Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για την τραπεζική ενοποίηση

Δημιουργείται ταμείο με τους πόρους για το κλείσιμο των αδύναμων τραπεζών

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την τραπεζική ενοποίηση με μία νέα υπηρεσία που θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει τις τράπεζες που είναι αδύνατο να επιβιώσουν και ένα ταμείο που θα καλύπτει τον κόσμο, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας.

Οι ολονύκτιες διαπραγματεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της ευρωζώνης, ολοκληρώνοντας το δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η επίβλεψη των τραπεζών που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναφέρονται στο προσχέδιο και επιβεβαιώνονται από πηγές κοντινές στις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.

Το ταμείο θα έχει φτιαχτεί μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, αντί για δέκα που είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ οι χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται το 40% των πόρων από την πρώτη χρονιά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει τον πρώτο ρόλο στο κλείσιμο των τραπεζών περιορίζοντας έτσι τους ελιγμούς των χωρών.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στον πάγο οι σχέσεις Γερμανίας – Ρωσίας | Το Βερολίνο ανακάλεσε στον πρέσβη της στη Μόσχα

Τον πρέσβη της στη Μόσχα, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπνσντορφ, ανακάλεσε στο Βερολίνο η κυβέρνηση για διαβουλεύσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων.

Η ανάκληση έγινε τρεις ημέρες αφότου κατηγόρησε τη Μόσχα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και των εταιρειών άμυνας, αεροδιαστημικής και πληροφορικής της χώρας. Η επιστροφή του απεσταλμένου διατάχθηκε μόλις μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Γερμανία δεν θα εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία του Πούτιν την Τρίτη (7/5) για την επόμενη εξαετή θητεία του, η οποία επισφραγίστηκε με συντριπτική νίκη στις εκλογές του Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια εκστρατεία που, όπως λέει, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από μια ομάδα που συνδέεται με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της Μόσχας.

Επικαλούμενη μια έρευνα για μια κυβερνοεπίθεση του 2023 εναντίον του SPD, το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε την ομάδα APT28, η οποία «κατευθύνεται από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας».

Η ομάδα, γνωστή και ως Fancy Bear, έχει κατηγορηθεί για δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι στο επίκεντρο των επιθέσεων βρέθηκαν επίσης γερμανικές εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της πληροφορικής, καθώς και στόχοι που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

cnn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχει την υπογραφή της Χαμάς

Η Χαμάς νωρίς εχθές το βράδυ (Δευτέρα 06/05) ανακοίνωσε αδιαμεσολάβητα πως έχει συμφωνήσει σε κείμενο το οποίο συνέταξε το Κατάρ και η Αίγυπτος και οδηγεί σε κατάπαυση του πυρός αλλά και σταδιακή επαναφορά της Ειρήνης στη Γάζα.

Η Χαμάς μπορεί να ανακοίνωσε χωρίς μεσάζοντες πως συμφωνεί σε κείμενο κατάπαυσης του πυρός που συνέταξαν από κοινού Αίγυπτος, Κατάρ με τη συνδρομή και της CIA αλλά το πλήρες κείμενο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας. Το έγγραφο έφτασε λίγα λεπτά μετά την συμφωνία της Χαμάς στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Ισραήλ να προχωρήσει στην καθ’ όλα προγραμματισμένη όπως αποδείχθηκε χερσαία επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.

Το Al Jazeera έλαβε αργά το βράδυ γνώση τμημάτων του εγγράφου και παρουσίασε την βάση της συμφωνίας η οποία διαιρείται σε τρεις φάσεις και περιλαμβάνει εκτός από ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων και πολύ συγκεκριμένα βήματα που μετατρέπουν την κατάπαυση του πυρός σε ειρηνευτικό σχέδιο για τον Παλαιστινιακό θύλακα.

Η πρώτη φάση

Κατά την πρώτη φάση με βάση τις πληροφορίες του Αραβικού μέσου οι δύο πλευρές συμφωνούν σε κατάπαυση κάθε χερσαίας επιχείρησης και από τις δύο πλευρές αλλά και σε περιορισμό των ωρών πτήσης των μαχητικών και των drones του Ισραήλ πάνω από τη Γάζα κατά 10 ώρες την ημέρα. Σε αυτό το διάστημα το οποίο όπως περιγράφεται στο έγγραφο οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ θα πρέπει να αποχωρήσουν αρχικά από το νότιο τμήμα του θύλακα και τη Ράφα αλλά και από το Βόρειο τμήμα της Γάζας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους αμάχους να επιστρέψουν στις περιοχές που ζούσαν μέχρι πριν από επτά μήνες. Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους (ζωντανούς αλλά και νεκρούς) γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς οι οποίοι όμως δεν είναι στρατιωτικοί ή στρατιώτες και δεν είναι μικρότεροι από 50 ετών. Για την συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να υπάρξει ένας αντίστοιχος αριθμός απελευθερώσεων παλαιστίνιων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ. 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα πρέπει να απελευθερωθούν για κάθε όμηρο του Ισραήλ. Σε αυτή την φάση η Χαμάς είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση και για γυναίκες στρατιώτες που έχουν απαχθεί αρκεί το Ισραήλ να αφήσει 50 κρατουμένους για κάθε μία.

Η δεύτερη και τρίτη φάση

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνολική αποχώρηση των δυνάμεων του Ισραήλ από τα εδάφη της Γάζας. Περιλαμβάνει επίσης πλάνο τριών έως πέντε χρόνων ανοικοδόμησης της περιοχής η οποία μετά από επτά μήνες βομβαρδισμών έχει μετατραπεί σε ερείπια. Στην τρίτη φάση η Χαμάς συμφωνεί να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά από τις 7 Οκτωβρίου μεταξύ αυτών και τους στρατιωτικούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Για κάθε στρατιώτη – στρατιωτικό που θα αφεθεί ελεύθερος η Χαμάς ζητά 50 Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Κάθε μία από τις δύο πρώτες φάσεις θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων ενώ η Χαμάς ζητά σε υστερόγραφη σημείωση εγγυήσεις για την εκτέλεσή της από όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις.

cnn.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Η Τουρκία μετατρέπει τους μαθητές της σε «Γκρίζους Λύκους»

Έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, με χάρτες που θα σχετίζονται με την ανυπόστατη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, την «πατρίδα των αιθέρων» και τη Θάλασσα των Νήσων, θα δίνει το αυτοαπακαλούμενο «Εκπαιδευτικό μοντέλο του Αιώνα».

Η κίνηση αυτή θεωρείται ενδεικτική της ατζέντας διεκδικήσεων της γείτονας για τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Απογευματινή.

«Τρέχει» το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας όσον αφορά το μάθημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία ετοιμάζοντας να τυπώσει ακόμα και τα ανάλογα βιβλία. Το τύπωμα αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά αφότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση την Παρασκευή.

Επίσης, οι Τούρκοι μαθητές θα διδάσκονται ότι ουδέποτε διαπράχθηκαν οι γεινοκτονίες σε βάρος των ιστορικών λαών της Ανατολής (Αρμενίων, Ποντίων και άλλων εθνοτήτων). Ακόμη, θα διδάσκονται για την αξία του τουρκικού ορυκτού πλούτου και των γραμμών ενέργειας που διέρχονται από τη χώρα.

Μάλιστα, θα παρέχονται η αιτιολογία γιατί η Τουρκία επιμένει στο να μην προσχωρεί στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα κατεχόμενα θα περιγράφονται ως δήθεν ανεξάρτητητο κράτος.

Επιπλέον, θα διδάσκεται η σημασία της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, ιδίως της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, στην εξωτερική πολιτική.

Στο μάθημα «Ιστορία της Τουρκικής Επανάστασης και Κεμαλισμός», οι μαθητές θα διδάσκονται τα αίτια και τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, την έναρξη της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου μετά τον πόλεμο, την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και του ΔΝΤ, τα σιωνιστικά κινήματα, το Παλαιστινιακό ζήτημα και την αλλαγή της μορφής της αποικιοκρατίας.

Γαλάζια Πατρίδα

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «Γαλάζια Πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή της ανεξαρτησίας της Τουρκίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας

«H Γαλάζια Πατρίδα η οποία είναι η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, τώρα εντάχθηκε στη διδακτέα ύλη!

Στη διδακτέα ύλη, τονίστηκε η σημασία της ανάγκης προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας, η οποία περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές και έχει μια εσωτερική θάλασσα, ενώ εντάχθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά τα σύνορα στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ (σ.σ. Αιγαίο), τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. #Από τις ρίζες στο μέλλον»

Υπ. Παιδείας: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας»

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο φυσικός σύμμαχός μας».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Με την έγκριση των επιτροπών, Εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στη διδακτέα ύλη. Και το
αναφέρω επίσης επειδή συζητήθηκε πολύ, η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας, η περιοχή που είναι o φυσικός σύμμαχος της Τουρκίας. Αυτά υπάρχουν μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτά ναι είναι νέα βήματα» 
ανέφερε ο Γιουσούφ Τεκίν

«Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος διαβούλευσης, η επιτροπή θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα , θα τυπωθούν τα βιβλία και θα ξεκινήσει η ενημέρωση των καθηγητών .Θα είναι η νέα περίοδος» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Και ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» μέσα στο βιβλίο

Το σχέδιο εκπαίδευσης της Γαλάζιας Πατρίδας αναφέρει:

-Παράλληλα με την έμφαση στη σημασία των χαρακτηριστικών της θέσης της Τουρκίας, συζητούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και την ‘Ουράνια Πατρίδα’. Κατά τη διαδικασία αυτή, τονίζεται η αξία του πατριωτισμού με την αναφορά του δίκαιου αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη ‘Θάλασσα των Νήσων’ ( σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζεται η σημασία της νήσου Κύπρου για την Τουρκία και τον Τουρκογενή κόσμο…

-Όταν εξετάζεται η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος Θάλασσα, ‘Θάλασσα των Νήσων'( σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά), μπορούν να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα/στο μέλλον ή το Σχέδιο Παροχής Νερού που λαμβάνει χώρα με την ‘ΤΔΒΚ’. Οι πληροφορίες που συλλέγονται οργανώνονται και αναλύονται. Οι πληροφορίες αυτές μελετώνται σε χάρτη…

-Το έργο της προετοιμασίας ενός πίνακα σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους υδρογονανθράκων στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, τις παραγωγικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει την Κύπρο σε Κρήτη και να αποκλείσει την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση, αδικία και ανομία στη στάση της ΕΕ. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό. Ο στόχος της Ελλάδας και των συμμάχων της είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε Κρήτη, να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν την Ανατολία καθώς επίσης και να μετατρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μια μειονότητα μέσα στην ίδια της την πατρίδα» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είναι παράλογο να μιλάμε για την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το νησί τη στιγμή που ξεκινάμε τα προγράμματα για τον εορτασμό της 50ης επετείου. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει αντίστοιχες ομιλίες από εμάς. Θα γιορτάσουμε την 50ή επέτειο της επιχείρησης με μεγάλο ενθουσιασμό».

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en