Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ελιές στο δέρμα σας

image_print

Τι είναι οι ελιές, πότε είναι επικίνδυνες, γιατί εμφανίζονται και κάθε άλλη απορία που μπορεί να έχετε για τις ελιές, λύνεται παρακάτω.

Τι ακριβώς είναι οι ελιές;

Οι ελιές (ή αλλιώς, οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι) είναι συστάδες από κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία, γνωστά ως μελανοκύτταρα. Το σχήμα και το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει – λείες ή με ανώμαλη επιφάνεια, μπορεί να είναι επίπεδες ή να προεξέχουν, με τρίχες ή χωρίς- αλλά συνήθως έχουν κομψές άκρες και στρογγυλό ή οβάλ σχήμα.

Το καφέ χρώμα προκαλείται από τη μελανίνη που παράγουν τα μελανοκύτταρα -αν και μπορείτε να βρείτε και ελιές στο χρώμα του δέρματος. Σπανιότερα, μπορούν να εμφανιστούν ελιές που περιβάλλονται από ένα άσπρο δαχτυλίδι εξαιτίας της έλλειψης μελανίνης στο συγκεκριμένο σημείο. Ένα ακόμα είδος ελιάς είναι οι λεγόμενοι κυανοί σπίλοι που παίρνουν το όνομα τους από το βαθύ μπλε χρώμα τους. Η μπλε απόχρωση οφείλεται στο ότι τα μελανοκύτταρα βρίσκονται αρκετά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Γιατί έχουμε ελιές;

Οι περισσότερες ελιές εμφανίζονται τα πρώτα τριάντα χρόνια της ζωής μας. Κάνουν συχνά την εμφάνισή τους στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, όπου είναι και πιο εμφανείς, αλλά η τάση να εμφανίζει το δέρμα σπίλους μπορεί να είναι και κληρονομική. Οι ορμονικές αλλαγές είναι συνηθισμένη αιτία εμφάνισης ή εξαφάνισης τους, ενώ η εγκυμοσύνη μπορεί να τις κάνει πιο σκούρες. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να πολλαπλασιαστούν, αλλά στα γεράματα θα τις δείτε να ελαττώνονται. Ωστόσο οι ελιές μένουν στο δέρμα για χρόνια, σε αντίθεση με τις φακίδες που κάνουν την εμφάνιση τους για μικρό χρονικό διάστημα μετά από έκθεση στον ήλιο.

Θα πρέπει να ανησυχώ αν οι ελιές στο δέρμα μου αλλάζουν εμφάνιση;

Είναι σύνηθες για τις ελιές να μεταμορφώνονται με τον καιρό. Η έκθεση στον ήλιο και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να τις κάνουν πιο σκουρόχρωμες, να αλλάξουν την επιφάνειά τους από λεία σε ανώμαλη και αντίστροφα ή ακόμη και να τις ξεθωριάσουν. Οι αλλαγές που χρίζουν ιατρικής παρακολούθησης είναι αυτές που συμβαίνουν γρήγορα. Δώστε προσοχή στις αλλαγές στο σχήμα, στις ελιές που έχουν ακανόνιστες άκρες, που μεγαλώνουν απότομα, που εμφανίζουν περισσότερα από ένα χρώματα ή αιμορραγούν.

Πως θα αναγνωρίσω μια επικίνδυνη ελιά;

Οι περισσότερες ελιές έχουν ένα ή δύο χρώματα, αλλά οι ελιές που αναπτύσσουν καρκίνο –μελανώματα- εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά, όπως ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, κόκκινο ή ροζ. Οι ανομοιόμορφες άκρες, οι πολύ μεγάλες ελιές που αιμορραγούν, η φαγούρα, το πρήξιμο/φλεγμονή ή η εμφάνιση κρούστας καθιστούν την επίσκεψη στο γιατρό απαραίτητη.

Εάν ελέγχετε τις ελιές τακτικά (κάθε 4-6 μήνες) θα είναι εύκολο να παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανησυχητική αλλαγή. Στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος σπίλος με «επικίνδυνα» χαρακτηριστικά, μην πανικοβληθείτε, μόνο ένα στα δέκα χιλιάδες είναι πράγματι καρκίνος. Ωστόσο επειδή το μελάνωμα μπορεί να απειλήσει την ανθρώπινη ζωή είναι απαραίτητο να είστε προνοητικοί.

Τι ακριβώς είναι το μελάνωμα;

Είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, επειδή μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος. Η έκβαση της ασθένειας εξαρτάται από το στάδιο που βρισκόταν ο καρκίνος όταν έγινε η διάγνωση και επομένως από τον εάν πρόλαβε να εξαπλωθεί.

Οι καρκίνοι του δέρματος που δεν είναι μελανώματα είναι περισσότερο διαδεδομένοι, αλλά λιγότερο πιθανό να κάνουν μεταστάσεις. Οι πιο συνηθισμένες μορφές αυτών των καρκίνων είναι σκληρά κόκκινα εξογκώματα ή επίπεδες φολιδωτές κηλίδες/πληγές που δεν επουλώνονται.

Τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο γιατρός ανησυχεί για κάποια ελιά;

Πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο δερματολόγο-χειρουργό που θα εξετάσει την ελιά αλλά θα ελέγξει και το υπόλοιπο σώμα σας για άλλες ελιές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε μελάνωμα, θα αφαιρέσει την ελιά, με μια μικρή επέμβαση εφαρμόζοντας τοπική αναισθησία και στη συνέχεια θα της κάνει βιοψία.

Από τι προκαλείται το μελάνωμα;

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα. Είτε η ακτινοβολία προέρχεται από τον ήλιο είτε από solarium, διεισδύει βαθιά στο δέρμα και καταστρέφει το DNA, με αποτέλεσμα τον καρκίνο. Είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε μελάνωμα αν έχετε πολλές ελιές ή φακίδες, ανοιχτόχρωμο δέρμα που καίγεται εύκολα στον ήλιο, κόκκινα ή ξανθά μαλλιά ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε μελάνωμα.

Πως μπορώ να το προλάβω;

Δεν χρειάζεται να αποκτήσετε εγκαύματα από τον ήλιο για να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος. Όσο περισσότερο εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να αποκτήσετε κάποιο μελάνωμα. Αν ανήκετε στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες είναι ακόμα πιο σημαντικό να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό (χειμώνα-καλοκαίρι), μεγάλα καπέλα και αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.

Δεν έχω καρκίνο του δέρματος, αλλά δεν μου αρέσουν οι ελιές μου…

Το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγει να αφαιρέσει σπίλους από το δέρμα του για αισθητικούς λόγους έχει αυξηθεί κατά 127%. Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την επιλογή γιατρού, αφού μία κακή επέμβαση μπορεί να αφήσει σημάδι που ίσως να σας ενοχλεί περισσότερο από την ελιά που είχατε.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Καρδιοπαθείς ζητούν μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Αίτημα καρδιοπαθών για μείωση συμμετοχής στα φάρμακα χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας
image_print

Τη μείωση της φαρμακευτικής συμμετοχής για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το σημερινό ποσοστό συμμετοχής, που ανέρχεται στο 25%, δημιουργεί σοβαρή οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Όπως αναφέρει, η συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου συνοδεύεται από σημαντικούς περιορισμούς στην καθημερινότητα, καθώς ακόμη και ήπια σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει την καρδιακή ανεπάρκεια ως «σιωπηλή» επιδημία, σημειώνοντας ότι εκτιμάται πως αφορά το 3% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το ποσοστό φθάνει περίπου στο 10% στις ηλικίες άνω των 70 ετών.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η πάθηση αποτελεί κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για άτομα άνω των 65 ετών, επιβαρύνοντας σημαντικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, καθώς συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων, στην προστασία της καρδιάς και στη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συχνά τη λήψη δύο, τριών ή και περισσότερων σκευασμάτων σε καθημερινή βάση, γεγονός που αυξάνει σημαντικά το συνολικό κόστος για τους πάσχοντες.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες ζητά, για τους ασθενείς με ένδειξη «συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου 3 ή τελικού σταδίου 4», η συμμετοχή στα συγκεκριμένα φάρμακα να μειωθεί στο 10%.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ανάλογη πρόβλεψη ισχύει ήδη εδώ και χρόνια όταν η κύρια ένδειξη χαρακτηρίζεται ως «συγγενής καρδιοπάθεια».

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η μείωση της συμμετοχής θα έχει ευεργετικές συνέπειες για χιλιάδες ασθενείς, καθώς θα τους επιτρέψει να ακολουθούν με συνέπεια τα ιατρικά πρωτόκολλα που απαιτούνται σε μόνιμη βάση.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το όποιο δημοσιονομικό κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μείωση των συμπτωμάτων και των νοσηλειών, καθώς η μη λήψη πλήρους θεραπείας λόγω κόστους οδηγεί σε μεγαλύτερη επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ο Σύνδεσμος ζητά επίσης την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, με συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ, της επιστημονικής κοινότητας, της φαρμακοβιομηχανίας και των φορέων εκπροσώπησης χρόνιων ασθενών.

Ακολουθεί η επιστολή:

         Αθήνα, 12/6/2026

                                                                                        Αριθ. Πρωτ. 30/2026

ΘΕΜΑ: Μείωση φαρμακευτής συμμετοχής σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια 3ου και 4ου σταδίου  

ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες  ιδρύθηκε το 2022 από πάσχοντες από καρδιαγγειακά νοσήματα  και έκτοτε εκπροσωπεί θεσμικά και σε όλα τα επίπεδα τη συγκεκριμένη πολυπληθή και ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία χρονίως πασχόντων. Αποτελεί τακτικό ή αρωγό μέλος ή εταίρο  πολλών εγχώριων και ευρωπαϊκών οργανώσεων εκπροσώπησης χρονίων ασθενών. 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας, και κατόπιν πολλών διαμαρτυριών προς εμάς από μέλη και απλούς πάσχοντες, προκύπτει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα το οποίο άπτεται ευθέως των αρμοδιοτήτων σας. 

  • Ειδικότερα αφορά το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη ασθενών οι οποίοι πάσχουν από συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια (στάδια 3 και 4) – 25%.  Ο τύπος αυτός καρδιοπάθειας χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα χαμηλό κλάσμα εξώθησης και συνεπάγεται πάντοτε  σημαντικότατους περιορισμούς στην καθημερινότητα του ασθενούς καθώς ακόμη και η ήπια σωματική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα λίγων μέτρων) προκαλεί έντονα συμπτώματα. Πρόκειται για μία κυριολεκτικά «σιωπηλή» επιδημία καθώς το 3% του ενήλικου πληθυσμού εκτιμάται ότι παρουσιάζει αντίστοιχα συμπτώματα, ποσοστό το οποίο φθάνει στο 10% περίπου σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Ο αριθμός μάλιστα των πασχόντων κατά γενική διαπίστωση υποεκτιμάται κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας, ενώ καμία ηλικιακή ομάδα δεν εξαιρείται. Αποτελεί την κύρια αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για άτομα άνω των 65 ετών, με εκατοντάδες νοσοκομειακά κρεβάτια στη χώρα μας να είναι μόνιμα κατειλημμένα από ασθενείς που αντιμετωπίζουν έξαρση της νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  •  Η φαρμακευτική αγωγή συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας, με κύριο στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων (δύσπνοια, κόπωση), την προστασία της καρδιάς και τη βελτίωση της επιβίωσης, καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Η φαρμακευτική αγωγή στην οποία βασίζεται εν πολλοίς η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει πέντε μεγάλες κατηγορίες  σκευασμάτων και φαρμακευτικών ουσιών, ενώ επικουρικά αξιοποιούνται και άλλες. 

 Ειδικότερα πρόκειται για:  

  1. ARNI (Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης και της νεπριλυσίνης) και πιο συγκεκριμένα:  Σακουβιτρίλη / Βαλσαρτάνη (Sacubitril / Valsartan).
  2. Βήτα-Αναστολείς (Beta-blockers)

Βισοπρολόλη (Bisoprolol), Καρβεδιλόλη (Carvedilol), Μετοπρολόλη (Metoprolol), Νεμπιβολόλη (Nebivolol).

  1. Ανταγωνιστές των Υποδοχέων της Αλδοστερόνης (MRA)

Σπιρονολακτόνη (Spironolactone), Επλερενόνη (Eplerenone).

  1. Αναστολείς SGLT2 (SGLT2 inhibitors)

Χαρακτηριστικές ουσίες: Εμπαγλιφλοζίνη (Empagliflozin), Νταπαγλιφλοζίνη (Dapagliflozin).

  1. Διουρητικά (π.χ. Lasix)

Ο ασθενής είναι κατά κανόνα υποχρεωμένος να λαμβάνει σε ημερήσια βάση δύο, τρία ή και περισσότερα από τα ανωτέρω σκευάσματα, ώστε η κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ως διαχωρίσιμη και να εξασφαλίζει ένα ανεκτό επίπεδο ζωής, Η φαρμακευτική θεραπεία είναι απολύτως αναγκαία για τον μετριασμό των συμπτωμάτων και τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής. Δυστυχώς, όπως γνωρίζεται, πολλά εξ αυτών τα οποία είναι αναντικατάστατα, είναι ιδιαίτερα ακριβά με συνέπεια, όταν πρόκειται για την ταυτόχρονη λήψη πολλών σκευασμάτων, το κόστος το οποίο συνεπάγεται η καταβαλλόμενη συμμετοχή σε ποσοστό 25% να είναι δυσβάστακτο ή δύσκολα αντιμετωπίσιμο, καθώς η συγκεκριμένη κατάσταση συνοδεύεται και από αριθμό συνοσηροτήτων . Επίσης  σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν για όλες τις κατηγορίες  γενόσημα ή δεν συστήνονται, με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται σε επίπεδα δυσθεώρητα για το μέσο Έλληνα  πολίτη.

Κύριε υπουργέ, 

Με δεδομένο  ότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας πολύ σοβαρό και με βαρύνουσες κοινωνικές  προεκτάσεις, θεωρούμε ότι όχι μόνο για λόγους πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και με σκοπό την εξασφάλιση πόρων,  καθώς η αποφυγή λόγω  κόστους  της λήψης  πλήρους και αποτελεσματικής θεραπείας,  σε τελική ανάλυση επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ίδια την Πολιτεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οδηγεί σε σημαντικότατο  αριθμό αχρείαστων νοσηλειών  που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ζητούμε από σας, σύμφωνα με ό,τι ισχύει και για αρκετές ακόμη κατηγορίες  παθήσεων,  το εξής :

Για τους ασθενείς με ένδειξη «συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου 3 ή τελικού σταδίου 4», όπως αυτή διεθνώς καθορίζεται από την επιστημονική κοινότητα, και επ’ αυτού υπάρχει consensus, αναφορικά με τις  πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων,  που αναφέρουμε αναλυτικά, το ποσοστό συμμετοχής να περιοριστεί βάσει νόμου στο 10%, όπως από ετών ισχύει όταν η κύρια ένδειξη χαρακτηρίζεται ως «συγγενής καρδιοπάθεια».

Τούτο θα έχει ευεργετικές συνέπειες για χιλιάδες  πάσχοντες, θα βελτιώσει τη δύσκολη προφανώς καθημερινότητά  τους και θα τους επιτρέψει να είναι συνεπείς  με τα ιατρικά πρωτόκολλα τα οποία οφείλουν να ακολουθούν σε μόνιμη βάση ενώ το όποιο δημοσιονομικό κόστος θα αντισταθμιστεί και μάλιστα στο πολλαπλάσιο από τη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και των νοσηλειών των ασθενών καθώς και  την περισσότερο αισιόδοξη πρόγνωση. 

Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός με ευρύ πνεύμα του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας συνιστά βασικό πυλώνα για την όποια σύγχρονη ασθενοκεντρική προσέγγιση και κατά τη γνώμη μας θα πρέπει άμεσα να προτεραιοποιηθεί από το Υπουργείο σας και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΠΥΥ), σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τη βιομηχανία φαρμάκου και σαφώς τους φορείς εκπροσώπησης των χρόνιων ασθενών.         

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας. 

                                                 Με εκτίμηση 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΟΡΤΗΣ                                                         ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ: 

– Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη 

– κ. Κωστή Χ’’δάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Επικρατείας 

– κ. Χρήστο – Γεώργιο Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας 

– κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια υπουργό Υγείας 

– κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας

– κ. Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ

– Εθνική Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες/Σπάνιες Παθήσεις (ΕΣΑμεΑ)

– Μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου 

– Πάντα ενδιαφερόμενο    

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Νοσοκομείο Δράμας: Επαναλειτουργεί η νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας – Επαναλειτουργία της νέας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού
image_print

Στους νέους της χώρους επαναλειτουργεί πλήρως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της νέας Νεφρολογικής Κλινικής, της Μονάδας Περιτοναϊκής Φροντίδας και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου υποέργου αποτελεί σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του συνολικού έργου αναβάθμισης υποδομών του Νοσοκομείου Δράμας.

Το έργο αφορά τη διαμόρφωση νέας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, νέου φαρμακείου, νέου εργαστηρίου φυσιοθεραπείας, χώρων διοίκησης και τεχνικής υπηρεσίας, καθώς και θαλάμων αρνητικής πίεσης, με αλλαγές στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις του νοσοκομείου.

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 3.699.583,92 ευρώ, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί συνολικά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού από τον Απρίλιο ήταν αναγκαία, προκειμένου να πραγματοποιηθούν η μεταφορά και εγκατάσταση του συστήματος επεξεργασίας νερού, οι τεχνικές εργασίες, οι εργαστηριακοί έλεγχοι ποιότητας και η ασφαλής μετεγκατάσταση του εξοπλισμού.

Βασική προτεραιότητα, όπως τονίζεται, ήταν να μη στερηθεί κανένας νεφροπαθής τη θεραπεία του και να διασφαλιστεί η συνέχεια της φροντίδας.

Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε σχέδιο διαχείρισης των αναγκών των ασθενών, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, το ΕΚΑΒ, τα Γενικά Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών και ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης της ευρύτερης περιοχής.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ευχαριστεί τις μονάδες «ΑΚΕΣΙΟΣ», «ΝΕΦΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ» και «ΑΛΦΑ ΝΕΦΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.», καθώς και τα Γενικά Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών, για τη συμβολή τους στην εξυπηρέτηση των ασθενών κατά το διάστημα της μετάβασης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθώς και στις τεχνικές υπηρεσίες που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών και στην επαναλειτουργία της Μονάδας.

Όπως επισημαίνεται, οι ασθενείς επιστρέφουν πλέον σε μια νέα εποχή νεφρολογικής φροντίδας, σε σύγχρονους και λειτουργικούς χώρους, προσαρμοσμένους στις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και στις ανάγκες των νεφροπαθών.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Β. Καρατζόγλου, τονίζει ότι το αποτέλεσμα ανήκει σε όλους όσοι συνεργάστηκαν με κοινό στόχο τη διασφάλιση της υγείας, της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά παραμένω μάχιμος γιατρός

Ξενοφών Κροκίδης – Παρέμβαση για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και το Νοσοκομείο Καβάλας
image_print

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας γνωστοποιεί ο Ξενοφών Κ. Κροκίδης, Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, με τους γιατρούς της Καβάλας να καλούνται να εκλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και εκπροσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο κ. Κροκίδης εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα είναι για πρώτη φορά ηλεκτρονική, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, ανεξάρτητα από επαγγελματικές υποχρεώσεις ή απόσταση από την πόλη της Καβάλας.

Μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια συμμετοχής στα όργανα του Ιατρικού Συλλόγου, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος στον ΠΙΣ, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, αλλά όχι εύκολη.

Στην τοποθέτησή του κάνει απολογισμό της πορείας του, αναφερόμενος στους αγώνες για το Νοσοκομείο Καβάλας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στις κινητοποιήσεις για τους ιδιώτες γιατρούς και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, ευχαριστεί τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στα όργανα του Συλλόγου, καθώς και εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η μη συμμετοχή του στις εκλογές δεν σημαίνει παραίτηση από τους αγώνες που έρχονται.

Όπως τονίζει, παραμένει μάχιμος νοσοκομειακός γιατρός, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις συλλειτουργούσες Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας είναι τέτοια ώστε «κανένας παθολόγος δεν περισσεύει».

Ακολουθεί η δήλωση:

Υποστολή σημαίας ;

του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη, Διευθυντής Β΄ Παθολογική Κλινικής, Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Την προσεχή Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026, οι Καβαλιώτες Γιατροί – όπως και οι Γιατροί όλης της χώρας -, θα κληθούν να επιλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του Συλλόγου μας : Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο,. Εξελεγκτική Επιτροπή και Εκπρoσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Προκαταβολικά ευχόμαστε από βάθους καρδιάς σε όλους τους υποψήφιους ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, η οποία για πρώτη φορά θα είναι ηλεκτρονική, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του Συλλόγου ανεξαρτήτως επαγγελματικών υποχρεώσεων (εφημερίες, χειρουργεία κα) και απόστασης από τη πόλη της Καβάλας, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συμμετοχής μου στα όργανα του Συλλόγου (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εκπρόσωπος στον ΠΙΣ), αποφάσισα συνειδητά να μην συμμετάσχω στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Μια τέτοια απόφαση δεν είναι ποτέ εύκολη, απαιτεί δύναμη ψυχής και ορθολογική αποτίμηση των προσωπικών και άλλων δεδομένων. Την ώρα όμως που λαμβάνεται, περνούν αστραπιαία όλα όσα μεσολάβησαν αυτές τις δύο δεκαετίες : αγώνες για το Νοσοκομείο μας και τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς (Ειδικούς και Ειδικευόμενους), κινητοποιήσεις για τους Ιδιώτες Γιατρούς (Clawback – Rebate) και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανεξάντλητος αριθμός επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων και απόδοση δικαιοσύνης για παραβατικές η άλλες συμπεριφορές. Έρχονται επίσης στη μνήμη μου, όλοι εκείνοι οι Συνάδελφοι με τους οποίους συνεργάστηκα στα όργανα του Συλλόγου, και τους οποίους επιθυμώ να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας. Παράλληλα, ευχαριστώ θερμά όλους τους εκπρόσωπους Φορέων, Συλλόγων, Σωματείων, με τους οποίους συνεργάστηκα σε διάφορους τομείς αυτές τις δύο δεκαετίες.

Αν σε κάποιους από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δημιουργήθηκε η εντύπωση μιας πιθανής μου παραίτησης από τους αγώνες που έρχονται, η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη : ΟΧΙ. Είμαι και παραμένω μάχιμος Νοσοκομειακός Γιατρός. Άλλωστε, η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις συλλειτουργούσες Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου μας είναι τέτοια, που κανένας ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ δεν περισσεύει…

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en