Quantcast
Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Συνελήφθη στη Βουλγαρία o Aνδρέας Χτενάς

Για 16 χρόνια παρέμενε ένα «στοιχειωμένο» έγκλημα. Το διασημότερο τέτοιο στην ιστορία της ελληνικής εγκληματολογίας. Το τριπλό φονικό της Θάσου, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο τον Ιούνιο του 2001, παρέμενε ανεξιχνίαστο μετά την αθώωση του βασικού κατηγορούμενου σε πρώτο βαθμό το 2014.

«Μαφιόζικη εκτέλεση με φόντο την πολεοδομία», έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μια μέρα μετά την αποκάλυψη του μακελειού σε μια βίλα στην Καλλιράχη της Θάσου.

Θύματα ήταν ο 48χρονος υπάλληλος της Πολεοδομίας Καβάλας, Γιάννης Κουλούσης, ο 55χρονος υπάλληλος της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Καβάλας Γιώργος Χαλκίδης και ο 49χρονος εργολάβος οικοδομών και στέλεχος τότε της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κυριάκος Αθανασάς. Ο τελευταίος είχε βρεθεί σε λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή.

Οι τρεις άνδρες θα περνούσαν το Σαββατοκύριακο στην εξοχική κατοικία ενός εξ αυτών. Από το πρωί εκείνης της ημέρας δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα. Ο πρώτος αστυνομικός έφτασε στη βίλα στις 2 τα ξημερώματα. Βρήκε τον Γιάννη Κουλούση κα τον Γιώργο Χαλκίδη νεκρούς στη βεράντα, με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Ο Κυριάκος Αθανασάς είχε ξεψυχήσει με δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι, στον ελαιώνα του εξοχικού, όπου πιθανώς κατεθύνθηκε στην προσπάθεια του να διαφύγει. Το «συμβόλαιο θανάτου» αφορούσε τους δύο πρώτους. Ο εκτελεστής είχε δώσει και στα τρία θύματά του «χαριστική βολή».

Βασικός ύποπτος ήταν εξ’ αρχής ο 46χρονος τότε, 62 ετών σήμερα, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, Ανδρέας Χτενάς.  Οι Αρχές γνώριζαν εξαρχής το κίνητρο του δράστη, ωστόσο δεν είχαν βρεθεί επαρκή στοιχεία εις βάρος του.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το κίνητρο ήταν η κατεδάφιση ενός αυθαιρέτου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της συζύγου του Χτενά, τον Μάιο του 2001, δηλαδή λιγότερο από έναν μήνα πριν από την τριπλή δολοφονία. Η απόφαση για την κατεδάφιση ελήφθη από τα δύο εκ των τριών θυμάτων της Θάσου.

«Σε διάστημα μίας εβδομάδας από την κατεδάφιση έντονη είναι η αντίδραση του Ανδρέα Χτενά, ο οποίος απειλεί ότι θα θάψει σε φέρετρα που είχε τοποθετήσει εντός του παραπάνω οικοπέδου (τρία σε αριθμό) όποιον του κατεδάφιζε το σπίτι», τονίζεται στο διατακτικό της απόφασης που επικαλείται μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 27 Ιουλίου 2002, δολοφονείται με παρόμοιο τρόπο ο επιχειρηματίας Γιώργος Σιδηρόπουλος στην Καβάλα.

Οι δράστες είχαν αρπάξει με τη βία το θύμα τους. Τον είχαν δέσει χειροπόδαρα και τον είχαν βάλει μέσα σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου προκειμένου να τον «τσιμεντώσουν» και να τον πετάξουν στη θαλάσσια περιοχή Καλαμίτσας Καβάλας. Χάρη στην ιδιαίτερη σωματική δύναμη του, το υποψήφιο θύμα είχε καταφέρει να λυθεί, να ανοίξει το πορτμπαγκάζ και να προσπαθήσει να διαφύγει. Ο δράστης ωστόσο τον καταδίωξε και τον εκτέλεσε με 4 σφαίρες.

Από την εξέταση των βολίδων και των καλύκων, του πιστολιού που χρησιμοποιήθηκε στην τριπλή δολοφονία της Θάσου και αυτών της δολοφονίας της Καβάλας, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, προέκυψε ότι ήταν το ίδιο όπλο των 9ΜΜ.

Στα στοιχεία που καταγράφηκαν, ένα προς ένα, στη δικαστική απόφαση παραπομπής του σε δίκη αναφέρθηκαν και μαρτυρίες που αφορούσαν στο αυτοκίνητο του κατηγορούμενου, πανομοιότυπο του οποίου είδαν έξω από το εξοχικό όπου έγινε το μακελειό.

Στις 27 Απριλίου 2004 ολοκληρώνεται η δίκη του για τις ληστείες. Καταδικάζεται σε 25 χρόνια κάθειρξη από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Θράκης. Λίγο καιρό αργότερα αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.

Από την πρώτη στιγμή ο επιχειρηματίας είχε αρνηθεί κάθε κατηγορία για τη «σφαγή» της Θάσου και τη δολοφονία του Σιδηρόπουλου, προβάλλοντας μια σειρά από άλλοθι και μαρτυρικές καταθέσεις. Η υπόθεση «σερνόταν» στα ανακριτικά γραφεία επί σειρά ετών και μπαινόβγαινε στο αρχείο κάθε φορά που ερχόταν νέα στοιχεία στο φως.

Τελικά, το Φεβρουάριο του 2014 ο Χτενάς συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη ως κατηγορούμενος για το τριπλό φονικό της Θάσου και αυτό του «συνεταίρου» του στην Καβάλα. Όλο το προανακριτικό φαίνεται ότι είχε «ντυθεί» με επιπλέον καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων κατηγορίας, οι οποίοι «αποφάσισαν να μιλήσουν», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δικαστικές πηγές, και τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Η δίκη στη Δράμα ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου του ’14. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ ισχυρά, μάρτυρες και κόσμος στο ακροατήριο περνούσαν από ανιχνευτή μετάλλων, ενώ στην είσοδο υπήρχαν πάνοπλοι αστυνομικοί. Ο Χτενάς, φορώντας κίτρινο πουκάμισο, με τα μαλλιά πιασμένα κοτσίδα, ζήτησε να τοποθετηθεί μπροστά του στο εδώλιο ένα έδρανο, πάνω στο οποίο είχε απλωμένα έγγραφα και φωτογραφίες της δικογραφίας.

 

Όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον του, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν κάθε άλλο παρά το αναμενόμενο. Περισσότεροι από 80 μάρτυρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρουσίασαν «ξαφνική αμνησία», ανέτρεψαν τις καταθέσεις τους, εξοργίζοντας την πρόεδρο της έδρας! «Δεν είστε ο μόνος που δεν θυμάται. Έχετε μια αμνησία όλοι στη Θάσο, ίσως είναι το νερό…», είπε χαρακτηριστικά σε έναν από τους μάρτυρες.

Εν τέλει, ο κατηγορούμενος, ο οποίος έκανε λόγο για εμπάθεια από τις αρχές προς το πρόσωπο του και παρουσίασε άλλοθι και μαρτυρίες που τον τοποθετούσαν σε διαφορετικό τόπο και χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων, κρίθηκε αθώος.

«Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά δεν είναι επαρκείς για την ενοχή του» είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, κατά την ανάγνωση της αθωωτικής απόφασης με πλειοψηφία 6-1. Το πρωτοφανές στα χρονικά έγκλημα θα εξακολουθούσε να αποτελεί άλυτο μυστήριο. Ο εισαγγελέας όμως δεν είχε πειστεί για την αθωότητα του Χτενά. Ορμώμενος από το ένστικτό του, κατέθεσε έφεση λίγες ημέρες αργότερα.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά όταν σύμφωνα με την εισαγγελεία, προέκυψε ένα νέο ενοχοποιητικό στοιχείο για τον Χτενά. Ήταν μια χτένα, η οποία βρέθηκε πάνω στο φέρετρο του δολοφονηθέντα Γιάννη Κουλούση. Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας, υποστήριξαν στο βούλευμά τους ότι η χτένα τοποθετήθηκε για συμβολικούς λόγους, υποδηλώνοντας ότι ένοχος του τριπλού εγκλήματος ήταν ο Ανδρέας Χτενάς…

Το στοιχείο της χτένας δεν ήταν το μοναδικό που οδήγησε το δικαστικό συμβούλιο να παραπέμψει τον 57χρονο επιχειρηματία σε νέα δίκη για το τριπλό έγκλημα. Όπως προέκυψε από το βούλευμα, αξιολογήθηκαν εκ νέου περισσότερες από 20 καταθέσεις μαρτύρων, με σημαντικότερη αυτή του γείτονα του κατηγορούμενου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι είδε έναν ψηλό άνδρα την ημέρα του φονικού να πηδάει το μπαλκόνι του εξοχικού του θύματος στην Καλλιράχη της Θάσου.

Τρία χρόνια αργότερα η ανάδειξη ορισμένων στοιχείων και η κατάρριψη των άλλοθι που είχε επικαλεστεί ο επιχειρηματίας, οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση καταδίκης του σε τετράκις ισόβια για τους τέσσερις φόνους.

Η υπόθεση, που «στοίχειωνε» επί τόσα χρόνια τη Θάσο έκλεισε το Δεκέμβριο του 2018. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από έναν αστερίσκο, που θα αναγράφει «μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του enanews.gr ο Ανδρέας Χτενάς σήμερα  συνελήφθη στη Βουλγαρία.Ο άνθρωπος που απασχόλησε την πανελλήνια κοινή γνώμη με το θρίλερ της τριπλής δολοφονίας που είχε συγκλονίσει τη Θάσο το 2001. Αξίζει να σημειωθεί εδώ και αρκετό καιρό αναζητούνταν. Μία εξέλιξη που από ότι φαίνεται θα φέρει νέα δεδομένα στην υπόθεση της τριπλής δολοφονίας.Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ή σύλληψη έγινε από τις βουλγαρικές αρχές σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία!

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη | Διέρρηξε επιχείρηση και έκλεψε μία τηλεόραση – Προσπάθησε να «ανοίξει» άλλες δύο!

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης ένας ημεδαπός, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας διέρρηξε με αιχμηρό αντικείμενο μία επιχείρηση στην Ξάνθη προκαλώντας φθορές και αφαίρεσε από το εσωτερικό της μία τηλεόραση, ενώ ακολούθως επιχείρησε να διαρρήξει με τον ίδιο τρόπο δύο καταστήματα της πόλης χωρίς να τα καταφέρει, προκαλώντας επίσης φθορές. Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης.

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι σε περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης ένας ημεδαπός, διότι έπειτα από σχετική καταγγελία εντοπίσθηκε στον αύλειο χώρο της οικίας του ένα (1) δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς (σκύλος), για το οποίο δεν τηρούσε τους κανόνες ευζωίας του. Επιβλήθηκαν στον δράστη τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την 28-04-2024 το πρωί στην Εγνατία οδό Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών ένας αλλοδαπός, διότι εντοπίσθηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης. Ενεργείται προανάκριση από τον Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής.

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή

Συνελήφθη την 28-04-2024 το μεσημέρι σε οικισμό της Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Παγγαίου μία ημεδαπή, η οποία όπως διαπιστώθηκε νωρίτερα αφαίρεσε από ανασφάλιστη οικία έτερης ημεδαπής, ένα χρυσό σταυρό με χρυσή αλυσίδα λαιμού, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της δράστιδας και αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους. Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Παγγαίου.

Πηγή: xanthinea.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

ΑΑΔΕ | Πάνω από 15.000 φιάλες ποτών με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση αλκοολούχων ποτών σε παραποιημένες συσκευασίες προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, σε δυο εμπορευματοκιβώτια προερχόμενα από τον Λίβανο και με τελικούς προορισμούς την Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία.

Τα δείγματα που ελήφθησαν εξετάστηκαν τόσο από τους δικαιούχους των εμπορικών σημάτων που φέρουν οι φιάλες, όσο και από τις Χημικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Αμφότεροι αποφάνθηκαν για τον παραποιημένο χαρακτήρα των συσκευασιών των φιαλών, καθώς αφαιρέθηκαν επιμελώς, με μηχανικό τρόπο, η εργοστασιακή ένδειξη παρτίδας (LOT NUMBER).

Τα ανωτέρω αποτελούν παραποίηση των συσκευασιών και παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Δεσμεύτηκαν συνολικά 2.191 χαρτοκιβώτια με 15.438 φιάλες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Απολογούνται σήμερα οι πρώτοι 10 για τη δολοφονία Λυγγερίδη στου Ρέντη | Αναμένονται και νέα εντάλματα σύλληψης ηγετικών στελεχών

Οι πρώτοι 10 από τους 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο και τη δολοφονία Λυγγερίδη οδηγούνται σήμερα στον ανακριτή, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται οι απολογίες των υπολοίπων.

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία προκύπτουν από την πολυσέλιδη δικογραφία στη συγκεκριμένη υπόθεση. Τα χρήματα που κέρδιζαν οι χούλιγκαν από εισιτήρια και προστασία σε καταστήματα και καντίνες, ήταν η αφορμή για συγκρούσεις ανάμεσά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, αναμένονται νέα εντάλματα σύλληψης ηγετικών στελεχών που έχουν να κάνουν και με την δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη αλλά και με την δράση εν γένει της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα ηγετικά κυρίως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κάνει «επάγγελμα» την οπαδική τους ταυτότητα, καθώς μέσω αυτής έβγαζαν χρήματα. Ένα από τα ηγετικά μέλη είχε αποκτήσει μάλιστα από αυτά τα «μεροκάματα» ακόμη και καινούργιο αυτοκίνητο.

Παράλληλα κέρδιζαν χρήματα και μέσα από κλοπιμαία τα οποία πωλούσαν ακόμη και σε συγγενείς θυμάτων κλοπής.

Χαρακτηριστική είναι η εξής περίπτωση: Στις 5/11/2015 σε αποθήκη στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, όπου υπήρχαν μοτοσικλέτες για φύλαξη και επισκευή, έγινε κλοπή κατά την οποία αφαίρεσαν κράνος, καρμπυρατέρ, και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας 1.500 ευρώ.

Δέκα ημέρες μετά στις 15/11/2015 οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης να προσπαθεί να τα πουλήσει σε συγγενή θύματος κλοπής δύο καρμπυρατέρ. Δηλαδή να πουλήσει σε συγγενή ανθρώπου που είχαν κλέψει τα ανταλακτικά του αυτοκινήτου του θύματος κλοπής.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en