Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης | Θα επικηρυχθούν οι δράστες της επίθεσης εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

image_print

Θέση στο σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει με την επίθεση που προκαλεί αποτροπιασμό, με θύμα τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Τραμπούκικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – Του φόρεσαν ταμπέλα στο λαιμό

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τονίζει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι «ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες», προσθέτοντας ότι «οι δράστες θα επικηρυχθούν».

Η ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες. Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή, ο φασισμός δεν θα περάσει».

Την επίθεση εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ καταδικάζει και η υπουργός Παιδείας. Η κα. Κεραμέως χαρακτηρίζει αποτρόπαια την εικόνα του Πρύτανη μετά την εσιβολή των κουκουλοφόρων και υπογραμμίζει ότι «ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.»

Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας:

«Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. 

Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. 

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. 

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.»

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο.»

Ανάληψη ευθύνης

Νωρίτερα, η ομάδα που αυτοαποκαλείται «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με στόχο τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, στην οδό Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας.

Η ομάδα αυτή συνοδεύει το κείμενό της, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με φωτογραφία που απεικονίζει τον πρύτανη με κρεμασμένη μία πινακίδα με σχοινί στο λαιμό που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Η φωτογραφία αυτή έκανε το γύρο του διαδικτύου και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Η Αστυνομία κάνει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Η επίθεση το γραφείο του κ. Μπουραντώνη έγινε το πρωί της Πέμπτης.

Περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό του κ. Μπουραντώνη. Στη συνέχεια, οι άγνωστοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του πρύτανη κρεμώντας με τη βία στο λαιμό του μία πινακίδα.

Στο κείμενό τους οι δράστες αναφέρουν ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων. Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ». 

πηγη: huffingtonpost

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές της Γρανάδας στο Κέντρο Κοινότητας

Ενημερωτική δράση του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Δράμας με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
image_print

Ενημερωτική δράση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 από το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας.

Οι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο των κοινωνικών δομών του Δήμου και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.

Η δράση φιλοξενήθηκε στο «Μαρμάρινο Σπίτι», στον Πολιτιστικό Χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, και εντάχθηκε στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και ενίσχυσης της διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής, διασύνδεσης με κοινωνικές παροχές και προώθησης της κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση «Το Νησί της Συμπερίληψης», η οποία λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από τις αρχές της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν την ελληνική γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταλλάξουν απόψεις για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.

Παράλληλα, η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος Δράμας επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του συνεχίζουν να αναπτύσσουν δράσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα, με στόχο την προώθηση της γνώσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ένταξης.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές από την Ισπανία γνώρισαν το «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ»

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026
image_print

Την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας επισκέφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2026 φοιτητές και φοιτήτριες του 14ου Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, κ. Μορφακίδη, και φιλοξενεί κάθε χρόνο συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενο έργο «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ», καθώς και για τις δράσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας και το επιστημονικό προσωπικό του έργου παρουσίασαν το αντικείμενο, τους στόχους και την έως τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης, καθώς και στα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην αυξανόμενη διάσταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της ανάπτυξης κοινών δράσεων πρόληψης και υποστήριξης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε δεξίωση στον αίθριο χώρο της Ένωσης, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και να ακούσουν ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το έργο «Ανάπτυξη δράσεων πρόληψης – καταπολέμησης έμφυλης βίας “Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ”» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021–2027», στην προτεραιότητα «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

 
DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Υπογράφηκε το έργο για την Ιατρική ΔΠΘ

Αλεξανδρούπολη - Νέες εγκαταστάσεις Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ - 2026
image_print

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Ιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Δραγάνας. Το έργο, προϋπολογισμού 10.856.100,02 ευρώ, περνά άμεσα σε φάση υλοποίησης και χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την εκπαίδευση και την υγεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η νέα πανεπιστημιακή υποδομή θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 6.014 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει σύγχρονους χώρους διδασκαλίας, διοίκησης και εξυπηρέτησης των φοιτητών και του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Άμεση έναρξη των εργασιών

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις κατασκευαστικές εργασίες.

Η διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προχώρησε προηγουμένως στη σύνταξη και την έγκριση επικαιροποιημένης στατικής μελέτης εφαρμογής.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θεωρήθηκε απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι τεχνικές εκκρεμότητες και να τεθεί το έργο σε πλήρη τροχιά υλοποίησης.

Τι περιλαμβάνει το νέο συγκρότημα

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου τριώροφου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις βασικές εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος Ιατρικής.

Στο νέο συγκρότημα θα διαμορφωθούν:

  • αμφιθέατρα
  • αίθουσες διδασκαλίας
  • χώροι γραμματείας
  • βοηθητικοί και λειτουργικοί χώροι

Οι χώροι κύριας χρήσης θα καλύπτουν 4.066 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι βοηθητικοί χώροι θα εκτείνονται σε επιφάνεια 730 τετραγωνικών μέτρων.

Σύνδεση με το υπό ανέγερση κτίριο

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κατασκευή υπαίθριου στεγασμένου διαδρόμου-στοάς.

Η συγκεκριμένη υποδομή θα συνδέει λειτουργικά το νέο συγκρότημα με το υπό ανέγερση Κτίριο 1, διευκολύνοντας την καθημερινή μετακίνηση φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Η σύνδεση των κτιρίων αποτελεί βασικό στοιχείο του συνολικού σχεδιασμού, καθώς επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου και λειτουργικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο

Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις και στον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος.

Προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις, διαμόρφωση καθιστικών, δημιουργία ζωνών υψηλού και χαμηλού πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση χλοοτάπητα.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, της λειτουργικότητας και της συνολικής αισθητικής της Πανεπιστημιούπολης.

Χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021-2027» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 4Α «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής».

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων, η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ αναμένεται να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, ικανές να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της και να ενισχύσουν περαιτέρω τον ακαδημαϊκό και υγειονομικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en