Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

«Ψάχνουν» ακόμα τον χώρο για την εγκατάσταση της Aegean LNG – Ανακοινώσεις μέσα στον Μάιο – Λ. Βασιλειάδης: «Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ΜΠΚΕ»

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες της ΔΕΠΑ για τον εντοπισμό της καταλληλότερης θέσης για την εγκατάσταση της πλωτής πλατφόρμας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου Aegean LNG, καθώς σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί ως τον Μάιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ κλιμάκιο της ΔΕΠΑ επισκέφθηκε την Καβάλα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, και επιθεώρησε την περιοχή της Νέας Καρβάλης, το εμπορικό λιμάνι “Φίλιππος Β’», τις χερσαίες εγκαταστάσεις της Kavala Οil και την εξέδρα στον Πρίνο, με σκοπό να μελετηθούν και να καταγραφούν τα δεδομένα της περιοχής.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ο υπεύθυνος για το πρότζεκτ του LNG στην περιοχή μας Γ. Αυλωνίτης, “πολύ σύντομα, πιθανότατα μέχρι τα μέσα του Γενάρη, θα είναι έτοιμο το πρώτο αποτέλεσμα, μια μικρή μελέτη, σχετικά με το ποιος θα είναι ο καταλληλότερος χώρος για την εγκατάσταση σταθμού LNG, ενώ μέχρι τα τέλη Γενάρη-αρχές Φλεβάρη θα είναι έτοιμη και η προκαταρκτική μελέτη ασφαλείας της εγκατάστασης. Οι επισκέψεις αυτές θα είναι συνεχείς το προσεχές διάστημα και η ακριβής θέση της εγκατάστασης είναι το βασικό θέμα της μελέτης. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν προκρίνεται κάποιος χώρος από τους προαναφερθέντες ούτε η εξέδρα Κ στην Καλλιράχη, μια και αυτά θα είναι αποτελέσματα της μελέτης ασφαλείας. Το προσχέδιο είναι στο γραφείο μου και ήδη εξετάζονται οι ζώνες στην περιοχή. Αυτά θα τεθούν εις γνώσιν των αρχών της περιοχής. Τίποτε δε θα εγκριθεί πριν πάρουμε το “OK” από το ΤΕΕ, που είναι και ο σύμβουλος της Περιφέρειας. Σε εξέλιξη παραμένει και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία και θα είναι κι αυτός συνεχής»

Σχολιάζοντας  την επίσκεψη αυτή ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Λ. Βασιλειάδης: Για να δώσουμε το πράσινο φως θα πρέπει να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητήσαμε

Αυτή η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της συγκέντρωσης στοιχείων για την εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. Εμείς έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό από την ΔΕΠΑ να μας δώσει τα στοιχεία που προκύπτουν από μια προκαταρκτική μελέτη που εκπονήθηκε παλαιότερα, και η οποία φέρεται να υποδεικνύει την περιοχή ανατολικά της Καβάλας ως την πλέον κατάλληλη περιοχή για την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας. Στόχος μας είναι να δούμε κατά πόσο τεκμηριώνονται τα στοιχεία της προκαταρκτικής μελέτης, διότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την περιοχή, την επιβάρυνση που έχει δεχτεί λόγω της ΒΦΛ, τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Αυτά τα στοιχεία ωστόσο δεν μας έχουν δοθεί.

Το ότι ο κ. Αυλωνίτης δήλωσε ότι τίποτε δε θα εγκριθεί αν δεν δώσει το πράσινο φως το ΤΕΕ ΑΜ είναι, φυσικά, κάτι που τιμά τον ρόλο του Επιμελητηρίου. Για να μπορέσουμε, όμως, να δώσουμε αυτό το πράσινο φως θα πρέπει να δοθούν τα στοιχεία που ζητήσαμε ούτως ώστε η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί να μπορέσει να γνωμοδοτήσει κατάλληλα. Ούτως ή άλλως η ομάδα εργασίας θα καταθέσει πολύ σύντομα το πόρισμά της, ωστόσο αυτό θα στηρίζεται μονάχα στα δεδομένα που διαθέτουμε μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα, άπαξ και εκδοθεί η ΜΠΚΕ θα την μελετήσουμε εξονυχιστικά για να εξάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Όσον αφορά την αποθήκη Κ, εμείς ήμασταν αυτοί που προτείναμε να βγει σε δημοπρασία και διεθνή διαγωνισμό η αποθήκη αυτή. Συνεπώς είναι θετικό το ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για αυτόν τον διαγωνισμό, αφού μιλάμε για ένα αναπτυξιακό έργο που δεν έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέχρι στιγμής, όμως, οι διαδικασίες για την αξιοποίηση της αποθήκης αυτής έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ.

Πηγή: kavalapress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου η λήξη της λουτρικής περιόδου του Πηλοθεραπευτήριου Κρηνίδων για το 2023

Με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 και η φετινή λουτρική περίοδος  για το Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού – Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων

Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μεγάλος αριθμός ατόμων όλων των ηλικιών επισκέπτονται το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του δήμου Καβάλας προκειμένου να νιώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες του πηλού. Η συνεχιζόμενη αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φανερώνει τα οφέλη που είχαν στο σώμα τους και την υγεία τους.

Στις μέρες μας,  οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων που λειτουργούν με την ευθύνη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας  «Δημωφέλεια», αποτελούν ένα πλήρως οργανωμένο χώρο πηλοθεραπείας, υδροθεραπείας και ευεξίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπείας ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Η Διοίκηση της «Δημωφέλεια» και το προσωπικό του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού -Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων  ευχαριστούν θερμά το σύνολο των επισκεπτών  κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου λειτουργίας  και εύχονται σε όλους ψυχική και σωματική υγεία, με δύναμη και αισιοδοξία.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που απορρόφησε ο Δήμος Καβάλας

Η σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλα για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, Ιώ Χατζηβαρύτη, παρουσία του κ. Μουριάδη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παρουσιάσει το σύνολο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που απορρόφησε ο Δήμος Καβάλας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Χατζηβαρύτη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 διακριτικά προγράμματα και δημιουργήθηκαν 13 νέες θέσεις εργασίας.

Ευρωπαϊκά Προγράμματα

1. URBACTIII URGE: Circular building Cities

● Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κυκλική οικονομία

2. URBACTIII URGE: MAKING SPEND MATTER

● Ο Σκοπός του έργου είναι να αναδείξει τις δυνατότητες των Δήμων να επιλέγουν και τοπικούς όπου αυτό είναι δυνατό 3. Cope

● Το έργο στοχεύει σε μια δίκαιη και πράσινη μετάβαση στις πόλεις και είναι το κλειδί για την ενεργειακή ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2050 10. INT-ACT INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE BRIDGING THE PAST, PRESTURE Το έργο επικεντρώνεται στην πολιτιστική κληρονομιά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε περιόδους κοσμοϊστορικών αλλαγών 11. E.VE.CRI.

● Το έργο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φορτιστών 12. RE – Thinking MICROcredit as a tool to support

● Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου 13. SELI

● Στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συνολικός προϋπολογισμός: 883.892,85 ευρώ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Energean: Εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, CPR, απινίδωση και αντιμετώπιση πνιγμού σε φορείς και πολίτες της Νέας Καρβάλης

Μια πρωτοβουλία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καρδιά

Στην παροχή δωρεάν εκπαίδευσης από τους πιστοποιημένους νοσηλευτές της σε φορείς της Νέας Καρβάλης προχώρησε η Energean, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τιμάται διεθνώς την 29 η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Τα μέλη των φορέων που συμμετείχαν έλαβαν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες, στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), στην απινίδωση καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών πνιγμού. Οι συμπολίτες μας που έλαβαν μέρος παρακολούθησαν σχετικό βίντεο με οδηγίες, πέρασαν πρακτική άσκηση σε κούκλα πρώτων βοηθειών και, τέλος, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη.

Σε όσους πέρασαν επιτυχώς την εκπαίδευση, χορηγήθηκαν Πιστοποιητικά Πρώτων Βοηθειών από την εξειδικευμένη εταιρεία Rescue Training International καθώς και ένα kit με χρήσιμα αντικείμενα και οδηγίες για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

Ο κ. Κυριάκος Ταφανίδης, επικεφαλής του τμήματος Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Energean στην Ελλάδα δήλωσε σχετικά:

«Περιστατικά όπως τα καρδιακά επεισόδια και οι πνιγμοί βρίσκονται, δυστυχώς, στην καθημερινότητά μας και η γνώση των τρόπων αντιμετώπισής τους κυριολεκτικά σώζει ζωές. Επιλέξαμε για αυτήν την εκπαίδευση την κοινότητα της Νέας Καρβάλης, που αποτελεί τον πλησιέστερο στις εγκαταστάσεις μας αστικό ιστό, με στόχο να φανούμε χρήσιμοι στους συμπολίτες μας και, βεβαίως, να περάσουμε το μήνυμα ότι η παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί και πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.

Η επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχει προφανώς τους συμβολισμούς της, ωστόσο είναι σαφές ότι η κοινωνία μας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη να αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που συμμετείχαν και, βεβαίως, την Δημοτική Κοινότητα Νέας Καρβάλης συνολικά για την σταθερά άψογη, μακρά συνεργασία».

H εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΗ Νέας Καρβάλης. Στην εκπαιδευτική διαδικασία εκπροσωπήθηκαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Τοπική Κοινότητα Νέας Καρβάλης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρβάλης, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Νέας Καρβάλης, η Στέγη Πολιτισμού (Παράρτημα Αιμοδοσίας) Νέας Καρβάλης, ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Καρβάλης «Ναζιανζός», ενώ έλαβαν μέρος και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στήριξη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας

Επιπλέον η Energean, έπειτα από σχετικό αίτημα της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας, δώρισε μία νέα μπαταρία για τον απινιδωτή που χρησιμοποιείται σε έκτακτα καρδιακά περιστατικά. Την μπαταρία παρέδωσαν στους ανθρώπους
της ομάδας ο κ. Ευάγγελος Λεώβαρις, στέλεχος του τμήματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean, και ο κ. Αρτέμης Μπαρμπούνης, υπεύθυνος για τις Εταιρικές Υποθέσεις της Energean στην Καβάλα.

Η Διασωστική Ομάδα Καβάλας είναι μια εθελοντική ΜΚΟ που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και δραστηριοποιείται στην περιοχή της Καβάλας εδώ και σχεδόν μια εικοσαετία. Αυτές οι πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean υπηρετούν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ν.3 για Καλή Υγεία και Ευημερία, ν. 11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και ν. 17 για τη Συνεργασία για Επίτευξη των Στόχων.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: