Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το lockdown, τα αγκάθια και το «βελτιωμένο» Πάσχα

image_print

Οκτώ ημέρες απέμειναν από την λήξη του τρίτου σκληρού lockdown στην Αττική και ήδη πληθαίνουν οι φωνές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανάγκη παράτασης των μέτρων τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα, προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν, μειώνοντας τον όγκο των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμενων ασθενών με Covid-19.

Μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αποτελεί η μερική επαναφορά των δραστηριοτήτων, καθώς το κόστος ανά εβδομάδα με κλειστό το λιανεμπόριο ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, που «ρίχνει» χρήματα για τη στήριξη των πληττόμενων κλάδων αλλά βλέπει το «βαρέλι» του κρατικού κορβανά να αδειάζει απειλητικά.

Ήδη το Μαξίμου επεξεργάζεται σχέδιο για τη συνετή και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με ορίζοντα το Πάσχα (2 Μαΐου), με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι «το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα». Έτσι, το πιθανότερο είναι να δούμε άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη το προσεχές διάστημα, σταδιακή αλλά ασφαλή χαλάρωση των μέτρων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν την άρση

Η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής πορείας της χώρας (σταθεροποίηση των κρουσμάτων) σε συνδυασμό με την καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, δεδομένου ότι ανεβάζουν ρυθμό οι εμβολιασμοί και οι παραδόσεις των εμβολίων από τον Απρίλιο αυξάνονται σημαντικά και με νέα εμβόλια στη «φαρέτρα» του υπουργείου Υγείας, αποτελούν ένα καλό «κοκτέιλ», το οποίο δίνει περιθώριο για λελογισμένη άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, η εξέλιξη του καιρού προς τον Μάιο και οι προβλέψεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, επιτρέπουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κανονικότητα. «Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω, ότι καθώς θα μπαίνουμε στην Άνοιξη, η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό, θα αφήνουμε πίσω μας την πανδημία» επισημαίνει ο πρωθυπουργός, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού με λίγα κλικ

Εν τω μεταξύ, διαθέσιμο είναι πλέον το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, γεγονός που αποτελεί «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις.

Η σχετική βεβαίωση διατίθεται από την πλατφόρμα gov.gr και για την έκδοσή της απαιτούνται τα εξής:

-Οι προσωπικοί κωδικοί εισόδου στο Taxisnet για την είσοδο στο σύστημα.

-Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Μετά την έκδοσή του το πιστοποιητικό μπορεί τόσο να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή όσο και να εκτυπωθεί για χρήση ή κατάθεση σε υπηρεσία. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να το λαμβάνουν, από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, από τα ΚΕΠ μετά από ραντεβού.

«Αγκάθι» το κλειστό λιανεμπόριο

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν το συντομότερο και με υγειονομική προστασία η κοινωνία και η αγορά. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πλέον μικρά και οι πόροι πεπερασμένοι, συνεπώς το Μαξίμου περιμένει εντός της προσεχούς εβδομάδας την εισήγηση των ειδικών για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Το σχέδιο είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν ξανά με τη μέθοδο τόσο του click away όσο και του click in shop καθώς και να επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μόνο για την εστίαση

Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα θα αφορά μόνο την εστίαση και θα διατεθεί προκειμένου να στηριχθεί ο εν λόγω τομέας, καθώς υπέστη μεγάλες απώλειες από την πανδημία του κορονοϊού. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου ενόψει του επικείμενου ανοίγματος.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια, για να επανέλθει στα προ covid επίπεδα ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος έχασε πέρυσι πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οριστικά “ρολά” καθώς έχουν λυγίσει από το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συσσωρεύονται.

Σήμερα στον κλάδο, ο οποίος υπολογίζεται ότι συμμετέχει -άμεσα και έμμεσα- στο 10% του ΑΕΠ, δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται περί τους 330.000 εργαζόμενους, συνεπώς καθίσταται σαφές, ότι το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής είναι τεράστιο και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.

Αρχές Μαΐου ανοίγει το catering

Σήμα στις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους και αντίστοιχες εκδηλώσεις στέλνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης,  εκτιμώντας ότι στις αρχές Μαΐου θα επιτραπεί το άνοιγμα αυτού του κλάδου. Στόχος είναι πολίτες και επιχειρηματίες να μπορέσουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, δεδομένου ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις και ο όγκος των αιτημάτων είναι πολύ μεγάλος.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή/newsbeast

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι ΚΟΕ «κλειδί» των αποζημιώσεων για τον περονόσπορο – Επίκαιρη ερώτηση Μ. Λαζαρίδη στην Βουλή

image_print

Τη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης των ζημιών των αμπελοκαλλιεργητών του Παγγαίου από τον περονόσπορο, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Ανδριανός, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας και τ. Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μακάριου Λαζαρίδη.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως υπογράμμισε, οι εν λόγω ζημιές θα ενταχθούν σε αντίστοιχο πρόγραμμα με τη διαδικασία των Κ.Ο.Ε., όπως συνέβη και με το προανθικό στάδιο, χωρίς πάντως το υπουργείο να αποκλείει τη χρήση οποιουδήποτε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που ενδεχομένως προκύψει στη συνέχεια.

Εξήγησε δε ότι η ποσοτικοποίηση της απώλειας θα γίνει με ασφαλέστερο τρόπο κατά τη συγκομιδή των καλλιεργειών, όταν θα υπάρχουν πλήρη στοιχεία για τις πραγματικές ζημιές.

«Έχουμε αποδείξει ότι εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών, στο πλαίσιο πάντα των εθνικών και ενωσιακών κανόνων και των δημοσιονομικών περιθωρίων, όπως κάναμε με το μέτρο 23», τόνισε ο κ. Ανδριανός και έκανε γνωστό ότι η περίπτωση του Παγγαίου ήδη αξιολογείται τεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αναφέρθηκε στις καταστροφικές ζημιές μέχρι και 100% που υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Νέα Πέραμο, τη Φωλιά, το Μυρτόφυτο, τις Ελευθερές, το Ελαιοχώρι, τον Πλανατότοπο και το Ορφάνι.

Η εκδήλωση της ασθένειας, όπως είπε, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί σε πλημμελή καλλιεργητική πρακτική. Οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες και στην αστάθεια που αυτές προκάλεσαν».

Επικαλέστηκε, εξάλλου, συζητήσεις με γεωπόνους της Καβάλας, που υποστηρίζουν ότι στην ουσία οι αγρότες δεν μπορούσαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το μολυσματικό τοπίο δεν καταπολεμάται. Ακόμα και σήμερα που δεν έχει βροχές, επειδή πρόκειται για επιδημική ασθένεια η οποία μεταφέρεται, έχουμε παραγωγούς που, χωρίς να ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες, συνεχίζουν και χάνουν τα χωράφια τους».

Προς διευκόλυνση και επίσπευση της διαδικασίας, μάλιστα, επικαλέστηκε παλαιότερη απόφαση της Πολιτείας (ΦΕΚ 20/8/2014), σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αγρότες για τον περονόσπορο, παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν το επέτρεπε.

«Από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση από την Κυβέρνηση, είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας οι παραγωγοί μας θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους, σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά στιγμή και για τους ίδιους», σημείωσε.

Ο κ. Λαζαρίδης, με την ευκαιρία της συζήτησης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απόφαση να ενισχύσει τους παραγωγούς των Τεναγών των Φιλίππων με 5.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης προς βουλευτές ΝΔ: Στήριξη στη μεσαία τάξη και «όχι» σε παροχολογία στη ΔΕΘ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
image_print

Το πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών που αναμένονται στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε, οι ανακοινώσεις θα επικεντρωθούν στη στήριξη της μεσαίας τάξης, με ιδιαίτερη έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος να επικοινωνήσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο και να εξηγήσουν τις προκλήσεις που εξακολουθούν να επηρεάζουν την οικονομία, όπως η ακρίβεια και οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις.

Έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, προσφέροντας εφαρμόσιμες λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν προτάσεις προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, οι οποίες, εφόσον κριθούν ρεαλιστικές και δημοσιονομικά εφικτές, θα εξεταστούν από το οικονομικό επιτελείο ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΘ.

«Όχι» σε παροχές χωρίς αντίκρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα αποτελέσει πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, αλλά έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα χρόνια.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγγελίες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά, υπενθυμίζοντας ότι ακολούθησε την ίδια στάση και σε προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Πρόκληση για κοστολογημένες προτάσεις

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ «τεστ αξιοπιστίας» για όλα τα πολιτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι κάθε πολιτική πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από σαφή κοστολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφερόμενος στις οικονομικές δεσμεύσεις που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια και υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αξιολογούν τις προτάσεις με βάση τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο

Στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε επίσης αναφορά στην ανάγκη διατήρησης μιας «ισχυρής κυβέρνησης σιγουριάς, φροντίδας και αποτελέσματος», διατυπώνοντας μήνυμα που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον ευρύτερο κεντρώο πολιτικό χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, η στρατηγική αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες την ημέρα των εκλογών.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Ερώτηση Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναστολή λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής παρέμβασης.
image_print

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, σχετικά με την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-2027.

Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Ο βουλευτής ζητά να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια της απόφασης, τι προβλέπεται για τη μεταφορά και τη φοίτηση των μαθητών, καθώς και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Παράλληλα, θέτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σχολείων και τον συνολικό αριθμό των σχολικών μονάδων που έχουν τεθεί σε αναστολή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 2019.

Ακολουθεί αυτούσια η ερώτηση:

Προς την Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Θέμα: «Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής λειτουργίας 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Π.Ε. Ξάνθης για το σχολικό έτος 2026-27»

Έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης έχει προκαλέσει η είδηση της απόφασης να ανασταλεί η λειτουργία συνολικά 12 σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Π.Ε. Ξάνθης, κατά το σχολικό έτος 2026-2027. Πρόκειται για τα Νηπιαγωγεία Βαφέικων, Άλματος, Άνω Θερμών, Μ. Ορφανού, Αιώρας, Κοτύλης, Κεντητής και Αγίου Αθανασίου, το Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών και Αμβλυώπων, καθώς και τα Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία Αβάτου και Βαφέικων.

Η παραπάνω είδηση έρχεται σε συνέχεια κυβερνητικών αποφάσεων που καταδικάζουν τη δημόσια εκπαίδευση και στην Π.Ε. Ξάνθης – όπως και συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα – στην υποβάθμιση, την απαξίωση  και εν τέλει στα λουκέτα σχολικών μονάδων (συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συγχωνεύσεις τμημάτων, υποχρηματοδότηση και ελλείψεις, «βιομηχανία» πειθαρχικών από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών κλπ). 

Έχει γίνει πλέον κατανοητό σε όλους τους πολίτες πως οι πολιτικές που εφαρμόζει συνολικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ( απαξίωση Εθνικού Συστήματος Υγείας, υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης, λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ, απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια της χώρας, καταστροφή πρωτογενούς τομέα κλπ) σε συνδυασμό με τον ορυμαγδό των γαλάζιων σκανδάλων, τα καρτέλ και την ακρίβεια που έχουν τσακίσει την οικονομία και την τσέπη των πολιτών, έχουν ως βασικό θύμα την Περιφέρεια της χώρας, τη Θράκη, την Ξάνθη. Με μία από τις βασικές συνέπειες να είναι και η δημογραφική κατάρρευση της περιοχής της Θράκης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε Ξάνθης κατά το έτος 2026-27; (προσκόμιση όλων των στοιχείων)
  2. Η αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων γίνεται, από μεριάς αρμόδιου Υπουργείου, στο πλαίσιο μιας λογικής «εξοικονόμησης» πόρων και εκπαιδευτικών, δηλαδή στην ίδια γνωστή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και οδηγεί στη συγχώνευση σχολικών μονάδων και τμημάτων;
  3. Έχει το Υπουργείο διασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά και φοίτηση όλων των μαθητών που πρόκειται να βιώσουν αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, εξαιτίας αυτών των 12 λουκέτων;
  4. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση επαναλειτουργία των συγκεκριμένων 12 σχολικών μονάδων της Π.Ε. Ξάνθης;
  5. Πόσες σχολικές μονάδες στην Π.Ε Ξάνθης – αλλά και συνολικά σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο και αναστολή λειτουργίας από το 2019 και έπειτα, έτος κατά το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη;
  6. Τι προβλέπεται για το εκπαιδευτικό προσωπικό που δίδασκε στα συγκεκριμένα σχολεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en