Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τώρα αρχίζει το θρίλερ των Πρεσπών

image_print

Χαρακτηριστικά πολιτικού θρίλερ παίρνει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την έλευσή της στη Βουλή, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα.

Μετά το προαναγγελθέν διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο ακριβώς εξαιτίας της Συμφωνίας, ο πρωθυπουργός, έχοντας απορρίψει το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες με διακύβευμα το εθνικό ζήτημα, κατέφυγε στην ψήφο εμπιστοσύνης επιδιώκοντας μια νέα πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο και με σχετική άνεση να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιλογή του χρόνου των εκλογών.

Το ζήτημα της συμφωνίας είναι φανερό ότι προξενεί αναπόφευκτα αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Η πίεση στα μικρά πολιτικά κόμματα που βρίσκονται μεταξύ των δύο πόλων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχει ήδη δείξει τη δυναμική της, αρχής γενομένης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και συμπαρασύρει στη συνέχεια Ποτάμι και ΚΙΝΑΛΛ.

Από την κυβέρνηση αξιοποιείται όχι απλώς ως ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ως ζήτημα που τέμνει το πολιτικό σύστημα και αποτελεί διαχωριστική γραμμή μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων.

Το δίλημμα, όπως τίθεται στο πολιτικό σύστημα, προς το παρόν συνθλίβει τα κόμματα εκείνα που στην παρούσα χρονική στιγμή – και αφού έχει προηγηθεί ακόμη μία φάση αναδιάταξης και μετακινήσεων – βρέθηκαν να έχουν οριακή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ΑΝΕΛΛ, Ποτάμι). Επηρεάζει πολιτικά και το ΚΙΝΑΛΛ αλλά αυτό το πιθανότερο είναι πως θα αποτυπωθεί κυρίως εκλογικά και όχι τόσο στους τρέχοντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ορόσημο από το οποίο θα εκκινήσει και ανασύνθεση στον χώρο της Κεντροαριστεράς με ηγεμονική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν βέβαια πρέπει να ξεπεραστεί ο «κάβος» της κύρωσης. Μετά την αλλαγή στάσης του Ποταμιού, οι συσχετισμοί δεν είναι δεδομένοι και η πλειοψηφία των 151 και άνω στην οποία πόνταρε η κυβέρνηση δείχνει να κλονίζεται.

Το Ποτάμι βρέθηκε κάτω από την πίεση της Ν.Δ. στην οποία προσβλέπει για συνεργασία (προεκλογική ή μετεκλογική) αν και το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί για την πλειοψηφία του ζήτημα πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας που το διαχωρίζει από τη «Δεξιά». Ταυτόχρονα, όμως το «ναι» στη Συμφωνία ενέχει τον «κίνδυνο» για το Ποτάμι να προσμετρηθεί στις δυνάμεις που συνθέτουν τον πολιτικό πόλο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα του έφραζε έτσι το δρόμο για τη συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την αρχή της εβδομάδας έδειξε να επιχειρεί να ισορροπήσει αυτές τις δύο συνθήκες, προσανατολιζόμενο στην αποχή κατά την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που σημαίνει ότι υπαναχωρεί από την αρχική του στάση που ήταν θετική στο ενδεχόμενο υπερψήφισης της Συμφωνίας (πότε βάζοντας όρο για εκλογές αμέσως μετά, πότε όχι).

«Κουκιά» σίγουρα και μη

Πιο αναλυτικά, οι συσχετισμοί γύρω από τη Συμφωνία μέχρι στιγμής διαμορφώνονται ως εξής:

– Η κυβέρνηση διαθέτει με σιγουριά 149 βουλευτές: τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τη συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα (παρά το «θρίλερ» ότι μπορεί και να μην ψηφίσει εξαιτίας των απειλών που δέχεται και εξαιτίας των οποίων υπέβαλλε παραίτηση, την οποία ο Τσίπρας δεν έκανε δεκτή), την Έλενα Κουντουρά (η οποία διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛΛ) και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (ο οποίος δεν διαγράφηκε αλλά δηλώνει ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον διασφαλίζεται ότι δεν πέφτει η κυβέρνηση, θα παραδώσει την έδρα του) και τον Σπύρο Δανέλλη ο οποίος, δίνοντας προηγουμένως και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαγράφτηκε από το Ποτάμι.

Από εκεί και πέρα:

– Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίζεται να θέλει να ψηφίσει τη Συμφωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 150 βουλευτές, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σχέση του με το ΚΙΝΑΛΛ στη συνέχεια. Το ΚΙΝΑΛΛ αναγκαστικά ζυγίζει το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, εξετάζοντας σε ποια περίπτωση δέχεται το μικρότερο πολιτικό πλήγμα.

– Το Ποτάμι, όπως είπαμε, με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι χθες έχει βάλει στο τραπέζι ως εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο την αποχή από την ψηφοφορία. Μετά τη διαγραφή του Σπύρου Δανέλλη για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πίεση πέφτει στους Σταύρο Θεοδωράκη, Σπύρο Λυκούδη και Γιώργο Μαυρωτά (οι Ψαριανός και Αμυράς έτσι κι αλλιώς καταψηφίζουν και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση), οι οποίοι είναι αυτοί που έχουν εκφράσει θετική στάση απέναντι στη Συμφωνία και για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους θα ήθελαν να την ψηφίσουν. Δυσφορούν όμως, όπως είπαμε, με το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και παρόλο που από πλευράς κυβέρνησης επιχειρήθηκε να αποσυνδεθεί από την ψήφο εμπιστοσύνης. Τις επόμενες ημέρες το Ποτάμι θα οριστικοποιήσει τη θέση του και μένει να φανεί αν αυτή θα την ακολουθήσουν όλοι συντεταγμένα.

– Τέλος, είναι με ερωτηματικό το αν θα υπάρξει και κάποια θετική έκπληξη, όπως φημολογείται το τελευταίο διάστημα.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αναζητά ουσιαστικά δύο βουλευτές για να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Επισήμως, διακηρύσσεται ότι στόχος είναι η επίτευξη πλειοψηφίας 151 βουλευτών τουλάχιστον. Άλλωστε, μέχρι ν’ αρχίσει τα «νερά» το Ποτάμι, όλα έδειχναν ότι συγκεντρώνεται μια πλειοψηφία 153 – 154 βουλευτών.

Ανοιχτό το παιχνίδι

Από την κυβέρνηση πάντως θεωρούν το «παιχνίδι» ακόμη ανοιχτό κι επομένως θα επιμείνουν στην πολιτική πίεση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ακόμη και αν εκτιμηθεί ότι επιτυγχάνεται η απόλυτη πλειοψηφία των 151 θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, στη λογική του «κανείς δεν περισσεύει» και του «όσο πιο μεγάλη η πλειοψηφία τόσο πιο ισχυρή η Συμφωνία».

Στον βαθμό μάλιστα που, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπερψήφιση της Συμφωνίας είναι για το Ποτάμι ζήτημα «ταυτότητας», είναι σαφές ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο τις επόμενες κρίσιμες μέρες θα στρίβουν διαρκώς το μαχαίρι στην πληγή του Ποταμιού, διεγείροντας και τα αντανακλαστικά της στελεχιακής και όποιας εκλογικής βάσης του. Ήδη χθες υπενθύμισαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η αιτία για την οποία το Ποτάμι αποχώρησε από το ΚΙΝΑΛΛ το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη τοποθετήθηκε αρνητικά.

Στο μεταξύ, το ΚΙΝΑΛΛ μπορεί αυτή τη στιγμή να μην πιέζεται κοινοβουλευτικά, ωστόσο δεν φαίνεται να εξαιρείται από το «σφυροκόπημα» του Μαξίμου. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμη και αν η κορυφή του ΚΙΝΑΛΛ είναι συμπαγής στη στάση της απέναντι στη συμφωνία (άλλο αν υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στους χειρισμούς εν όψει της ψηφοφορίας), σε μερίδα της βάσης του η στάση του εκλαμβάνεται ως συντηρητική στροφή και προκαλεί δυσαρέσκεια και αποσυσπείρωση.

151 ή…;

Το ερώτημα που γεννάται πάντως είναι τι θα συμβεί αν δεν επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών τουλάχιστον. Υπάρχει δημοσίως η παραδοχή ότι συνταγματικά η συμφωνία μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους – το ανέφερε την Τρίτη ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης – ωστόσο στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι σε αυτή την περίπτωση πολιτικά θα υπάρχει πρόβλημα. Επομένως η μάχη επικεντρώνεται στο «151 και άνω».

Εξάλλου, το αντίθετο, δηλαδή τυχόν απλή πλειοψηφία επί των παρόντων, συμπίπτει με τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη η συμφωνία να περάσει μεν, ώστε να μην μεταφερθεί η εκκρεμότητα στην επόμενη κυβέρνηση – πιθανότατα κυβέρνηση Ν.Δ. με τον ίδιο πρωθυπουργό –, αλλά να επιτρέπει ταυτόχρονα τη σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και να δίνει πάτημα ευρύτερης πολιτικής του αποσταθεροποίησης και πρόκλησης πρόωρων εκλογών – με τη Συμφωνία ψηφισμένη, ξαναλέμε.

Αν διαφανεί τις επόμενες μέρες ένας τέτοιος κίνδυνος, προφανώς το Μαξίμου θα ζυγίσει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται – στην περίπτωση επαναλαμβάνουμε που δεν συγκεντρώνεται η επιθυμητή πλειοψηφία των 151 και άνω – να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο η συμφωνία να μην έρθει στη Βουλή και να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες.

Είναι σαφές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μείζον πολιτικό στοίχημα, αντίστοιχο σχεδόν της εξόδου από τα μνημόνια, που αποτελεί, όπως προαναφέρθηκε, πολιτική τομή στα πολιτικά πράγματα, πέρα από επίλυση ενός χρόνιου και περίπλοκου εθνικού ζητήματος.

Από την άλλη ο πρωθυπουργός επιθυμεί η οικονομία – που όπως είπε πρόσφατα θεωρεί ότι είναι το ατού της κυβερνητικής πολιτικής – να είναι το διακύβευμα των εκλογών, επομένως υπό κανονικές συνθήκες δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες και δη πρόωρες με διακύβευμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, ανεξαρτήτως του αν η κυβέρνηση τη θεωρεί πολιτική και διπλωματική τομή στα πολιτικά χρονικά, γνωρίζει ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα, στην οποία ποντάρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Από εκεί και πέρα, όμως, αν εκτιμηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το στοίχημα της απόλυτης πλειοψηφίας και αυτό κατ’ επέκταση να επηρεάσει αρνητικά το πολιτικό παιχνίδι εν όψει των εκλογών, τότε δεν αποκλείεται να στείλει την «καυτή πατάτα» στον επόμενο, δηλαδή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος βέβαια ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αναγκαστικά δίνει τη μάχη σε αυτή τη συγκυρία να έχει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» – και η Συμφωνία να ψηφιστεί και να ελέγξει τις εντυπώσεις, ότι δηλαδή η Ν.Δ. έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να την αποτρέψει ή έστω να την αποδυναμώσει πολιτικά.

Ο χρόνος τελειώνει

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα για τις διεργασίες και τις ζυμώσεις που θα καθορίσουν την τύχη της Συμφωνίας και πιθανότατα της κυβέρνησης. Επομένως, παρά τις φήμες ότι επίκειται άμεση κατάθεση της Συμφωνίας προκειμένου να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές για να προλάβει το συλλαλητήριο της Κυριακής (κατά της Συμφωνίας), το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί στη Βουλή όταν η κυβέρνηση θα έχει διασφαλίσει το αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι διεργασίες μπορούν να τραβήξουν επ’ αόριστον και η κύρωση να καθυστερήσει πέρα απ’ το τέλος του μήνα. Για το κατάλληλο τάιμινγκ εντός των επόμενων ημέρων θα συνεκτιμηθούν από τη μία οι πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές που δημόσια δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία και οι ζυμώσεις στην πλευρά εκείνων που ταλαντεύονται ή ζυγίζουν τις επιλογές τους.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλίδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων

Ο Γιάννης Πασχαλίδης στη συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών για τα Τενάγη Φιλίππων
image_print

Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστο Δήμα, είχε ο βουλευτής Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή των Τεναγών Φιλίππων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημήτριος Αναγνώπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας Χαράλαμπος Μυγδάλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός για την περιοχή, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο παραγωγικές αγροτικές ζώνες της χώρας, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του αποστραγγιστικού και αρδευτικού δικτύου.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο βουλευτής κατέθεσε φωτογραφικό υλικό και ζήτησε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει:

  • εκβάθυνση και διαπλάτυνση της Κεντρικής Τάφρου
  • αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού
  • καθαρισμό του συνόλου των στραγγιστικών και αρδευτικών καναλιών
  • αποκατάσταση της πλωτής γέφυρας
  • εκπόνηση και χρηματοδότηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τον επανασχεδιασμό της αποστράγγισης και άρδευσης των Τεναγών Φιλίππων
  • διερεύνηση της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων για την περιοχή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του βουλευτή, ο υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εξεταστούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δήλωση του Γιάννη Πασχαλίδη

«Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό που άκουσε με ενδιαφέρον το μεγάλο ζήτημα των Τεναγών Φιλίππων. Πιστεύω ότι μετά τη νέα συνάντηση θα υπάρξουν εξελίξεις.»

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σύμβαση παραχώρησης για τη Βασιλίτσα: Οι θέσεις του Γιάννη Πασχαλίδη

image_print

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς προορισμούς της χώρας.

Αναφερόμενος στους όρους της σύμβασης, σημείωσε ότι η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται στα 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης έως και 10 επιπλέον χρόνια, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων εκσυγχρονισμού.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ακόμη ότι η παραχώρηση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας περιουσίας, καθώς η κυριότητα παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρείται αποκλειστικά το δικαίωμα χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, υπό αυστηρούς συμβατικούς όρους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την έκδοση και διατήρηση όλων των απαιτούμενων αδειών λειτουργίας και πιστοποιητικών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, χωρίς να μεταφέρεται σχετική ευθύνη στο Δημόσιο.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένο μηχανισμό οικονομικής απόδοσης προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συμφωνημένου ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος ή ποσοστού επί των πραγματικών ετήσιων εσόδων του Χιονοδρομικού Κέντρου, με τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 5.296.350 ευρώ σε βάθος 40 ετών.

Ο βουλευτής στάθηκε επίσης στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι η Βασιλίτσα μπορεί να εξελιχθεί σε έναν προορισμό τεσσάρων εποχών, με δυνατότητες ανάπτυξης του ορειβατικού τουρισμού, των ποδηλατικών διαδρομών, της πεζοπορίας και της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πασχαλίδης ανέφερε ότι η επιλογή της παραχώρησης εντάσσεται στη συνολική κυβερνητική στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσω επενδύσεων, με στόχο τη μετατροπή της Βασιλίτσας από ένα εποχικό χιονοδρομικό κέντρο σε έναν ολοκληρωμένο ορεινό τουριστικό προορισμό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έντονη αντιπαράθεση Χατζηβασιλείου – Νταβούτογλου για το Κυπριακό στο συνέδριο του Economist

image_print

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια του 30ού ετήσιου Government Roundtable του Economist, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Η συζήτηση ξεκίνησε με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο γρήγορα εξελίχθηκε σε σκληρή αντιπαράθεση, όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό βαραίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά, επικαλούμενος την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την επίλυση του ζητήματος.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου απάντησε σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως από το 1974 η Κύπρος τελεί υπό παράνομη τουρκική κατοχή. «Πρόκειται για εισβολή από το 1974. Η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η κατοχή του ενός τρίτου του κυπριακού εδάφους αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε επίσης την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την απολύτως ορθή επιλογή, ενώ επανέλαβε ότι η πάγια ελληνική θέση παραμένει η επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο είναι «δίκαιη», με τον κ. Χατζηβασιλείου να τον διακόπτει, επαναλαμβάνοντας ότι στην Κύπρο έχει πραγματοποιηθεί παράνομη εισβολή και κατοχή. Το επεισόδιο ανέδειξε για ακόμη μία φορά τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Κυπριακό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en