Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χουλιαράκης | Μείωση του ΦΠΑ σε οίκους ευγηρίας & μονάδες φροντίδας ατόμων με αναπηρία (video)

image_print

Επιδίωξη της κυβέρνησης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, είναι η μείωση των φόρων τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης και προς επίρρωση αυτού ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τους οίκους ευγηρίας, τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, κλπ.

Τα φορολογικά βάρη θα μειώνονται όσο εμπεδώνεται η αξιοπιστία, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ορατός ένας καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο

«Η αβεβαιότητα αίρεται και ένας αξιόπιστος και καθαρός δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι ορατός», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Χουλιαράκης ανακοίνωσε ότι το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής και ο προϋπολογισμός του 2018 φροντίζει με την πιο ήπια προσαρμογή να βρίσκει χώρο για να υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής προστασίας ειδικά στην παιδική φτώχεια.

«Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με την επισκόπηση δαπανών να δημιουργήσει χώρο για την αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, να ενισχύσει τα παιδικά γεύματα και όσο οι περιορισμοί χαλαρώνουν, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε επιπλέον στόχους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Όσο η αξιοπιστία εμπεδώνεται και δεν αποτελεί προτεραιότητα, ο προϋπολογισμός θα μπορεί να προχωρά σε μείωση των φορολογικών βαρών, πράγμα που άλλωστε αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, με σημαντική μείωση της φορολογίας εισοδήματος, επιχειρήσεων και περιουσίας, ύψους 3,5 δισεκ. μέχρι το 2021» πρόσθεσε.

Μείωση ΦΠΑ για οίκους ευγηρίας και μονάδες φροντίδας

Στο κλίμα αυτό ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι «και τώρα στο βαθμό που είναι εφικτό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μειώνει τους φόρους» και ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τους οίκους ευγηρίας, για τις μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία, νοητική υστέρηση κλπ.

«Κλειδί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για την άρση της αβεβαιότητας, για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ήταν η εκτέλεση των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017 και η πορεία των δημοσίων οικονομικών τα δύο τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Χουλιαράκης αναφερόμενος σε όσα έγιναν από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης μέχρι σήμερα.

 Η στρατηγική των προϋπολογισμών του 2016 και του 2017, πρόσθεσε, ήταν η εμπέδωση της αξιοπιστίας των δημόσιων οικονομικών με την τήρηση των στόχων για να βγούμε από το πρόγραμμα και να ανακτήσουμε την ανεξαρτησία μας.

Στρατηγική όμως ήταν και η δίκαιη κατανομή της αναπόφευκτης προσαρμογής ώστε να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι. Οι ίδιοι στόχοι χαρακτηρίζουν και τον προϋπολογισμό του 2018, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Μας προβληματίζει η ποιότητα των θέσεων εργασίας

«Η οικονομία μεγεθύνεται και αυτό αποτελεί πολύ ισχυρή ένδειξη εξόδου από την κρίση», είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι το 11μηνο του 2017, το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ήταν θετικό, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση την ανεργία κατά 3% κατά τη διάρκεια του 2017.

«Η ανεργία παραμένει υψηλή και πολλές από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και υποαμειβόμενες», παραδέχθηκε ο κ. Χουλιαράκης, πρόσθεσε όμως ότι αυτό «ναι μεν είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία πρέπει να εργαστεί περαιτέρω για να βελτιώσει το πλαίσιο κινήτρων δημιουργίας θέσεων εργασίας, σε τομείς με υψηλή παραγωγικότητα, αλλά δεν παύει να είναι πολύ σημαντικό θετικό νέο ότι για πρώτη φορά από το 2001, η δημιουργία νέων καθαρών θέσεων εργασίας ξεπερνά τις 130.000».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί δύο πολύ κρίσιμες και δύσκολες αξιολογήσεις και τώρα υλοποιούνται μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις τόσο στο μικροοικονομικό περιβάλλον όσο και στις τράπεζες και τη δημόσια διοίκηση που ενισχύουν την οικονομία και αίρουν στρεβλώσεις χρόνων.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από τον Σεπτέμβριο – Ποια βασικά προϊόντα μπαίνουν στη λίστα

Ράφια σούπερ μάρκετ με βασικά προϊόντα διατροφής και ετικέτες τιμών.
image_print

Από τον Σεπτέμβριο οι μειώσεις σε βασικά προϊόντα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η συμφωνία κυβέρνησης, προμηθευτών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα, με τις αλλαγές να αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο.

Η διαδικασία ξεκινά με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, των προμηθευτών, των αλυσίδων λιανεμπορίου και της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να καθοριστούν οι κωδικοί προϊόντων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στόχος τα προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, η επιλογή δεν θα αφορά εξειδικευμένα ή πολυτελή προϊόντα, αλλά είδη με υψηλή κατανάλωση και μεγάλη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά.

Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες και θα βασιστεί σε στοιχεία πωλήσεων από εταιρείες ερευνών αγοράς, όπως οι Nielsen και Circana.

Ποιες κατηγορίες προϊόντων εξετάζονται

Οι εμπλεκόμενοι θα αξιολογήσουν περίπου 60 κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων:

  • τρόφιμα,
  • γαλακτοκομικά,
  • τυποποιημένο κρέας,
  • είδη προσωπικής φροντίδας,
  • προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας του σπιτιού.

Για κάθε κατηγορία θα επιλεγούν τα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις, ώστε οι μειώσεις να αφορούν αγαθά που βρίσκονται σταθερά στο καλάθι των καταναλωτών.

Αν επιλεγούν τα 10 ή 15 δημοφιλέστερα προϊόντα ανά κατηγορία, η τελική λίστα μπορεί να περιλαμβάνει από 600 έως και 900 κωδικούς.

Ποια προϊόντα εξαιρούνται

Από τη συμφωνία εξαιρούνται τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς οι τιμές τους επηρεάζονται έντονα από εποχικούς και παραγωγικούς παράγοντες.

Αντίθετα, έχει ήδη διευκρινιστεί ότι στη λίστα θα περιλαμβάνεται το τυποποιημένο κρέας.

Πόσο αναμένεται να μειωθούν οι τιμές

Το ακριβές ποσοστό των μειώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και αντίστοιχες πρωτοβουλίες των τελευταίων δύο ετών, οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 5% και 15%, ανάλογα με την κατηγορία και το προϊόν.

Σε ισχύ «πάγωμα» αυξήσεων για το καλοκαίρι

Μέχρι να εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις, βρίσκεται ήδη σε ισχύ συμφωνία για διατήρηση των σημερινών τιμών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Το άτυπο μορατόριουμ αφορά 1.898 βασικούς κωδικούς προϊόντων, στους οποίους οι τιμές θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την αυξημένη ζήτηση της θερινής περιόδου.

Υψηλότερος ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τον Οκτώβριο του 2025 έως και τον Μάιο του 2026, ο ετήσιος πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα κυμάνθηκε από 2,3% έως 5,3%, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε μεταξύ 1,8% και 2,2%, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη πίεση στο κόστος διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παγκράτι: Η σκοτεινή ιστορία των δίδυμων πρώην αστυνομικών – «Η μητέρα τους έλεγε πως θα τους πάρει ο διάβολος αν βρεθούν με γυναίκα»

Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. έξω από πολυκατοικία στο Παγκράτι όπου εντοπίστηκε νεκρός 62χρονος άνδρας.
image_print

Στο μικροσκόπιο η ζωή των δίδυμων αδελφών

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση που συγκλονίζει το Παγκράτι, όπου ένας 62χρονος πρώην αστυνομικός εντοπίστηκε νεκρός σε προχωρημένη αποσύνθεση μέσα στο διαμέρισμα όπου ζούσε με τον δίδυμο αδελφό του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής Σταύρος Μπαλάσκας, ο οποίος είχε υπηρετήσει μαζί τους στην Ελληνική Αστυνομία, τα δύο αδέλφια διατηρούσαν έναν ιδιαίτερα στενό δεσμό, με έντονη συναισθηματική σύνδεση και κοινή πορεία τόσο στον στρατό όσο και στην ΕΛ.ΑΣ.

Απομακρύνθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω ψυχολογικών προβλημάτων

Οι δύο δίδυμοι υπηρέτησαν στην Ελληνική Αστυνομία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε ο κ. Μπαλάσκας, τους αφαιρέθηκε ο υπηρεσιακός οπλισμός και στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από το Σώμα λόγω σοβαρών ψυχολογικών ζητημάτων.

Οι αναφορές για την οικογένειά τους

Ο Σταύρος Μπαλάσκας απέδωσε σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν στην αυστηρή ανατροφή τους.

Όπως ανέφερε, η μητέρα τους τούς οδηγούσε από μικρή ηλικία σε εκκλησίες όπου παρακολουθούσαν εξορκισμούς και, σύμφωνα με τον ίδιο, τους έλεγε πως «θα τους πάρει ο διάβολος αν βρεθούν με γυναίκα». Παράλληλα, περιέγραψε τον πατέρα τους ως ιδιαίτερα αυστηρό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν τους βρήκε να ακούν ροκ μουσική στην εφηβεία, τους κράτησε κλεισμένους στο δωμάτιο για δέκα ημέρες, επιτρέποντάς τους μόνο τη σίτιση. Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούν προσωπικούς ισχυρισμούς του κ. Μπαλάσκα και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάτοικοι της οδού Αστυδάμαντος ειδοποίησαν την Αστυνομία λόγω της έντονης δυσοσμίας που αναδυόταν από το διαμέρισμα.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 62χρονο νεκρό σε προχωρημένη σήψη, ενώ στο ίδιο σπίτι βρισκόταν ο δίδυμος αδελφός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός ήταν τυλιγμένος με σεντόνια, ενώ οι κάτοικοι ανέφεραν ότι η δυσοσμία υπήρχε στη γειτονιά για αρκετές ημέρες.

Αναμένονται οι απαντήσεις της ιατροδικαστικής εξέτασης

Οι Αρχές περιμένουν το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, το οποίο θα αποσαφηνίσει τα ακριβή αίτια του θανάτου και τον χρόνο που επήλθε.

Παράλληλα, για τον δίδυμο αδελφό έχει διαταχθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες αντιμετωπίζει κατηγορίες για απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι Αρχές διατηρούν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την υπόθεση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε κοντά στη Σαρακήνα – Πέντε τραυματίες στο Νοσοκομείο

Αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο μετά από τροχαίο κοντά στη Σαρακήνα Καβάλας.
image_print

Πέντε τραυματίες από ανατροπή αυτοκινήτου κοντά στη Σαρακήνα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (5/7) στην παλιά παραλιακή εθνική οδό του Δήμου Παγγαίου, λίγο μετά τους Αμμολόφους, στο ύψος της παραλίας Σαρακήνα, όταν επιβατικό αυτοκίνητο ανετράπη υπό συνθήκες που διερευνώνται.

Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών στους επιβαίνοντες.

Στο Νοσοκομείο Καβάλας οι τραυματίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πέντε άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να κάνουν λόγο για σοβαρούς τραυματισμούς.

Μεγάλη κίνηση στον παραλιακό δρόμο

Το ατύχημα σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο.

Η παλιά παραλιακή εθνική οδός συγκεντρώνει αυξημένη κυκλοφορία, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς χιλιάδες λουόμενοι κατευθύνονται καθημερινά προς τις παραλίες του Δήμου Παγγαίου.

Σε εξέλιξη η προανάκριση

Τα ακριβή αίτια του τροχαίου διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Η κυκλοφορία στο σημείο διεξήχθη προσωρινά με δυσκολία μέχρι την απομάκρυνση του οχήματος και την αποκατάσταση της ομαλής ροής των οχημάτων.

Φωτογραφία Αρχείου

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en