Το ΣτΕ αποφασίζει για την συνταγματικότητα του νόμου για τα αυθαίρετα
Το «καυτό» θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων θα μπει, την Παρασκευή, στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία καλείται να αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη του νέου νόμου 4178/2013.
Τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον επίμαχο νόμο καθώς και το σκέλος που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει θέμα εάν έχουν έννομο συμφέρον οι τρεις κάτοικοι του Αμαρούσιου να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου ενώ παράλληλα θα επικεντρωθεί στην συνταγματικότητα ή μη των άρθρων 8 και 9 του νόμου 4178/2013 που προβλέπουν την αναστολή επιβολής των κυρώσεων για την αυθαίρετη δόμηση και την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών.
Την ίδια ώρα ο εισηγητής θα καλέσει την Ολομέλεια να απαντήσει στο ερώτημα αν ο σχετικός νόμος είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών καθώς προβλέπει ότι στο νέο νόμο υπάγονται και τα κτίσματα που η άδεια ανέγερσης τους ακυρώθηκε από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Το καλοκαίρι, πάντως, το ΣτΕ είχε απορρίψει την αίτηση των τριών κατοίκων που ζητούσαν να ανασταλούν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.
Πλειστηριασμοί και στο 50% της αντικειμενικής του ακινήτου
Ακόμη και από το 50% της αντικειμενικής του αξίας θα ξεκινά η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού ενός ακινήτου, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε, η ελάχιστη τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι το 66% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Αν κατά τον πρώτο γύρο δεν εντοπίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Αν και πάλι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε ο ορισμός της τιμής αφετηρίας του πλειστηριασμού θα αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης.
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αντικειμενικών αξιών κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αναφορικά με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί.
Τι συμβαίνει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Στο μεταξύ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες και θα αφορούν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η πρώτη θα αφορά την τακτοποίηση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ενώ η δεύτερη θα είναι η διευθέτηση συνολικά των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές προς τις τράπεζες.