Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | «Τα “μαρτιάτικα” | η Λαογραφία της Άνοιξης»

«2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό».Τετάρτη 14  Μαρτίου 2018  ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Στο νέο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό», μία Τετάρτη κάθε μήνα, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης,  η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου διδάκτωρ Λαογραφίας, Δ.Π.Θ. θα μας  βοηθήσει στην κατανόηση «των πόλεων» και ποιο συγκεκριμένα θα μας παρουσιάσει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό (και ειδικότερα για την Λαογραφία της Θράκης).  

Είσοδος ελεύθερη

«Τα “μαρτιάτικα”: η Λαογραφία της Άνοιξης»

Μάρτη μάρτη μου καλέ και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις, καλοκαίρι θα μυρίσεις.

Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν άνοιξιν θ’ ανθίσεις

(χελιδόνισμα, Μέτρες Θράκης)

 Ο τρίτος μήνας του έτους, η Πρωτοχρονιά των Ρωμαίων, είναι φορτωμένος στην λαϊκή παράδοση με πλείστα όσα επίθετα που τονίζουν τις άστατες καιρικές συνθήκες (οι οποίες αποδίδονται κατά τον λαό, στον δύστροπο, δίσθυμο χαρακτήρα του Μάρτη): δίμουρος, κλαψομάρτης και κλαψόγελος, γι’ αυτό πεντάγδαρτος και τιναχτοκοφινάς, πεντάγνωμος και παλουκοκάφτης. Ντελής και παλαβός. Αλλά και φυτευτής, βλαστάρης και ανοιξιάτης αφού με την ευεργετική δύναμη των βροχών, η γη γονιμοποιείται και βλασταίνει. Ο ήλιος δυναμώνει («Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε, του Μάη τα μεσημέρια») και οι λαϊκοί προστατεύονται με την ασπροκόκκινη κλωστή (τον «μάρτη») που λειτουργεί εξορκιστικά, όπου το κόκκινο δηλώνει την χαρά, αλλά και τον θάνατο που προετοιμάζει την δυναμικά αναγεννημένη ζωή.  Γι’ αυτό:

  • την πρώτη ημέρα του (πρωτομαρτιά) ακούγονταν τα κάλαντα (αγερμοί) της χελιδόνας («χελιδονίσματα»), που ως φορέας της καλής αγγελίας διαλαλούσε την βλάστηση, την άνθιση, την καλοχρονιά και την γονιμότητα ζώων και φυτών,
  • το περιεχόμενο των γιορτών του εντοπίζεται και μορφοποιείται σε δυο γιορτές: α. των Σαράντα Μαρτύρων (9 Μαρτίου) όταν «ό,τι φυτέψεις, πιάνει» (δέντρα, λουλούδια, κλήματα). Η μαγική σημασία του αριθμού σαράντα έγινε με την αφορμή των αγίων η πιο πλούσια ελπίδα και ευχή για ανοιξιάτικη αφθονία και ολοχρονική καρποφορία, β. του Ευαγγελισμού (ο Μάρτης λέγεται βαγγελιώτης) με την αναγεννητική έννοια της καλής αγγελίας, συνδεδεμένης με πλείστες σημασίες (θρησκευτική, εθνική, αγροτική και κτηνοτροφική),
  • όλα περιστρέφονται γύρω από τον κύκλο του σιταριού τόσο όμοιον με τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής. Συσχετίζονται δύο επίπεδα, του ουρανού και της γης, το φυσικό ημερολόγιο με το πολιτισμικό (λαϊκό και επίσημο): σε σχέση με τον ήλιο ο Χριστός τοποθετήθηκε στην αύξηση, ενώ ο Πρόδρομος στην μείωση του φωτός («εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι»). Ο συσχετισμός αφορά στον φυσικό κύκλο της σποράς π.χ. του Ευαγγελισμού τα στάρια ψηλώνουν («έχε γεια ριζίτσα, στο καλό κορφίτσα»), μέχρι στην συμβολική χρήση του σιταριού στις  προσφορές για τους νεκρούς (κόλλυβα-πανσπερμία): Σιτάρι και δημητριακοί καρποί (βρασμένοι συνήθως), αφού συμφώνως προς την παλαιά λαϊκή αντίληψη οι νεκροί επιδρούν άμεσα στην βλάστηση, την σοδειά, την καλοχρονιά, καθώς υπάρχει άρρηκτη ενότητα του εδώ κόσμου με τον επέκεινα. Τα τρία χειμωνιάτικα Ψυχοσάββατα μόλις τα νέα βλαστάρια ξεπροβάλλουν, δίδουν στην μνήμη/θύμηση άλλο νόημα. Οι ζώντες ύστερα από την εγκατάλειψη του βαριού κρύου προσεγγίζουν τους νεκρούς με το λιβάνισμα και τα κεριά για να τελέσουν το ονομαστικό φώνημά (ανακάλημά) τους έναν προς έναν. Αλλά και τα μαντικά κόλλυβα του άη Θεοδώρου υπονοούν την ευόδωση της γονιμότητας των ανθρώπων (τύχες, γάμος),
  • κι επειδή ο Μάρτης δεν λείπει από την Σαρακοστή, η λαϊκή Σταυροπροσκύνηση ανάγεται σε ανοιξάτικη γιορτή των λουλουδιών και ο σταυρός ανθοστολίζεται λίγο πριν τις ημέρες του Θείου Πάθους, ο λαός παρακολουθεί τον θρησκευτικό και ειδυλλιακό χαρακτήρα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, ενώ η ημέρα του Ευαγγελισμού με την μερική κατάλυση ελαίου, οίνου, την ψαροφαγία, την χρήση ειδικών εδεσμάτων (σκορδαλιάς κ.ά.), λειτουργεί πολύσημα και απόλυτα συμβολικά.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου

Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI      Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης / 3 – 12 Μαρτίου 2017

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Σχολή χορού  ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ •  Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR  Bar & Gril  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ συντήρηση έργων τέχνης   • βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» •  ΑΒΑΞ ΑΕ Βιοαέριο Ξάνθης •  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Οι εκδρομείς του Πάσχα από εχθές έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ θα κορυφωθεί η επιστροφή και βέβαια η κίνηση στις Εθνκές Οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα, ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και για αυτό η κίνηση, όπως και την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Μποτιλιάρισμα έχουμε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Αθηνών  – Λαμίας που ξεκινά από τα διόδια της Θήβας και επεκτέινεται σε μεγάλο μήκος , ενώ αρκετή ταλαιπωρία υπάρχει και για τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κόρινθο καθώς από το Κιάτο, στην Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο κατά τόπους τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα από την περιφέρεια προς τη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη καταγράφεται από τις 12 το μεσημέρι η κίνηση των οχημάτων τόσο στα διόδια των Ν. Μαλγάρων επί της ΠΑΘΕ όσο και στα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Νωρίτερα, στο ύψος των Ν. Μαλγάρων, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία εξαιτίας σύγκρουσης τριών οχημάτων (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) με υλικές μόνο ζημιές. Τα εμπλεκόμενα οχήματα -σύμφωνα με την Τροχαία- βρίσκονται στην άκρη του οδοστρώματος και γίνεται καταγραφή του συμβάντος.

Στο σημείο του τροχαίου εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στην γέφυρα του Αξιού (στο ρεύμα εισόδου). Δεδομένης της αυξημένης κίνησης εξαιτίας της επιστροφής των εκδρομέων (αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες), το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να είναι επιβαρυμένο.

Οι επιστροφές από τα λιμάνια

Το πρωί της Τρίτης έφτασαν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη με 100% πληρότητα, ενώ αναμένονται 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό. Στο λιμάνι της Ραφήνας είναι προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου οκτώ. Περίπου 25.000 επιβάτες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, χθες Δευτέρα του Πάσχα από τον Πειραιά αναχώρησαν 18 δρομολόγια πλοίων με 9.860 επιβάτες και έφτασαν 16 δρομολόγια με 16.321 επιβάτες.

Παράλληλα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 39 δρομολόγια πλοίων με 7.079 επιβάτες και έφτασαν στον Πειραιά από τον Αργοσαρωνικό 38 πλοία με 13.223 κόσμο.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 12 δρομολόγια πλοίων με 2.540 επιβάτες και επέστρεψαν στην Ραφήνα  15 δρομολόγια με 11.410 επιβάτες.

Από το Λαύριο αναχώρησαν την Δευτέρα του Πάσχα 9 δρομολόγια με 528 επιβάτες και έφτασαν στο ίδιο λιμάνι 8 δρομολόγια με 4.072 κόσμο.

tempo24.news

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | «Τα “μαρτιάτικα” | η Λαογραφία της Άνοιξης»

«2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό». Τετάρτη 15  Μαρτίου  2017 ώρα 20.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ.

Στο νέο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για τις πόλεις – για το λαϊκό πολιτισμό», μία Τετάρτη κάθε μήνα, στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης,  η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου  υποψ. διδάκτωρ Λαογραφίας, Δ.Π.Θ. θα μας  βοηθήσει στην κατανόηση «των πόλεων» και ποιο συγκεκριμένα θα μας παρουσιάσει θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό (και ειδικότερα για την Λαογραφία της Θράκης).  

Είσοδος ελεύθερη

«Τα “μαρτιάτικα”: η Λαογραφία της Άνοιξης»

Μάρτη μάρτη μου καλέ και Φλεβάρη φοβερέ

κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις, καλοκαίρι θα μυρίσεις.

Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις πάλιν άνοιξιν θ’ ανθίσεις

(χελιδόνισμα, Μέτρες Θράκης)

  Ο τρίτος μήνας του έτους, η Πρωτοχρονιά των Ρωμαίων, είναι φορτωμένος στην λαϊκή παράδοση με πλείστα όσα επίθετα που τονίζουν τις άστατες καιρικές συνθήκες (οι οποίες αποδίδονται κατά τον λαό, στον δύστροπο, δίσθυμο χαρακτήρα του Μάρτη): δίμουρος, κλαψομάρτης και κλαψόγελος, γι’ αυτό πεντάγδαρτος και τιναχτοκοφινάς, πεντάγνωμος και παλουκοκάφτης. Ντελής και παλαβός. Αλλά και φυτευτής, βλαστάρης και ανοιξιάτης αφού με την ευεργετική δύναμη των βροχών, η γη γονιμοποιείται και βλασταίνει. Ο ήλιος δυναμώνει («Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε, του Μάη τα μεσημέρια») και οι λαϊκοί προστατεύονται με την ασπροκόκκινη κλωστή (τον «μάρτη») που λειτουργεί εξορκιστικά, όπου το κόκκινο δηλώνει την χαρά, αλλά και τον θάνατο που προετοιμάζει την δυναμικά αναγεννημένη ζωή.  Γι’ αυτό:

  • την πρώτη ημέρα του (πρωτομαρτιά) ακούγονταν τα κάλαντα (αγερμοί) της χελιδόνας («χελιδονίσματα»), που ως φορέας της καλής αγγελίας διαλαλούσε την βλάστηση, την άνθιση, την καλοχρονιά και την γονιμότητα ζώων και φυτών,
  • το περιεχόμενο των γιορτών του εντοπίζεται και μορφοποιείται σε δυο γιορτές: α. των Σαράντα Μαρτύρων (9 Μαρτίου) όταν «ό,τι φυτέψεις, πιάνει» (δέντρα, λουλούδια, κλήματα). Η μαγική σημασία του αριθμού σαράντα έγινε με την αφορμή των αγίων η πιο πλούσια ελπίδα και ευχή για ανοιξιάτικη αφθονία και ολοχρονική καρποφορία, β. του Ευαγγελισμού (ο Μάρτης λέγεται βαγγελιώτης) με την αναγεννητική έννοια της καλής αγγελίας, συνδεδεμένης με πλείστες σημασίες (θρησκευτική, εθνική, αγροτική και κτηνοτροφική),
  • όλα περιστρέφονται γύρω από τον κύκλο του σιταριού τόσο όμοιον με τον κύκλο της ανθρώπινης ζωής. Συσχετίζονται δύο επίπεδα, του ουρανού και της γης, το φυσικό ημερολόγιο με το πολιτισμικό (λαϊκό και επίσημο): σε σχέση με τον ήλιο ο Χριστός τοποθετήθηκε στην αύξηση, ενώ ο Πρόδρομος στην μείωση του φωτός («εκείνον δει αυξάνειν, εμέ δε ελαττούσθαι»). Ο συσχετισμός αφορά στον φυσικό κύκλο της σποράς π.χ. του Ευαγγελισμού τα στάρια ψηλώνουν («έχε γεια ριζίτσα, στο καλό κορφίτσα»), μέχρι στην συμβολική χρήση του σιταριού στις  προσφορές για τους νεκρούς (κόλλυβα-πανσπερμία): Σιτάρι και δημητριακοί καρποί (βρασμένοι συνήθως), αφού συμφώνως προς την παλαιά λαϊκή αντίληψη οι νεκροί επιδρούν άμεσα στην βλάστηση, την σοδειά, την καλοχρονιά, καθώς υπάρχει άρρηκτη ενότητα του εδώ κόσμου με τον επέκεινα. Τα τρία χειμωνιάτικα Ψυχοσάββατα μόλις τα νέα βλαστάρια ξεπροβάλλουν, δίδουν στην μνήμη/θύμηση άλλο νόημα. Οι ζώντες ύστερα από την εγκατάλειψη του βαριού κρύου προσεγγίζουν τους νεκρούς με το λιβάνισμα και τα κεριά για να τελέσουν το ονομαστικό φώνημά (ανακάλημά) τους έναν προς έναν. Αλλά και τα μαντικά κόλλυβα του άη Θεοδώρου υπονοούν την ευόδωση της γονιμότητας των ανθρώπων (τύχες, γάμος),
  • κι επειδή ο Μάρτης δεν λείπει από την Σαρακοστή, η λαϊκή Σταυροπροσκύνηση ανάγεται σε ανοιξάτικη γιορτή των λουλουδιών και ο σταυρός ανθοστολίζεται λίγο πριν τις ημέρες του Θείου Πάθους, ο λαός παρακολουθεί τον θρησκευτικό και ειδυλλιακό χαρακτήρα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, ενώ η ημέρα του Ευαγγελισμού με την μερική κατάλυση ελαίου, οίνου, την ψαροφαγία, την χρήση ειδικών εδεσμάτων (σκορδαλιάς κ.ά.), λειτουργεί πολύσημα και απόλυτα συμβολικά.

Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου

Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ΔΠΘράκης

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΩ  …

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

ΧΆΡΤΙΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΈΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΈΣ… ΠΌΛΕΙΣ

Και τα Σάββατα του Μαρτίου, η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική… Ο Θωμάς Κοροβίνης μας ταξιδεύει Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη. αυτό το Σάββατο 18 Μαρτίου [20.00] Ιστορικό & Λαογραφικό  Μουσείο Ξάνθης

Είσοδος ελεύθερη

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ  υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  SMIRDEX   • BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIO-LIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  ΣΕΚΕ ΑΕ  •

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Οι εκδρομείς του Πάσχα από εχθές έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις και από σήμερα το πρωί μέχρι το βράδυ θα κορυφωθεί η επιστροφή και βέβαια η κίνηση στις Εθνκές Οδούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τροχαία, η έξοδος του φετινού Πάσχα, ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή της πανδημίας και για αυτό η κίνηση, όπως και την Μεγάλη Πέμπτη αναμένεται να είναι σε υψηλότατα επίπεδα.

Μποτιλιάρισμα έχουμε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην Αθηνών  – Λαμίας που ξεκινά από τα διόδια της Θήβας και επεκτέινεται σε μεγάλο μήκος , ενώ αρκετή ταλαιπωρία υπάρχει και για τους οδηγούς που επιστρέφουν στην Αθήνα από την Κόρινθο καθώς από το Κιάτο, στην Κόρινθο, στους Αγίους Θεοδώρους και τη Νέα Πέραμο κατά τόπους τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Μποτιλιάρισμα στα Μάλγαρα

Σε εξέλιξη είναι η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα από την περιφέρεια προς τη Θεσσαλονίκη. Αυξημένη καταγράφεται από τις 12 το μεσημέρι η κίνηση των οχημάτων τόσο στα διόδια των Ν. Μαλγάρων επί της ΠΑΘΕ όσο και στα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό, ενώ ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Χαλκιδική.

Νωρίτερα, στο ύψος των Ν. Μαλγάρων, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην κυκλοφορία εξαιτίας σύγκρουσης τριών οχημάτων (στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη) με υλικές μόνο ζημιές. Τα εμπλεκόμενα οχήματα -σύμφωνα με την Τροχαία- βρίσκονται στην άκρη του οδοστρώματος και γίνεται καταγραφή του συμβάντος.

Στο σημείο του τροχαίου εφαρμόζονται τον τελευταίο καιρό κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών στην γέφυρα του Αξιού (στο ρεύμα εισόδου). Δεδομένης της αυξημένης κίνησης εξαιτίας της επιστροφής των εκδρομέων (αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ώρες), το συγκεκριμένο οδικό τμήμα αναμένεται να είναι επιβαρυμένο.

Οι επιστροφές από τα λιμάνια

Το πρωί της Τρίτης έφτασαν στον Πειραιά τα πρώτα πλοία από την Κρήτη με 100% πληρότητα, ενώ αναμένονται 20 αφίξεις από νησιά του Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη και 39 από Αργοσαρωνικό. Στο λιμάνι της Ραφήνας είναι προγραμματισμένες 16 αφίξεις και στο λιμάνι του Λαυρίου οκτώ. Περίπου 25.000 επιβάτες αναμένονται στο λιμάνι του Πειραιά από τα δρομολόγια των νησιών του Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, χθες Δευτέρα του Πάσχα από τον Πειραιά αναχώρησαν 18 δρομολόγια πλοίων με 9.860 επιβάτες και έφτασαν 16 δρομολόγια με 16.321 επιβάτες.

Παράλληλα, από τον Πειραιά για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 39 δρομολόγια πλοίων με 7.079 επιβάτες και έφτασαν στον Πειραιά από τον Αργοσαρωνικό 38 πλοία με 13.223 κόσμο.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν χθες 12 δρομολόγια πλοίων με 2.540 επιβάτες και επέστρεψαν στην Ραφήνα  15 δρομολόγια με 11.410 επιβάτες.

Από το Λαύριο αναχώρησαν την Δευτέρα του Πάσχα 9 δρομολόγια με 528 επιβάτες και έφτασαν στο ίδιο λιμάνι 8 δρομολόγια με 4.072 κόσμο.

tempo24.news

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λήμνος | Οι ιπποδρομίες του Αγίου Γεωργίου

Κάθε χρόνο, στο χωριό της Καλλιόπης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει το έθιμο των ιπποδρομιών.

Η προετοιμασία διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, με τους καβαλάρηδες της Καλλιόπης αλλά και των γειτονικών χωριών, να εκτρέφουν, να προπονούν και να προετοιμάζουν τα άλογά τους με στόχο τη συμμετοχή στο πατροπαράδοτο έθιμο.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en