Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φτώχεια | Η κατάσταση στην Ελλάδα εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης

Υπό την απειλή φτωχοποίησης διαβιούν χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Η αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να «καλπάζει» και κατά τους επόμενους μήνες, ενόσω η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την χρονιά που πέρασε το 6% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ 1,5% ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. Ουσιαστικά, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο προ της έναρξης του κυρίως κύματος της ακρίβειας, η οποία πλήττει την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής θεωρείται όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε ή πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

Παράλληλα, ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ανεπάρκεια τροφής

Με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021, αυτό σημαίνει ότι μέτρια/σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισαν 624.000 άνθρωποι, ενώ αποκλειστικά σοβαρή ανεπάρκεια τροφής 156.000.

Συγκεκριμένα, 645.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να παραλείψουν τουλάχιστον ένα γεύμα ή έφαγαν λιγότερο από όσο θεωρούσαν ότι είχαν ανάγκη.

Ακόμη χειρότερα, 3,2%-3,5% του πληθυσμού (330.000-365.000 πολίτες) είτε έμειναν χωρίς τροφή είτε ενώ πεινούσαν δεν έφαγαν. Και αυτό, για το 2,7% ή για 281.000 ανθρώπους οδήγησε στο να μείνουν χωρίς τροφή τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα.

Το 11,9% ή πάνω από 1,2 εκατομμύρια, φοβήθηκαν ότι δεν θα είχαν αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του και τo 11,4% ή σχεδόν 1,2 εκατομμύρια δεν είχαν δυνατότητα να τραφούν υγιεινά και θρεπτικά.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, το 12,6% ή 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι περιορίστηκαν μόνο σε ορισμένα είδη τροφών.

Άλλωστε αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ όπου το ποσοστό πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε ανάμεσα στο 2019 και στο 2021.

Ο κίνδυνος φτώχειας

Από εκεί και πέρα, σε πολύ υψηλό σημείο βρίσκεται το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό. 

Όπως προκύπτει το ποσοστό του πληθυσμού αυτού στερείται βασικών αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων του.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 28,3% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 3 εκατομμύρια άτομα, βρέθηκε στο όριο της φτώχειας το 2021, ποσοστό αυξημένο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 (27,4%).

Τα στοιχεία προέρχονται από την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (28,3% με βάση τον αναθεωρημένο ορισμό στην Ελλάδα έναντι 22,0% στην Ευρωζώνη το 2021) και αυξάνεται το 2021 συγκρινόμενο με το 2020 (κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 28,9% το 2020 σε 29,5% το 2021 με βάση τον παλαιό ορισμό, ή κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από 27,4% σε 28,3% με βάση τον νέο ορισμό).

Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στην κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε χαμηλή ένταση εργασίας (από 11,8% το 2020 σε 13,6% το 2021) και στην κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 17,7% το 2020 σε 19,6% το 2021).

Πόσο επιδρούν τα επιδόματα

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να τονιστεί ότι το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών, προκύπτει μετά τις χορηγήσεις των κοινωνικών επιδομάτων. Χωρίς τα κοινωνικά επιδόματα, το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα εκτινάσσεται στο 48,2%!

Τον χαμηλότερο κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα) αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι με 13,5% (13,0% για την ηλικιακή ομάδα 65+ το 2020) και τον υψηλότερο τα παιδιά με 23,7% (20,9% στις ηλικίες 0-17 το 2020), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 18-64 το ποσοστό φτώχειας είναι 20,6% (18,4% το 2020).

Ο δείκτης κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει το σύνολο των ατόμων που είτε βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του εθνικού διάμεσου) είτε αντιμετωπίζουν δριμεία υλική στέρηση, είτε διαβιούν σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας (τα ενήλικα μέλη εργάζονται έως 20% του συνολικού δυνητικού χρόνου εργασίας).

Οι ανισότητες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην ύπαρξη ανισοτήτων, οι οποίες διογκώνονται εν μέσω ακρίβεια. Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,2 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (4,8 για το 2020). Ο δείκτης μειώνεται στο 4,1, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη).

Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού αύξησαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2020 κατά 2,6%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 10,7%. Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 34,8% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,9%.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα ανήλικων εμπόρων ναρκωτικών | Είχαν προμηθεύσει με ουσίες φίλη της 16χρονης που έπεσε σε κώμα και πέθανε

Φρίκη προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν κύκλωμα ανήλικων διακινητών ναρκωτικών που δρούσε στις περιοχές ΨυχικούΠαπάγου και Χαλανδρίου και «ψάρευε» ανήλικους πελάτες εξαρθρώθηκε κατόπιν αστυνομικής επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη συμμορία φαίνεται πως είχε προμηθεύσει με ναρκωτικές ουσίες τη φίλη της 16χρονης, που τον περασμένο Νοέμβριο είχε νοσηλευτεί σε κωματώδη κατάσταση στη ΜΕΘ μετά από υπερβολική ποσότητα ναρκωτικών και τελικά έφυγε από τη ζωή.

Για να εξαρθρωθεί η σπείρα που αποτελείται κυρίως από ανήλικα άτομα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε επιχείρηση από το Τμήμα Αντιμετώπισης Παραβατικότητας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα μέλη της συμμορίας, μεταξύ των οποίων έξι ανήλικοι και τρεις νεαροί.

Πώς η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη της σπείρας

Όλα ξεκίνησαν, όπως μετέδωσε σε σχετικό του ρεπορτάζ το «Mega» από καταγγελία των γονέων μίας 16χρονης, οι οποίοι είπαν πως προμηθεύτηκε τα ναρκωτικά από την εν λόγω σπείρα.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση και δρούσαν μεθοδικά, δομημένα και ανελλιπώς από το Νοέμβριο του 2023, έχοντας διακριτό ρόλο το κάθε μέλος της συμμορίας.

Δραστηριοποιούνταν σε πλατείες και πάρκα του Ψυχικού, Παπάγου και Χαλανδρίου, όπου ανήλικοι προμηθεύονταν ναρκωτικά από τη συμμορία, αφού προηγουμένως είχαν κανονίσει συνάντηση μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων. Επίσης, τα μέλη με την παραμονή τους στα πάρκα και τις πλατείες, προσέλκυαν και νέους υποψήφιους αγοραστές.

Τα μέλη της συμμορίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών συνομιλίας για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων, ενώ είχαν ψευδώνυμα και έκαναν χρήση ειδικών λέξεων, όταν αναφέρονταν στις ποσότητες των ναρκωτικών που εμπορεύονταν και στα χρηματικά ποσά.

Κομβικό ρόλο στην σπείρα είχαν ένα 16χρονος και ένας 20χρονος.

Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε μετά τις έρευνες

Τόσο από τις σωματικές έρευνες στα μέλη της οργάνωσης, όσο και στις έρευνες στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 183,37 γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης,
  • 6 τρίφτες,
  • ζυγαριά,
  • νάιλον συσκευασίες για διαμοιρασμό ναρκωτικών, πρόσφορες για διακίνηση,
  • 2 αεροβόλα πιστόλια με 7 μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν πλήθος σφαιριδίων,
  • ναυτική φωτοβολίδα,
  • ξιφολόγχη,
  • 5 πτυσσόμενα μαχαίρια (τύπου σουγιάς και πεταλούδα)
  • Κουκούλα full face,
  • «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις και
  • Το χρηματικά ποσά των 12.667 ευρώ και 200 δολάρια

Οι ναρκωτικές ουσίες που εντοπίστηκαν κατά τη σωματική έρευνα στα μέλη της οργάνωσης, ήταν επιμελώς κρυμμένες σε εσώρουχα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης | Προώθηση της καινοτομίας και ψηφιακής ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, συμμετείχε στις εργασίες του «3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ».

Εκπροσώπησε την Περιφέρεια μας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Απριλίου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης “Beyond 2024”.

Στον χαιρετισμό του επισήμανε τα εξής: «Το 3ο Συνέδριο Καινοτομίας & Νέων Τεχνολογιών Αυτοδιοίκησης Περιφερειών Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας μας.

Κοινός στόχος είναι να διευκολύνουμε την καθημερινότητα του πολίτη, να γίνει ευκολότερη μέσω διαφόρων τεχνολογικών καινοτομιών και υπηρεσιών που παρέχονται από την Αυτοδιοίκηση αλλά και του εργαζόμενου προσωπικού

Η συνεργασία μας για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου είναι κρίσιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά μαζί.»

Στο περιθώριο του Συνεδρίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Αντιπεριφερειάρχες αντίστοιχων αρμοδιοτήτων άλλων Περιφερειών καθώς και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Παπαστεργίου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα παρέμβαση Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα του | «Δεν θα μας βγάλουν τρελούς, ούτε θα βγούμε τρελοί ξαφνικά»

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση με τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου και τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ για την αντιμετώπιση που είχε ο εκλιπόν από το Αττικό νοσοκομείο.

Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εντατικολόγος του «Αττικόν», Μιχάλης Ρίζος, δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα, ενώ σημείωσε ότι «ο κ. Καλλιάνος ήθελε ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά στο υπάρχον σύστημα δεν γίνεται αυτό», ενώ σε ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα για το αν έλαβε ο γιατρός «φακελάκι», κάτι που κατήγγειλε η μητέρα του βουλευτή απάντησε ότι «εμείς είμαστε κατά σε όλες τις μορφές που λέγεται “φακελάκι”».

Ο Γιάννης Καλλιάνος σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή τόνισε ότι «όλα αυτά θα τα επιλύσει η ελληνική Δικαιοσύνη».

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «δεν ζήτησα καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση, ζήτησα τη μεταχείριση που πρέπει να είχε ένας άνθρωπος ο οποίος “έσβηνε” στα χέρια μου. Δεν ζήτησαν τίποτα παραπάνω από το να βρεθεί μια ΜΑΦ, δεν ζήτησα τίποτα παραπάνω, όταν έλεγαν ότι είναι υπέροχες οι εξετάσεις του, να μπει σε μια ΜΕΘ, χωρίς να διασωληνωθεί. Χωρίς να πάρουμε τη θέση ενός παιδιού που ήταν από τροχαίο 20 χρονών. Καμιά ιδιαίτερη μεταχείριση δεν ζητήσαμε, ζητήσαμε μια φυσιολογική μεταχείριση σε έναν άνθρωπο ο οποίος «έσβηνε» επί τέσσερις μέρες μπροστά μας και οι γιατροί μας έλεγαν ότι πάνε όλα καλά».

Τέλος, ο βουλευτή της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι: «εγώ έχω τα στοιχεία μου, ξέρω ακριβώς τι έχει γίνει. Δεν θα μας βγάλουν τρελούς, ούτε θα βγούμε τρελοί ξαφνικά».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en