Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγρότες | Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης 250 εκατ. ευρώ

Για περίπου 60 ημέρες οι αγρότες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στα νέα Σχέδια βελτίωσης, καθώς από την περασμένη εβδομάδα γίνονται δεκτοί οι φάκελοι, με καταληκτική ημερομηνία να έχει οριστεί η Τρίτη, 16η Μαΐου.

Τα νέα Σχέδια Βελτίωσης κάνουν «στροφή» στην ενίσχυση της βιωσιμότητας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα, όπως προκύπτει από τα κριτήρια αξιολόγησης και τους όρους επιλεξιμότητας που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην τελευταία προκήρυξη.

«Συνεχίζουμε με πράξεις να είμαστε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς». Προσθέτοντας πως: «Τα νέα «Σχέδια Βελτίωσης» βάζουν την παραγωγή μας σε μια νέα εποχή, αυτή της «ευφυούς γεωργίας» και της «γεωργίας ακριβείας» καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι «Τα οφέλη είναι πολλά: μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας -αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- μειώνουμε το κόστος της ενέργειας, βελτιώνουμε τα προϊόντα μας. Δημιουργούμε, δηλαδή, ένα πραγματικά βιώσιμο και «πράσινο» πρωτογενή τομέα».

Οι παραγωγοί φέτος θα μπορούν μόνο ηλεκτρονικά να καταθέσουν τις αιτήσεις στήριξης στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ ενώ μπορούν να υπερδεσμευτούν μέχρι τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ενώ δεν θα πρέπει να μην είναι μεγαλύτεροι των 63ων ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι επιλέξιμα τα συλλογικά σχήματα.

Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (τυπική απόδοση) μεγαλύτερο ή ίσο των:

– 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.

– 10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας.

– 8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

– 8.000 ευρώ για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Σε ό,τι αφορά τον ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό για κάθε δικαιούχο, φτάνει τις 250.000 ευρώ. Ωστόσο για επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 150.000 ευρώ πρέπει η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης κατά την υφιστάμενη κατάσταση να ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% της επένδυσης.

Λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού πρωτογενή τομέα, αυτό του κατακερματισμένου κλήρου δίνεται μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης καθώς είναι η πρώτη φορά που είναι επιλέξιμη δαπάνη η αγορά όμορης αγροτικής γης με στόχο τη συνένωση αγροτεμαχίων.

Επίσης, για πρώτη φορά είναι επιλέξιμες δαπάνες αυτές για την αγορά οικίσκων για τη φιλοξενία εργατών γης. Πρόκειται για ένα αίτημα που είχε φτάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από πολλούς φορείς, αποτελώντας μια προσπάθεια συγκράτησης των υπαρχόντων εργατών γης αλλά και προσέλκυση νέων, αλλοδαπών στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Σημαντικές αλλαγές εντοπίζονται και στην βαθμολογία. Συγκεκριμένα, αυξάνεται κατά 50% η βαθμολογική επιρροή που προκύπτει από την πραγματοποίηση καινοτόμων επενδύσεων.

Επίσης, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση σε επενδυτικά σχέδια που εμφανίζουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υλοποιηθούν, αλλά και σε εκμεταλλεύσεις που παράγουν ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Για πρώτη φορά βαθμολογείται η κατοχή οποιουδήποτε πτυχίου επιπέδου ΤΕΙ / ΑΕΙ ή ανώτερου καθώς στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση της δραστηριοποίησης γεωργών με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Επιπλέον δίνεται σημαντική βαθμολογική ενίσχυση σε όσους είναι μέλη συνεταιρισμών ή/και ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, και τέλος, η βαρύτητα της βαθμολογίας των Περιφερειακών Επιλογών (προωθούμενες καλλιέργειες σε επίπεδο Περιφέρειας) είναι υπερδιπλάσια από την βαρύτητα των επιλογών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου ο καθορισμός των προτεραιοτήτων να καθορίζεται κυρίως σε Περιφερειακό επίπεδο.

Για τη γρήγορη αξιολόγηση των αιτήσεων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε τη διεύρυνση του μητρώου αξιολογητών ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση αυξάνεται σημαντικά και η αμοιβή ανά αξιολογούμενο φάκελο.

Τέλος, σύμφωνα με τον κανονισμό οι επενδύσεις τις συγκεκριμένης δράσης πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και συνεπώς ορίζεται ως όριο υποβολής των αιτήσεων πληρωμής η 15η Οκτωβρίου του 2025.

newmoney.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χαλάζι προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες στο Παγγαίο – Μεγάλη η ζημιά στο βερίκοκο

Έντονη κακοκαιρία με χαλάζι έπληξε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής περιοχές του Δήμου Παγγαίου προκαλώντας πολλές ζημιές σε καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα η καταστροφή κυρίως στα βερίκοκα είναι πολύ μεγάλη ενώ σημαντικές είναι και οι καταστροφές σε αμπελώνες.

Δείτε φωτογραφίες :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en