Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας χρόνος λειτουργίας του Υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Το υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στις 13.7.2022, συμπλήρωσε ένα χρόνο επιτυχούς λειτουργίας από την ημερομηνία ανάληψης του διαχειριστικού έργου στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συνολική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας σε αυτό το έτος λειτουργίας ανήλθε σε 91,67 εκατ. ευρώ (δράσεις ΕΠΑνΕΚ, Ε.Π ΠΕΠ ΑΜΘ, Μεταφορικό Ισοδύναμο).

Ακολουθεί απολογισμός έργου του υποκαταστήματος του ΕΦΕΠΑΕ κατά το ένα έτος λειτουργίας του σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από την πορεία των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του ΕΠ Μακεδονίας-Θράκης και του ΕΠΑνΕΚ για το διάστημα αυτό.

1. Δράσεις ΕΠ Μακεδονίας- Θράκης

Α) Δράση ΑΜΘ 100 «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19»

Η Δράση έχει ολοκληρωθεί στο συντριπτικό ποσοστό του 99,5% σύμφωνα με τα υποβληθέντα αιτήματα πληρωμών και τις καταβολές της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις.

 Έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για 22.523 επιχειρήσεις με Δημόσια Δαπάνη: 59,44 εκατ. €.

 Σημειώνεται ότι εντάχθηκαν συνολικά στη Δράση 23.913 επιχειρήσεις με Δημόσια Δαπάνη: 62,79 εκατ. €.

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή αιτημάτων καταβολής χρηματοδότησης έως τις 13/7/2022.

Β) Δράσεις ΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ- ΑΜΘ86 «Ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης» – ΑΜΘ88 «Ενίσχυση για την ίδρυση επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης»

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας πεπραγμένων το διάστημα 13.7.2021 έως 13.7.2022.

2. Δράσεις ΕΠΑνΕΚ

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας πεπραγμένων το διάστημα 13.7.2021 έως 13.7.2022.

3. Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι το μέτρο, με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Δικαιούχοι του είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου για τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά το έτος λειτουργίας του υποκαταστήματος εκταμιεύθηκαν 236.348,21€ σε 160 επιχειρήσεις των δύο νησιών συνολικά.

Αναμένεται η εκταμίευση για 92 επιχειρήσεις με Δημόσια Χρηματοδότηση ύψους 123.814,03 €.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας, ο Πρόεδρος του  Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε:

Ένα χρόνο πριν, στις 13/7/2021, σε διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλάβαμε ένα περίπλοκο εγχείρημα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Την ίδρυση ενός υποκαταστήματος εν μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάληψη του συνόλου του διαχειριστικού έργου για πολλαπλές δράσεις.

Αυτό περιλάμβανε 18 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 3 δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων, έργο δηλαδή που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, με Π/Υ 410 εκατ. € και Δημόσια Δαπάνη περί τα 240 εκατ.€.

Η μεταφορά ενός έργου από ένα φορέα σε έναν άλλον αποτελεί από μόνη της σύνθετη ενέργεια, πόσο μάλλον όταν αφορούσε έργα σε υλοποίηση και με τα χρονικά περιθώρια για την αποκατάσταση της επιχειρησιακής ροής να είναι πιεστικά, καθώς οι επενδυτές δικαίως ζητούσαν τον έλεγχο και την πληρωμή των έργων τους.

Αγωνία όλων μας αποτελούσε η ταχεία και εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να μην καθυστερούν πλέον οι καταβολές δημόσιας χρηματοδότησης, σε μια συγκυρία που λόγω covid η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα είχε πληγεί ιδιαίτερα.

Ειδική πρόκληση αποτελούσε η ανάληψη της δράσης ΑΜΘ 100 covid,  μιας δράσης τεραστίων διαστάσεων σε επίπεδο αξιολόγησης, πιστοποιήσεων και πληρωμών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Της μαζικότερης των δράσεων covid πανελλαδικά όπως αποδείχθηκε, με υπερδιπλάσιες εντάξεις και πληρωμές από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας. Και όπως φάνηκε στην πράξη, ο φορέας με μεθοδική δουλειά ανταπεξήλθε στο έργο, πραγματοποιώντας χιλιάδες ελέγχους και καταβάλλοντας πάνω από 91 εκατ. € σε περισσότερους από 25.000 δικαιούχους.

Σήμερα, ένα έτος μετά, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι όλοι οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί. Η εικόνα του υποκαταστήματος και των πεπραγμένων του είναι σαφώς θετική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πορείας του.

Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, με στόχο να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του φορέα.  Με μεθοδική και συλλογική δουλειά έχει δομηθεί ένας πλήρως λειτουργικός Ενδιάμεσος Φορέας για την περιφέρεια ΑΜΘ, παρών στις ανάγκες των επιχειρήσεων, που προχωρά με αξιοπιστία στις πιστοποιήσεις και βεβαίως στις πληρωμές, εντός των οριζόμενων του κανονιστικού πλαισίου.

Από πλευράς του ο ΕΦΕΠΑΕ συμβάλλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.  Για την πορεία του εγχειρήματος ως σήμερα θα ήθελα μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω το Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την αταλάντευτη στήριξη, την αρμόδια διαχειριστική ΕΥΔΕΠ ΠΑΜΘ για την άριστη συνεργασία μας, την Περιφέρεια  ΑΜΘ και τα  επιμελητήρια για την εμπιστοσύνη προς το υποκατάστημα, τους δικαιούχους για την ανταπόκριση και την υπομονή τους, το σύνολο του μηχανισμού του ΕΦΕΠΑΕ και των εταίρων του για τη συμβολή και την αποτελεσματικότητά του.

Και φυσικά να αποδώσω εύσημα στα στελέχη του υποκαταστήματος για την καθημερινή και συστηματική τους εργασία, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα και αποτελεί εχέγγυο για την επαύριο του φορέα, αλλά πρωτίστως να ευχαριστήσω τον κύριο Σπύρο Παναγιώτου, Διευθυντή του υποκαταστήματος, που δέχτηκε να διευθύνει αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο project.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια δυναμικά, χωρίς εφησυχασμό, πεπεισμένοι ότι η πορεία θα είναι ανάλογη και το επόμενο διάστημα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κρίσιμο δίμηνο που μπορεί να κρίνει το μέλλον της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Ν. Καβάλα

Δίμηνη παράταση για την υποβολή των παρατηρήσεών τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, έχει δώσει σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΑΙΠΕΔ στους υποψήφιους επενδυτές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη νότια Καβάλα.

Συγκεκριμένα οι επενδυτές έχουν περιθώριο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αντί για τέλη Ιουλίου που ήταν η αρχική προθεσμία, για την υποβολή των παρατηρήσεών τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.

Σε περίπτωση που το κείμενο που έχει παρουσιάσει το ΤΑΙΠΕΔ γίνει αποδεκτό τότε το Ταμείο αναμένεται να επισπεύσει την διαδικασία αναζήτησης λύσης για το θέμα της ορθολογικοποίησης του κόστους προτείνοντας στην κυβέρνηση χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αντίθετη περίπτωση, που οι επενδυτές εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το κείμενο τότε είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός να μη διεξαχθεί ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων ώστε να καταστεί η δημιουργία της αποθήκης οικονομικά συμφέρουσα επένδυση.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό που τρέχει από το ΤΑΙΠΕΔ για πάνω από ένα χρόνο φιναλίστ είναι είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΕΣΦΑ και η Energean. Ένα από τα πολλά εμπόδια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι και ο Κανονισμός Τιμολόγησης που πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ.
Όπως τόνισαν όλοι οι παίκτες της αγοράς ενέργειας στη δημόσια διαβούλευση ο Κανονισμός καθιστά ουσιαστικά ασύμφορη την επένδυση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 146 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών που δεν διαθέτουν ανάλογη υποδομή.

Capital.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός της Θάσου από την φωτιά

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης εξήγησε μεταξύ άλλων ότι η φωτιά δεν ήταν ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά.

Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυξήσεις – φωτιά στα τρόφιμα από Σεπτέμβριο | Ποια και πόσο θα ακριβύνουν

Κορυφώνεται η ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από το Φθινόπωρο. Πολλά προϊόντα αναμένεται να παρουσιάσουν αυξήσεις στην τιμή τους, τροφοδοτώντας το… σπιράλ της ακρίβειας που μαστίζει ήδη τα νοικοκυριά.

Τα ποσοστά με τις αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο είναι σύμφωνα με το OPEN τα εξής:

  • Κρουασάν, τσουρέκια και κέικ έως 20%
  • Τυριά έως 12%
  • Σαπούνια και υγρά πιάτων έως 9%
  • ζυμαρικά έως 8%
  • καθαριστικά και μαλακτικά ρούχων έως 8%
  • ρύζι έως 5%
  • βούτυρο έως 5%

Όπως επισημάνθηκε όλα είναι βασικά προϊόντα για κάθε νοικοκυριό.

Εκείνο πάντως που προβληματίζει είναι τι θα συμβεί με τα γαλακτοκομικά, αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις.

H εγχώρια παραγωγή γάλακτος εμφανίζεται φέτος μειωμένη καθώς λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, πολλά ζώα υποσιτίζονται ενώ άλλα οδηγούνται σε σφαγή από τους κτηνοτρόφους, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την ζημιά.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: