Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Υπόμνημα της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

image_print

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης παρέστη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με παραγωγικούς φορείς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Επιμελητήριο Έβρου.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς αναφορικά με θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης επέδωσε υπόμνημα προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με ζητήματα που αφορούν το Νομό Δράμας. 

Το Υπόμνημα που επέδωσε η Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Επιμελητήριο Έβρου και της συνάντησής σας με παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια ζητήματα που απασχολούν το Νομό Δράμας και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και της δέουσας προσοχής.

  1. Οδικός Άξονας Δράμας- Αμφίπολης

Η κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί το Νομό Δράμας και ακόμη δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Ο Ν. Δράμας είναι ο μοναδικός νομός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης που δεν είναι συνδεδεμένος με την Εγνατία οδό, γεγονός που τον καθιστά αποκομμένο και ανακόπτει την αναπτυξιακή του πορεία. Η Δράμα απέχει 15 χλμ. από τα σύνορα με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να δρομολογηθεί το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θεωρεί το έργο αναπτυξιακό και δεν είναι στις προτεραιότητές της να διεκδικήσει την κατασκευή αυτού του άξονα. Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Εσείς κύριε Πρόεδρε, προτίθεστε να δώσετε λύση σε αυτό το θέμα όταν στο μέλλον αναλάβετε τα ηνία αυτού του τόπου;

  1. Τελωνείο Εξοχής

Πάντοτε η ορθή διασυνοριακή συνεργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών. Θεωρούμε ότι το Τελωνείο Εξοχής πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό και να υπάρξουν καλύτερα και πιο εξελιγμένα μηχανήματα ελέγχου ώστε να παύσει η εισροή παράνομων εμπορευμάτων. Ο άνισος ανταγωνισμός που υπάρχει εξαιτίας και της μικρότερης φορολόγησης της Βουλγαρίας και του λιγότερου ΦΠΑ, αυξάνει τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου και καθηλώνει την ανάπτυξη της ελληνικής τοπικής αγοράς.

  1. Θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής οπωροκηπευτικών

Ο Νομός Δράμας τα τελευταία έτη, διαθέτει τρεις μεγάλες Θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής οπωροκηπευτικών ειδών κι ευελπιστούμε να γίνουν περισσότερες. Τα πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή ώστε να δεχτεί μεγαλύτερη σύνδεση στο σύστημά της και να παράγει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες μια τέτοιας μονάδας.  Αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας ώστε να γίνουν στο μέλλον και κάποιες άλλες παρόμοιες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

  1. Αδειοδότηση λατομείων

Ο Νομός Δράμας δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της παραγωγής μαρμάρου και  εξάγει το 90% της παραγωγής του. Οι εταιρείες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου του νομού Δράμας και γενικότερα της χώρας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υφιστάμενο καθεστώς της αδειοδότησης των λατομείων αδρανών υλικών, το οποίο δυσκολεύει τη λειτουργία τους και βάζει «τρικλοποδιά» στην ανάπτυξη.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Followgreen Δράμας: Νέα «Πράσινη Αποστολή» για την προστασία της θάλασσας με δώρο SUP

Γραφικό της καμπάνιας Followgreen για την προστασία της θάλασσας και την ανακύκλωση.
image_print

Μια νέα εκπαιδευτική δράση με θέμα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος παρουσιάζει η πλατφόρμα Followgreen, καλώντας τους δημότες να συμμετάσχουν στο Green Mission με τίτλο «Η θάλασσα μας χρειάζεται!».

Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων στις παραλίες και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, προβάλλοντας απλές καθημερινές πρακτικές, όπως ο περιορισμός της χρήσης πλαστικού, η σωστή ανακύκλωση και η συμμετοχή σε εθελοντικούς καθαρισμούς.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ολοκληρώσουν όλα τα στάδια της «Πράσινης Αποστολής», συγκεντρώνοντας τους απαραίτητους πόντους επιβράβευσης και δηλώνοντας συμμετοχή στην ενεργή κλήρωση.

Το δώρο της τρέχουσας δράσης είναι ένα HomAthlon SUP Malibu 3.05m.

Η ανάδειξη του νικητή θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης με τυχαία επιλογή, ενώ το δώρο θα αποσταλεί με εταιρεία ταχυμεταφορών μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων του νικητή.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

ΣΕΜΜ-Θ: Σαφές χρονοδιάγραμμα για το «Βαθύ» Θάσου και πλήρης σύνδεση Δράμας–Καβάλας

Ο ΣΕΜΜ-Θ ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λιμενική εγκατάσταση στο «Βαθύ» Θάσου και πλήρη ολοκλήρωση του οδικού άξονα Δράμας–Καβάλας.
image_print

Την ανάγκη άμεσης προώθησης δύο υποδομών στρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανέδειξε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας–Θράκης, κατά τη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Στη σύσκεψη, η οποία έγινε υπό τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη, συμμετείχαν στελέχη της περιφερειακής διοίκησης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι παραγωγικών, επιστημονικών και λιμενικών φορέων.

Εκ μέρους του ΣΕΜΜ-Θ, ο αντιπρόεδρος Ηλίας Ζουπίδης έθεσε το ζήτημα της αναβάθμισης της λιμενικής εγκατάστασης στο «Βαθύ» της Θάσου, καθώς και της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Δράμας–Καβάλας.

Δημόσια δέσμευση για τη χρηματοδότηση στο «Βαθύ»

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η αναβάθμιση της υφιστάμενης εγκατάστασης στο «Βαθύ» μπορεί να υποστηρίξει την οργανωμένη διακίνηση και εξαγωγή παραπροϊόντων της μαρμαρικής δραστηριότητας, περιορίζοντας τις αποθέσεις υλικών και τις βαριές οδικές μεταφορές στο εσωτερικό της Θάσου.

Ο κ. Τοψίδης ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΣΕΜΜ-Θ, δεσμεύτηκε ότι, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση δεν εξασφαλιστεί έως το τέλος του 2026, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα αναλάβει τη χρηματοδότηση στις αρχές του 2027.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει σημαντική τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, καθώς, όπως σημειώνει, συνοδεύεται από σαφές οικονομικό μέγεθος, χρονικό ορίζοντα και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι επόμενο κρίσιμο βήμα είναι η δέσμευση να αποτυπωθεί σε συγκεκριμένες διοικητικές και χρηματοδοτικές πράξεις, με καθορισμό του τεχνικού αντικειμένου, του φορέα υλοποίησης, των απαιτούμενων εγκρίσεων και του χρονοδιαγράμματος δημοπράτησης.

«Το Βαθύ έχει πραγματικό παραγωγικό ρόλο»

Ο ΣΕΜΜ-Θ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη λιμενική εγκατάσταση δεν αποτελεί μια θεωρητική επιλογή, καθώς διαθέτει ιστορικό παραγωγικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το 2014 είχε δοθεί θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και την κατασκευή προβλήτα, ενώ το 2023 είχε εγκριθεί χρηματοδότηση για την ωρίμανση και την υποστήριξη της διαχείρισης του έργου.

Η αναβάθμιση της εγκατάστασης, κατά τον Σύνδεσμο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της βαριάς κυκλοφορίας, στην προστασία του οδικού δικτύου και των οικισμών, στην καλύτερη οργάνωση των εμπορευματικών ροών και στη στήριξη των εξαγωγών, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού χαρακτήρα της Θάσου.

Κρίσιμη η πλήρης οδική σύνδεση Δράμας–Καβάλας

Στη σύσκεψη τέθηκε επίσης το ζήτημα της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Δράμας–Καβάλας.

Ο ΣΕΜΜ-Θ επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μαρμάρου της Δράμας χρησιμοποιούν σε αυξανόμενο βαθμό τον εμπορικό λιμένα «Φίλιππος Β΄» για τη διακίνηση των προϊόντων τους. Η σημερινή οδική σύνδεση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, αυξάνει τον χρόνο και το κόστος των μεταφορών και δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις οδικής ασφάλειας.

Το υπό κατασκευή τμήμα Κρηνίδες–Σταυρός έχει μήκος περίπου 8,26 χιλιομέτρων και προϋπολογισμό 60,8 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρόοδος του έργου βρίσκεται περίπου στο 45%, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται εντός του 2027.

Τα υπόλοιπα τμήματα προς τη Δράμα παραμένουν σε μελετητικό και χρηματοδοτικό στάδιο, με την Περιφέρεια να αναμένει κρατική χρηματοδότηση.

Ο Σύνδεσμος ζητά το έργο να αντιμετωπιστεί ως ένας ενιαίος οδικός άξονας και όχι ως σειρά αποσπασματικών παρεμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι η ολοκλήρωσή του θα μειώσει το κόστος των μεταφορών, θα βελτιώσει την οδική ασφάλεια και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Από τις δεσμεύσεις στην υλοποίηση

Ο ΣΕΜΜ-Θ εκτιμά ότι οι δύο παρεμβάσεις είναι λειτουργικά συμπληρωματικές. Η εγκατάσταση στο «Βαθύ» μπορεί να λειτουργήσει ως οργανωμένη παραγωγική και εξαγωγική πύλη για τη Θάσο, ενώ ο ολοκληρωμένος άξονας Δράμας–Καβάλας μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλέστερη πρόσβαση των επιχειρήσεων της ενδοχώρας στις λιμενικές υποδομές της Καβάλας.

Ο Σύνδεσμος δηλώνει διαθέσιμος να συνεισφέρει με στοιχεία για την παραγωγική δραστηριότητα, τις εμπορευματικές ροές και τις εξαγωγικές ανάγκες του κλάδου, τονίζοντας ότι η ουσιαστική αξία των δεσμεύσεων θα κριθεί από τη θεσμική συνέχεια, την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και τη μετάβασή τους σε συγκεκριμένες πράξεις υλοποίησης.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ζεϊμπέκ: Ερώτηση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης και της Ξάνθης

Ζεϊμπέκ: Παρέμβαση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης και της Ξάνθης
image_print

Το ζήτημα της πολυετούς διακοπής της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης και ειδικότερα της Ξάνθης φέρνει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του βουλευτή, η απουσία επιβατικών σιδηροδρομικών δρομολογίων τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιβαρύνει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και έχει ενισχύσει το αίσθημα απομόνωσης των κατοίκων.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποστηρίζει ότι η παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θράκης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αξιόπιστη σύνδεση με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, αναφέρεται στην πορεία σημαντικών έργων, όπως η «Σιδηροδρομική Εγνατία» και το Sea2Sea Project, τα οποία, όπως σημειώνει, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο έργο κατασκευής της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες. Ο βουλευτής ζητά διευκρινίσεις για την εξέλιξη του έργου μετά το μπλοκάρισμα της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και για το ενδεχόμενο απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Στην παρέμβασή του θέτει επίσης το ζήτημα της δρομολόγησης τουριστικού τρένου στη γραμμή Δράμα – Ξάνθη, με στόχο την ανάδειξη της διαδρομής μέσα από τα Στενά του Νέστου και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ακολουθεί η ερώτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Να μπει ένα τέλος στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό που βιώνει η Θράκη και η Ξάνθη εδώ και επτά (7) συναπτά έτη»

Ο Νομός Ξάνθης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σχεδόν στο σύνολό της, βιώνει έναν σκληρό, πρωτοφανή σιδηροδρομικό αποκλεισμό, αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και έχουν οδηγήσει συνολικά την εν λόγω Περιφέρεια στην απαξίωση και την υποβάθμιση. Δεν νοείται να μιλά κανείς σήμερα για την παραγωγική, οικονομική, κοινωνική – και σε όλα τα επίπεδα – ανασυγκρότηση της περιοχής της Θράκης, όσο αυτή παραμένει αποκομμένη και αποκλεισμένη από τη σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Ο σιδηρόδρομος αποτέλεσε για την περιοχή – κυριολεκτικά και μεταφορικά – «ατμομηχανή» για  την ανάπτυξής της. 

Σήμερα που μιλάμε κρίσιμα, εμβληματικά έργα για την περιοχή, όπως η «Σιδηροδρομική Εγνατία» και το «Sea2Sea Project», που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν «πέσει» οι υπογραφές, παραμένουν στις καλένδες, με αποκλειστική ευθύνη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Θράκης και της Ξάνθης, βίωσαν ένα ακόμη «επιτελικό», κυβερνητικό φιάσκο, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να μπλοκάρει την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Κατασκευή Νέας Μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες» και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ακύρωση της σύμβασης, καθώς και πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω και με το δεδομένο ότι η Θράκη και ο Νομός Ξάνθης δεν αντέχουν τη διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, δηλαδή του σιδηροδρομικού αποκλεισμού ολόκληρης αυτής της περιοχής, καθώς δεν νοείται να μιλάμε σοβαρά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης δίχως επιβατικά και άλλα τρένα να «σφυρίζουν» σε κάθε σταθμό στη Θράκη, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

-Υπάρχει σχέδιο, από μεριάς κυβέρνησης, για την ανάσχεση του πρωτοφανούς σιδηροδρομικού αποκλεισμού που βιώνει η Ξάνθη και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τα τελευταία 7 χρόνια;

-Τί πρόκειται να γίνει, μετά και το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το έργο «Κατασκευή Νέας Μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη-Τοξότες»; Θα παραμείνει το εν λόγω έργο ενταγμένο στον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF); Από πού θα χρηματοδοτηθεί σε περίπτωση απένταξής του;

-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η προοπτική δρομολόγησης τουριστικού τρένου στο τμήμα Δράμα – Ξάνθη, με στόχο την ανάδειξη της διαδρομής μέσα από τα Στενά του Νέστου και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en