Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ | Από τον Σεπτέμβριο μέσω Αιγύπτου

Πρόκριμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου φαίνεται να δίνει το Ισραήλ, καθώς η υπουργός ενέργειας της χώρας Κανίρ Ελχαράρ επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί το Ισραήλ να τροφοδοτήσει την ΕΕ με μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

Ήδη η ισραηλινή υπουργός σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την ενέργεια στην οποία συμμετέχει και η Αίγυπτος.

Όπως επισημαίνει η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της με τίτλο: «Ελχαράρ: Έτοιμο το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο», η ομάδα εργασίας Ισραήλ -Ε.Ε.-Αιγύπτου θα βασιστεί στη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου η οποία βεβαίως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και από εκεί εξαγωγή του προς την Ευρώπη.

Η Κ. Ελχαράρ σε δηλώσεις της την Πέμπτη τόνισε ότι η «Η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη μετά την κρίση στη Ρωσία, και το Ισραήλ βλέπει μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί πλήρως». Η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο μπορεί να ξεκινήσει όταν αρχίσει η παραγωγή στο κοίτασμα Karish-Tanin που σύμφωνα με την ισραηλινή υπουργό, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο εξάγοντας σχεδόν 150 bcm το έτος και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να προμηθεύσουν 20bcm ετησίως που η μεγαλύτερη ποσότητα θα προέρχεται από το Ισραήλ Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για παροχή 15-20 bcm αερίου σε μορφή LNG ενώ και το Κατάρ αναμένεται να προμηθεύσει την Ευρώπη με 20-30 bcm φυσικού αερίου.

Ανώτατη ισραηλινή πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί βεβαίως να αντικαταστήσει τη Ρωσία αλλά έχει σημαντικές ποσότητες προς εξαγωγή προσθέτοντας ότι το θέμα της ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους και κυριαρχεί και στις επαφές των ισραηλινών αξιωματούχων με ομολόγους τους. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι το «μεγάλο ερώτημα είναι ποιος είναι ο πιο άμεσος και πιο οικονομικός τρόπος για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ώστε να είναι επιλογή συμφέρουσα για όλους».

Και αιγυπτιακή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες υπό την πίεση που δημιουργεί η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μένει να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες με το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του μέσω της Αιγύπτου.

Το θέμα αυτό απασχόλησε και τους υπουργούς εξωτερικών των δυο χωρών Γ. Λαπίντ και Σ. Σούκρυ που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της Νεγκέφ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν.

Η Κ. Ελχαράρ δήλωσε πάντως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξετάσει όλες τις επιλογές, εξαγωγή LNG η και άλλους αγωγούς και είναι σε επαφή με εταιρίες για να «ακούσει τις προσφορές» τους.

Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Τριμερής Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ η κ. Ελχαράρ δεν επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα από την Άγκυρα επίσκεψη εργασίας του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φ. Ντονμάζ καθώς η Τουρκική πλευρά πιέζει ασφυκτικά για να εξασφαλίσει μια καταρχήν Συμφωνία με το Ισραήλ για εξαγωγή του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία. Ο Φ. Ντονμάζ μάλιστα λίγες ώρες αργότερα έσπευσε να προαναγγείλει «σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ολοκλήρωση επεξεργασίας των σεισμογραφικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το Oruc Reis.

«Αν και η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια να αποφασίσουμε» δήλωσε η κ. Ελχαράρ ενώ η Jerusalem Post επισημαίνει ότι παρά τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων των δυο χωρών «δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Οι αναφορές της ισραηλινής υπουργού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού εξωτερικών Β. Νούλαντ η οποία εξέφρασε τη στήριξη της στις μεθόδους που με μικρότερο κόστος εξασφαλίζουν την πιο άμεση εξαγωγή φυσικού αερίου που θα καλύψουν την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών ενέργειας για την Ευρώπη, προκρίνοντας το LNG.

Η κ. Νούλαντ τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία έθεσε ζήτημα αποδοχής της εμπλοκής και της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως εγκαταλείποντας τον East Med για λόγους «περιβαλλοντικούς και βιωσιμότητας» θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποστηρίξουν αμέσως μετά οι Αμερικανοί τον αγωγό που προτείνει η Άγκυρα, από το Ισραήλ προς το τουρκικό έδαφος…

Και σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου προϋποθέτει την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και φυσικά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

liberal.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας»

Μια ακόμη παράταση της διάρκειας της άδειας εκμετάλλευσης της Υπόγειας Αποθήκης Νότιας Καβάλας από την Energean έδωσε το ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη, με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, δίνεται παράταση έως τις 30 Μαΐου 2024.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι «Προκειμένου για την Περιοχή Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, η διάρκεια της Άδειας Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Μάϊου 2024, εκτός εάν επέλθει πρώτη η ημερομηνία της περιόδου β) του άρθρου 2 της Έκτης Τροποποιητικής Σύμβασης (υποπερ. β’ της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 της Σύμβασης)».

Όπως σημειώνεται επιπλέον, «οι υφιστάμενες σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής ακολουθούν την Άδεια Εκμετάλλευσης Νότιας Καβάλας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 27 της Σύμβασης, ως αυτή τροποποιήθηκε με τις Πρώτη, Δεύτερη, Τρίτη, Τέταρτη, Πέμπτη και Έκτη Τροποποιητικές Συμβάσεις».

Για την απόφαση ελήφθησαν υπόψη μεταξύ άλλων οι προηγούμενες σχετικές τροποποιήσεις, η από 22.4.2024 επιστολή της αναδόχου εταιρείας Energean Oil & Gas A.E. με θέμα «Λήξη της άδειας εκμετάλλευσης της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα» με την οποία παρασχέθηκε η έγγραφη σύμφωνη γνώμη της για την αποφασιζόμενη παράταση, κυρίως όμως το γεγονός ότι «δεν έχει επέλθει η ημερομηνία έναρξης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης, ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, του υπόγειου φυσικού χώρου της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου “Νότια Καβάλα”, δυνάμει σύμβασης παραχώρησης στον παραχωρησιούχο που θα αναδειχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία, που διεξαγάγει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν πρόκειται να επέλθει, αφού ο σχετικός διαγωνισμός κατέληξε σε «ναυάγιο».

Υπενθυμίζεται ότι προ ενός έτους, στο τέλος Μαρτίου του 2023 η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία έλαβε τέλος, καθώς κατά τη φάση υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους δυο αρχικά υποψήφιους, δηλαδή την κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και την Energean Oil & Gas, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

newmoney.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες | Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία

Αρχίζει η κατασκευή ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, σε εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔEH, που θα προστεθεί στην οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι εργασίες για τον νέο φωτοβολταϊκό σταθμό «Ακρινή» έχουν ήδη ξεκινήσει και στην κατασκευή του θα χρησιμοποιηθούν bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια υψηλής απόδοσης, πάνω σε σταθερό σύστημα στήριξης.

Με δεδομένο το πλούσιο ηλιακό δυναμικό της περιοχής, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή του σταθμού υπολογίζεται να ανέλθει σε 127 GWh ετησίως.

Με τη λειτουργία του, ο νέος σταθμός αναμένεται να αποτρέψει εκπομπές CO 2 της τάξης των 73.500 τόνων σε ετήσια βάση.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή τη στιγμή στην Πτολεμαΐδα νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 800MW. Σε αυτά, εκτός από το έργο «Ακρινή» συμπεριλαμβάνεται και το εμβληματικό φωτοβολταϊκό έργο «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα» ισχύος 550MW που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωσή τους, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών) του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει στα 2.300MW.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ.Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά.

Μιλώντας στη διάρκεια ειδικού πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5 ου Power & Gad Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

-Η εταιρεία ξεκίνησε την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του έτους.

-Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την 1 η φάση του έργου.

-Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της Προμελέτης Τεχνικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Δρ. Σάρδη, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στην χώρα μας και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.).

Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό της για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εκδηλώνονται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, η Δρ. Σάρδη επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η πρακτική χωρών – μέλων της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.α. οι οποίες έχουν εκπονήσει προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεκάδων δισεκ. ευρώ για την ανάπτυξη σχεδίων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στην 6 η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs). Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1 η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2 η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Παράλληλα, θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en