Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αγροτικές κινητοποιήσεις στις Σέρρες | Βγήκαν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ

Με τους γεωργικούς ελκυστήρες, αλλά και τα επαγγελματικά τους οχήματα στον κόμβο του Λευκώνα, επί της Ε.Ο. Σερρών -Θεσσαλονίκης, παρατάσσονται από το πρωί οι Σερραίοι αγρότες, με στόχο την έναρξη των κινητοποιήσεών τους.

Μέχρι το μεσημέρι θα γίνει η καταμέτρηση των δυνάμεών τους και στη συνέλευση που θα ακολουθήσει αναμένεται ν’ αποφασιστεί ο τρόπος και το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι στη συνέλευση της περασμένης Πέμπτης αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα τρακτέρ να συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών, με ελάχιστες εξαιρέσεις αυτό δεν έγινε, ενώ δεν λείπουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αλλαγή στον τρόπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος δεν συμμετέχει στην συγκέντρωση στον κόμβο του Λευκώνα και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Πρόεδρός του Διαμαντής Διαμαντόπουλος προγραμματίζεται συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης των Σερρών για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., μπροστά από το Διοικητήριο.
«Το σύνολο των αγροτών συμφωνεί με τα αιτήματα, καθώς η υπέρογκη αύξηση τις τιμής του ηλεκτρικού και των εφοδίων καθιστούν δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής, αλλά δεν επιθυμούν να βγάλουν τα τρακτέρ τους στο δρόμο. Θεωρούν ότι είναι και αναποτελεσματικό μέσο και υπέρογκο το κόστος» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Κασάπογλου.

Στο μεταξύ κάλεσμα συμμετοχής για ενίσχυση του μπλόκου στον Λευκώνα έκαναν από την ΕΡΤ Σερρών οι αγροτοσυνδικαλιστές Στέργιος Λίτος και Γιάννης Τουρτούρας.

epiloges.tv

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ | Εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αγροτών

Πρόγραμμα των πρώτων εκδηλώσεων υλοποίησης του έργου με τίτλο: “Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση αγροτών σχετικά με την Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και τη Διαχείριση των Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου”

Η Επιστημονική Ομάδα ΑΜΚΕ “Οψόμεθα εις Φιλίππους” σας ενημερώνει για τον προγραμματισμό των δεύτερων εκδηλώσεων του έργου “Ορθολογική Χρήση Γεωργικών Φαρμάκων και Διαχείριση Κενών Δοχείων Φυτοπροστατευτικών στον Δήμο Δοξάτου” το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER», Υπομέτρο 19.2: «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την τοπική στρατηγική ανάπτυξης για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο υλοποιείται με την τεχνική υποστήριξη της ΠΥΘΙΑ Κοιν.Σ.Επ. και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Δοξάτου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου).

Συγκεκριμένα έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

● Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00, στον πολυχώρο Il Nido, στον Άγιο Αθανάσιο

● Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στο καφενείο «Το Παραδοσιακόν» στο Καλαμπάκι

● Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στο καφενείο Πατσιά στην Αγία Παρασκευή

Σας υπενθυμίζουμε ότι το περιεχόμενο των εν λόγω ενημερώσεων – περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των αγροτών, αναλυτικότερα θα περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια α) Περιβαλλοντική αξία και ιδιαιτερότητες της περιοχής, β) Πιέσεις στο περιβάλλον από την αγροτική δραστηριότητα, γ) Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και αποθήκευσή τους, δ) Ασφάλεια χρήσης και μέσα προστασίας γεωργικών φαρμάκων ε) Καινοτόμα συστήματα διαχείρισης των γεωργικών φαρμάκων (π.χ. HELIOSEC, ΚΤΕΟ ψεκαστικών κ.α.), στ) Ενημέρωση για την αποτροπή της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, ζ) Σωστή διαχείριση των κενών δοχείων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους αγρότες κ.α. σχετικά θέματα.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους το επιθυμούν.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γ. Πασχαλίδης | Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών

Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον φολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών» ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου διαφαίνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς μέσω συγχωνεύσεων, διασπάσεων και μετατροπών, στις οποίες οι εμπλεκόμενες εταιρείες μπορεί να μετέχουν υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

Το νομοσχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που λόγω της ιδιομορφίας τους και του επιχειρηματικού τους προφίλ, αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Έτσι, καθίσταται άμεσης προτεραιότητας η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η μετάβαση των επιχειρήσεων της χώρας σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βουλευτής σημείωσε ότι με την αξιολογούμενη ρύθμιση επιδιώκεται η παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητάς τους και την αντιμετώπιση του πολύ σύντομου «κλεισίματος» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με το μεγαλύτερο κίνητρο να αποτελεί η απαλλαγή κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών για έως 9 φορολογικά έτη, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, τόσο στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων όσο και στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής υπογράμμισε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους αγρότες, παρέχοντάς το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% στα συνεργατικά σχήματα. Το μέτρο θα έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον φολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που:

Είτε είναι μέλη συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών), είτε συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με την προϋπόθεση διάθεσης στον συνεταιρισμό ή στον αγοραστή αντίστοιχα ποσοτήτων ίσων με το 75% όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του εκάστοτε αγρότη. Κάτι που αποτελεί άλλη μια καινοτομία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε: «Η Κυβέρνησή μας έχει κατανοήσει απόλυτα ότι τα συνεργατικά σχήματα μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία και γι’ αυτό παρέχει κίνητρα για την ανάπτυξη τους. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη
δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στον Υπουργό απευθύνονται οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι λόγω μη ένταξης στη βιολογική κτηνοτροφία

Τι λένε οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου

Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στέλνουν νέα επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά καθώς όπως καταγγέλλουν «μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης». Ταυτόχρονα κατά τους Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της περιοχής μας πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο. «Οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα. Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο (Ζωικές Μονάδες) που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα). Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των Περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας» λένε οι κτηνοτρόφοι.

Σχετικά με τη βιολογική κτηνοτροφία ζητούν «άρση της αδικίας με τα χαμηλά ποσά ένταξης».

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: