Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σχέδιο μας για μετακινήσεις, τουρισμό, σχολεία και ηλικιωμένους

image_print

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ξεδίπλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με ειδικές αναφορές για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, με τα σχολεία και τους ηλικιωμένους.

«Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όπως συγκεκριμένα εξήγησε, υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, και το οποίο αναπτύσσει πλήρως όλη τη μετάβαση προς την ομαλότητα. Χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία για την έναρξη της νέας φάσης – και αυτό, γιατί όπως είπε, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα – εκτίμησε ότι στις αρχές του Μαΐου θα έχουμε την πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα, ενώ ήδη από τις 27 Απριλίου αρχίζουν ορισμένες δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων.

Μεταβατική περίοδος το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου

Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης. κάνοντας τον παραλληλισμό με ένα ροοστάτη, ο οποίος θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι. Είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα, σημείωσε συμπερασματικά. Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, όπως τόνισε, είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου – θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων. Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας, διευκρίνισε.

Όλα θα βρίσκονται υπό τη δοκιμασία της τήρησης των κανόνων της δημόσιας υγείας. «Εμείς, πάνω από όλα, σε αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα στο οποίο δοκιμάσθηκε η ελληνική Πολιτεία, είχαμε τη δημόσια υγεία ως πρώτιστο στόχο και, νομίζω, για αυτό πέτυχε η άσκηση αυτή» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι και πάλι με πολύ μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη θα τηρηθεί η μέγιστη ιδιότητα που είναι αυτή της ανθρώπινης ζωής. «Εμείς θα είμαστε επιφυλακτικοί, θα ανοίξουμε ό,τι πρέπει να ανοίξουμε, θα άρουμε τους περιορισμούς στην κίνηση» είπε.

Κατάργηση του συστήματος sms

Στην ερώτηση εάν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συμπέσει χρονικά με τη λήξη του μέτρου αποστολής sms κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή», σημειώνοντας με έμφαση, ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

«Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης.

Με άλλα λόγια, η καλή ατομική υγιεινή, η έλλειψη στο συγχρωτισμό μεγάλης κλίμακας, η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι πλέον στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θα τα τηρούμε. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχουμε αποκτήσει. «Αν κάτι κερδίζουμε στο χρόνο που έχει περάσει και έχουμε, δυστυχώς βεβαίως, αυτή τη μικρή κλίμακα στις απώλειες της ανθρώπινης ζωής, είναι το γεγονός ότι μάθαμε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με όσα οι επιδημιολόγοι μας επιτάσσουν», πρόσθεσε.

Μετακινήσεις και εκτός ορίων νομού

Στο πρόσθετο ερώτημα αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και εκτός νομού, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και σε ό,τι αφορά την υπεραστική κίνηση. «Όλο αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα, η δύσκολη άσκηση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρώ ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, δηλαδή να μείνουμε σπίτι, να καταπολεμήσουμε τον ιό, δεν έγινε με σκοπό να μένουμε αιωνίως σε μια καραντίνα», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή, η πραγματικότητα είναι ότι, πράγματι, θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε διακοπές, να έχουμε την κοινωνική συναναστροφή τηρώντας τους κανόνες που θα μας επιβάλλονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντως έξω, στην κοινωνική και την οικονομική μας ζωή».

Η Ελλάδα βασικός τουριστικός προορισμός

Στο ερώτημα για την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό: Αναφορικά με τον πρώτο δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, εκτίμησε.

Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, οι εσωτερικές μεταφορές θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων ίσως σε δύο φάσεις, δηλαδή πρώτα θα ανοίξουν ορισμένα ξενοδοχεία και αργότερα οι υπόλοιπες μονάδες. Υπό τον όρο, ασφαλώς, ότι τα πράγματα θα πάνε με τη ροή που πηγαίνουν και θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, εκεί είναι προφανές ότι «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» – θέμα το οποίο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα συμβούλια των αρμοδίων υπουργών. Κατά την προσέγγισή του, θα πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική, με την επιφύλαξη ότι θα πρέπει να τηρούνται κανόνες δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

«Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά» δήλωσε επίσης και επικαλέστηκε σημερινό δημοσίευμα της “Bild” – σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων που επαινούν τη χώρα μας και τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε – το οποίο θεωρεί ότι η χώρα μας είναι ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την αίσθησή του, ότι από μια σχετικά περιορισμένη τουριστική πίτα παγκοσμίως, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός.

Βεβαίως με απώλειες εσόδων, βεβαίως με σημαντική ύφεση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πάει χαμένη η φετινή τουριστική χρονιά, είπε, υποσχόμενος ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να τηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Θα ανοίξουν όλα τα σχολεία με απόλυτη μέριμνα στην υγεία των μαθητών

Ακολούθως, η συνέντευξη ασχολήθηκε με τα θέματα εκπαίδευσης: Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνεται σήμερα να κυλούν, δηλαδή να έχουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες – αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στη διευκρίνιση – δέσμευση, ότι και στην περίπτωση των σχολείων θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών. «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.

Όχι στον ηλικιακό ρατσισμό

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, ειδικότερα για τους ηλικιωμένους, δήλωσε πεπεισμένος ότι «η ελληνική κοινωνία είναι εξαιρετικά ώριμη, το απέδειξε, και είμαι περήφανος για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρχει επιβολή – δεν ήταν τόσο ο καταναγκασμός που επέβαλε η ελληνική Πολιτεία, όσο η πειθώ στην οποία στηρίξαμε όλη μας την πολιτική – η κοινωνία συστρατεύθηκε και μπόρεσε να αντιδράσει αποτελεσματικά στον ιό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα: δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μιας μορφής ηλικιακό ρατσισμό».

Αυτό που θα συμβεί, κατέληξε, είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες. Είναι προς όφελος και των συνανθρώπων μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να προφυλάσσονται, και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Αισθάνομαι ότι θα υπάρχει ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης και αυτορρύθμισης της ίδιας της κοινωνίας», σημείωσε κλείνοντας.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο 270.000 ευρώ για εγκατάλειψη γατιών

image_print

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 55χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για εγκατάλειψη εννέα μικρών γατιών σε οικόπεδο στην περιοχή της Καλαμαριάς, ενώ σε βάρος του βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ.

Ο ίδιος, μιλώντας για την υπόθεση, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη. Όπως ανέφερε, είχε τα γατάκια στο σπίτι του, αλλά αδυνατούσε πλέον να τα φροντίζει και αποφάσισε να τα αφήσει σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον 55χρονο, είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με φιλοζωική οργάνωση, ωστόσο ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια μετά από περίπου δυόμιση μήνες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να τα φροντίζει εκτός σπιτιού, επικαλούμενος λόγους υγιεινής.

Μετά τη σύλληψή του, στον άνδρα επιβλήθηκαν εννέα διοικητικά πρόστιμα, ύψους 30.000 ευρώ για κάθε γατάκι, συνολικά 270.000 ευρώ, για κακοποίηση ζώου. Παράλληλα, του βεβαιώθηκε και επιπλέον πρόστιμο 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης, καθώς τα ζώα δεν έφεραν τσιπ.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εγκατάλειψη των ζώων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αξιολογηθούν κρίσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η κτηνιατρική βεβαίωση για την ηλικία των γατιών, προκειμένου να κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του 55χρονου.

Ανάλογα με τα ευρήματα, θα αποφασιστεί αν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του και αν η πράξη θα αντιμετωπιστεί ως πλημμέλημα ή κακούργημα. Μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν πολίτης αντιλήφθηκε την προσπάθεια εγκατάλειψης των γατιών σε οικόπεδο της Καλαμαριάς και ειδοποίησε την αστυνομία, με αποτέλεσμα ο άνδρας να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος για επενδύσεις, βιομηχανία και ανάπτυξη

image_print

Την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πολιτική σταθερότητα, η θεσμική ασφάλεια και η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν πλέον να προωθούνται ταχύτερα μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συνδυασμένη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά χρειάζεται ισχυρή βιομηχανία, δυναμικό πρωτογενή τομέα, ενίσχυση της έρευνας και προώθηση της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος κατευθύνει περίπου το 90% των ενισχύσεων προς τη βιομηχανική παραγωγή, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις συνεργασίες και τις συνενώσεις επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα φορολογικά κίνητρα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής ανέφερε τη ναυπηγική βιομηχανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, οφείλει να ενισχύσει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο.

 

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς μια οικονομία περισσότερο εξαγωγική, παραγωγική και ανταγωνιστική, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Έρχεται το PosoKanei για σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ

image_print

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «PosoKanei» του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές προϊόντων και πακέτων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να ενημερώνονται για το κόστος συγκεκριμένων προϊόντων ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές τους με αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το «PosoKanei» θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια στην αγορά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα των τιμών και να κάνουν πιο συμφέρουσες επιλογές στις αγορές τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών. Παράλληλα, στόχος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παρακολούθηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την ονομασία «Agro-Verify» θα παρακολουθεί τη διαδρομή των τιμών από τον παραγωγό έως το ράφι, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα διανομής τροφίμων.

Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο της αγοράς και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το επιχειρηματικό κέρδος είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική ευθύνη και σεβασμό προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en