Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνή στέγη για νέους | Πότε ξεκινά η χορήγηση, ποια τα κριτήρια

image_print

Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ περιλαμβάνει το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης με τίτλο «Σπίτι μου» για 10.000 πολίτες έως 39 ετών που θα παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα στις 10:30 από τους αρμόδιους υπουργούς (Χατζηδάκης, Κεραμέως, Σκέρτσος, Σκρέκας, Οικονόμου).

Το πρόγραμμα κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Η εκκίνηση του προγράμματος αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2023 με βάση τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια.

Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους (νέους και φοιτητές) προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Φοιτητές: Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Χαμηλότοκα δάνεια: Στόχος της συγχρηματοδότησης κράτους και τραπεζών είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Δάνεια για ανακαίνιση: Παράλληλα θα θεσπιστούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο ,η «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία, αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα αν αναγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Από τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποσειδώνια 2026: Ελλάδα και Νορβηγία ενισχύουν τη ναυτιλία

image_print

Τη δέσμευσή της για ενίσχυση της ναυτιλιακής συνεργασίας με την Ελλάδα επιβεβαίωσε η Νορβηγία στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Posidonia 2026, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα, την απανθρακοποίηση, την καινοτομία και την ενεργειακή μετάβαση.

Επικεφαλής της νορβηγικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής Even T. Sagebakken, ενώ συμμετείχε και ο Alf Tore Sørheim, γενικός διευθυντής της Νορβηγικής Ναυτιλιακής Αρχής. Οι δύο πλευρές ανέδειξαν τη στρατηγική σημασία της μακρόχρονης ναυτιλιακής σχέσης Ελλάδας και Νορβηγίας, δύο χωρών με ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο κ. Sagebakken υπογράμμισε ότι η απανθρακοποίηση αποτελεί για τη νορβηγική ναυτιλία όχι μόνο ζήτημα συμμόρφωσης, αλλά και ευκαιρία ανάπτυξης τεχνογνωσίας και εξαγωγών. Τόνισε ακόμη ότι η Νορβηγία προσέρχεται στα Ποσειδώνια με σεβασμό προς την ελληνική ναυτιλία και με στόχο τη στενότερη συνεργασία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Νορβηγός υφυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, τις νέες τεχνολογίες και τις ρεαλιστικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις για την πράσινη μετάβαση του κλάδου.

Παράλληλα, ο κ. Sagebakken είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο, με αντικείμενο την ενεργειακή μετάβαση και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κεντρικό σημείο της νορβηγικής παρουσίας αποτέλεσε το συνέδριο Quality Flag Forum, με τίτλο «Securing the Global Fleet: A Norway–Greece Dialogue». Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ναυτιλιακών εταιρειών, νηογνωμόνων, ρυθμιστικών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με αντικείμενο την ασφάλεια στη θάλασσα σε περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Σημαντική στιγμή της παρουσίας της Νορβηγίας στα Ποσειδώνια 2026 ήταν και η Norway Night, η ναυτιλιακή δεξίωση της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα, η οποία συγκέντρωσε κορυφαία στελέχη της ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής αγοράς.

Η πρέσβης της Νορβηγίας Harriet E. Berg τόνισε ότι η ναυτιλία αποτελεί μέρος της ταυτότητας και των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε πως η απανθρακοποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως περιβαλλοντική αναγκαιότητα αλλά και ως τεχνολογική και βιομηχανική ευκαιρία.

Η ισχυρή παρουσία της Νορβηγίας στα Posidonia 2026 ανέδειξε το βάθος της συνεργασίας με την Ελλάδα και την κοινή δέσμευση των δύο χωρών για ένα ασφαλές, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον στη ναυτιλία.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Το ακατάσχετο αυξάνεται στα 1.600 ευρώ

Κυριάκος Πιερρακάκης – Ανακοίνωση για αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.600 ευρώ
image_print

Την αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτου Σιμόπουλου, με θέμα την ανάγκη άμεσης αύξησης του ακατάσχετου ποσού στους τραπεζικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την αύξηση του ακατάσχετου ως «πράξη Δικαιοσύνης» και «πράξη εμπιστοσύνης προς την κοινωνία», τονίζοντας ότι το όριο πρέπει να αντανακλά τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για το ιδιωτικό χρέος, τις ρυθμίσεις οφειλών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις δεύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε αλλαγές που προωθούνται για τους δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στις ρυθμίσεις οφειλών και στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο.

Όπως υπογράμμισε, όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Ακολουθεί η απάντηση του Κυριάκου Πιερρακάκη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Σιμόπουλε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ερώτησή σας, γιατί αναδεικνύει ένα ζήτημα το οποίο αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας και, επίσης, θεωρώ ότι υπογραμμίζει και το διαρκές ενδιαφέρον της παράταξής μας για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και μου δίνει και τη δυνατότητα να σταθώ και να αναλύσω ένα ζήτημα το οποίο νομίζω μας αφορά όλους, έχει έντονο κοινωνικό αποτύπωμα: το ιδιωτικό χρέος, τις κατασχέσεις, την προστασία της κύριας κατοικίας και τις δεύτερες ευκαιρίες που οφείλει η Πολιτεία να δίνει στους ανθρώπους που επλήγησαν από την υπαρξιακή κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Πάω απευθείας στο θέμα της ερώτησής σας. Συμφωνώ και με το πνεύμα της και με το γράμμα της.

Το ακατάσχετο συνιστά το όριο ανάμεσα στην οικονομική ασφάλεια και στην οικονομική ασφυξία για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Και όντως, όπως πολύ σωστά αποτυπώνετε, κύριε Σιμόπουλε, πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα του σήμερα, όχι την πραγματικότητα του χθες.

Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όρισε το ακατάσχετο στα 1.250 ευρώ. Αυτή ήταν η Ελλάδα της δημοσιονομικής ασφυξίας.

Είμαι σε θέση, λοιπόν, να ανακοινώσω ότι το ακατάσχετο όριο αυξάνεται από τα 1.250 ευρώ στα 1.600 ευρώ.

Η αύξηση αυτή του 28%, είναι μεγαλύτερη από τον σωρευτικό πληθωρισμό της τελευταίας περιόδου που είναι 20,8%.

Είναι μια πράξη Δικαιοσύνης.

Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης προς την κοινωνία.

Να προσθέσω ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι αποσπασματική.

Εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για το ιδιωτικό χρέος, η οποία βασίζεται σε μια πάρα πολύ απλή αρχή: Να δίνουμε στους πολίτες πραγματικές δυνατότητες επανεκκίνησης.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατά.

  • Σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει ιδιωτικό χρέος ίσο με το 94,5% του ΑΕΠ, είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται στο 121,4%.
  • Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, που το 2016 είχε φθάσει στο 48,5%, βρίσκεται πλέον στο 3,3%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
  • Και μόνο μέσα στο 2025 πραγματοποιήθηκαν ρυθμίσεις ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να πω επίσης ότι με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, προχωρούμε σε μια ακόμη πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί.

Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα άρσης της κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού  σε όσους  καταβάλλουν το 25% της βασικής οφειλής τους και ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό. Επιβραβεύουμε, δηλαδή, τη συνέπεια. Γιατί η συνέπεια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τιμωρητική λογική.

Και να προσθέσω σε αυτό ότι κάνουμε και μία σειρά από άλλες πολιτικές:

  • Μειώνουμε το κατώφλι ένταξης από τις 10.000 στις 5.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, έτσι, αποκτούν πρόσβαση σε ένα εργαλείο που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν.
  • Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα νέας ρύθμισης παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 72 δόσεις.
  • Ο εξωδικαστικός μηχανισμός μετατρέπεται σε εργαλείο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Προχωρά ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, από όταν λειτουργήσει το Φθινόπωρο, ο οποίος  απευθύνεται ακριβώς στους ευάλωτους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Να πω συνολικά ότι αυτά γενικά όλα μαζί σωρευτικά είναι το πραγματικό νόημα της δεύτερης ευκαιρίας.

Από το 2019 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει, όσο αλλάζει η χώρα, αλλάζουν και οι δυνατότητές της και η οικονομική πρόοδος δεν έχει κανένα νόημα αν δεν μετατρέπεται σε  κοινωνική πρόοδο. Αυτό ακριβώς είμαστε εδώ να κάνουμε.

Είναι μια πράξη δικαιοσύνης και μία πράξη που αντανακλά την πολιτική μιας κυβέρνησης που αποφασίζει με το βλέμμα στους πολίτες».

Δευτερολογία Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη

«Να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τον κ. Σιμόπουλο.

Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, για την πρωτοβουλία που λάβατε να αναδείξετε ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Και να πω το εξής αυτονόητο, ότι η δουλειά η δική μας ως κυβέρνηση, αφορά την αλληλεπίδραση, την ώσμωση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το να ακούμε τα προβλήματα τα οποία φέρνουν οι βουλευτές στο προσκήνιο. Και οποτεδήποτε έχουμε μια πρόταση, η οποία είναι λογική, πρακτική, τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη, να τη βάζουμε μπροστά. Γιατί; Γιατί αφορά την κοινωνία. Η δουλειά της κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή.

Να λαμβάνει αποφάσεις με το βλέμμα στην κοινωνία. Και να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα πριν, ότι όσο βελτιώνεται η οικονομική συνθήκη, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, θα υπάρχουν κινήσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Απάντηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου

«Τώρα, εγώ, κύριε Πρόεδρε, τι να πω στη δευτερολογία μου;

Έχω να πω ελάχιστα πράγματα.

Κύριε Υπουργέ, σήμερα με την απάντησή σας, τόσο εσείς και όσο η κυβέρνηση, αποδεικνύετε ότι έχετε πλήρη επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της.

Αποδεικνύετε με σαφήνεια ότι, όταν η οικονομία ενισχύεται, τότε υπάρχουν και μέτρα που ενισχύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Και οι δανειολήπτες σήμερα, οι οποίοι είναι χιλιάδες εκεί έξω με κατασχεμένους λογαριασμούς, θα το αντιληφθούν πλήρως. Είναι άνθρωποι οι οποίοι θα δουν ουσιαστικά αυτό που λέτε, μια ενίσχυση του εισοδήματος της τάξης των 350 ευρώ. Δεν είναι καθόλου, καθόλου λίγο.

Θέλω να συνεχίσω λέγοντας ότι το ίδιο έχετε κάνει πρόσφατα με τον Φορέα  Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, έναν Φορέα που θα είναι το ίδιο χρήσιμος και κρίσιμος, πάλι για αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών.

Και, επίσης, με την αύξηση της περιμέτρου, μέσα στην οποία (ο οφειλέτης) μπορεί να εντάσσεται υποχρεωτικά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Γιατί και αυτό είναι σημαντικό και σε μια τέτοια κατεύθυνση, βλέποντας το πνεύμα της κυβέρνησης και του Υπουργείου, καλό θα ήταν να δείτε, μήπως μπορέσουμε να αυξήσουμε και άλλο αυτή την περίμετρο.

Ευχαριστώ θερμά, ευχαριστώ θερμά για την απάντηση. Είχα γράψει άλλα πράγματα, αλλά δεν χρειάστηκε να τα διαβάσω».

Ευχαριστώ ξανά.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ: Νέος μηχανισμός για αχρεωστήτως καταβληθέντα

image_print

Μόνιμο μηχανισμό είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΕΦΚΑ προβλέπει διάταξη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιουνίου.

Η ρύθμιση προβλέπει ενιαίο τρόπο παρακράτησης για ποσά που έχουν καταβληθεί χωρίς να δικαιούνται οι ασφαλισμένοι ή οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα, ορίζεται παρακράτηση ίση με το 10% της μηνιαίας σύνταξης, με κατώτατο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Η νέα διαδικασία θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από την αιτία που δημιούργησε την οφειλή, όπως λανθασμένος υπολογισμός σύνταξης ή επιδόματος, καθώς και μεταγενέστεροι έλεγχοι από τον Φορέα.

Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα συμψηφισμού αναδρομικών ποσών με υφιστάμενες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Αν μετά τον συμψηφισμό παραμένει υπόλοιπο, η οφειλή θα συνεχίσει να εξοφλείται μέσω μηνιαίας παρακράτησης.

Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης, το υπόλοιπο της οφειλής θα αναζητείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σημαντική παρέμβαση του νομοσχεδίου αποτελεί και η ένταξη συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο νέο καθεστώς εντάσσονται νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών, οδηγοί ασθενοφόρων και διασώστες. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους, με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τα 12 στις συγκεκριμένες ειδικότητες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους υποψηφίους για την αμοιβή ή το μισθολογικό εύρος της θέσης, ενώ δεν θα μπορούν να ζητούν πληροφορίες για τις αποδοχές που λάμβαναν σε προηγούμενη εργασία.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν στοιχεία για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, καθώς και για μπόνους και πρόσθετες παροχές, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en