Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αγορά ακινήτων | Ξένοι επενδυτές «καλοβλέπουν» την Ελλάδα. Ποιοι προτιμούν την Καβάλα [χάρτης]

Γερμανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί, εν μέρει και λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές, αποτελούν τις τρεις πιο δυναμικές κατηγορίες αγοραστών κατοικιών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, από το 1 εκ. αναζητήσεις ακινήτων, ποσοστό της τάξεως του 15% αφορά ενδιαφερομένους από το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, Δημήτρης Μελαχροινός, οι Γερμανοί αποτελούν -και με διαφορά μάλιστα- την πλέον πολυπληθή ομάδα ενδιαφερομένων, αναζητώντας ακίνητα σε όλη τη χώρα, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να ξεχωρίζουν.

Η ζήτηση προέρχεται τόσο από Γερμανούς όσο και από Έλληνες ομογενείς, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ. Ακολουθούν οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, που διαθέτουν και τον υψηλότερο προϋπολογισμό με 350.000 ευρώ, για ακίνητα 125 τ.μ. κατά μέσον όρο.

Προτιμούν κατοικίες στις Κυκλάδες και στα νότια προάστια της Αττικής. Σημαντική και συνεχή αύξηση καταγράφει και η ζήτηση από τη Γαλλία, με έμφαση στις Κυκλάδες, ιδίως μάλιστα στο νησί της Πάρου και δευτερευόντως στο κέντρο της Αθήνας.

Αξιόλογη αύξηση της ζήτησης για αγορά κατοικίας παρατηρείται πλέον και από το Ισραήλ. Οι άνθρωποι κοιτούν κυρίως στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στις Κυκλάδες

Οι επενδύσεις

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών μιας διευρυμένης μάζας αγοραστών ή και ενοικιαστών από την ελληνική αγορά, έχει «σπρώξει» και τις μεγάλες εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.

«Υπάρχει μεγάλη αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, καθώς έχει αλλάξει η δομή των νοικοκυριών. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες είναι μικρότερες σε μέλη και με μεγαλύτερες αποκλίσεις ηλικιών, με αποτέλεσμα η συγκατοίκηση να είναι πιο δύσκολη και να χρειάζονται ίσως περισσότερα του ενός ακίνητα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Πεντίδης, εταίρος της Livewise, εταιρείας ανάπτυξης κατοικιών, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και υλοποιεί 10 επιμέρους έργα. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, παρότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεντίδης υπογράμμισε ότι στόχος των μεγάλων εταιρειών είναι να καλύψουν όλες τις επιμέρους κατηγορίες ενδιαφερομένων, από τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές μέχρι τους ξένους και τους ψηφιακούς νομάδες. «Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τους νέους των 25-35 ετών μέχρι τη μέση ελληνική οικογένεια, την ομάδα των 35-55 ετών και εκείνη των 65 ετών, που ενδιαφέρονται για ακριβότερα και ποιοτικότερα ακίνητα», δηλώνει.

Σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά κατοικίας έχει δημιουργήσει και η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia. Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Τόλιας, «σήμερα έχουμε 840 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό μας, τα οποία σύντομα θα γίνουν 1.000. Έχουμε αποκτήσει 40 υφιστάμενα κτίρια και η αξία του χαρτοφυλακίου μας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ».

Η Zoia τοποθετείται στο κέντρο των πόλεων (π.χ. Αθήνας και Πειραιά), επιλέγοντας υφιστάμενα και ενιαία κτίρια, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζει και αναβαθμίζει ενεργειακά, προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί με κάθε μορφή μίσθωσης (ανάλογα με τον χαρακτήρα και την τοποθεσία του εκάστοτε κτιρίου), βραχυχρόνιας, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνιας.

Μέχρι 175.000 κατοικίες στην αγορά την επόμενη πενταετία

Σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων κάθε κατηγορίας τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή εγγυήσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το 20%-25% αυτών των ακινήτων θα διατεθεί προς πώληση σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Το σχετικό μέγεθος των ακινήτων που θα κληθεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 150.000 και 175.000.

Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, η Λίλα Πατεράκη, επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue. Μόνο η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων καλείται να διαχειριστεί 250.000 ακίνητα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι έως και 62.500 θα διατεθούν προς πώληση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, άλλα στελέχη της αγοράς, όπως ο Χρ. Κοσμάς, εταίρος της Deloitte, σημείωσε ότι «χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών και ενδεχομένως αυτό να γίνει απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας».

Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση του όγκου αυτών των ακινήτων θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δύσκολη «άσκηση», η οποία θα ξεκινήσει με τη μέθοδο των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής του τομέα Real Estate της Εθνικής Τράπεζας, «οι τράπεζες προχωρούν στην έξοδο από τη διαχείριση ακινήτων, δραστηριότητα την οποία παραχωρούν πλέον σε τρίτες, εξειδικευμένες εταιρείες. Στο παρελθόν οι τράπεζες απέκτησαν μεγάλο αριθμό ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Υπολογίζονται σε περίπου 25.000 ακίνητα, αξίας 5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, χάρη και στην παροχή χρηματοδότησης από τις ίδιες τις τράπεζες», ανέφερε η κ. Κακούλλου.

«Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να ενταθεί, αλλά να διατηρηθεί», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαλουκάς της Cerved Property Services. Όπως εξήγησε, «μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν παρουσιάστηκε κάμψη, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο».

Νομοσχέδιο για ανακαινίσεις

Σημαντική ώθηση ενδεχομένως να προκύψει από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων, μέσω της αύξησης της προσφοράς προσιτών οικονομικά κατοικιών είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του μέτρου της ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, ύψους 350 εκ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ανακαινισμένων. Σήμερα, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά. Ένα μέρος από αυτά τα ακίνητα θέλουμε να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να διατεθούν ξανά στην αγορά, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να πιεστούν και οι τιμές προς τα κάτω», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ποσό 20.000 ευρώ θα δίνεται ως επιδότηση για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ένα επιπλέον ποσό 10.000 ευρώ θα μπορεί να χορηγείται είτε μέσω επιδότησης είτε μέσω χαμηλότοκου δανεισμού για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης.

.kavalapost.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ομιλία Γ.Πασχαλίδη επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό», ανέφερε ότι η διεθνής αγορά των οπτικοακουστικών και του κινηματογράφου αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα.

Για την επίτευξη του στόχου, απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός μοντέρνου και σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης προκειμένου να υπηρετείται αποτελεσματικά ο πολιτιστικός καλλιτεχνικός φορέας.

Αναλύοντας τις επιμέρους διατάξεις, ο Βουλευτής  αναφέρθηκε στον νέο, ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας – Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε. – Creative Greece», στον οποίο συγχωνεύονται τα δύο υφιστάμενα Ν.Π.Ι.Δ., το «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας A.E.» και το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Βουλευτή στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αποθετήριου Ακουστικών Έργων, στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, καθώς και στη σύσταση του νέου Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής τόνισε ότι με το σημερινό σχέδιο νόμου συγκροτείται ένα νέο, σύγχρονο διοικητικό πλαίσιο, δια του οποίου στηρίζεται έμπρακτα ο πολιτιστικός, δημιουργικός και οπτικοακουστικός τομέας της χώρας.

Η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να αποτελέσει το κέντρο των πολιτιστικών εξελίξεων  όσον αφορά τη διεθνή αγορά των οπτικοακουστικών και του κινηματογράφου και συγχρόνως έχει μία Κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί να προσαρμόζεται στα σύγχρονα δεδομένα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Βραβείο σε εκπαιδευτικούς που έσωσαν τη ζωή μαθητών

Βραβεύτηκαν από το υπουργείο Παιδείας τρεις εκπαιδευτικοί που έσωσαν τη ζωή παιδιών που βρέθηκαν σε κίνδυνο, όπως αναφέρει ο Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του.

Στην ανάρτηση, ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης ευχαριστεί τους τρεις εκπαιδευτικούς «για το σπουδαίο παράδειγμα που δίνουν σε όλους μας!».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη

Σήμερα είναι μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς απονείμαμε σε τρεις εκπαιδευτικούς μας έπαινο ως ηθική αμοιβή για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, σώζοντας τη ζωή παιδιών που βρέθηκαν σε κίνδυνο.ADVERTISEMENT

Στα πρόσωπα της Αντωνίας Βαγενά, του Γεωργίου Παπαδαντωνάκη και του Ιωάννη – Ερρίκου Τρουμούλη επιβραβεύουμε τη γνώση, την ετοιμότητα και το γνήσιο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για τα παιδιά μας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς για το σπουδαίο παράδειγμα που δίνουν σε όλους μας!

Στο ολοήμερο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σερρών, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Αντωνία Βαγενά, κλήθηκε να παράσχει πρώτες βοήθειες σε έναν μικρό μαθητή, ο οποίος πνιγόταν και δεν μπορούσε να σηκωθεί από τη θέση του. 

«Δεν ένιωσα τίποτα, παρά μόνο ανακούφιση που σώθηκε ο μαθητής. Ευτυχώς, γνώριζα πρώτες βοήθειες και έκανα τη λαβή Heimlich», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά το περιστατικό, δημιουργήθηκαν στενοί δεσμοί εμπιστοσύνης, αγάπης και ασφάλειας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en