Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φράχτης στον Έβρο και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια

«Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – Στα δύο οι ευρωπαϊκές χώρες για την αναγκαιότητα του έργου.

Χειροπιαστή ευρωπαϊκή υποστήριξη (πόρους δηλαδή) για τη φύλαξη των συνόρων μέσα από υποδομές παρεμπόδισης των παράνομων ροών, όπως ο φράχτης του Εβρου, επιμένει να διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ποντάρει σε συμμαχίες και στον συντονισμό ρητορικής και αιτημάτων με άλλες χώρες της πρώτης γραμμής στο Προσφυγικό – πρωτίστως με Ιταλία, Αυστρία, Κύπρο – σε μια συζήτηση που εξελίσσεται ως προς την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και ενάμιση χρόνο με… τείχη ενστάσεων ή έστω επιφυλάξεις από άλλες χώρες.

Αυτή η έκτακτη σύνοδος ωστόσο αναμενόταν να σηματοδοτήσει συνολικά πιο αποφασιστική στάση της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, την ώρα που εκφράζονταν στις Βρυξέλλες ανησυχίες για νέο κύμα μετανάστευσης στον απόηχο της τραγωδίας στην Τουρκία και στη Συρία από τον Εγκέλαδο.

Οσο κι αν παραμένουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις λεπτομέρειες της «ολιστικής προσέγγισης», όπως τη διεκδικεί μια σειρά από χώρες, η Αθήνα εμφανιζόταν ικανοποιημένη από τις διαβουλεύσεις και τα προσχέδια των συμπερασμάτων. Και αυτό γιατί προσέγγιζαν πάγιες θέσεις της με αναφορές στα εξωτερικά σύνορα και ειδικότερα στην κινητοποίηση κονδυλίων και μέσων της ΕΕ προς υποστήριξη των κρατών – μελών στην ενίσχυση των υποδομών ελέγχου των συνόρων.

«Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης» επέμεινε ο Μητσοτάκης. Βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το παρελθόν διέκρινε και η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επίσης στηρίζει την ενίσχυση μέσων ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αν και πιο συγκρατημένος σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη για πολλούς λύση των τεχνητών εμποδίων, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στάθηκε στη σημασία να βρεθούν «κοινές διατυπώσεις».

Ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Πρωθυπουργός διεμήνυε από την Κομοτηνή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην προστασία των συνόρων, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί θα ολοκληρωθεί ο φράχτης με εθνικούς πόρους. Ο ίδιος χαρακτήριζε τότε τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρώπη ως «μικρό ευρωπαϊκό παραλογισμό». Και χθες, από τη βελγική πρωτεύουσα, κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό», είπε, «η ΕΕ να χρηματοδοτεί τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αυστρία, προέτρεψε την ΕΕ να παρέχει χρηματοδότηση για περιφράξεις κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων. Εξάλλου ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είχε «προειδοποιήσει» (μέσω της γερμανικής «Die Welt») για μπλόκο στην τελική δήλωση της συνόδου εφόσον οι ηγέτες επέμεναν στα «κενά λόγια» χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η συμμαχία των «οκτώ»

Προηγήθηκε η επιστολή χωρών (Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία, Σλοβακία και Λετονία) προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για «καινοτόμους τρόπους» αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης – σε αυτούς διεκδικεί η Αθήνα να συμπεριληφθούν μέτρα πρόληψης, όπως ο φράχτης.

Για το θέμα επιχειρηματολόγησε προ ημερών ο Μητσοτάκης συνομιλώντας τηλεφωνικά με τη Μελόνι, αλλά και με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δείχνει να προωθεί τις ελληνικές θέσεις, παρά τις επιφυλάξεις από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Ο Μητσοτάκης επιμένει να μιλάει στους ομολόγους του για την ανάγκη λύσεων ισορροπίας μεταξύ «αλληλεγγύης και ευθύνης» ενώ κατά τον ίδιο έχουν αποτύχει οι πολιτικές επιστροφών της ΕΕ, για τις οποίες απαιτείται συντονισμός.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν φρενάρει τον υπάρχοντα σχεδιασμό της για την επέκταση του φράχτη στον Εβρου, σε πρώτη φάση σε τμήμα μήκους 35 χιλιομέτρων (από τα συνολικά 140 χλμ.) ανάμεσα στον οικισμό «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου.

Το Προσφυγικό διαπερνά και την προεκλογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, με το Μαξίμου να χρεώνει «ανευθυνότητα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας σε συγκρίσεις των εικόνων από τα νησιά και τον Εβρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 33χρονος χάρισε ζωή με τον θάνατό του – Δωρεά οργάνων και ιστών αποφάσισε η οικογένειά του

Δώρα ζωής προσέφερε με τον θάνατό του 33χρονος που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Β΄ ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Οι οικείοι του, στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή, αποφάσισαν να προσφέρουν δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου.

Η δωρεά οργάνων και ιστών ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή του Πάσχα. Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.

Τα συλλυπητήριά της αλλά και τις θερμότατες ευχαριστίες για την προσφορά οργάνων και το μεγαλείο ψυχής που επέδειξαν εκφράζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου προς τους οικείους του δωρητή. Επιπλέον, η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Γ. Παπανικολάου» και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς.

Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και τη Αιμοδοσίας και του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. «Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, πολιτισμού και αλτρουισμού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το φόρεμα από άμμο ήταν η πιο τρελή ιδέα που παρουσιάστηκε στο φετινό Met Gala

Η τραγουδίστρια Tyla έκανε το ντεμπούτο της στο Met Gala με την πιο τρελή ιδέα που έχει παρουσιαστεί στη διοργάνωση εδώ και καιρό.

Μία δημιουργία του οίκου Balmain και συγκεκριμένα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Olivier Rousteing, το φόρεμα από άμμο που δημιουργήθηκε πάνω στο σώμα της Tyla ήταν εμπνευσμένο από το θέμα του gala«Ο Κήπος του Χρόνου». Ο Rousteing βασίστηκε στην ιδέα του χρόνου που περνάει και της παροδικότητας των πραγμάτων για να επαναπροσδιορίσει τη χρήση των υλικών και να μετατρέψει την άμμο σε κάτι μόνιμο.

Έτσι, δημιούργησε πάνω σε ένα καλούπι τα κομμάτια του φορέματος, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν και το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα στράπλες φόρεμα στο χρώμα της άμμου, με την κυριολεκτική έννοια, το οποίο η Tyla συνδύασε με μία τσάντα Balmain σε σχήμα κλεψύδρας.

Για τη δημιουργία του φορέματος χρησιμοποιήθηκαν τρία χρώματα άμμου και μικροκρύσταλλοι χάρη στους οποίους το ρούχο έλαμπε σε κάθε κίνηση της Tyla.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρόνιος πόνος: Ένας στους οκτώ υποφέρει μετά από επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής – Ποιοι πονούν περισσότερο

Πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες Νορβηγούς αποκάλυψε ότι το 10% είχε υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, με το 12,5% εξ αυτών να βιώνει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, που παρουσιάζεται στο Scandinavian Journal of Pain, είναι η πρώτη που διερευνά τη συχνότητα των αισθητικών επεμβάσεων, αλλά και του μετεγχειρητικού πόνου σε ενήλικες που υποβλήθηκαν σε διάφορες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

Η αισθητική χειρουργική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως, αλλά ο επιπολασμός των επιπλοκών μετά από αισθητικές επεμβάσεις, όπως ο χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος, δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Η παγκόσμια αύξηση αυτών των επεμβάσεων έχει επιστήσει την προσοχή στις πιθανές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου μετά την επέμβαση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Silje Endresen Reme από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, διεξήγαγαν μια σύντομη έρευνα σε 1.746 ενήλικες Νορβηγούς, ρωτώντας τους αν είχαν υποβληθεί σε αισθητική χειρουργική επέμβαση, αν είχαν αντιμετωπίσει χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο και αν είχαν αναζητήσει θεραπεία για τον πόνο αυτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις κερδίζουν έδαφος, με το 10% των συμμετεχόντων να επιβεβαιώνει ότι είχε υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις. Από αυτά τα άτομα, το 25% ήταν ηλικίας 18-29 ετών, ενώ το 75% ήταν γυναίκες.

Το ανησυχητικό είναι ότι το 12,5% ανέφερε ότι αντιμετώπιζε χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο, δηλαδή επίμονο πόνο, που διαρκεί περισσότερο από 3 μήνες. Οι άνδρες είχαν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν χρόνιο πόνο από ό,τι οι γυναίκες. Τα 2/3 των ατόμων που αντιμετώπιζαν πόνο ήταν ηλικίας 18-29 ετών, ενώ οι άλλες ηλικιακές ομάδες ανέφεραν πολύ χαμηλότερα ποσοστά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 75% των ατόμων που υπέφεραν από πόνο ζήτησαν ιατρική βοήθεια, γεγονός που υποδηλώνει τις σοβαρές επιπτώσεις αυτού του προβλήματος.

Συνήθως, οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, οι ασθενείς με μετεγχειρητικό πόνο συχνά απευθύνονται σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενώ είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να εργαστούν, αλλά και να υποφέρουν από μειωμένη ποιότητα ζωής.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη αποδοχή και δημοτικότητα της αισθητικής χειρουργικής, είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς να είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές», δήλωσε η Sophia Engel, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. Και  συμπλήρωσε: «Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τον αντίκτυπο του χρόνιου πόνου που προκύπτει μετά από αισθητικές επεμβάσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας».

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en