Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Όλοι περιμένουν τις 100 δόσεις!” | Στα… ουράνια τα ληξιπρόθεσμα χρέη

image_print

– Περιμένουν τις 100 δόσεις για να πληρώσουν!
– “Εκτίναξη” των ληξιπρόθεσμων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες – “Αγγίζουν” τα 90 δισ ευρώ!
– Μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων για τους συνεπείς οφειλέτες σκέφτονται στην κυβέρνηση
– Τα σενάρια που θα “πέσουν” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές
– Διαβάστε αναλυτικά

Πορεία για τα 100 δις ευρώ έχουν πάρει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, προκαλώντας πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι Ελληνες είτε δεν έχουν να πληρώσουν είτε περιμένουν πότε θα τεθούν σε ισχύ οι νέες, ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπουν την εξόφληση των οφειλών σε 72 έως 100 δόσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

“Εκτίναξη” των ληξιπρόθεσμων

Το αργοπορημένο «πράσινο φως» από την τρόικα οδήγησε σε νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τα οποία πλέον αγγίζουν τα 90 δις ευρώ κι αν δεν γίνει κάτι άμεσα τότε θα πρόκειται για μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,4 δις ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. Αλλά χειρότερη είναι πλέον η κατάσταση στα Ταμείο όπου κανείς δεν πληρώνει εισφορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, τους 549.151 έφτασαν το Σεπτέμβριο οι εργοδότες που χρωστούν στο ΙΚΑ εισφορές της περιόδου από 1/1/2013 κι έπειτα, αριθμός αυξημένος κατά 20.683 σε σύγκριση με τον Αύγουστο και κατά 120.695 σε σχέση με τον Απρίλιο (ήταν 428.456).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, μόνο 18.056 οφειλέτες (ποσοστό 3,28% του συνολικού αριθμού των εργοδοτών που χρωστούν εισφορές) ήταν ενταγμένοι στην “πάγια” ρύθμιση των οφειλών. Αύξηση εμφανίζει και ο αριθμός όσων χρωστούν παλαιές εισφορές (έως 31/12/2012), αφού ο αριθμός τους έφτασε το Σεπτέμβριο τους 470.027 από 381.401 που ήταν τον Απρίλιο ενώ σε ρύθμιση οφειλών παραμένουν καταβάλλοντας τις δόσεις μόνο οι 22.652 (ποσοστό 4, 82%).

Εν αναμονή της ρύθμισης

Στελέχη του ΙΚΑ εκτιμούν ότι στην αύξηση του αριθμού των οφειλετών έχει συμβάλει καθοριστικά η αναμονή της νέας ρύθμισης που η κυβέρνηση επιδιώκει να “κλειδώσει” με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό, ωστόσο υπενθυμίζουν ότι προϋπόθεση για την ένταξη στις νέες ρυθμίσεις θα είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Ακολουθώντας σκληρή γραμμή, προκειμένου να ανακόψει το κύμα των χρεών, η Διοίκηση του Ταμείου μέσα στους 9 πρώτους μήνες του έτους, έχει προχωρήσει σε 4.959 κατασχέσεις κινητής περιουσίας, σε 796 κατασχέσεις ακινήτων και σε 667 πλειστηριασμούς, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια για όσους δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

“Σκόντο” στους συνεπείς οφειλέτες

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ένα ισχυρό κίνητρο, που αφενός θα επιβραβεύει τους συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου θα τους «κρατάει» σε αυτήν, περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι να δοθεί μπόνους επιπλέον 20% στη μείωση των προσαυξήσεων για τους οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε μία ή και στις δύο ρυθμίσεις που ήδη «τρέχουν», υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αυτές και δεν θα επιλέξουν τη νέα βελτιωμένη… εκδοχή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα συμφωνεί επί της αρχής στους βασικούς άξονες της νέας διάταξης. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως η νέα ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως την Τρίτη, είτε υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είτε όχι και τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι τρία. Τα δύο αφορούν στην παροχή κινήτρων για την παραμονή στην τρέχουσα ρύθμιση, ενώ το τρίτο αφορά στην επιβράβευση των συνεπών οφειλετών, σε περίπτωση ένταξής τους στη νέα.

Τα σενάρια

Το πρώτο σενάριο που συζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι να επανυπολογιστεί το σύνολο της αρχικής οφειλής με τις νέες μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το τελικό ποσό των δόσεων που έχουν απομείνει.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ένα επιπλέον μπόνους 20% στη μείωση των προσαυξήσεων, κίνητρο ισχυρότατο για να παραμείνουν στη ρύθμιση των λιγότερων δόσεων.

Το τρίτο σενάριο, στην περίπτωση που δεν ισχύσει κάποιο από τα παραπάνω, είναι να υπάρξει επανυπολογισμός του αρχικού ποσού οφειλής με βάση τις νέες προβλέψεις, και γι’ αυτούς που θα μεταπηδήσουν από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα.

Τι ισχύει για τις δόσεις

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν αναμένονται αλλαγές στον αριθμό των δόσεων, με ανώτερο αριθμό τις 100 για οφειλές έως 15.000 ευρώ και 72 για οφειλές πάνω από αυτό. «Κλεισμένο» φαίνεται πως είναι και το ετήσιο επιτόκιο, λίγο πάνω από το 4,5% (από 8,05% σήμερα). Μετά την επιμονή της τρόικας να μην ενταχθούν στο ίδιο καθεστώς οι πολύ μεγάλοι οφειλέτες, φαίνεται πως τελικά η νέα ρύθμιση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε επίσης εκπτώσεις έως και 100% των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους. Το ποσοστό έκπτωσης από τις προσαυξήσεις σε όσους επιλέξουν τη λύση των δόσεων θα είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον αριθμό των δόσεων:

Πιο αναλυτικά:

– 90% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
– 85% μείωση εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
– 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
– 75% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
– 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
– 65% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, το ελάχιστο ποσό δόσης θα είναι τα 50 ευρώ, ενώ στο πλαίσιο απλοποίησης των διαδικασιών δεν θα υπάρχει η ανάγκη εγγυητικών επιστολών στις περιπτώσεις μικρών οφειλών (έως 15.000 ευρώ).

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε ευρωπαϊκή πόλη
image_print

Ένα ακόμη ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και τις αρχές σε αρκετές χώρες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η αίσθηση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον τη «νέα κανονικότητα» ενισχύεται, καθώς οι διαδοχικοί καύσωνες γίνονται ολοένα και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια

.

Η Γαλλία εξαντλημένη από τα συνεχή κύματα ζέστης

Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.

Οι παρατεταμένες περίοδοι έντονης ζέστης έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάρκεια και η ένταση των καυσώνων ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος ενδέχεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και η Μάλτα, βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για καύσωνα, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ελλάδα

Σε τροχιά καύσωνα βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο καταγράφηκαν τιμές άνω των 38 και 39 βαθμών, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το κύμα ζέστης θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την Τρίτη.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τα καλοκαίρια στην Ευρώπη να χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη διάρκεια, υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς τα ακραία θερμικά επεισόδια αναμένεται να γίνουν συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και αυξημένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή
image_print

Η σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών σε πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, ενώ σύμφωνα με αμερικανικές ανακοινώσεις ένας ακόμη στρατιώτης εξακολουθεί να αγνοείται.

Νέα αμερικανικά πλήγματα και ιρανική απάντηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αντιαεροπορικά συστήματα και υποδομές που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επιθέσεις σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Μπαντάρ Αμπάς, η Σιρίκ, το νησί Κεσμ και ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Νταρχοβίν.

Παράλληλα, η Τεχεράνη προχώρησε σε νέα πλήγματα εναντίον στόχων στο Κουβέιτ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της χώρας επλήγησαν πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Αυξανόμενη ανησυχία στον Περσικό Κόλπο

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στα κράτη του Κόλπου, καθώς η ένταση επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της περιοχής και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η κυκλοφορία πλοίων έχει περιοριστεί αισθητά, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο πλοία ενεπλάκησαν σε περιστατικό κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Διπλωματικές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω διπλωματικών επαφών εμφανίζονται να έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Περιφερειακές πρωτοβουλίες από χώρες όπως το Κατάρ και το Πακιστάν δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ενώ η συνεχιζόμενη ανταλλαγή πληγμάτων απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης εκεχειρίας.

Ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ενδεχόμενα νέα πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές θα προκαλέσουν αντίποινα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και χωρών που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, με πιθανές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής όσο και στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en