Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χρέος είναι παράνομο αθέμιτο και επονείδιστο

image_print

«Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει» αναφέρει η Προκαταρκτική Έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους την οποία έδωσε στη δημοσιότητα  χθες το Γραφείο Τύπου της Βουλής. Προσθέτει μάλιστα πως «το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο».

Αναλυτικά η έκθεση:

Σύνοψη

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει τα αποτυχημένα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής που της επέβαλαν οι δανειστές και στο να προχωρήσει, σπάζοντας τα δεσμά του χρέους, σε μια αληθινή αλλαγή. Πέντε χρόνια αφότου ξεκίνησαν τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, η χώρα παραμένει βυθισμένη σε κρίση -οικονομική και κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική. Το μαύρο κουτί του χρέους μένει σφραγισμένο, και μέχρι πρότινος κανένας επίσημος φορέας, ελληνικός ή ξένος, δεν επεδίωξε να φέρει στο φως την αλήθεια για το πώς και γιατί η χώρα καθυποτάχθηκε στο καθεστώς της Τρόικας. Το χρέος, στο όνομα του οποίου ισοπεδώθηκαν τα πάντα, παραμένει ο γνώμονας της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής, που οδήγησε στη βαθύτερη και πιο μακρόχρονη ύφεση σε ευρωπαϊκό έδαφος και σε καιρό ειρήνης.

Επείγει λοιπόν να εξετασθεί μεθοδικά, και είναι κοινωνική μας ευθύνη, μια σειρά νομικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων σε σχέση με το χρέος. Για ν’ αποκριθεί σ’ αυτή την ανάγκη η Βουλή των Ελλήνων σύστησε τον Απρίλιο του 2015 την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Η εντολή που ανατέθηκε στην Επιτροπή Αλήθειας ήταν να ερευνήσει πώς δημιουργήθηκε και διογκώθηκε το δημόσιο χρέος, με ποιούς τρόπους και για ποιούς λόγους συνάφθηκε, και πώς επηρέασαν την οικονομία και τη ζωή του ελληνικού λαού οι καταναγκαστικές προϋποθέσεις (αιρεσιμότητες, conditionalities) οι οποίες συνόδευαν τα νέα δάνεια. Και επίσης να κάνει γνωστά στο εσωτερικό και το εξωτερικό τα ζητήματα που συνδέονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς και να ερευνήσει ποιές επιλογές υπάρχουν για την κατάργηση του, και ποιά επιχειρήματα μπορούν να διατυπωθούν σχετικά.

Η Επιτροπή Αλήθειας παρουσιάζει στην Προκαταρκτική Έκθεση τα προσωρινά της πορίσματα, τα οποία δείχνουν ότι ολόκληρο το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο καθυποτάχθηκε η Ελλάδα, ήταν και παραμένει ένα πρόγραμμα με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις. Ο τεχνικός χαρακτήρας των μακροοικονομικών μεταβλητών και των προβλέψεων για την εξέλιξη του χρέους επέτρεψε, μολονότι αυτοί οι αριθμοί επηρεάζουν άμεσα τη ζωή και την ίδια την επιβίωση των ανθρώπων, οι συζητήσεις για το χρέος να μείνουν μέχρις στιγμής σε τεχνικό επίπεδο, και ειδικότερα να εστιαστούν στο ερώτημα αν οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα διευκολύνουν την αποπληρωμή του χρέους. Αυτήν ακριβώς την επιχειρηματολογία αμφισβητούν τα γεγονότα που περιλαμβάνονται στην Έκθεση.

Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στην Προκαταρκτική Έκθεση καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει. Πρωτίστως διότι το χρέος που προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που επέβαλε η Τρόικα παραβιάζει ευθέως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας. Ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν πρέπει να πληρώσει αυτό το χρέος διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή ευθύς στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης. Μολαταύτα οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έκρυψαν την αλήθεια από τους πολίτες παριστάνοντας ότι δήθεν η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα και όχι τις τράπεζες, και συνάμα εξυφαίνοντας μια αφήγηση που στόχευε να εμφανίσει τον ελληνικό πληθυσμό σαν δήθεν άξιο των αδικοπραξιών των δανειστών.

Τα ποσά που διατέθηκαν μέσω των προγραμμάτων διάσωσης (μνημονίων) του 2010 και του 2012 ελέγχονταν από το εξωτερικό μέσα από περίπλοκες διευθετήσεις, οι οποίες απέκλειαν κάθε δημοσιονομική αυτονομία. Οι δανειστές υπαγόρευσαν αυστηρά τον τρόπο διάθεσης των δανειακών κεφαλαίων ‘διάσωσης’, και έτσι είναι αποκαλυπτικό ότι κατευθύνθηκαν στην κάλυψη των τρεχουσών δημόσιων δαπανών λιγότερα από τα 10% των κεφαλαίων που εισπράχθηκαν.

Η Προκαταρκτική Έκθεση παρουσιάζει μια πρώτη χαρτογράφηση των κεντρικών προβλημάτων και ζητημάτων του δημόσιου χρέους. Επισημαίνει τις κομβικής σημασίας παρανομίες οι οποίες συνδέθηκαν με τη σύναψη των δανείων, και ανιχνεύει τη νομική θεμελίωση επάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η μονομερής αναστολή της αποπληρωμής του.

Τα ευρήματά της εκτίθενται σε εννέα κεφάλαια, ως ακολούθως:

Το Πρώτο Κεφάλαιο, Το χρέος πριν από την Τρόικα, αναλύει την εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη δεκαετία του 1980 και μετά. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διόγκωση του χρέους δεν οφειλόταν στις δήθεν υπέρμετρες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες στην πραγματικότητα παρέμεναν χαμηλότερες από τις δημόσιες δαπάνες άλλων χωρών της ευρωζώνης. Οφειλόταν μάλλον στην πληρωμή εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων δανεισμού στους πιστωτές, στις υπερβολικά υψηλές και αδικαιολόγητες στρατιωτικές δαπάνες, στην απώλεια φορολογικών εσόδων εξαιτίας των αθέμιτων εκροών κεφαλαίου, στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών από το κράτος, και στις διεθνείς ανισορροπίες οι οποίες δημιουργήθηκαν από την ελαττωματική σχεδίαση της ίδιας της Νομισματικής Ένωσης.

Η υιοθέτηση του ευρώ οδήγησε σε δραστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, στο οποίο βρέθηκαν εκτεθειμένες όχι μόνον οι ελληνικές, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες. Το γεγονός αυτό κλιμάκωσε μια τραπεζική κρίση το 2009, που με τη σειρά της επιβάρυνε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, υπερτονίζοντας τη σημασία των δημόσιων ελλειμάτων και του δημόσιου χρέους, βοήθησε το 2009 να παρασταθεί η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση σαν κρίση δημόσιου χρέους.

Το Δεύτερο Κεφάλαιο, Η εξέλιξη του ελληνικού δημόσιου χρέους, 2010-2015, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση, του 2010, αποσκοπούσε πρωταρχικά στη διάσωση των ελληνικών και άλλων ευρωπαϊκών ιδιωτικών τραπεζών, και επέτρεψε στις τελευταίες να μειώσουν την έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Το Τρίτο Κεφάλαιο, Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανά δανειστή, 2015, παρουσιάζει την εριζόμενη φύση του σημερινού ελληνικού χρέους, σκιαγραφώντας τα κεντρικά χαρακτηριστικά των δανείων, τα οποία αναλύονται παρακάτω, στο Όγδοο Κεφάλαιο.

Το Τέταρτο Κεφάλαιο, Μηχανισμοί του συστήματος χρέους στην Ελλάδα, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που κατασκευάστηκαν μέσα από τις δανειακές συμβάσεις, από τον Μάιο του 2010 και μετά. Οι μηχανισμοί αυτοί δημιούργησαν ένα βαρύ φορτίο νέου χρέους προς τα άλλα κράτη της ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ, EFSF), ενώ παράλληλα παρήγαγαν καταχρηστικά κόστη, βαθαίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κρίση. Οι μηχανισμοί αυτοί αποκαλύπτουν πώς το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων μεταβιβάστηκε απευθείας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Αντί να ωφελήσουν την Ελλάδα επιτάχυναν, με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων, τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Πέμπτο Κεφάλαιο, Αιρεσιμότητες εναντίον βιωσιμότητας, παρουσιάζει πώς οι δανειστές επέβαλαν, μαζί με τις δανειακές συμβάσεις, παραβιαστικές αιρεσιμότητες οι οποίες εξάλειψαν άμεσα την οικονομική βιωσιμότητα του χρέους. Αυτές οι αιρεσιμότητες (προϋποθέσεις), στις οποίες οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν, μείωσαν το ΑΕΠ και αύξησαν τον δημόσιο δανεισμό, επιβαρύνοντας επομένως την αναλογία δημόσιου χρέους / ΑΕΠ, και καθιστώντας έτσι το δημόσιο χρέος ακόμη λιγότερο βιώσιμο. Επιπλέον, επέφεραν δραματικές αλλαγές στην κοινωνία και προκάλεσαν ανθρωπιστική κρίση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί σήμερα να θεωρηθεί εντελώς μη βιώσιμο.

Το Έκτο Κεφάλαιο, Οι επιπτώσεις των ‘προγραμμάτων διάσωσης’ στα ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των λεγόμενων ‘προγραμμάτων διάσωσης’ έπληξαν άμεσα τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού και παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία ωστόσο οφείλουν, τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της, να σέβονται, να προστατεύουν και να προάγουν σύμφωνα με το εσωτερικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Οι δραστικές προσαρμογές, που επιβλήθηκαν στην ελληνική οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία, προκάλεσαν ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου ζωής και παραμένουν ασύμβατες προς την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Έβδομο Κεφάλαιο, Νομικά ζητήματα σχετικά με τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, αναλύει ότι υπήρξε παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την πλευρά τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και των δανειστών της, δηλαδή των (πιστωτριών) χωρών της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που επέβαλαν τα μέτρα αυτά στην Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες (κράτη και όργανα ή θεσμοί) παρέλειψαν να εκτιμήσουν τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνεπάγονταν οι πολιτικές που οι ίδιοι επέβαλαν στην Ελλάδα και, επιπλέον, παραβίασαν άμεσα το ελληνικό Σύνταγμα απογυμνώνοντας ουσιαστικά την Ελλάδα από τα περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματά της. Οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν καταχρηστικούς όρους, που πρακτικά καταναγκάζουν την Ελλάδα να παραδώσει στους δανειστές σημαντικές πλευρές της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτό αποτυπώνεται στη ρήτρα εφαρμογής του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου στις δανειακές συμβάσεις, η οποία διευκόλυνε την παράκαμψη του ελληνικού Συντάγματος αλλά και των διεθνών υποχρεώσεων σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εθιμικού δικαίου, πολλές ενδείξεις κακόπιστης συμπεριφοράς εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών, και ο καταχρηστικός χαρακτήρας αυτών των συμβάσεων καθιστούν τις συναφθείσες συμβάσεις άκυρες.

Το Όγδοο Κεφάλαιο, Αποτίμηση του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χαρακτήρα του χρέους, παρέχει μια αποτίμηση του ελληνικού δημόσιου χρέους με βάση τους ορισμούς του παράνομου, αθέμιτου, επονείδιστου, και μη βιώσιμου χρέους, τους οποίους υιοθέτησε η Επιτροπή Αλήθειας.

Το Όγδοο Κεφάλαιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος σήμερα, τον Ιούνιο του 2015, είναι μη βιώσιμο, διότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει χωρίς να πλήξει καίρια την ικανότητά της να αναποκρίνεται στις βασικές υποχρεώσεις της για προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, το κεφάλαιο περιέχει στοιχεία για ενδεικτικές περιπτώσεις παράνομου, αθέμιτου, και επονείδιστου χρέους προς κάθε έναν δανειστή.

Το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η σύναψή του έγινε κατά παράβαση του καταστατικού του ίδιου του ΔΝΤ, ενώ επιπλέον οι όροι του παραβιάζουν το ελληνικό Σύνταγμα, το διεθνές εθιμικό δίκαιο, και τις συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Είναι επίσης αθέμιτο, διότι οι όροι του επιβάλλουν πολιτικές οι οποίες παραβιάζουν τις υποχρεώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τέλος, είναι επονείδιστο (απεχθές), διότι το ΔΝΤ γνώριζε ότι τα μέτρα τα οποία επέβαλλαν οι πολιτικές του ήταν αντιδημοκρατικά και αναποτελεσματικά, και θα οδηγούσαν σε σοβαρές παραβιάσεις των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων.

Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να χαρακτηριστεί παράνομο διότι η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της επιβάλλοντας, μέσω της συμμετοχής της στην Τρόικα, την εφαρμογή των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής (λόγου χάρη, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας). Το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι επίσης αθέμιτο και επονείδιστο, διότι ο κύριος λόγος ύπαρξης του Προγράμματος Αγοράς Ομολόγων (Securities Market Programme, SMP) ήταν να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, επιτρέποντας στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρέχει δάνεια χωρίς μετρητά (cash-less loans) τα οποία πρέπει να θεωρηθούν παράνομα, επειδή παραβιάζουν όχι μόνον το ‘Αρθρο 122(2) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ/TFEU), αλλά και πολλά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, καθώς και πολιτικές ελευθερίες. Περαιτέρω, η Συμφωνία Πλαίσιο (Framework Agreement) του ΕΤΧΣ, του 2010, καθώς και η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Agreement) του 2012, περιλαμβάνουν πολλαπλούς καταχρηστικούς όρους, οι οποίοι αποκαλύπτουν σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά από την πλευρά του δανειστή. Το ΕΤΧΣ παραβιάζει επίσης με τη δράση του τις δημοκρατικές αρχές, γεγονός που καθιστά αυτά τα συγκεκριμένα χρέη αθέμιτα και επονείδιστα.

Τα διμερή δάνεια πρέπει να θεωρηθούν παράνομα διότι παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Κατά τη σύναψή τους υπήρξε σαφώς αθέμιτη συμπεριφορά εκ μέρους των δανειστών, ενώ επίσης περιέχουν όρους που παραβιάζουν το νόμο και τη δημόσια τάξη. Τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο παραβιάστηκαν κατά τη σχεδίαση των μακροοικονομικών προγραμμάτων, προκειμένου να παρακαμφθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον τα διμερή δάνεια είναι αθέμιτα, διότι δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού, αλλά απλώς επέτρεψαν στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να σώσουν τους εαυτούς τους. Τέλος, τα διμερή δάνεια είναι επονείδιστα διότι τόσο οι πιστώτριες χώρες όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζαν τις ενδεχόμενες παραβιάσεις, αλλά τόσο το 2010 όσο και το 2012 απέφυγαν να εκτιμήσουν ποιές επιπτώσεις θα είχαν στα ανθρώπινα δικαιώματα η μακροοικονομική προσαρμογή και η δημοσιονομική σταθεροποίηση, που ήταν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων.

Το χρέος προς τους ιδιώτες δανειστές πρέπει να θεωρηθεί παράνομο διότι οι ιδιωτικές τράπεζες πριν από τη δημιουργία της Τρόικας έδρασαν ανεύθυνα και δεν έδειξαν τη δέουσα επιμέλεια στη διαχείριση του δανεισμού, ενώ ορισμένοι ιδιώτες δανειστές, όπως κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ενήργησαν επίσης κακόβουλα. Μέρος του χρέους προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι αθέμιτο για τους ίδιους λόγους για τους οποίους είναι και παράνομο. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με αθέμιτο τρόπο από τους φορολογούμενους. Τέλος, το χρέος προς τις ιδιωτικές τράπεζες και τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είναι επονείδιστο, διότι οι μεγάλοι ιδιώτες δανειστές γνώριζαν ότι τα δάνεια αυτά συνήφθησαν για ίδιο όφελος και όχι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

Η Προκαταρκτική Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ορισμένα πρακτικά ζητήματα. Το Ένατο Κεφάλαιο, Νομική θεμελίωση της αποκήρυξης και αναστολής πληρωμών του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκθέτει ποιές επιλογές υπάρχουν όσον αφορά την ακύρωση του χρέους, και ιδίως τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να προχωρήσει μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην αποκήρυξη του χρέους ή στην αναστολή της αποπληρωμής του.

Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά· όσον αφορά την ελληνική περίπτωση, μια τέτοια μονομερής κυριαρχική πράξη θα μπορούσε να θεμελιωθεί στα εξής επιχειρήματα: καταρχάς στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα. Τη χρήση καταναγκασμού. Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία. Τέλος, το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μετρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Όσον αφορά τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξει ουσιώδη συμφέροντα τα οποία απειλούνται από κίνδυνο μεγάλο και παρόντα. Σε τέτοια περίπτωση το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις. Τέλος, τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη.

Προοίμιο

Η αξιοπρέπεια του λαού βαραίνει περισσότερο από το παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο χρέος.

Έχοντας ολοκληρώσει την προκαταρκτική φάση της έρευνάς της, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο δημόσιο.

Παρουσιάζοντας τούτη την Προκαταρκτική Έκθεση στις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό, η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της εντολής της, η οποία περιγράφεται στην από 4 Απριλίου του 2015 απόφαση της προέδρου της Βουλής. Η Επιτροπή ελπίζει πως η Έκθεση θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο ώστε να εγκαταλειφθεί η καταστροφική λογική της λιτότητας, και να προστατευθούν από τους κινδύνους που σήμερα τα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια του λαού και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Σε απάντηση εκείνων που προσπαθούν να επιβάλουν άδικα μέτρα, ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήση του Θουκυδίδη «και όνομα δια το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν Δημοκρατία κέκληται» (Θουκυδίδης, Ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, Επιτάφιος του Περικλή (2.37) – «και ως προς το όνομα καλείται Δημοκρατία επειδή η εξουσία δεν είναι στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών»).

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πιερρακάκης: Νέα εποχή για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, η δημόσια περιουσία είναι περιουσία όλων των Ελλήνων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στην τελετή παράδοσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά.
image_print

Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά περνά επισήμως από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με στόχο την ενίσχυση του αθλητικού του χαρακτήρα και την αξιοποίηση της εγκατάστασης προς όφελος των αθλητών και των διεθνών διοργανώσεων.

Η τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, του ελληνικού αθλητισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ διοργανώθηκε από το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο (Hellenic Growth Fund) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιείται ανάλογα με τον σκοπό που υπηρετεί, σημειώνοντας πως το Κωπηλατοδρόμιο αποτελεί μια εγκατάσταση που οφείλει να παραμείνει στην υπηρεσία του αθλητισμού.

Όπως ανέφερε, η μεταβίβαση της εγκατάστασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενιαίο σχεδιασμό, καλύτερη λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ υπενθύμισε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού τόσο στον υγρό στίβο όσο και στις υπόλοιπες υποδομές.

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της ολυμπιακής κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι οι εγκαταστάσεις αποκτούν πραγματική σημασία όταν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να υπηρετούν τις επόμενες γενιές αθλητών.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη:

Αγαπητοί Ολυμπιονίκες, αθλήτριες και αθλητές, προπονητές, άνθρωποι του ελληνικού αθλητισμού,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι

Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε έναν χώρο όπου η Ελλάδα έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές. Έναν χώρο που συμβολίζει την καθημερινή προσπάθεια των αθλητών, την πειθαρχία και την επιμονή που απαιτείται για να φτάσει κανείς ψηλά.

Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, με τη μεταβίβασή του από το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Και αυτή η επιλογή έχει ευρύτερη σημασία.

Η δημόσια περιουσία είναι περιουσία όλων των Ελλήνων. Κάθε στοιχείο της έχει αξία, αλλά δεν έχουν όλα την ίδια αποστολή. Ούτε μπορεί η αξιοποίησή τους να ακολουθεί μία και μοναδική συνταγή.

Υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις, να γεννήσουν ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν άλλα, που αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν υπηρετούν έναν σταθερό δημόσιο σκοπό: την παιδεία, τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον, τον αθλητισμό.

Η σωστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας βρίσκεται στο να μπορείς να κάνεις σωστά αυτή τη διάκριση: στην ικανότητα να γνωρίζεις τι έχεις στα χέρια σου, ποια είναι η πραγματική του αξία και ποια επιλογή μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πρόκειται για μια Ολυμπιακή υποδομή διεθνών προδιαγραφών, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά – Μαραθώνα, σε μια περιοχή που αποτελεί τμήμα του δικτύου Natura 2000 και προστατεύεται από ένα ιδιαίτερα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο.

Ο χαρακτήρας και ο προορισμός αυτού του χώρου είναι εκ των πραγμάτων σαφείς. Εδώ προπονούνται αθλητές και εθνικές ομάδες που τιμούν το εθνόσημο. Εδώ φιλοξενούνται αγώνες. Εδώ συναντώνται καθημερινά ο πρωταθλητισμός, ο αθλητισμός και ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Η καλύτερη αξιοποίηση αυτού του χώρου είναι, επομένως, να του δώσουμε τις προϋποθέσεις να κάνει ακόμη καλύτερα αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε: Να υπηρετεί τον αθλητισμό. Να προσφέρει σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες προπόνησης. Να ανοίγει τον δρόμο σε περισσότερους νέους ανθρώπους. Να φιλοξενεί σημαντικές ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Σχοινιά.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης (Α) συνομιλεί με τον χρυσό Ολυμπιονίκη Κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο (2Α) στην τελετή παράδοσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που διοργανώνεται από το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο (Hellenic Growth Fund) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ETAΔ), στον Σχοινιά, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με αυτή τη λογική κινήθηκε και το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Με στρατηγική, τεκμηρίωση και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε σήμερα η σκυτάλη να περάσει στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και να υπάρξει ένας ενιαίος σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια.

Η νέα αυτή σελίδα ξεκινά πάνω σε μια σημαντική βάση.

Το τελευταίο διάστημα, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε. Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στον υγρό στίβο και στις υπόλοιπες υποδομές του, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και συνολικά τις συνθήκες που προσφέρει.

Σήμερα παραδίδεται ένας χώρος ανανεωμένος και καλύτερα προετοιμασμένος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αθλητών που προπονούνται εδώ καθημερινά και στις απαιτήσεις σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων.

Και όταν μιλάμε για μια Ολυμπιακή εγκατάσταση, η συζήτηση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος.

Το 2004 η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να αναλάβει και να φέρει εις πέρας ένα εγχείρημα παγκόσμιας εμβέλειας. Διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ιστορία και δημιούργησε υποδομές υψηλού επιπέδου που έκαναν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες υπερήφανους.

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά, το ερώτημα είναι τι κάνουμε με αυτή την κληρονομιά. Και η απάντηση βρίσκεται στη ζωή που συνεχίζει να υπάρχει μέσα σε αυτούς τους χώρους.

Η αξία μιας Ολυμπιακής υποδομής κρίνεται στον χρόνο. Όταν τα φώτα της μεγάλης διοργάνωσης έχουν πια σβήσει και οι εξέδρες δεν είναι πια γεμάτες από θεατές από όλο τον κόσμο, τότε μένουν οι αθλητές και οι προπονητές. Οι νέοι που κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Οι άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά. Οι προπονήσεις που συνεχίζονται και οι νέοι μεγάλοι στόχοι οι οποίοι γεννιούνται.

Οι Ολυμπιακές υποδομές αποκτούν πραγματική αξία όταν, μαζί με τις νίκες του παρελθόντος, προετοιμάζουν και τις νίκες του μέλλοντος.

Αυτή είναι η Ολυμπιακή κληρονομιά που θέλουμε για τον Σχοινιά. Έναν χώρο ενεργό, που εξελίσσεται μαζί με τον ελληνικό αθλητισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Ο αθλητισμός είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που μπορεί να κάνει μια κοινωνία. Καλλιεργεί την αυτοπειθαρχία, την επιμονή, την ομαδικότητα και τον σεβασμό. Μαθαίνει ότι η επιτυχία απαιτεί συνέπεια, καθημερινή προσπάθεια και πίστη σε έναν κοινό στόχο.

Εσείς, οι αθλητές, το γνωρίζετε καλύτερα από όλους εμάς.

Η διαδρομή προς μια μεγάλη διάκριση ξεκινά πολύ πριν από το βάθρο. Ξεκινά στις προπονήσεις νωρίς το πρωί, στις δύσκολες μέρες του καύσωνα, όπως η σημερινή, στη βροχή και στον αέρα. Στις αμέτρητες ώρες προσπάθειας που κανείς δεν βλέπει. Στις αποτυχίες που πρέπει να ξεπεράσεις και στις στιγμές που πρέπει να βρεις τη δύναμη να σηκωθείς και να μπορέσεις να συνεχίσεις.

Και εκεί πρέπει να είμαστε δίπλα σας. Δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να μπορείτε να προπονείστε, να εξελίσσεστε και να διεκδικείτε τους στόχους σας.

Αυτό υπηρετεί και η σημερινή απόφαση.

Και αφορά εξίσου τους αθλητές του σήμερα όσο και τους αθλητές του αύριο. Τα παιδιά που θα περάσουν για πρώτη φορά την πύλη αυτού του Κωπηλατοδρομίου, θα μπουν σε μια βάρκα, θα κρατήσουν ένα κουπί στα χέρια τους και ίσως, χωρίς ακόμη να το γνωρίζουν, θα ξεκινήσουν εδώ μια διαδρομή που μπορεί να τα οδηγήσει πολύ μακριά.

Κάποια από αυτά μπορεί μια μέρα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Κάποια άλλα να φτάσουν σε ένα ευρωπαϊκό ή ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κάποια να σταθούν σε ένα Ολυμπιακό βάθρο. Όλα, όμως, θα έχουν κερδίσει κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο από τον αθλητισμό.

Σε αυτά τα παιδιά και σε εσάς, τους σημερινούς αθλητές, ανήκει πραγματικά το μέλλον αυτού του χώρου.

Και υπάρχει ένας απλός τρόπος για να κρίνουμε, σε λίγα χρόνια από σήμερα, την επιτυχία της επιλογής που κάνουμε.

Να επιστρέψουμε εδώ και να βρούμε το Κωπηλατοδρόμιο γεμάτο. Με περισσότερους αθλητές. Με σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Με ακόμη καλύτερες συνθήκες προπόνησης.

Και, πάνω απ’ όλα, να δούμε από αυτά τα νερά να ξεκινούν οι επόμενες μεγάλες διακρίσεις της Ελλάδας.

Τότε θα ξέρουμε ότι κάναμε τη σωστή επιλογή.

Σε εσάς, τις αθλήτριες και τους αθλητές μας, θέλω να πω κάτι απλό.

Μη βάζετε όρια στα όνειρά σας.

Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, για να μπορέσουμε να σας δώσουμε τα μέσα και τις ευκαιρίες που χρειάζεστε.

Η προσπάθεια είναι δική σας. Η δύναμη είναι μέσα σας.

Και η περηφάνια, κάθε φορά που σηκώνετε την ελληνική σημαία ψηλά, είναι όλων μας.

Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία σε όλες και όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Βήμα-βήμα η αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών έως 72 δόσεις

Ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών σε έως 72 δόσεις
image_print

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 72 δόσεις

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις έχουν οι φορολογούμενοι που πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myAADE, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης έχει οριστεί στα 30 ευρώ.

Ποιες οφειλές μπορούν να ενταχθούν

Στη ρύθμιση υπάγονται οι βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Εφόσον οι συγκεκριμένες οφειλές είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σε άλλη ρύθμιση, αυτή θα πρέπει να έχει χαθεί έως τις 20 Απριλίου 2026, ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.

Πώς γίνεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 μέσω της πλατφόρμας myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή:

Ο Λογαριασμός μου → Ρυθμίσεις Οφειλών → Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών ν. 5313/2026

Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία πρέπει να καταβληθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οι βασικές προϋποθέσεις

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής όροι:

  • Οι οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
  • Εφόσον υπήρχε προηγούμενη ρύθμιση, αυτή να έχει απολεσθεί έως τις 20 Απριλίου 2026.
  • Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, έως και το φορολογικό έτος 2024.
  • Να μην υπάρχουν νέες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την πάροδο ενός μήνα από την ένταξη στη ρύθμιση.
  • Να μην υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
  • Η μηνιαία δόση να μην είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Η έγκαιρη καταβολή της πρώτης δόσης είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση της ρύθμισης, ενώ η συνεπής εξυπηρέτηση των μηνιαίων δόσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρησή της. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ελέγξουν ότι πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια πριν προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα: Νέα μείωση του δημόσιου χρέους και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο το 2026

Άποψη της Αθήνας με οικονομικά γραφήματα που απεικονίζουν τη μείωση του δημόσιου χρέους και την πορεία της οικονομίας
image_print

Σημάδια περαιτέρω βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών καταγράφονται για το 2026, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά νέας μείωσης του δημόσιου χρέους και διατήρησης πρωτογενούς πλεονάσματος υψηλότερου από τον προβλεπόμενο στόχο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο, ενισχύουν την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν.

Μείωση του χρέους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου στα 360,1 δισ. ευρώ, έναντι 366,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Μετά και τις πρόωρες αποπληρωμές δανείων που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο, αλλά και όσες έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το δημόσιο χρέος να περιοριστεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας περίπου στα 356 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2026.

Σταθερή πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος

Θετική παραμένει και η εικόνα στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου, η γενική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 5,1 δισ. ευρώ, επίπεδο αντίστοιχο με εκείνο της περσινής περιόδου.

Στη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων συνέβαλαν:

  • η ενίσχυση των πλεονασμάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης,
  • η σημαντική βελτίωση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης,
  • η επιστροφή των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης σε πλεονασματική πορεία.

Παράλληλα, η αύξηση των φορολογικών εσόδων μετά τον Απρίλιο ενίσχυσε περαιτέρω τη δημοσιονομική εικόνα.

Θετικές επιδόσεις και στις αγορές ομολόγων

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη νέα μελέτη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, η αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων συμβάλλουν στη διατήρηση χαμηλού κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα των κρατικών ομολόγων της απέναντι στις διεθνείς αναταράξεις, συγκλίνοντας πλέον με χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση χρέους στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν, περιορίζοντας τον σχετικό δείκτη κατά περίπου 34 ποσοστιαίες μονάδες μετά την πανδημία.

Παράλληλα, η χώρα διατήρησε σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που, σύμφωνα με την έκθεση, συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της αξιοπιστίας της στις διεθνείς αγορές και στη μείωση της ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων απέναντι σε εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en