Το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου βγάζει η Τουρκία, δεσμεύοντας με NAVTEX περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου.

Το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου βγάζει η Τουρκία, δεσμεύοντας με NAVTEX περιοχή στα δυτικά της Λήμνου και στα βορειοανατολικά της Χίου και της Αλοννήσου.

Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των πολύωρων καθυστερήσεων που αντιμετωπίζουν τα φορτηγά στον Συνοριακό Σταθμό Κήπων ανέδειξε η επιτόπια συνάντηση που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ), μαζί με εκπροσώπους εθνικών ενώσεων οδικών μεταφορών από την ευρύτερη περιοχή. Η πρωτοβουλία ακολούθησε την αποστολή κοινής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κατάσταση που επικρατεί στη διέλευση των φορτηγών από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΦΑΕ, της ANALTIR Αλβανίας, της UND Τουρκίας, της Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και του BSEC-URTA, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του Τελωνείου Κήπων, εκπρόσωπος της Αστυνομίας του συνοριακού σταθμού, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός και εκπρόσωπος του γραφείου του βουλευτή Έβρου Σταύρου Κελέτση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορικές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες οδηγοί, με κυριότερα τις πολύωρες αναμονές, τις ελλείψεις στις υποδομές, τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στην τήρηση των χρόνων οδήγησης και ανάπαυσης, οδηγώντας πολλές φορές στην επιβολή προστίμων στους οδηγούς.
Η ΟΦΑΕ υποστηρίζει ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη λειτουργία ενός συνοριακού σταθμού, αλλά συνδέεται με τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς οδικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις αποτρέπουν ολοένα και περισσότερα φορτηγά από τη διέλευση μέσω Κήπων, παρά το σύγχρονο ελληνικό οδικό δίκτυο και τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις μεταφορικές υποδομές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εάν δεν υπάρξει άμεσα ουσιαστική πρόοδος και αποτελεσματικός συντονισμός από την Πολιτεία, ο κλάδος προειδοποιεί με κλιμάκωση των ενεργειών του, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την εξεύρεση λύσεων.
Ακολουθεί αυτούσια η κοινή επιστολή που απέστειλαν η ΟΦΑΕ, η UND Τουρκίας, η Best Mobility Βόρειας Μακεδονίας και η ANALTIR Αλβανίας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στα αρμόδια υπουργεία, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς:
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στον χώρο Marine, η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, με τη συμμετοχή στελεχών, μελών και φίλων του Κινήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι οργανωτικές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των πολιτικών εξελίξεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων του Κινήματος, με τα στελέχη να υπογραμμίζουν ότι η συμμετοχή, η συλλογική προσπάθεια και η εξωστρέφεια αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των πολιτικών στόχων.
Η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας ευχαριστεί όλους όσοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η κοινή προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την επόμενη ημέρα και την αλλαγή που, όπως τονίστηκε, «έχει ήδη αρχίσει».
Το ζήτημα της σιδηροδρομικής απομόνωσης της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε στην Επιτροπή της Βουλής για τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας ο βουλευτής Δράμας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Η παρέμβαση έγινε κατά την ακρόαση των προτεινόμενων από την κυβέρνηση για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος ΜΑΕ».
Ο κ. Ξανθόπουλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας ότι στη Δράμα δεν έχει κινηθεί επιβατική αμαξοστοιχία από το 2019.
Παράλληλα, συνέδεσε την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη γενικότερη απομόνωση της περιοχής, σημειώνοντας ότι τα συγκοινωνιακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης εντείνει τα οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα της Δράμας και περιορίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στο υφιστάμενο καθεστώς μετακίνησης, σύμφωνα με το οποίο οι επιβάτες αποβιβάζονται στη Δράμα, συνεχίζουν με λεωφορείο έως την Κομοτηνή και στη συνέχεια επιβιβάζονται ξανά σε τρένο για την Αλεξανδρούπολη.
Ζήτησε εξηγήσεις για το γιατί αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται επί σειρά ετών, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σαφές σχέδιο πλήρους αποκατάστασης της γραμμής.
Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι στη Δράμα λειτουργεί Μουσείο Σιδηροδρόμου, χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, την ώρα που η πόλη στερείται ενεργής επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης.
Κατά την παρέμβασή του έθεσε και το αίτημα για τη δρομολόγηση τουριστικού τρένου στη διαδρομή Δράμα–Στενά Νέστου με επιστροφή.
Όπως υποστήριξε, μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να ενισχύσει την τουριστική προβολή και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Ο βουλευτής καταγγέλλει ότι τα ερωτήματα που έθεσε για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας, το σημερινό μοντέλο μετακίνησης και την προοπτική του τουριστικού δρομολογίου έμειναν ουσιαστικά αναπάντητα.
Ολόκληρη η παρέμβαση :