Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο Μνημόνιο αλλάζει τον «χάρτη» των εργασιακών

Ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πλαίσιο που θέτει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για τα εργασιακά ζητήματα, τα οποία θα τεθούν προς διαπραγμάτευση από το Φθινόπωρο.

Οι Θεσμοί ζητούν εναρμόνιση της ελληνική εργατικής νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο «καθεστώς» των ομαδικών απολύσεων αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις. Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο γίνονται αυστηρές προειδοποιήσεις για τον τομέα της Υγείας, ενώ καταγράφεται και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ψηφισθέντων μέτρων για το ασφαλιστικό, με κύριο άξονα τις συντάξεις.

Για τα εργασιακά, αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα που θα βρεθεί στην κορυφή της «πυραμίδας» των συζητήσεων, κατά την δεύτερη αξιολόγηση, το νέο Μνημόνιο περιγράφει με σαφήνεια τις προθέσεις των δανειστών. Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταθέσει ένα σχέδιο, που θα εναρμονίζει την εργατική νομοθεσία της χώρας με την ευρωπαϊκή, στα πεδία των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων αλλά και του συνδικαλιστικού νόμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές έχουν αποσαφηνίσει εδώ και καιρό, ότι επιθυμούν το «άνοιγμά» της και την αλλαγή του ισχύοντος «καθεστώτος» που επικρατεί στην χώρα μας. Προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα όσα καταγράφονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, οι Θεσμοί αναμένεται να ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στη κυβέρνηση, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού, έχει συγκεκριμένους βασικούς άξονες. Αρχικά για τις κύριες συντάξεις, προβλέπεται ότι  οι τρέχουσε θα «παγώσουν, έως ότου η αξία τους να γίνει ισοδύναμη με τις νέες συντάξεις, που υπολογίζονται  βάση των ενιαίων κανόνων. Επίσης το ΕΚΑΣ καταργείται σταδιακά έως το Δεκέμβριο του 2019 ξεκινώντας από την κορυφή 20% των δικαιούχων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και τις επικουρικές συντάξεις. Ειδικότερα προβλέπονται μειώσεις των επικουρικών που θα φτάσουν συνολικά τα 300 εκατομμύρια ευρώ το 2016, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα στο ΕΤΕΑ.

Κατώτατος μισθός

Επιπρόσθετα οι δανειστές «απαγορεύουν» στη κυβέρνηση να προχωρήσει αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ζητούν να μην επιστρέψει στις ρυθμίσεις του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Νόμου 4172/2013 που προβλέπει ότι από 1/12017 ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Προειδοποιήσεις για νέα μέτρα στην Υγεία

Στο συμπληρωματικό Μνημόνιο οι δανειστές κάνουν ιδιαίτερα μνεία στον τομέα της Υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες περικοπές στις δαπάνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να είναι προβληματικός και ελλειμματικός. Οι θεσμοί  καλούν την κυβέρνηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών των φαρμάκων με στόχευση τα γενόσημα και αναπροσαρμόσει τις διαδικασίες ελέγχου των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, τότε θα επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επαγγελματίες: Προσφυγή στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας για το φορολογικό

Στις 17 Ιουνίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης και συγκέντρωσης έξω απ’ το κτίριο του ΣτΕ οι επαγγελματικοί φορείς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν την προσφυγή τους έναντι του νέου φορολογικού νόμου για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος τους και των αποφάσεων της ΑΑΔΕ για την σε βάθος 5ετίας διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστον φορολογητέο εισόδημα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μ. Παπαδόπουλος: Κάλεσμα σε Βουλευτές και φορείς για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής Μας” :

Με επιστολή που στείλαμε στους Βουλευτές του Νομού μας και στους τοπικούς φορείς της εστίασης και της αγοράς, και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε στις 15 Μαΐου, επαναφέρουμε την πρόταση για ανάληψη μιας κοινής πρωτοβουλίας για την κατάργηση ή αναστολή της απόφασης της ΑΑΔΕ να αυξήσει μετά τις 30 Ιουνίου τον συντελεστή ΦΠΑ σε ροφήματα ευρείας και καθημερινής κατανάλωσης που προσφέρουν καφετέριες και εστιατόρια (καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα).

Είναι η ώρα να τοποθετηθούμε ως τοπική κοινωνία υπέρ της κατάργησης ή αναστολής του εν λόγω μέτρου και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι επαγγελματίες και καταναλωτές δε θα αντέξουν ένα ακόμη μέτρο που θα ενισχύσει την ακρίβεια που ήδη πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις

Σήμερα, η Δευτέρα, 3 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές (voucher).

Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο (σύζυγοι, τέκνα, συνοδοί ΑμεΑ) ξεχωριστά. Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en