το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους 4.018 ενώ οι «μη ηλεκτρονικές» απάτες ήταν 3.300. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Από τις 4.018 ηλεκτρονικές απάτες εξιχνιάστηκαν οι 648, ενώ τα θύματα ήταν συνολικά 4.260.

Κάθε χρόνος που περνά φέρνει αύξηση των ηλεκτρονικών απατών. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν. Το 2018 η Αστυνομία είχε καταγράψει μόλις 437 ηλεκτρονικές απάτες. Το 2019 καταγράφηκαν 632, το 2020 1.199 και το 2021 3.704.

Η κορύφωση ήρθε το πρώτο οκτάμηνο του 2022 που έφτασαν τις 4.018, πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έτος. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, «σαρώνουν» οι απάτες με το πρόσχημα επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές αλλά και μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Το 2022 σημειώθηκαν 13 απάτες σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων και 13 σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών. Τέσσερις απάτες σε βάρος τραπεζών εξιχνιάστηκαν, όπως και τρεις υποθέσεις απατών σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στις «συμβατικές» απάτες (χωρίς τη χρήση υπολογιστή), η πιο «δημοφιλής» μέθοδος είναι η προσέγγιση του θύματος μέσω συγγενικού ή φιλικού προσώπου, ενώ εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για απάτες κατά την αγοραπωλησία αγαθών.

Αναλυτικότερα, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 καταγράφηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες 401 απάτες με τη μέθοδο της προσέγγισης του θύματος μέσω συγγενικού/ φιλικού προσώπου, 72 με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου, 126 με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, 18 με το πρόσχημα οικονομικών συνδρομών σε συλλόγους, 158 με το πρόσχημα ενοικίασης, 833 κατά την αγοραπωλησία αγαθών, 189 με πιστωτική κάρτα, 32 με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας, 123 με το πρόσχημα επενδύσεων σε διαδικτυακές αγορές, 26 μέσω αποστολής μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (νιγηριανή απάτη), 13 απάτες σε βάρος πιστωτικών ιδρυμάτων, 13 απάτες σε βάρος δημόσιων υπηρεσιών και 1296 απάτες άλλων ειδών (λιγότερων διαδεδομένων).

Συνολικά εξιχνιάστηκαν μέχρι στιγμής φέτος 1.217 υποθέσεις, γεγονός που δείχνει ότι έχουν βελτιωθεί τα αντανακλαστικά των διωκτικών Αρχών, καθώς πέρυσι είχαν εξιχνιαστεί 674 υποθέσεις.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με το θέμα εξηγούν ότι «απάτες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Τα νέα δεδομένα προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές απάτες, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί. Ένας παράγοντας που οδήγησε προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα lockdown λόγω της πανδημίας, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες. Οι πολίτες πρέπει να καταγγέλλουν εγκαίρως τα περιστατικά αυτά στις Αρχές».

newsbomb.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταγγελίες για ακάθαριστα οικόπεδα και εστίες μόλυνσης στην συνοικία της Παναγίας

Πολλές είναι οι καταγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην συνοικία της Παναγίας για ακαθάριστα οικόπεδα που δημιουργούν εστίες μόλυνσης με διάφορα τρωκτικά να φωλιάζουν εκεί.

Ωστόσο όπως μας ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριάκος Σταυρίδης, η υπηρεσία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές προσφάτως την συνοικία όπου και καθάρισε τα σημεία που έπρεπε.

Πάντα βέβαια όπως ενημερώνει τους πολίτες, οι καθαριότητες διενεργούνται στα σημεία όπου μπορεί να έχει δικαιοδοσία ο Δήμος κι όχι σε ιδιόκτητα σημεία.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Οι δράσεις του Εξωραϊστικού Συλλόγου Καλαμίτσας στην παραλία

Από νωρίς ξεκίνησαν τα μπάνια για το καλοκαίρι φέτος με πολύ κόσμο να επισκέπτεται τις πρωινές ώρες την παραλία της Καλαμίτσας, με ένα διάλλειμα βέβαια αυτές τις ημέρες λόγω της επιδείνωσης του καιρού. Παρόλα αυτά ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλαμίτσας φαίνεται να είναι ενεργός, με τις δράσεις του να έχουν ξεκινήσει ήδη με τον καθαρισμό της παραλίας ενώ αναμένονται κι άλλες δράσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο από την άλλη πλευρά, υπάρχει προβληματισμός καθότι πέρυσι δεν είχαν τοποθετηθεί επαρκή καθίσματα και σκίαστρα από πλευράς του Δήμου Καβάλας .

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en