Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροεπιδρομή μέσω ΦΠΑ για επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ

image_print
Η βόμβα Γιούνκερ για φόρους και ασφαλιστικό
Μπροστά σε μια νέα άνευ όρων άδικη φοροεπιδρομή βρίσκονται εκατομμύρια Έλληνες, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που από την ελληνική πλευρά θεωρείται θετικός απέναντι στις ελληνικές θέσεις, ξεκαθάρισε ότι αναζητούνται επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ.

«Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Ελληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περί το 1,8 δισ.) και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο» τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI ο κ. Γιούνκερ.

Η απόσταση είναι τεράστια ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού για να καλυφθούν αυτά τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπάρξει μια μεγάλη φοροεπιδρομή και μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά.

Η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ οι οποίοι όμως δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιπλέον απόδοση εσόδων 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ το μεγάλο παζάρι γίνεται για τα προϊόντα που θα μπουν σε κάθε συντελεστή.

«Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Η πρόταση της Ελλάδας είναι τρεις συντελεστές ΦΠΑ  (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές. Κρίσιμο στοιχείο, για την ελληνική πλευρά, είναι να υπάρχει μεν ανακατανομή των βαρών και παράλληλα να μην είναι τέτοιες οι μεταβολές που θα διαταράξουν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Ακόμη ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε άγνοια για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την πρόταση για κατάργησή τους υποστήριξε πως «είναι ουσιώδους σημασίας διότι ο αριθμός των Ελλήνων που επωφελούνται είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευαγγελία Λαούντου: «Οι Λειψοί είναι ένα διαμάντι του Αιγαίου»

Η Δήμαρχος Λειψών Ευαγγελία Λαούντου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Τη Δήμαρχο Λειψών, Ευαγγελία Λαούντου, φιλοξένησε η εκπομπή «Olga On Air», σε μια συζήτηση αφιερωμένη στην ομορφιά, την ιστορία και την ιδιαίτερη ταυτότητα του ακριτικού νησιού.
Η κ. Λαούντου μίλησε για τη μοναδική αρχιτεκτονική των Λειψών, τα γραφικά σοκάκια που διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τις εντυπωσιακές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, που αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλούσια ιστορία του νησιού, η οποία εκτείνεται σε βάθος αιώνων και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Όπως τόνισε, οι Λειψοί συνδυάζουν αρμονικά την παράδοση με τη φυσική ομορφιά, διατηρώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα τους.
Η Δήμαρχος υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της φιλοξενίας των κατοίκων, επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο που προσφέρει ηρεμία, αυθεντικές εμπειρίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
Οι Λειψοί, αν και ένα μικρό νησί του Αιγαίου, αποτελούν έναν ξεχωριστό προορισμό, με πλούσια ιστορία, σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και φυσικό κάλλος που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πραγματικό διαμάντι του Αιγαίου, που αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και η παράδοση αποτελούν τα μεγαλύτερα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριάκος Κώτσογλου: «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή «Olga On Air».
image_print
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κρήτης, Κυριάκος Κώτσογλου, στην Όλγα Σμαγάδου και την εκπομπή «Olga On Air», αναλύοντας τη δυναμική του τουρισμού στο νησί, τις προοπτικές ανάπτυξης και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κώτσογλου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει η Κρήτη στον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Ένας στους πέντε τουρίστες από την Ελλάδα επιλέγει την Κρήτη», γεγονός που αναδεικνύει τη διαχρονική ελκυστικότητα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, τονίζοντας ότι το νησί διαθέτει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Από τα εξωτικά νερά του Ελαφονησίου και του Μπάλου έως τις αμέτρητες μικρές και μεγάλες παραλίες, η Κρήτη προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στην πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Τα τοπικά προϊόντα, η αυθεντική κρητική κουζίνα και η φιλοξενία των ανθρώπων συνθέτουν ένα ισχυρό τουριστικό «brand», που προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου.
DNews Widget
Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Ρεκόρ εσόδων και πλεόνασμα 3,8 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο

Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, από όπου ανακοινώνονται τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό.
image_print

Ισχυρή δυναμική κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2026, με σημαντική αύξηση τόσο των ταξιδιωτικών εισπράξεων όσο και των αφίξεων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 3,81 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου–Μαΐου 2026, έναντι 2,89 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Μόνο τον Μάιο, το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,02 δισ. ευρώ, από 1,84 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Άνοδος 25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πρώτο πεντάμηνο του έτους ανήλθαν στα 5,32 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2025.

Την ίδια ώρα, οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 12,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,51 δισ. ευρώ.

Η άνοδος των τουριστικών εσόδων αποδίδεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, αλλά και στην ενίσχυση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Τον Μάιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,43 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,9% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κάλυψαν το 95,7% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

Αυξημένα έσοδα από Βρετανία και ΗΠΑ

Ιδιαίτερα θετική ήταν η πορεία των εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 50,9% στο πεντάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 736,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκε άνοδος 19,4%, με τα έσοδα να φτάνουν τα 539 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο, οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 55,1%, φτάνοντας τα 188,2 εκατ. ευρώ, ενώ από το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν κατά 23%, στα 402,6 εκατ. ευρώ.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης, η Γερμανία διατήρησε την πρώτη θέση, με ταξιδιωτικές εισπράξεις 760,8 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 13,3%, στα 284,5 εκατ. ευρώ, ενώ άνοδο 27,6% παρουσίασαν και τα έσοδα από την Ιταλία.

Περισσότεροι από 8,5 εκατ. επισκέπτες

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 20,9% την περίοδο Ιανουαρίου–Μαΐου 2026, καθώς τη χώρα επισκέφθηκαν 8,57 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 7,09 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Τον Μάιο οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 3,33 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,2%.

Σημαντική ήταν η αύξηση της κίνησης μέσω των οδικών συνοριακών σταθμών, η οποία έφτασε το 64,5% στο πεντάμηνο και το 55,1% τον Μάιο. Οι αφίξεις μέσω αεροδρομίων αυξήθηκαν κατά 9,5% και 5,7% αντίστοιχα.

Η Ευρώπη παραμένει η βασική αγορά

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολούθησαν να αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή επισκεπτών για την Ελλάδα.

Η ταξιδιωτική κίνηση από την ΕΕ αυξήθηκε κατά 24,1% στο πεντάμηνο και διαμορφώθηκε στα 4,73 εκατ. ταξιδιώτες.

Η Γερμανία παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά, με 1,23 εκατ. επισκέπτες και αύξηση 13,6%. Από τη Γαλλία καταγράφηκαν 389.000 ταξιδιώτες, αριθμός αυξημένος κατά 13,7%, ενώ οι αφίξεις από την Ιταλία αυξήθηκαν κατά 14,2%, φτάνοντας τις 356.000.

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η άνοδος από τη βρετανική αγορά, καθώς οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35,9% και έφτασαν τις 965.700.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική περίοδος του 2026 ξεκίνησε με ισχυρές επιδόσεις, με τον τουρισμό να εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των εσόδων και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en