Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αγορά ακινήτων | Ξένοι επενδυτές «καλοβλέπουν» την Ελλάδα. Ποιοι προτιμούν την Καβάλα [χάρτης]

Γερμανοί, Αμερικανοί και Βρετανοί, εν μέρει και λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου στις χώρες αυτές, αποτελούν τις τρεις πιο δυναμικές κατηγορίες αγοραστών κατοικιών στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του 23ου ετήσιου συνεδρίου ακινήτων Prodexpo, από το 1 εκ. αναζητήσεις ακινήτων, ποσοστό της τάξεως του 15% αφορά ενδιαφερομένους από το εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos.gr, Δημήτρης Μελαχροινός, οι Γερμανοί αποτελούν -και με διαφορά μάλιστα- την πλέον πολυπληθή ομάδα ενδιαφερομένων, αναζητώντας ακίνητα σε όλη τη χώρα, με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική να ξεχωρίζουν.

Η ζήτηση προέρχεται τόσο από Γερμανούς όσο και από Έλληνες ομογενείς, ενώ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι της τάξεως των 170.000 ευρώ. Ακολουθούν οι αγοραστές από τις ΗΠΑ, επίσης με σημαντικό ενδιαφέρον από ομογενείς, που διαθέτουν και τον υψηλότερο προϋπολογισμό με 350.000 ευρώ, για ακίνητα 125 τ.μ. κατά μέσον όρο.

Προτιμούν κατοικίες στις Κυκλάδες και στα νότια προάστια της Αττικής. Σημαντική και συνεχή αύξηση καταγράφει και η ζήτηση από τη Γαλλία, με έμφαση στις Κυκλάδες, ιδίως μάλιστα στο νησί της Πάρου και δευτερευόντως στο κέντρο της Αθήνας.

Αξιόλογη αύξηση της ζήτησης για αγορά κατοικίας παρατηρείται πλέον και από το Ισραήλ. Οι άνθρωποι κοιτούν κυρίως στα βόρεια και στα νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στις Κυκλάδες

Οι επενδύσεις

Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και η ανάγκη κάλυψης των στεγαστικών αναγκών μιας διευρυμένης μάζας αγοραστών ή και ενοικιαστών από την ελληνική αγορά, έχει «σπρώξει» και τις μεγάλες εταιρείες στην υλοποίηση επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.

«Υπάρχει μεγάλη αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων, καθώς έχει αλλάξει η δομή των νοικοκυριών. Τα τελευταία χρόνια, οι οικογένειες είναι μικρότερες σε μέλη και με μεγαλύτερες αποκλίσεις ηλικιών, με αποτέλεσμα η συγκατοίκηση να είναι πιο δύσκολη και να χρειάζονται ίσως περισσότερα του ενός ακίνητα», ανέφερε ο κ. Γιώργος Πεντίδης, εταίρος της Livewise, εταιρείας ανάπτυξης κατοικιών, η οποία έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και υλοποιεί 10 επιμέρους έργα. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η ζήτηση είναι μεγαλύτερη, παρότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πεντίδης υπογράμμισε ότι στόχος των μεγάλων εταιρειών είναι να καλύψουν όλες τις επιμέρους κατηγορίες ενδιαφερομένων, από τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές μέχρι τους ξένους και τους ψηφιακούς νομάδες. «Θέλουμε να καλύψουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τους νέους των 25-35 ετών μέχρι τη μέση ελληνική οικογένεια, την ομάδα των 35-55 ετών και εκείνη των 65 ετών, που ενδιαφέρονται για ακριβότερα και ποιοτικότερα ακίνητα», δηλώνει.

Σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην αγορά κατοικίας έχει δημιουργήσει και η ισραηλινή επενδυτική εταιρεία Zoia. Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρος Τόλιας, «σήμερα έχουμε 840 διαμερίσματα στο χαρτοφυλάκιό μας, τα οποία σύντομα θα γίνουν 1.000. Έχουμε αποκτήσει 40 υφιστάμενα κτίρια και η αξία του χαρτοφυλακίου μας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ».

Η Zoia τοποθετείται στο κέντρο των πόλεων (π.χ. Αθήνας και Πειραιά), επιλέγοντας υφιστάμενα και ενιαία κτίρια, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζει και αναβαθμίζει ενεργειακά, προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί με κάθε μορφή μίσθωσης (ανάλογα με τον χαρακτήρα και την τοποθεσία του εκάστοτε κτιρίου), βραχυχρόνιας, μεσοπρόθεσμης και μακροχρόνιας.

Μέχρι 175.000 κατοικίες στην αγορά την επόμενη πενταετία

Σε 700.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ακινήτων κάθε κατηγορίας τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα με τη μορφή εγγυήσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το 20%-25% αυτών των ακινήτων θα διατεθεί προς πώληση σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών. Το σχετικό μέγεθος των ακινήτων που θα κληθεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 150.000 και 175.000.

Αυτό ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, η Λίλα Πατεράκη, επικεφαλής του τομέα Real Estate Services της doValue. Μόνο η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων καλείται να διαχειριστεί 250.000 ακίνητα, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι έως και 62.500 θα διατεθούν προς πώληση τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, άλλα στελέχη της αγοράς, όπως ο Χρ. Κοσμάς, εταίρος της Deloitte, σημείωσε ότι «χιλιάδες ακίνητα αναμένεται να βγουν στην αγορά λόγω των πλειστηριασμών και ενδεχομένως αυτό να γίνει απότομα, γεγονός που θα επηρεάσει όλους μας».

Σε κάθε περίπτωση, η απορρόφηση του όγκου αυτών των ακινήτων θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα δύσκολη «άσκηση», η οποία θα ξεκινήσει με τη μέθοδο των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την Έλλη Κακούλλου, επικεφαλής του τομέα Real Estate της Εθνικής Τράπεζας, «οι τράπεζες προχωρούν στην έξοδο από τη διαχείριση ακινήτων, δραστηριότητα την οποία παραχωρούν πλέον σε τρίτες, εξειδικευμένες εταιρείες. Στο παρελθόν οι τράπεζες απέκτησαν μεγάλο αριθμό ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Υπολογίζονται σε περίπου 25.000 ακίνητα, αξίας 5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή ιδιωτών στους πλειστηριασμούς, χάρη και στην παροχή χρηματοδότησης από τις ίδιες τις τράπεζες», ανέφερε η κ. Κακούλλου.

«Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων δεν αναμένεται να ενταθεί, αλλά να διατηρηθεί», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Παπαλουκάς της Cerved Property Services. Όπως εξήγησε, «μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν παρουσιάστηκε κάμψη, αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει κατά το δεύτερο εξάμηνο».

Νομοσχέδιο για ανακαινίσεις

Σημαντική ώθηση ενδεχομένως να προκύψει από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης, ιδίως των νέων ανθρώπων, μέσω της αύξησης της προσφοράς προσιτών οικονομικά κατοικιών είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. «Θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την εφαρμογή του μέτρου της ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, ύψους 350 εκ. ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Στόχος είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και ανακαινισμένων. Σήμερα, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά/κλειστά. Ένα μέρος από αυτά τα ακίνητα θέλουμε να ανακαινιστούν, να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να διατεθούν ξανά στην αγορά, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να πιεστούν και οι τιμές προς τα κάτω», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ποσό 20.000 ευρώ θα δίνεται ως επιδότηση για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ένα επιπλέον ποσό 10.000 ευρώ θα μπορεί να χορηγείται είτε μέσω επιδότησης είτε μέσω χαμηλότοκου δανεισμού για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης.

.kavalapost.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Θλίψη στην κηδεία του 11χρονου στις Σέρρες | Πλήθος κόσμου είπε το τελευταίο «αντίο»

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, δάσκαλοι και φίλοι στον 11χρονο από τις Σέρρες που σκοτώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του 9ου δημοτικού σχολείου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε στην εκκλησία για να συμπαρασταθεί στους γονείς και να αποχαιρετήσει τον 11χρονο Βασίλη. Η κηδεία ήταν προγραμματισμένη για τις 4 το μεσημέρι.

 

Το τραγικό περιστατικό, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του 11χρονου και τον τραυματισμό ακόμη δύο μαθητών της πρώτης και της τετάρτης δημοτικού, έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμπαράταξη Πολιτών | Καλούμε τον Δήμαρχο Καβάλας να πάρει άμεσα θέση για την απόφαση του ΣτΕ

Τελεσίδικα αντισυνταγματική αποτελεί η πολιτική λογική και πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα μετά την απόφαση 2377/2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνεται οριστικά και αμετάκλητα ως αντισυνταγματικός ο νόμος Θεοδωρικάκου τόσο για τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των δήμων, όσο και για τη μεταβίβαση σε αυτές αποφασιστικών αρμοδιοτήτων.

Με τις διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 επιχειρήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση να «ψαλιδίσει» τις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντας τα σε διακοσμητικά όργανα. Να διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου εντός των οργάνων αλλά κυρίως να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση, καθώς η συγκρότηση των οργάνων δεν έγιναν με βάση το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Πρόκειται για την πλήρη δικαίωση της Συμπαράταξης Πολιτών, η μόνη δημοτική παράταξη στο δήμο Καβάλας που είχε εξαρχής και με επιμονή καταγγείλει το “νόμο Θεοδωρικάκου”, όπως και κάθε άλλο νομοθετικό πόνημα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που είχε ως σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι». Να υπενθυμίσουμε ότι ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» περιελάμβανε τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και μια σειρά από διατάξεις με στόχο την ομαλή λειτουργία όλων των αυτοδιοικητικών οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 η δημοτική μας παράταξη ζητούσε επανειλημμένως από τον δήμαρχο Καβάλας να τοποθετηθεί σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μουριάδης με αλαζονικό και χλευαστικό ύφος, όπως συνηθίζει, όχι μόνο δεν ασκούσε κριτική στο νόμο Θεοδωρικάκου αλλά δήλωνε περιχαρής ότι τον επικροτεί!

Μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις, καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας, κ. Μουριάδη, να πάρει άμεσα δημόσια θέση για την απόφαση του ΣτΕ. Να απολογηθεί για την απόλυτη και τυφλή στήριξη που παρείχε στο αντισυνταγματικό έκτρωμα -νόμο Θεοδωρικάκου- το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας τη λαϊκή βούληση.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να επαναφέρει και να αποδώσει όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καβάλας.

Καλούμε τον κ. Μουριάδη να αποκαταστήσει τη σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019.

Ο καιρός της ασυδοσίας του τελείωσε και θα λογοδοτήσει στις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες για όσα έπραξε. Ο κ. Μουριάδης εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, όλες τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για να ασκεί διοίκηση με αυταρχισμό, αδιαφάνεια, έπαρση και συγκεντρωτικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να απαξιώσει και να υποβαθμίσει πλήρως το δημοτικό συμβούλιο και κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου.

Ο «σύγχρονος δήμος» του κ. Μουριάδη αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ένα κακόγουστο αστείο που προσβάλει την ιστορία του τόπου μας και υποτιμά τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Είναι η ώρα να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία στο δήμο Καβάλας και να δώσουμε προοδευτική διέξοδο.

Η Συμπαράταξη Πολιτών μετά από 12 συνεχή χρόνια ενεργής παρουσίας και συμμετοχής τόσο εντός δημοτικού συμβουλίου όσο και δίπλα στους συνδημότες μας είναι πιο έμπειρη και πιο έτοιμη από ποτέ ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στο σκοπό αυτό. Οι πολίτες του δήμου Καβάλας, κάθε ηλικίας, αξίζουμε καλύτερη ποιότητα ζωής με όραμα και προοπτική για τον τόπο μας.

Θέλουμε ένα δήμο που να μας χωράει όλες και όλους.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την κινητοποίηση εξαφάνισης στο Παγγαίο – Συνελήφθη η μητέρα του ανήλικου

Χθες (5-12-2022) το βράδυ, σε δασική περιοχή του Παγγαίου Καβάλας κατόπιν άμεσης κινητοποίησης και συνεργασίας αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας και εθελοντών, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας ανήλικο αγόρι τριών ετών, το οποίο είχε χαθεί λίγες ώρες νωρίτερα και αναζητούνταν από την ημεδαπή μητέρα του, με την οποία φέρεται να είχαν μεταβεί στην εν λόγω περιοχή πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας για λόγους αναψυχής.

Όπως εξακριβώθηκε το παιδί ήταν καλά στην υγεία του, πλην όμως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καβάλας για παροχή πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι, η μητέρα του ανήλικου συνελήφθη για αρπαγή ανηλίκου, καθώς σε προγενέστερο χρόνο είχε υποβληθεί σε βάρος της σχετική έγκληση από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος -σύμφωνα με σχετικές δικαστικές αποφάσεις-έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: