Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακρίβεια | Έρχονται μειώσεις φόρων – Τα σενάρια για το ΦΠΑ στα τρόφιμα και για πρόωρες εκλογές

Τη στιγμή που η ακρίβεια και η απώλεια εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού δοκιμάζουν τις αντοχές των νοικοκυριών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη τους.

Στο “συρτάρι” για την αντιμετώπιση της ακρίβειας βρίσκονται πλάνα για μόνιμες μειώσεις φόρων, ενώ τονωτική ένεση θα είναι και η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Μετά τη μείωση κατά 13%, σε μόνιμη βάση, του ΕΝΦΙΑ, στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται σχέδια για την μείωση φορολογικών βαρών και εισφορών, σε επίπεδα όμως που δε θα κινδυνεύσει να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2022.

Καταλυτικό ρόλο ωστόσο θα παίξει η πορεία του πληθωρισμού – με τα μαντάτα πάντως και από την Ευρώπη να μην είναι ενθαρρυντικά – αλλά και η πορεία της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης.

Προς νέα μέτρα για τους αγρότες

Τα τελευταία 24ωρα είναι συνεχείς οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης προς τους αγρότες και να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχει “κλειδώσει” η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2021, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Είναι ένα βασικό αίτημα των αγροτών, οι οποίοι ζεσταίνουν τις μηχανές για δυναμικές κινητοποιήσεις…

Θεωρείται ότι είναι θέμα ωρών ή λίγων εικοσιτετραώρων για να να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, κι ενώ είχαν προηγηθεί και επαφές και με τους δανειστές.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο η μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για τα τρόφιμα.

Αρχικά η συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ είχε μετατεθεί για μετά τον Μάρτιο, όμως, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν αποκλιμακώνεται, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται τώρα να το εξετάζει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής.

Στήριξη των επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα προωθείται και η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων στο 75%, από 50% που ισχύει σήμερα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας περιμένει την απάντηση στο σχετικό αίτημα που έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και εφόσον εγκριθεί θα αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η αισιοδοξία ότι οι Ευρωπαικοί θεσμοί θα ανάψουν το “πράσινο φως”.

Σχετικά με την επιδότηση για το Φεβρουάριο, αυτή θα συνεχιστεί. Η ηλεκτρική ενέργεια θα επιδοτείται με 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο με 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όπως ίσχυε για τον Ιανουάριο.

Και στο βάθος… σενάρια πρόωρων εκλογών;

“Μυρίζει πρόωρες εκλογές” εκτιμούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου ωστόσο να διαψεύδει κάθετα αυτά τα σενάρια…

«Ο σχεδιασμός μας δεν είναι οι πρόωρες κάλπες αλλά να μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική», σύμφωνη και με τις δεσμεύσεις μας, απαντούν κυβερνητικοί παράγοντες.

Στις καλένδες τα σενάρια για μείωση των φόρων στα καύσιμα;

‘’Ό,τι περιθώριο δημιουργείται στην οικονομική μας πολιτική, γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, χωρίς, όμως, αυτό να θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, κάτι που θα οδηγούσε σε οικονομικά προβλήματα τη χώρα και συνεπώς και την ελληνική κοινωνία” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, βάζοντας ωστόσο και αυτός, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, “φρένο” στα σενάρια για μείωση του φόρου στα καύσιμα.

“Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έσοδο του κρατικού Προϋπολογισμού. Άρα, μοιραία, πηγαίνουμε στο προηγούμενο που σημαίνει ότι θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την εκτέλεση του Προϋπολογισμού” ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πηγή : https://www.newsit.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Συμμετοχή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη στις Βρυξέλλες υπό τον νέο της Πρόεδρο General Robert Brieger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη 16 Μαΐου 2022.

Κατά την διάρκεια της EUMC, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησαν τις εξελίξεις της εισβολής στην Ουκρανία και τις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής, καθώς και την απαίτηση και τους τρόπους επείγουσας υλοποίησης των προβλέψεων του νέου κορυφαίου Θεσμικού Κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ ώστε αυτή να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, με έμφαση στην δημιουργία της EU Rapid Deployment Capacity έως το 2025.

Επίσης συζήτησαν τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας όσο και των Εκπαιδευτικών Αποστολών της, καθώς και την σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης ειδικά εκείνων των εταιρικών της σχέσεων που συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεσή τους. Στην δε σχετική συνεδρίαση με τους Εταίρους συμμετείχαν ο Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβούνιου, της Μολδαβίας και ο Υπαρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εκτενώς στην συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chair Military Committee – CMC) Admiral Rob Bauer και ο Supreme Allied Commander Transformation (SACT) General Philippe Lavigne.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια το έργο του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EU Military Staff – EUMS) και του Clearing House Cell αναφορικά με τον συντονισμό και την επόπτευση τόσο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και της συνεισφοράς του στην προσπάθεια για τον προσδιορισμό και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς αυτά μέσω του μηχανισμού European Peace Facility (EPF).

Τέλος, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ εξέλεξαν τον νυν Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Lieutenant General Michiel Van Der Laan ως τον νέο Director General of the EU Military Staff (DG EUMS) και Director of the Military Planning and Conduct Capability (DIR MPCC), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Vice Admiral Hervé Blejean με την ολοκλήρωση της θητείας του το 2023.

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Υποψήφιος με την Πατριωτική Ένωση στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Εμμανουήλ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πατριωτικής Ένωσης:
«Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα του Σταύρου Εμμανουήλ στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης.
Ο Σταύρος Εμμανουήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια Ημαθίας. Εκεί έμεινε έως την ολοκλήρωση την υποχρεωτικής εκπαίδευσης ασχολούμενος παράλληλα με τον αθλητισμό στον τοπικό σύλλογο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ». Στη Θεσσαλονίκη σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Μετά το πέρας των σπουδών του και αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, έδωσε εξετάσεις και κατάφερε να ενταχθεί στον τραπεζικό κλάδο, τον οποίο υπηρέτησε 12 χρόνια στις καταθέσεις και τις χορηγήσεις επιχειρήσεων. Συνέχισε στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην οικονομική διοίκηση και στην ανάπτυξη πωλήσεων εντός και εκτός της χώρας. Τα τελευταία 6 χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο τέκνων 21 και 18 ετών. Διαμένει στην Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκης 26 χρόνια τώρα, έχοντας ενεργή σχέση με την Εκκλησία και πιο συγκεκριμένα με την ενορία του Αγίου η Λουκά και την Μητρόπολη Νεαπόλεως.

Κατά δήλωσή του: «Η ενασχόλησή με την πολιτική δεν ήταν ποτέ μέσα στις επιδιώξεις μου, μέχρι που άκουσα έναν πραγματικό πατριώτη, έναν εμπνευσμένο άνθρωπο, τον κύριο Εμφιετζόγλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της Πατρίδος μας. Οι ανησυχίες του είναι και δικές μου, οι θέσεις του με ενέπνευσαν και με οδήγησαν να συστρατευτώ σε αυτόν τον αγώνα προσφέροντας κάθε δυνατή υπηρεσία».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποψήφια με την Πατριωτική Ένωση στην Β’ Θεσσαλονίκης η Σταυρούλα Ξουλίδου.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Πατριωτικής Ένωσης :

“Με χαρά και τιμή ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα της Σταυρούλας Ξουλίδου στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Θεσσαλονίκης.

Η Σταυρούλα Ξουλίδου γεννήθηκε στην Κοζάνη και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε από το 13ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθηκε τρίτη στο Τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. από όπου πήρε το πτυχίο της.

Παρακολούθησε ως το 1989 το μεταπτυχιακό τμήμα της σχολής της στον Τομέα της Κοινωνιολογίας και εργαστήρια Παιδαγωγικής. Μετά το πέρας των σπουδών της παρακολούθησε σεμινάρια management και marketing στην ΕΕΔΕ. Είναι έγγαμη και μητέρα.

Η διδακτική της δραστηριότητα ξεκίνησε το 1993 κι από τότε υπηρέτησε ως αναπληρώτρια σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας ως θεολόγος. Από το 2000 ως τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 υπηρέτησε ως καθηγήτρια.

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, εκλέχτηκε Βουλευτής καταλαμβάνοντας στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Νομού Θεσσαλονίκης.

Στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 επανεκλέχθηκε Βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπως και στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Ορίστηκε Υπεύθυνη Κοινοβουλευτικού Τομέα Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού.”

 

 

 

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: