Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τεράστιες ουρές στις τράπεζες για τον φορομαραθώνιο

image_print

Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς το πρωί σε ΔΟΥ και τράπεζες όπου δεκάδες πολίτες που περιμένουν να πληρώσουν κατά περίπτωση έως και πέντε διαφορετικούς φόρους.

Η προθεσμία για φόρους εισοδήματος, ακινήτων και φόρους πολυτελείας λήγει αύριο για αυτό και από τις 5 το πρωί ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν έξω από τράπεζες και εφορίες για να “πιάσουν» μια θέση στην ουρά και πλέον περιμένουν υπομονετικά για να εξυπηρετηθούν.

Πάντως, τα έσοδα από αυτή τη διαδικασία θα μετρήσουν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να “μοιράσει» περίπου 700 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Οι φόροι για τους οποίους λήγει η προθεσμία την Παρασκευή είναι οι εξής:

1. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.

2. Η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012. Ο φόρος καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα συγκεκριμένα έτη είχαν σε ατομική βάση ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος

3.Η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2013.

4. Η τέταρτη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι) το οποίο βειώνεται και εξοφλείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

5. Ο φόρος εισοδήματος από όσους έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό τον Δεκέμβριο.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους παραπάνω φόρους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με τμηματική εξόφληση. Μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Για τη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης μέσω taxisnet. Μάλιστα είναι εφικτή η ρύθμιση ακόμη και πριν καταστούν οι φόροι ληξιπρόθεσμοι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν τους σχετικούς φόρους και δεν τους ρυθμίσουν θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα τους δίνεται διορία 30 ημερών, προκειμένου να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με διευκρίνιση του Χάρη Θεοχάρη, τα πρόστιμα που θα πληρώσουν, όσοι δεν προβούν στις πληρωμές των φόρων που λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2014, δεν θα είναι τα νέα και σκληρά πρόστιμα, που τέθηκαν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά, αλλά τα παλαιά, που ίσχυαν μέχρι 31/12/2013.

 

Πηγή: arouraios.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο 270.000 ευρώ για εγκατάλειψη γατιών

image_print

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 55χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για εγκατάλειψη εννέα μικρών γατιών σε οικόπεδο στην περιοχή της Καλαμαριάς, ενώ σε βάρος του βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ.

Ο ίδιος, μιλώντας για την υπόθεση, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη. Όπως ανέφερε, είχε τα γατάκια στο σπίτι του, αλλά αδυνατούσε πλέον να τα φροντίζει και αποφάσισε να τα αφήσει σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον 55χρονο, είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με φιλοζωική οργάνωση, ωστόσο ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια μετά από περίπου δυόμιση μήνες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να τα φροντίζει εκτός σπιτιού, επικαλούμενος λόγους υγιεινής.

Μετά τη σύλληψή του, στον άνδρα επιβλήθηκαν εννέα διοικητικά πρόστιμα, ύψους 30.000 ευρώ για κάθε γατάκι, συνολικά 270.000 ευρώ, για κακοποίηση ζώου. Παράλληλα, του βεβαιώθηκε και επιπλέον πρόστιμο 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης, καθώς τα ζώα δεν έφεραν τσιπ.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εγκατάλειψη των ζώων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αξιολογηθούν κρίσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η κτηνιατρική βεβαίωση για την ηλικία των γατιών, προκειμένου να κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του 55χρονου.

Ανάλογα με τα ευρήματα, θα αποφασιστεί αν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του και αν η πράξη θα αντιμετωπιστεί ως πλημμέλημα ή κακούργημα. Μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν πολίτης αντιλήφθηκε την προσπάθεια εγκατάλειψης των γατιών σε οικόπεδο της Καλαμαριάς και ειδοποίησε την αστυνομία, με αποτέλεσμα ο άνδρας να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος για επενδύσεις, βιομηχανία και ανάπτυξη

image_print

Την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πολιτική σταθερότητα, η θεσμική ασφάλεια και η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν πλέον να προωθούνται ταχύτερα μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συνδυασμένη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά χρειάζεται ισχυρή βιομηχανία, δυναμικό πρωτογενή τομέα, ενίσχυση της έρευνας και προώθηση της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος κατευθύνει περίπου το 90% των ενισχύσεων προς τη βιομηχανική παραγωγή, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις συνεργασίες και τις συνενώσεις επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα φορολογικά κίνητρα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής ανέφερε τη ναυπηγική βιομηχανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, οφείλει να ενισχύσει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο.

 

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς μια οικονομία περισσότερο εξαγωγική, παραγωγική και ανταγωνιστική, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Έρχεται το PosoKanei για σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ

image_print

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «PosoKanei» του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές προϊόντων και πακέτων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να ενημερώνονται για το κόστος συγκεκριμένων προϊόντων ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές τους με αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το «PosoKanei» θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια στην αγορά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα των τιμών και να κάνουν πιο συμφέρουσες επιλογές στις αγορές τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών. Παράλληλα, στόχος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παρακολούθηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την ονομασία «Agro-Verify» θα παρακολουθεί τη διαδρομή των τιμών από τον παραγωγό έως το ράφι, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα διανομής τροφίμων.

Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο της αγοράς και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το επιχειρηματικό κέρδος είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική ευθύνη και σεβασμό προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en