Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μυστικό της ισχυρότερης κόλλας στη Γη πολύτιμο για τη ναυτιλία

image_print

Πριν από 150 χρόνια ο Κάρολος Δαρβίνος περιέγραψε πρώτος τις αξιοσημείωτες κολλητικές ιδιότητες των θυσανόποδων.

Πρόκειται για θαλάσσια ζώα, τα οποία έχουν χάσει την ικανότητα να κολυμπούν και ζουν προσκολλημένα σε σκληρές επιφάνειες (βράχους, αποβάθρες, όστρακα κλπ.) ή παρασιτικά μέσα σε άλλους οργανισμούς. Είναι ακέφαλα, τα περισσότερα δεν έχουν ούτε κοιλιά και η μεταμέρειά τους είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Τα πόδια τους καταλήγουν σε νήματα που ονομάζονται θύσανοι, στα οποία οφείλεται και η ονομασία τους.

Ο Δαρβίνος λοιπόν ασχολήθηκε πρώτος με την πανίσχυρη κόλλα που εκκρίνουν, αλλά δεν μπόρεσε να καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας της.

Αυτό κατάφερε ο Δρ Νικ Άλντρεντ του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ στη Βρετανία και η ομάδα του, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Communications. Πρόκειται μάλιστα για μια ανακάλυψη που μπορεί να εξοικονομήσει τεράστια ποσά στον τομέα της ναυτιλίας.

Πώς λειτουργεί

Το μυστικό της κόλλας των θυσανόποδων ήταν μάλλον προφανές. Το κλειδί βρίσκεται σε ένα έλαιο που απομακρύνει το νερό από την επιφάνεια των βράχων. Στην επόμενη φάση το καρκινοειδές παράγει μια κόλλα από φωσφοπρωτεΐνες.
Τα λιπίδια που εκκρίνονται στην πρώτη φάση της διαδικασίας, αναφέρουν οι ερευνητές, δείχνει να απομακρύνει το νερό από την επιφάνεια, ενώ ταυτόχρονα οριοθετεί την περιοχή όπου θα απλωθεί στην επόμενη φάση το τσιμέντο, και επιπλέον ενδέχεται να εμποδίζει τη διάσπαση της κόλλας από βακτήρια πριν προλάβει να σκληρύνει.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι δύο ουσίες αναμειγνύονταν για να δημιουργήσουν ένα δεσμό. Πλέον κατέστη προφανές το γεγονός ότι το έλαιο και η κολλητική ουσία επιτελούν δύο εντελώς διακριτές λειτουργίες.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η βiολογική κόλλα λειτουργεί σε ένα μεγάλο εύρος χημικών συνθηκών όπως τα διαλυμένα ιόντα και το pH (οξύτητα) του νερού.

Μάλιστα, η κόλλα ή τσιμέντο των θυσανοπόδων είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε συνθετική κόλλα και λειτουργεί σε μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά έξυπνη φυσική λύση στο πρόβλημα της ύπαρξης ενός φράγματος νερού στην επιφάνεια» επισημαίνει ο Δρ Άλντρεντ.

«Θα αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανάπτυξη ‘βιομιμούμενων’ κολλητικών ουσιών που είναι ασφαλείς και κατάλληλες για να λειτουργήσουν σε συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν στο ανθρώπινο σώμα» πρόσθεσε.

«Θα συμβάλλουν επίσης στην ανάπτυξη βαφών για τα κύτη πλοίων που θα εμποδίζουν την προσκόλληση θυσανόποδων (ή κοινώς πεταλίδων).

Κι αυτό διότι τα θυσανόποδα συνεπάγονται τεράστια κόστη για τον κλάδο της ναυτιλίας: επειδή προσκολλώνται μαζί με άλλα ασπόνδυλα στο κύτος των πλοίων αυξάνουν την αντίσταση και κοστίζουν γύρω στα 7,5 δισ. δολάρια το χρόνο λόγω της αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου.

Στο ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των εργασιών απομάκρυνσής τους κατά τη διαδικασία του δεξαμενισμού (dry docking).

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΗ: Δεκαέξι διακρίσεις από τον διεθνή οργανισμό Extel για το 2026

Όμιλος ΔΕΗ - Διακρίσεις Extel 2026 για τις επενδυτικές σχέσεις
image_print

Για μία ακόμη χρονιά, ο Όμιλος ΔΕΗ απέσπασε σημαντικές διακρίσεις στην ετήσια έρευνα «Emerging EMEA Executive Team» του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Extel, με εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και την παροχή πληροφοριών στην επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα, ο Όμιλος ΔΕΗ αναδείχθηκε ως μία από τις “Most Honored Companies” του κλάδου, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία Large-Cap ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική) και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη (Overall) των εταιρειών Utilities, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην ευρύτερη περιοχή.

Οι διακρίσεις αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, στις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης, καταδεικνύοντας τον επιτυχημένο μετασχηματισμό που συντελείται στη ΔΕΗ, με όραμα να αποτελεί έναν σύγχρονο, Powertech Όμιλο με ισχυρό αποτύπωμα στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι το αποτέλεσμα της δέσμευσης για συνεχή βελτίωση και της προσήλωσης στο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου, την οικονομική στρατηγική και την επικοινωνία με την επενδυτική κοινότητα.

Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, αναδείχθηκε πρώτος στην κατηγορία Best CEO σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες (Combined & Sell-Side / Overall & Large-Cap), ο Ομιλικός Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, κατέκτησε την πρώτη θέση στις κατηγορίες Combined/Large-Cap και Sell-Side/Large-Cap, καθώς και τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη (Combined/Overall). Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων, Ιωάννης Στέφος, κατέκτησε τη δεύτερη θέση σε τρεις κατηγορίες (Combined/Large-Cap, Sell-Side/Overall, Sell-Side/Large-Cap), ενώ η ομάδα Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου απέσπασε τη δεύτερη θέση στις κατηγορίες Combined/Large-Cap, Sell-Side/Overall και Sell-Side/Large-Cap, και την τρίτη θέση στην κατηγορία Combined/Overall.

Στην ετήσια έρευνα «Emerging EMEA Executive Team» του οργανισμού Extel συμμετείχαν φέτος πάνω από 450 επαγγελματίες του επενδυτικού κλάδου από 247 διεθνείς εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πάνω από 600 στελέχη και 400 εταιρείες προτάθηκαν για διάκριση, με βάση κριτήρια όπως η αξιοπιστία, η επικοινωνία, η χρηματοοικονομική διαχείριση, η κατανομή κεφαλαίων, καθώς και η ποιότητα των σχέσεών τους με το επενδυτικό κοινό.

Ο οργανισμός Extel

Η Extel – πρώην Institutional Investor Research – είναι ένας διεθνής οργανισμός που εξειδικεύεται σε εκδόσεις σχετικά με τις διεθνείς χρηματαγορές, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων και την παροχή πληροφοριών στην επενδυτική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Για περισσότερα από 30 χρόνια, η Extel αναδεικνύει μέσω έρευνας την αριστεία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, έχοντας γίνει γνωστή για τις αυστηρές και ερευνητικά τεκμηριωμένες βραβεύσεις της.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πυροσβεστική Καβάλας: Αυξημένη προσοχή λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Πυροσβεστική Καβάλας - Οδηγίες πρόληψης πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο
image_print

Έκκληση προς τους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή απευθύνει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας (ΔΙ.Π.Υ.Ν.), υπενθυμίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνεται, η περιοχή διανύει ήδη τον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο διάστημα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και να ενημερώνονται καθημερινά για την κατηγορία κινδύνου μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, συνιστά να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες για να ενημερώνονται σχετικά με τις επιτρεπόμενες ή απαγορευμένες εργασίες στην ύπαιθρο, καθώς και για τα προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας.

Εντατικοί έλεγχοι έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου

Η ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καβάλας γνωστοποιεί ότι μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες με στόχο την πρόληψη πυρκαγιών και την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι έλεγχοι αφορούν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας σε δάση, αγροτικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, πάρκα, άλση, οικιστικές περιοχές και οικοπεδικούς χώρους.

Υψηλά πρόστιμα και αυστηρές ποινές

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει ότι η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις πυροπροστασίας επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποχρέωση των ιδιοκτητών, επικαρπωτών, μισθωτών και υπομισθωτών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να διατηρούν τις ιδιοκτησίες τους καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ή ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Τι να κάνετε αν εντοπίσετε φωτιά

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό, φλόγες ή οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά, θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα το 199 ή το 112, παρέχοντας σαφείς πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία, την κατεύθυνση της φωτιάς, την ένταση του ανέμου και το είδος της βλάστησης που καίγεται.

Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να απομακρύνονται άμεσα από την επικίνδυνη περιοχή, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να διευκολύνουν την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πρόληψη είναι ευθύνη όλων

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Καβάλας υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και καλεί όλους τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί κοινή ευθύνη και προϋποθέτει τη συμβολή όλων.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τα voucher για παιδιά πολύτεκνων οικογενειών

βρεφονηπιακό σταθμό στο πλαίσιο του προγράμματος voucher για τη σχολική χρονιά 2026-2027.
image_print

Τη διεύρυνση της πρόσβασης των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς προβλέπει η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το πρόγραμμα των voucher του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τον β΄ κύκλο 2026-2027.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με τη νέα ρύθμιση, βρέφη, νήπια και παιδιά οικογενειών με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά θα μπορούν να λαμβάνουν voucher φιλοξενίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Για τις οικογένειες με έως δύο παιδιά, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 35.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά στις 38.000 ευρώ. Για τις πολύτεκνες οικογένειες καταργείται το εισοδηματικό κριτήριο.

Η δράση αφορά τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και τη συμμετοχή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων υπουργείων, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί από την ΕΕΤΑΑ η πρόσκληση για τη συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ και από εθνικούς πόρους. Τα στοιχεία των πολιτών θα αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς και η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en