Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είδαν οι μεγαλοεπενδυτές στην Αθήνα

image_print
Τι ζήτησε το γκρουπ των επενδυτών που επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό, ποιες απαντήσεις έλαβε. Το μήνυμα για μεταρρυθμίσεις και γιατί η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη. Εμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και σημαντικές συναντήσεις με μεγάλους ελληνικούς ομίλους

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα εκτυλίχθηκε το μπαράζ συναντήσεων, που είχε το προηγούμενο διήμερο στην Ελλάδα η 10μελής ομάδα μεγάλων ξένων επενδυτών, (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους… 1,5 τρισ. δολαρίων), που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Prem Watsa και της ηγεσίας της τράπεζας Eurobank, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος μέσω της Fairfax.

Κορυφαία στιγμή των επαφών ήταν η συνάντηση των μεγαλοεπενδυτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, δίδοντας και το στίγμα της σημασίας που δόθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο πρωθυπουργός έδειξε να κατανοεί απολύτως τη σημασία των ξένων επενδύσεων και του ρόλου τους για την επάνοδο της χώρας σε φάση ανάπτυξης, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα πειστικός ως προς την πρόθεση του, αφενός να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η πρώτη αξιολόγηση, (σημειώνοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι η ψήφιση των σχετικών νόμων, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση) κι αφετέρου να προχωρήσουν σύμφωνα με τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της χώρας μας οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, επί των οποίων έκανε μάλιστα συγκεκριμένες επισημάνσεις, με αφετηρία την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Κυβερνητικοί κύκλοι αξιολογούσαν ως ιδιαίτερα σημαντικό το ραντεβού και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Όπως σημείωναν δεν τέθηκαν από την πλευρά των ξένων ενστάσεις αναφορικά με τα εργασιακά και τις εργοδοτικές εισφορές. Αντίθετα, οι επενδυτές στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε αμέσως μετά να γράψει στο twitter ότι «στη συνάντηση με επενδυτές σήμερα εκθέσαμε τα καλά δεδομένα της οικονομίας και τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό», για να συμπληρώσει «στόχος μας να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την εδραίωση της σταθερότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. Σε αυτή αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός «ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας».

Επισημαίνεται με νόημα η υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά και η «Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο θέμα της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στάθηκε και ο Prem Watsa σε γραπτή δήλωσή του αμέσως μετά. Σε αυτή έκανε λόγο για «πολύ γόνιμη συζήτηση» αλλά και για σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται «με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στον όμιλο της Faixfax «είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας, με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της».

Πρακτικά οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής και αν βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό έχει τελειώσει με τα δύσκολα μέτρα. Αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά του waiver, την ένταξη των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ανάμεσα στην πληθώρα επαφών που έγιναν το διήμερο, ξεχωρίζουν επίσης το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που σύμφωνα με πληροφορίες άφησε θετικές εντυπώσεις στους επενδυτές) και η συνάντηση με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος τους ενημέρωσε αναλυτικά για τη δυναμική και το περιεχόμενο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν αρκετές ερωτήσεις για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και για το νέο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας. Η εικόνα που σχηματίστηκε είναι πως θεωρούν σημαντικό το γεγονός πως προχωρά πλέον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Από την άλλη πλευρά ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση που έγινε αργότερα με ηγετικά στελέχη επιλεγμένων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, όπως ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, o ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ +3,04%, η Aegean και το Costa Navarino.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επενδυτών που επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μαξίμου ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), StephenJohnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research &Management Company), Ben Watsa (Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’sInvestment Management),Daniel Pozen (Wellington Management Company), ενώ στις συναντήσεις παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Eurobank Νικόλαος Καραμούζης και o διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.

πηγή: euro2day.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία είναι το «κλειδί» για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης.
image_print

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup μίλησε στο EU Finance Podcast για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τις επενδύσεις, την τραπεζική ενοποίηση, το ψηφιακό ευρώ και την ελληνική εμπειρία.

Τις θέσεις του για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσης και τον ρόλο της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων (Savings and Investments Union – SIU) παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο EU Finance Podcast της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (DG FISMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση των ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων προς παραγωγικές επενδύσεις μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως επισήμανε, η διοχέτευση περισσότερων από 10 τρισ. ευρώ αποταμιεύσεων στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μπορεί να δημιουργήσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κοινή εποπτεία των κεφαλαιαγορών

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερης ευρωπαϊκής εποπτείας στις κεφαλαιαγορές, σημειώνοντας ότι η τεχνολογική εξέλιξη καθιστά αναποτελεσματική τη διατήρηση 27 διαφορετικών εποπτικών μηχανισμών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων χωρίς έναν ουσιαστικό βαθμό κεντρικής εποπτείας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκοί «πρωταθλητές» και τραπεζική ενοποίηση

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους ισχυρούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους με διεθνή παρουσία, επισημαίνοντας πως οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα στην εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τη Euronext, αλλά και στην απόκτηση ποσοστού άνω του 30% της Alpha Bank από τη UniCredit, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για κινήσεις που ενισχύουν την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Ψηφιακό ευρώ και καινοτομία

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στάθηκε επίσης στις προοπτικές του ψηφιακού ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να συνδυάσει δημόσιες ψηφιακές υποδομές με την ιδιωτική καινοτομία, ώστε να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και να εκσυγχρονίσει τις ψηφιακές πληρωμές.

Όπως σημείωσε, ένα ασφαλές, αξιόπιστο και διαφανές ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.

Η ελληνική εμπειρία

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, επιτρέποντας τη δημιουργία σημαντικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

«Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι ψηφιακά μετασχηματισμένο, καινοτόμο, διαφανές και αξιόπιστο μπορεί μόνο να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Πρόταση για αξιοποίηση των εσόδων από το φάσμα συχνοτήτων υπέρ της ΕΕ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης.
image_print

Την πρότασή του για τον ευρωπαϊκό συντονισμό των δημοπρασιών φάσματος συχνοτήτων και την αξιοποίηση μέρους των σχετικών εσόδων για τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Πιερρακάκης προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις δημοπρασίες φάσματος, με στόχο τη μείωση του κατακερματισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρότασή του, το 75% των εσόδων από τις δημοπρασίες θα μπορούσε να κατευθύνεται στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), ενώ το υπόλοιπο 25% θα επενδύεται μέσω ειδικού επενδυτικού ταμείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο υπουργός επικαλείται ως παράδειγμα την ελληνική δημοπρασία του 2020 για το φάσμα 5G, μέσω της οποίας το 25% των εσόδων κατευθύνθηκε στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», με στόχο τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και εφαρμογών πέμπτης γενιάς.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υποστηρίζει ότι μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση θα δημιουργούσε περισσότερους διαθέσιμους πόρους για στρατηγικές επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα διευκόλυνε την ανάπτυξη ισχυρών ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η μείωση του κατακερματισμού και η προσέγγιση μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς θα αποτελούσαν μια μεγάλη νίκη», προσθέτοντας ότι η αξία μιας τέτοιας μεταρρύθμισης για τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς είναι προφανής ακόμη και πριν από τη συζήτηση για τα έσοδα.

Η πρόταση εντάσσεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στη γενικότερη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στις εκθέσεις των Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέττα, ενώ εκφράζει την εκτίμηση ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2028-2034.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει επίσης ότι η βασική φιλοσοφία της πρότασης έχει ήδη βρει θετική ανταπόκριση από αρκετούς Ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση αναλυτικής μελέτης επιπτώσεων και η περαιτέρω εξειδίκευση της πρότασης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en