Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό», λέει η πρόεδρος των Πνευμονολόγων Ελλάδας

image_print

Έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον κορωνοϊό και όχι της απομόνωσης, επισημαίνει η πνευμονολόγος Σταματούλα Τσικρικά.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητά μας, αλλά κυρίως με την αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών, ο τρόπος διαχείρισης του κορωνοϊού εξακολουθεί να απασχολεί και να επαγρυπνεί τους επιστήμονες υγείας.

«Όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τον ιό και όχι της απομόνωσης. Έγινε απόλυτα κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δε δύναται να συνεχίσει με συνεχείς περιορισμούς, υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος Νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας
«Έχοντας διανύσει περισσότερα από 2,5 έτη πανδημίας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης που ήμασταν όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. Η διακρατική ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, η χρήση νέων ιατροτεχνολογικών εργαλείων, η απόκτηση πολύτιμης υγειονομικής κλινικής εμπειρίας, η απόκτηση υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό μέσω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης, καθώς και η χορήγηση των αντιικών σκευασμάτων αποτέλεσαν τους σημαντικότερους παράγοντες αναχαίτισης ενός RNA ιού που ανέτρεψε την κανονικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από την άλλη μεριά, προσθέτει «δε θα πρέπει να μειωθεί ο προβληματισμός για τα στατιστικά δεδομένα απώλειας των ανθρώπινων ζωών, τον ρυθμό των επαναλοιμώξεων, του προσδιορισμού του συνδρόμου long ή post covid, της πίεσης του συστήματος υγείας, καθώς και της διάχυσης της παραπληροφόρησης και της στείρας ή αβάσιμης επιχειρηματολογίας έναντι στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα».

Η δυναμική του κορωνοϊού
«Αν και ο ευσεβής πόθος όλων είναι η μετάπτωση του κορονοϊού στο επίπεδο του απλού κρυολογήματος και κατά συνέπεια, μη σοβαρής νόσησης, έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο ιός έχει μια δική του δυναμική εξελικτική πορεία επιβίωσης, η οποία εκφράζεται μέσα από υποπαραλλαγές ικανές να διαφεύγουν της προηγούμενης ανοσίας», αναφέρει η κ. Τσικρικά.

Υπολογίζεται, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων έχουν νοσήσει από τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού ενδέχεται να επαναμολυνθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά λόγω της μη επαρκούς άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, της μεγάλης χρονικής απόστασης από την προηγούμενη λοίμωξη και την απουσία εμβολιασμού έναντι του ιού.

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»-επικαιροποιημένα εμβόλια-ενίσχυση ΕΣΥ
Η κ. Τσικρικά, προσθέτει ότι «οι επικρατούσες ισορροπίες στη χώρα μας θα ανατραπούν και πάλι με την επικράτηση ενός καινούργιου στελέχους, όπως για παράδειγμα της υποπαραλλαγής “Κένταυρος”, με την ακριβή πρόβλεψη χρονικής έλευσης ενός νέου πανδημικού κύματος να μην είναι εύκολα μετρήσιμη, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από το επικρατές επίπεδο ανοσίας του γενικού πληθυσμού, τα επικαιροποιημένα μέτρα Δημόσιας Υγείας και τη διευρυμένη εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας».

Τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η έγκαιρη και μαζική διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων, ικανών να περιέχουν τα νέα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού και να προσφέρουν ενισχυτική προστασία και παράλληλα, ο σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. Προσθέτει ότι η ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων θα αποσυμπιέσουν το ήδη εξουθενωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

ΠΗΓΗ iefimerida.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας

image_print

Με αισιοδοξία υποδέχεται η τοπική αγορά της Καβάλας την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, δίνοντας το έναυσμα για μια περίοδο σημαντικών προσφορών και αγορών.

Οι επαγγελματίες της πόλης ευελπιστούν ότι η αυξημένη τουριστική κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές, θα ενισχύσουν την εμπορική δραστηριότητα και θα δώσουν νέα ώθηση στα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικών ειδών, ειδών σπιτιού και πολλών ακόμη κατηγοριών, επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις.

Οι έμποροι καλούν το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει την τοπική αγορά, επισημαίνοντας ότι η επιλογή των καταστημάτων της Καβάλας συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές και να δίνουν προσοχή στην αναγραφή τόσο της αρχικής όσο και της τελικής εκπτωτικής τιμής των προϊόντων.Η εκπτωτική περίοδος αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες εμπορικές ευκαιρίες του καλοκαιριού, με την αγορά της Καβάλας να προσδοκά αυξημένη επισκεψιότητα και έντονη αγοραστική κίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Θεσσαλονίκη - Πτήση τρόμου με σπασμένο παράθυρο - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Πτήση τρόμου προς Γερμανία με σπασμένο παράθυρο

Στιγμές πανικού έζησαν επιβάτες πτήσης που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με προορισμό τη Γερμανία, όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έσπασε παράθυρο του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας 60χρονος επιβάτης από τη Σερβία.

Το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το πρωί, περίπου μία ώρα μετά την απογείωση, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση προς το Μόναχο.

Δυνατός κρότος και πανικός στην καμπίνα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιβάτες άκουσαν έναν δυνατό κρότο και αμέσως επικράτησε αναστάτωση μέσα στην καμπίνα.

Το παράθυρο δίπλα στο οποίο καθόταν ο 60χρονος έσπασε, ενώ ο επιβάτης τραυματίστηκε στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κάκωση που υπέστη δεν θεωρείται σοβαρή.

Επέστρεψε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Ο πιλότος αντέδρασε άμεσα και αποφάσισε την επιστροφή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ οι επιβάτες μεταφέρθηκαν αργότερα στον προορισμό τους με άλλο αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας.

Μαρτυρίες επιβατών

Επιβάτες της πτήσης περιέγραψαν στιγμές έντονου φόβου, με τις μάσκες οξυγόνου να πέφτουν και τους ταξιδιώτες να προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας, όσοι κάθονταν κοντά στον τραυματισμένο άνδρα προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, ενώ μέσα στην καμπίνα επικράτησαν φωνές και πανικός.

Ερευνώνται τα αίτια

Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να εξετάσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, εξετάζεται το ενδεχόμενο θραύσμα από τμήμα του αεροσκάφους να προκάλεσε τη ζημιά στο παράθυρο.

Η υπόθεση διερευνάται, ενώ η ασφαλής επιστροφή του αεροσκάφους στη Θεσσαλονίκη αποδίδεται στην άμεση αντίδραση του πληρώματος.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Τιμήθηκαν οι λαμπαδηδρόμοι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026

Δράμα-παράδοση διπλωμάτων σε λαμπαδηδρόμους των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026
image_print

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης για τους Δραμινούς που συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano Cortina 2026 πραγματοποίησε ο Δήμος Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκαν τα επίσημα διπλώματα συμμετοχής, τα οποία απεστάλησαν από την Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γήπεδο Κραχτίδη, όπου τα διπλώματα παρέδωσε ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Αθλητισμού, Παντελή Κρανά.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν είναι οι Αθανάσιος Βαλαβάνης, Κωνσταντίνος Δουβαλίδης, Θεοδώρα Κιρμανίδη, Λάζαρος Μαρίγκος και Παναγιώτα Τσακίρη, η οποία δεν κατέστη εφικτό να παραστεί.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε ότι η συμμετοχή των Δραμινών στη λαμπαδηδρομία αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για την πόλη και έμπρακτη συμβολή στις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού, όπως η ειρήνη, η ευγενής άμιλλα, ο σεβασμός και η διεθνής συνεργασία.

Ο Δήμος Δράμας συγχαίρει τους αθλητές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τον αθλητισμό, τον εθελοντισμό και τις πανανθρώπινες αξίες που συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en