Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αγορά ακινήτων | Ξένοι επενδυτές «καλοβλέπουν» την Ελλάδα. Ποιοι προτιμούν την Καβάλα [χάρτης]

Γερμανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί, εν μέρει και λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές, αποτελούν τις τρεις πιο δυναμικές κατηγορίες αγοραστών κατοικιών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, από το 1 εκ. αναζητήσεις ακινήτων, ποσοστό της τάξεως του 15% αφορά ενδιαφερομένους από το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, Δημήτρης Μελαχροινός, οι Γερμανοί αποτελούν -και με διαφορά μάλιστα- την πλέον πολυπληθή ομάδα ενδιαφερομένων, αναζητώντας ακίνητα σε όλη τη χώρα, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να ξεχωρίζουν.

Η ζήτηση προέρχεται τόσο από Γερμανούς όσο και από Έλληνες ομογενείς, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ. Ακολουθούν οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, που διαθέτουν και τον υψηλότερο προϋπολογισμό με 350.000 ευρώ, για ακίνητα 125 τ.μ. κατά μέσον όρο.

Προτιμούν κατοικίες στις Κυκλάδες και στα νότια προάστια της Αττικής. Σημαντική και συνεχή αύξηση καταγράφει και η ζήτηση από τη Γαλλία, με έμφαση στις Κυκλάδες, ιδίως μάλιστα στο νησί της Πάρου και δευτερευόντως στο κέντρο της Αθήνας.

Αξιόλογη αύξηση της ζήτησης για αγορά κατοικίας παρατηρείται πλέον και από το Ισραήλ. Οι άνθρωποι κοιτούν κυρίως στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στις Κυκλάδες

Οι επενδύσεις

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών μιας διευρυμένης μάζας αγοραστών ή και ενοικιαστών από την ελληνική αγορά, έχει «σπρώξει» και τις μεγάλες εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.

«Υπάρχει μεγάλη αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, καθώς έχει αλλάξει η δομή των νοικοκυριών. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες είναι μικρότερες σε μέλη και με μεγαλύτερες αποκλίσεις ηλικιών, με αποτέλεσμα η συγκατοίκηση να είναι πιο δύσκολη και να χρειάζονται ίσως περισσότερα του ενός ακίνητα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Πεντίδης, εταίρος της Livewise, εταιρείας ανάπτυξης κατοικιών, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και υλοποιεί 10 επιμέρους έργα. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, παρότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεντίδης υπογράμμισε ότι στόχος των μεγάλων εταιρειών είναι να καλύψουν όλες τις επιμέρους κατηγορίες ενδιαφερομένων, από τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές μέχρι τους ξένους και τους ψηφιακούς νομάδες. «Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τους νέους των 25-35 ετών μέχρι τη μέση ελληνική οικογένεια, την ομάδα των 35-55 ετών και εκείνη των 65 ετών, που ενδιαφέρονται για ακριβότερα και ποιοτικότερα ακίνητα», δηλώνει.

Σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά κατοικίας έχει δημιουργήσει και η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia. Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Τόλιας, «σήμερα έχουμε 840 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό μας, τα οποία σύντομα θα γίνουν 1.000. Έχουμε αποκτήσει 40 υφιστάμενα κτίρια και η αξία του χαρτοφυλακίου μας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ».

Η Zoia τοποθετείται στο κέντρο των πόλεων (π.χ. Αθήνας και Πειραιά), επιλέγοντας υφιστάμενα και ενιαία κτίρια, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζει και αναβαθμίζει ενεργειακά, προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί με κάθε μορφή μίσθωσης (ανάλογα με τον χαρακτήρα και την τοποθεσία του εκάστοτε κτιρίου), βραχυχρόνιας, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνιας.

Μέχρι 175.000 κατοικίες στην αγορά την επόμενη πενταετία

Σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων κάθε κατηγορίας τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή εγγυήσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το 20%-25% αυτών των ακινήτων θα διατεθεί προς πώληση σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Το σχετικό μέγεθος των ακινήτων που θα κληθεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 150.000 και 175.000.

Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, η Λίλα Πατεράκη, επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue. Μόνο η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων καλείται να διαχειριστεί 250.000 ακίνητα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι έως και 62.500 θα διατεθούν προς πώληση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, άλλα στελέχη της αγοράς, όπως ο Χρ. Κοσμάς, εταίρος της Deloitte, σημείωσε ότι «χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών και ενδεχομένως αυτό να γίνει απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας».

Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση του όγκου αυτών των ακινήτων θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δύσκολη «άσκηση», η οποία θα ξεκινήσει με τη μέθοδο των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής του τομέα Real Estate της Εθνικής Τράπεζας, «οι τράπεζες προχωρούν στην έξοδο από τη διαχείριση ακινήτων, δραστηριότητα την οποία παραχωρούν πλέον σε τρίτες, εξειδικευμένες εταιρείες. Στο παρελθόν οι τράπεζες απέκτησαν μεγάλο αριθμό ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Υπολογίζονται σε περίπου 25.000 ακίνητα, αξίας 5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, χάρη και στην παροχή χρηματοδότησης από τις ίδιες τις τράπεζες», ανέφερε η κ. Κακούλλου.

«Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να ενταθεί, αλλά να διατηρηθεί», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαλουκάς της Cerved Property Services. Όπως εξήγησε, «μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν παρουσιάστηκε κάμψη, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο».

Νομοσχέδιο για ανακαινίσεις

Σημαντική ώθηση ενδεχομένως να προκύψει από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων, μέσω της αύξησης της προσφοράς προσιτών οικονομικά κατοικιών είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του μέτρου της ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, ύψους 350 εκ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ανακαινισμένων. Σήμερα, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά. Ένα μέρος από αυτά τα ακίνητα θέλουμε να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να διατεθούν ξανά στην αγορά, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να πιεστούν και οι τιμές προς τα κάτω», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ποσό 20.000 ευρώ θα δίνεται ως επιδότηση για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ένα επιπλέον ποσό 10.000 ευρώ θα μπορεί να χορηγείται είτε μέσω επιδότησης είτε μέσω χαμηλότοκου δανεισμού για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης.

.kavalapost.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κοίτασμα Έψιλον | Ξεκινά η εγκατάσταση της εξέδρας Λάμδα στον Κόλπο της Καβάλας

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινά στον Κόλπο της Καβάλας η τμηματική εγκατάσταση της νέας εξέδρας Λάμδα, από την οποία θα αναπτυχθεί το δορυφορικό του Πρίνου κοίτασμα Έψιλον.

Ήδη από το Σάββατο βρίσκεται στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» της Καβάλας το “Big Foot 1”, ειδικό σκάφος τοποθέτησης αγωγών (Pipe Lay Barge) της εταιρείας GSP, το οποίο θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των ποδιών (piles) της εξέδρας, τα οποία έχουν αφιχθεί νωρίτερα στην Καβάλα. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της εξέδρας αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εξέδρα Λάμδα θα είναι η πρώτη εξέδρα άντλησης υδρογονανθράκων που θα εγκατασταθεί στην χώρα μας, 45 χρόνια μετά την εγκατάσταση των εξεδρών του συγκροτήματος του Πρίνου.

Για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, ενώ η Energean

προχώρησε πρόσφατα και στις απαραίτητες ενημερώσεις για το πρόγραμμα των εργασιών που θα ακολουθηθεί. Για την ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθή εκτέλεση του έργου θα εφαρμοσθούν όσα προβλέπονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο Υπεράκτιας Ανάπτυξης Πρίνου

Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον είναι το μοναδικό πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Το κοίτασμα περιέχει 23 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου και η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει εντός του επομένου έτους. H επένδυση στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Τέλος σεζόν για το Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού

Επιτυχημένη η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού μετά από χρόνια παύσης του.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου 2022-2023 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, από κοινού με τους εκπροσώπους της ανάδοχης εταιρείας ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε. που είχε εκμισθώσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού γι’ αυτή τη σεζόν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως ο στόχος επαναλειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου επετεύχθη, παρ’ όλο που υπήρξαν πάρα πολλά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά θέματα έπρεπε να λυθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με γνώμονα κυρίως την ασφάλεια των επισκεπτών έπρεπε να γίνουν προσεκτικά βήματα. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ανάδοχη εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, ΝΑΥΑΡΙΝΟ Ο.Ε., οι εκπρόσωποι της οποίας, με μεράκι και όραμα έκαναν ό, τι καλύτερο μπορούσαν για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των επισκεπτών καθώς και για την άψογη συνεργασία με την Αντεπεριφέρεια Δράμας.

Τέλος, ανέφερε πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι της πενταετίας για να υπάρχει ετοιμότητα για τη χιονοδρομική περίοδο 2023- 2024, προκειμένου να δοθούν σε χρήση η τετραθέσια καρέκλα που οδηγεί στη Χιονότρυπα και η διθέσια καρέκλα, τα οποία φέτος δε δόθηκαν σε χρήση.

Παράλληλα όσον αφορά το βουνό είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με κάποιους συλλόγους και φορείς που ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν κάποιους αγώνες πεζοπορίας, αναρρίχησης αλλά και κάποιες επισκέψεις που θα αναδείξουν το βουνό και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Στέφανος Πεταλούδης ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για την ουσιαστική βοήθεια που παρείχε κατά τη διάρκεια της φετινής λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου. Σημείωσε επίσης ότι ήταν «ανδραγάθημα» ότι φέτος λειτούργησε το Χιονοδρομικό Κέντρο και ευχαρίστησε όλους όσους το επισκέφθηκαν.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Δενδροφύτευση στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας

Σήμερα, στα πλαίσια εορτασμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, ο Δήμος της Θάσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου Θάσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Μικρό Καζαβίτι” πραγματοποίησε συμβολική περιβαλλοντική δράση δενδροφύτευσης περίπου 200 θάμνων (Πρίνων) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου στην περιοχή του Δασυλλίου Πρίνου με σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Κατά τη διάρκεια της δενδροφύτευσης, που είχε ως βασικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για την προστασία του δάσους, διανεμήθηκαν από το Δήμο Θάσου στους μαθητές 30 ποτιστήρια καθώς και 180 μπλουζάκια με το σύνθημα “Τα παιδιά χρειάζονται το δάσος και το δάσος τα παιδιά”.

Παράλληλα, οι μαθητές ενημερώθηκαν από ειδικούς για την καθιέρωση εορτασμού της 21ης Μαρτίου, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1971, ως ημέρας προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση προστασίας τους.

Επίσης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για την αξία των δασών για τη ζωή και τον άνθρωπο καθώς αποτελούν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου. Την δράση πλαισίωσε, πραγματοποιώντας ομιλία, ο Δασάρχης Θάσου κ. Γεώργιος Ράνης καθώς και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θάσου με την αποστολή ειδικού πυροσβεστικού οχήματος.

Στην δράση παρέστη ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πρίνου κ. Ευάγγελος Γιάντσος, αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θάσου, ο Διευθυντής και εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Πρίνου, εκπρόσωποι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Μικρό Καζαβίτι”, γονείς και μαθητές.

Μετά το πέρας της δράσης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας δήλωσε:

«Είναι χαρά μας να βλέπουμε τα παιδιά μας, με την υποστήριξη όλων μας, να συμμετέχουν και να δρουν για την διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, που αποτελεί έναν μοναδικό φυσικό πόρο του τόπου μας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Θάσου. Ο Δήμος της Θάσου στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει ενεργά προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της προστασίας του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: