Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τράπεζες | Η ώρα να τρέξει η κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα και τα επικίνδυνα σημεία για να κλείσει εγκαίρως και επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση

Με κεντρική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κινείται από σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, ευελπιστώντας όμως να μην τεθεί -την τελευταία στιγμή- η επιτυχής αξιολόγηση ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 10 δισ. Κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης των παράλληλων δράσεων ώστε στις 25 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests να μπορέσουν οι τράπεζες να αναγγείλουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. 

Σε αυτή τη φάση όμως οι τραπεζίτες χρειάζονται από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα καθυστερήσει, εν τούτοις πρέπει να φανεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτό για τους τραπεζίτες είναι κομβικό σημείο καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργοποίηση ξένων επενδυτών οι οποίοι αν και δείχνουν ενδιαφέρον, εν τούτοις δεν λαμβάνουν την κρίσιμη απόφαση, φοβούμενοι το πολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης εντός των προθεσμιών, δηλαδή εντός του έτους και παράλληλα να επανέλθουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να αποφευχθούν σενάρια ενεργοποίησης της διαδικασίας burden sharing  το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να:

– Ολοκλήρωση και ψήφιση του ανανεωμένου νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσα στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι και οι υπουχρεώσεις των επενδυτών, ενώ θα προσδιορίζονται τεχνικά και οι τιμές διεξαγωγής των αμκ.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής του προγράμματος και των συνδεδεμένων δράσεων ώστε να αποδείξει πολιτική βούληση τόσο προς τους θεσμούς και τους εταίρους όσο και προς τους επενδυτές.

– Στον ίδιο νόμο θα πρέπει να περιλαμβάνονται διατυπώσεις που θα εξειδικεύουν τη μνημονιακή συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και των μη συστημικών τραπεζών, ήτοι της Attica Bank και των συστημικών τραπεζών.

– Στον ίδιο νόμο θα περιγράφονται και οι εξασφαλίσεις που θα προσφερθούν στους επενδυτές ώστε να νιώσουν διασφαλισμένοι.

Τέλος οι τραπεζίτες πιέζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εταίρους να αποκαταστήσουν το περιβάλλον σταθερότητας που απαιτείται με δηλώσεις αλλά και κινήσεις τους, ώστε να σταλεί εγκαίρως το μήνυμα στους εν δυνάμει επενδυτές.

Αν ολοκληρωθούν οι ενέργειες αυτές τότε εκτιμάται ότι το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εγκαίρως και επιτυχώς, προσελκύοντας δηλαδή επαρκή ξένα κεφάλαια ώστε να μην επιβληθεί burden sharing και των ομολογιούχων. Σε αυτή τη φάση όμως και από τη στιγμή που το Δημόσιο θα συμμετάσχει έστω και με ένα ευρώ θα επιβληθεί η συμμετοχή στη διαδικασία των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης.

Όπερ σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι τίτλοι τους, όπως τα υβριδικά προϊόντα, θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές και αν απαιτηθεί, λόγω μη κάλυψης των προβλεπομένων από τους ιδιώτες αναγκών, τότε θα υποστούν dillution.

 

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en