Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φεύγουν 16 υπουργοί & υφυπουργοί στον ανασχηματισμό που έρχεται -Ποια ονόματα -έκπληξη «κλειδώνουν»

image_print

Στο δίλημμα «ανασχηματισμός ή εκλογές τώρα» ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε και, ως εκ τούτου, πιθανότατα και εντός Μαΐου, εφόσον επιστρέψουμε τις επόμενες εβδομάδες στην περίφημη «κανονικότητα» (σ.σ. 25 Μαΐου «ανοίγουν» και τα νησιά) και το Μαξίμου σταθμίσει την διαφαινόμενη αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Παιδείας ενόψει πανελλαδικών (σ.σ. ξεκινούν στις 15 και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου),   ο Κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνησή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό δεν σημαίνει ότι στα σενάρια του Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχουν εκλογές. Απλώς, με τον ανασχηματισμό είτε του Μαΐου-αρχές Ιουνίου είτε του τέλους Ιουνίου -αρχές Ιουλίου, «καίγονται» αυτά του Ιουλίου και παραπέμπονται, ανάλογα με τις εξελίξεις, τον Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, οι πληροφορίες της ιστοσελίδας, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάνουν λόγο για αποχώρηση πέντε υπουργών και διψήφιου αριθμού (11) υφυπουργών και αντίστοιχη είσοδο εξωκοινοβουλευτικών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ποιοι φεύγουν

Όσον αφορά τους υπουργούς, φαίνεται ότι οδεύουν προς την έξοδο από την κυβέρνηση οι υπουργοί:

-Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

-Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

-Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

-Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

-Αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιώργος Κουμουτσάκος

Αναφορικά με τους υφυπουργούς, κοντά στην έξοδο βρίσκονται:

-Οικονομικών: Απόστολος Βεζυρόπουλος

-Οικονομικών Γιώργος Ζαββός

-Ανάπτυξης: Γιάννης Τσακίρης

-Εξωτερικών: Κώστας Φραγκογιάννης

-Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

-Παιδείας και Θρησκευμάτων: Βασίλης Διγαλάκης

-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Δόμνα Μιχαηλίδου

-Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Γεράσιμος Θώμας

-Αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

-Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κράνης

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Φωτεινή Αραμπατζή

Ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί μετακινούνται

Ανάμεσα στους υπουργούς που παραμένουν στην κυβέρνηση αλλά φαίνεται ότι μετακινούνται σε άλλη θέση είναι οι:

-Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Κωστής Χατζηδάκης που οδεύει προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο θα βρει την παλιά του συνεργάτιδα, υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη.

– Παιδείας και Θρησκευμάτων: Νίκη Κεραμέως, για την οποία αναζητείται θέση ανάμεσα στο Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Υγείας αλλά και το Πολιτισμού.

– Υγείας: Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος εμφανίζεται το μεγάλο φαβορί για το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας, που προορίζεται, μεταξύ άλλων, για το υπουργείο Υγείας.

-Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος που μπορεί να πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Εργασίας το Πολιτισμού ή το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

-Εθνικής Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος «παίζει» για το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης ή το Εργασίας.

Επίσης αναμένεται να μετακινηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (σ.σ. προχθες, ως οφείλει διέψευσε και ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές) σε θέση υφυπουργού Οικονομικών. Ωστόσο προβληματίζουν οι κακές σχέσεις του με υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα.

Οι αμετακίνητοι

Με τα έως τώρα δεδομένα, αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους:

-Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: Αν και υπάρχουν γκρίνιες στο Μαξίμου για μη επιθετική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι παραμένει στην θέση του.

-Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

-Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

-Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Νότης Μηταράκης.

-Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερακάκης.

-Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Καραμανλής.

-Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μάκης Βορίδης. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν είναι ικανοποιημένο με την, έως τώρα, απόδοσή του, για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών είναι δύσκολο να τον θέσει εκτός κυβέρνησης.

-Ο υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης

-Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης,

Παράλληλα στις θέσεις τους φαίνεται ότι παραμένουν οι υφυπουργοί:

-Οικονομικών: Θόδωρος Σκυλακάκης

– Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Χρίστος Δήμας.

– Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Νίκος Παπαθανάσης.

-Εξωτερικών: Κώστας Βλάσσης.

– Αντιεγκληματικής Πολιτικής: Λευτέρης Οικονόμου

-Πολιτικής Προστασίας: Νίκος Χαρδαλιάς, το πρόσωπο των ημερών, που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί είτε σε υπουργό εφόσον ιδρυθεί νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είτε σε αναπληρωτή υπουργό.

– Παιδείας και Θρησκευμάτων: Σοφία Ζαχαράκη.

– Υγείας: Βασίλης Κοντοζαμάνης.

– Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Δημήτρης Οικονόμου.

– Εσωτερικών: Θοδωρής Λιβάνιος.

– Μακεδονίας – Θράκης: Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος ωστόσο είναι πιθανόν να μείνει και εκτός κυβέρνησης, αν υπουργοποιηθούν αρκετοί ακόμη βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη.

– Απλούστευσης Διαδικασιών: Γιώργος Γεωργαντάς.

– Ψηφιακής Στρατηγικής: Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

– Μεταφορών: Γιάννης Κεφαλογιάννης.

– Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Κώστας Σκρέκας.

– Τουρισμού: Μάνος Κόνσολας, o οποίος ωστόσο, κινδύνευσε να παρασυρθεί από την έξοδο του υπουργού του Χάρη Θεοχάρη.

– Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου: Άκης Σκέρτσος

-Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος: Αριστοτελία Πελώνη, η οποία δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί στη θέση του Στέλιου Πέτσα.

Ποιοι έρχονται: «Κλείδωσαν» Αβραμόπουλος, Κεφαλογιάννη

Από τις εισόδους στην κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» είναι αυτή του πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος φαίνεται ότι προορίζεται είτε για τη θέση του Άδωνη Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε για του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεδομένων των διαύλων επικοινωνίας που διατηρεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Αναφορικά με την διεύρυνση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στο τραπέζι βρίσκονται τα ονόματα του Ηλία Μόσιαλου που «παίζει» για το υπουργείο Υγείας και το Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος είναι γνώστης των θεμάτων ενέργειας. Για την  Άννα Διαμαντοπούλου που έχει εκφράσει σχετική επιθυμία και για την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται ότι και πάλι θα παραμείνει εκτός νυμφώνος. Κι αυτό γιατί αφενός υπάρχουν έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις και αφετέρου η κεντροαριστερή διεύρυνση. στην παρούσα φάση, δεν χωράει και τρίτο πρόσωπο.

Από τους κοινοβουλευτικούς:

-Αυτή τη φορά φαίνεται ότι μπαίνει στην κυβέρνηση στη θέση του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη.

-Οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός

-Ο Βασίλης Οικονόμου που ακούγεται για τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

-Οι «Θεσσαλονικείς» Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας και Άννα Ευθυμίου.

-Οι «Αθηναίοι» Ζωή Ράπτη (Βόρειος Τομέας), Άγγελος Συρίγος (Α΄Αθήνας) και Κώστας Κατσαφάδος (Α΄Πειραιά).

-Ο Μάξιμος Σενετάκης ως δεύτερος εκπρόσωπος (μετά το Γιάννη Κεφαλογιάννη) της Κρήτης που με την πιθανή αποχώρηση των Γιάννη Πλακιωτάκη, Λευτέρη Αυγενάκη και Βασίλη Διγαλάκη, χάνει δύναμη στην κυβέρνηση.

-Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που προορίζεται για κάποια από χηρεύουσες θέσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Τέλος παλεύουν για την είσοδό τους οι «καραμανλικοί» Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θόδωρος Ρουσσόπουλος και Γιώργος Στύλιος, με τον τρίτο να έχει περισσότερες πιθανότητες αφενός λόγω του ότι στο παρελθόν δεν είχε κυβερνητική θέση και αφετέρου γιατί χωράει άνετα σε θέση υφυπουργού.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en