Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τα «κίτρινα γιλέκα» δοκιμάζουν τις αντοχές του Μακρόν

image_print

Οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968, δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς συναντήθηκε με την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας, αναζητώντας έναν τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων που οργανώνονται σε ολόκληρη την Γαλλία.

«Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Τα πάντα (…) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα».

Πάντως, πηγή των Ηλυσίων Πεδίων δήλωσε στο Reuters ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και οι υπουργοί του δε συζήτησαν το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά την σημερινή κυβερνητική σύσκεψη, αλλά την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.

 

 

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι». Το συνδικάτο ζητεί «την ενίσχυση του στρατού» για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας.

Ένα δεύτερο συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας «ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

 

Σημειώνεται ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Η κινητοποίηση των αρχών ακολουθεί την μετατροπή κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε μία ζώνη μάχης, αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις χθεσινές διαδηλώσεις. Από τις ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 100 τραυματισμοί.

Από την «Όπερα» στη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών… αντάρτικου πόλης. Επίσης, δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κέντρο, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν, έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας, όπως δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Καβάλα: Παρουσίαση του βιβλίου «Πεθαίνω για σένα»

Καβάλα - Παρουσίαση του βιβλίου Πεθαίνω για σένα - 2026
image_print

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, ο Σύλλογος Φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, στις 20:00, το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη με τίτλο «Πεθαίνω για σένα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της οδού Κασσάνδρου, μπροστά από το κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Η συγγραφέας, με καταγωγή από την Καβάλα, θα συνομιλήσει με το κοινό για τη δημιουργία του βιβλίου, τους χαρακτήρες του και τα κοινωνικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της αφήγησης.

Ποιοι θα μιλήσουν για το βιβλίο

Για το μυθιστόρημα θα μιλήσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου Βαμβακά, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, Άννα Μονογυιού, και η φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», Θεοπούλα Τσαπάνη.

Οι ομιλήτριες θα προσεγγίσουν το έργο από διαφορετικές οπτικές, αναδεικνύοντας τόσο τη λογοτεχνική του πλευρά όσο και τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα που πραγματεύεται.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η ίδια η Μανίνα Ζουμπουλάκη, η οποία θα αναφερθεί στη διαδικασία συγγραφής και στις αφορμές που την οδήγησαν στη δημιουργία του βιβλίου.

Ένα μυθιστόρημα για την αγάπη και τον φόβο

Το «Πεθαίνω για σένα» είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που εξετάζει τη δύσκολη και συχνά αδιόρατη γραμμή ανάμεσα στην αγάπη, την εξάρτηση και τον φόβο.

Μέσα από μια έντονη και συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση, το βιβλίο φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές των τοξικών σχέσεων, της χειραγώγησης και της κακοποίησης μέσα στην οικογένεια.

Η συγγραφέας επιχειρεί να καταγράψει όχι μόνο τη βία ως πράξη, αλλά και τον ψυχολογικό εγκλωβισμό που μπορεί να βιώσει ένα άτομο μέσα σε μια σχέση η οποία σταδιακά χάνει τα όρια της αγάπης και μετατρέπεται σε φόβο και έλεγχο.

Στο επίκεντρο η ελευθερία και η αξιοπρέπεια

Βασικό θέμα του βιβλίου είναι η δύναμη που απαιτείται για να διεκδικήσει κανείς ξανά την ελευθερία, την αυτονομία και την αξιοπρέπειά του.

Η ιστορία αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα κακοποίησης, αλλά και τη σημασία της υποστήριξης, της αναγνώρισης των προειδοποιητικών ενδείξεων και της απόφασης για απομάκρυνση από μια επικίνδυνη σχέση.

Χωρίς να περιορίζεται σε μια απλή κοινωνική καταγγελία, το μυθιστόρημα επιδιώκει να συγκινήσει και να προβληματίσει τον αναγνώστη γύρω από τη φύση των ανθρώπινων σχέσεων και τα όρια της προσωπικής αντοχής.

Μια ανοιχτή λογοτεχνική βραδιά στην Καβάλα

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, στον πεζόδρομο μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη συγγραφέα και να συμμετάσχει σε μια συζήτηση γύρω από το βιβλίο και τα ζητήματα που θέτει.

Η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης από πολιτιστικούς φορείς της πόλης εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας και της άμεσης επικοινωνίας ανάμεσα στους δημιουργούς και το αναγνωστικό κοινό της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Ο «Ματωμένος Γάμος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Καβάλα - Παράσταση Ματωμένος Γάμος στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - 2026
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, το εμβληματικό έργο του Federico García Lorca «Ματωμένος Γάμος». Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με μουσική του Διονύση Τσακνή και σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα.

Η φετινή παρουσίαση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του Θεσσαλικού Θεάτρου και 90 χρόνων από τον θάνατο του Ισπανού δημιουργού.

Μια σύγχρονη τραγωδία για τον έρωτα και τη μοίρα

Ο «Ματωμένος Γάμος» βασίζεται σε πραγματικό έγκλημα πάθους που συγκλόνισε την ισπανική ύπαιθρο και εξελίσσεται σε μια τραγωδία για τον απαγορευμένο έρωτα, την οικογενειακή τιμή, την κοινωνική καταπίεση και τη σύγκρουση ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος προετοιμάζεται για να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη ακολουθεί τις επιταγές του περιβάλλοντός της, όμως ο παλιός της έρωτας για τον Λεονάρντο παραμένει ζωντανός.

Η επιστροφή του, παρά το γεγονός ότι είναι ήδη παντρεμένος, πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που οδηγεί στη φυγή, στην καταδίωξη και τελικά στην τραγική σύγκρουση. Ο Γαμπρός, δεμένος από τον κώδικα της τιμής, ακολουθεί τον δρόμο της εκδίκησης, ενώ η μοίρα φαίνεται αδύνατο να ανατραπεί.

Η σκηνοθετική ματιά του Κώστα Τσιάνου

Ο Κώστας Τσιάνος προσεγγίζει το έργο ως σύγχρονη τραγωδία, αναδεικνύοντας τις συγγένειές του με το αρχαίο ελληνικό δράμα.

Στην παράσταση συνυπάρχουν διαλογικά και χορικά μέρη, ενώ το υπερφυσικό στοιχείο, όπως η Σελήνη, ο Θάνατος και η Φύση, λειτουργεί ως βασικός καταλύτης της τραγικής κορύφωσης.

Η μετάφραση υπογράφεται από τον Ερρίκο Μπελιέ και τον Κώστα Τσιάνο, ο οποίος έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών.

Στη διανομή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Αγγελική Λεμονή, η Ντίνα Αβαγιανού, ο Αστέρης Κρικώνης, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Νίκος Αρβανίτης και η Τζένη Καζάκου.

Εισιτήρια και προπώληση

Η γενική είσοδος κοστίζει 18 ευρώ, ενώ η τιμή προπώλησης είναι 15 ευρώ.

Μειωμένο εισιτήριο 12 ευρώ ισχύει για ΑμεΑ, ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους, άτομα άνω των 65 ετών, μαθητές, φοιτητές και οργανωμένες ομάδες άνω των οκτώ ατόμων.

Η προπώληση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, στα καταστήματα Public, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας και στο Café «Προσκήνιο» στις Κρηνίδες.

Την ημέρα της παράστασης, το ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων θα λειτουργεί από τις 19:30.

Μεταφορά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ

Για τη διευκόλυνση του κοινού θα διατεθεί λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας, με ειδικό αντίτιμο 4,40 ευρώ και επίδειξη εισιτηρίου της παράστασης.

Η αναχώρηση θα γίνει από το ΚΤΕΛ Καβάλας στις 19:15 και η επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης.

Μετά την έναρξη δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

Καβάλα - Παράσταση Ματωμένος Γάμος στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - 2026

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Καβάλα: Οι «Αντιγόνες» στη Στοά Αϊ Γιάννη

Καβάλα - Παράσταση κουκλοθεάτρου Οι Αντιγόνες - 2026
image_print

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει τη Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Ιουλίου 2026 στη Στοά Αϊ Γιάννη την παράσταση κουκλοθεάτρου «Οι Αντιγόνες», στο πλαίσιο του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 21:00 και στις 22:00, με γενική είσοδο 8 ευρώ.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση-βαλίτσα, η οποία αξιοποιεί τεχνικές από το θέατρο σκιών και έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να ταξιδεύει και να παρουσιάζεται σε διαφορετικούς χώρους.

Μια σύγχρονη εκδοχή της Αντιγόνης

Η παράσταση βασίζεται στον διαχρονικό μύθο της Αντιγόνης, της ηρωίδας που αψηφά την απαγόρευση του Κρέοντα και αποφασίζει να θάψει τον αδελφό της, Πολυνείκη, πληρώνοντας τελικά την επιλογή της με τη ζωή της.

Στις «Αντιγόνες», η ηρωίδα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πρόσωπο της αρχαίας τραγωδίας. Μεταμορφώνεται σε μια σύγχρονη γυναίκα που αρνείται να υποταχθεί, υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της και γίνεται σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία και την αδικία.

Η ιστορία της συνδέεται με σημερινά ζητήματα, όπως η προσφυγιά, η ελευθερία, η μνήμη και οι αγώνες των γυναικών.

Μια βαλίτσα μετατρέπεται σε θέατρο

Η σκηνική σύνθεση είναι εσκεμμένα λιτή. Στο επίκεντρο βρίσκεται μια βαλίτσα, η οποία λειτουργεί ως σύμβολο μετακίνησης, απώλειας και μνήμης.

Η βαλίτσα μεταμορφώνεται σε ένα μικροσκοπικό θέατρο, μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται στιγμές από τη ζωή της Αντιγόνης. Αντικείμενα όπως ένα μαντήλι, ένας καθρέφτης, μια λάμπα και μικρές φιγούρες αποκτούν συμβολική λειτουργία και δημιουργούν έναν κόσμο σκιών, εικόνων και αναμνήσεων.

Η παράσταση παίρνει τη μορφή παραμυθιού, με δύο performers να αναλαμβάνουν την αφήγηση και τη σκηνική δράση.

Συνάντηση θεάτρου σκιών και ιρανικού παραμυθιού

Ο ένας performer διαμορφώνει το φως, τις σκιές και τις παρουσίες, δίνοντας μορφή στις δυνάμεις της εξουσίας και της τραγωδίας.

Η δεύτερη performer ενσαρκώνει την Αντιγόνη, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με στοιχεία από την παράδοση του ιρανικού παραμυθιού Naqqali και με προσωπικές εμπειρίες.

Από αυτή τη συνάντηση προκύπτει μια σύγχρονη Αντιγόνη, η οποία συνομιλεί με τις φωνές των γυναικών και με τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Η παράσταση παρουσιάζεται στα γαλλικά, στα περσικά και στα ελληνικά.

Οι συντελεστές της παράστασης

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Γιώργος Καρακάντζας και η Samaneh Latifi.

Η εικονογράφηση είναι της Kinga Kelemen, ενώ τη μουσική έχει συνθέσει ο Ali Hout.

Μαριονετίστας είναι ο Γιώργος Καρακάντζας και ηθοποιός η Samaneh Latifi.

Στην παραγωγή συνεργάζονται επίσης η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Ευφημία Καρακάντζα και ο κατασκευαστής μαριονετών Eric Deniaud. Την εκτέλεση παραγωγής έχει αναλάβει το Anima Theatre.

Εισιτήρια και προπώληση

Η γενική είσοδος κοστίζει 8 ευρώ.

Η προπώληση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας, στην κεντρική πλατεία.

Τις ημέρες των παραστάσεων, το ταμείο στη Στοά Αϊ Γιάννη θα λειτουργεί από τις 19:00.

Οι κάτοχοι ονομαστικών προσκλήσεων του 69ου Φεστιβάλ Φιλίππων θα πρέπει να δηλώσουν έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου ότι προτίθενται να τις χρησιμοποιήσουν. Στην είσοδο θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en