Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβασιούχοι | Αντιφατικές αποφάσεις Επιτρόπων -Ποιοι πληρώνουν & ποιοι όχι

image_print

Την ώρα που η ΝΔ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πληρωμή των δεδουλευμένων των συμβασιούχων θα το λύσει το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά την ψήφιση του άρθρου 25 “δεν δικαιολογείται” η μη πληρωμή τους, η στάση των Επιτρόπων του ΕΣ εξακολουθεί να είναι αντιφατική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα κανονικά θα λάβουν σήμερα 10 Μαρτίου (ή το πολύ έως την Δευτέρα 13/3) τη μισθοδοσία τους, μιας και οι αρμόδιοι Επίτροποι έχουν υπογράψει τα  σχετικά εντάλματα πληρωμής, οι συμβασιούχοι:

-Στους δήμους της Αττικής, πλην των διμηνιτών στην Δυτική Αττική.

-Στους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

-Στους δήμους των νομών Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνου.

-Στους δήμους του νομού Μεσσηνίας.

-Στην Λευκάδα.

-Στους δήμους του νομού Φθιώτιδας αλλά με αστερίσκο.

-Στη Λάρισα πλην 10 συμβασιούχων στο αμαξοστάσιο του δήμου Λαρισαίων.

-Στα Δωδεκάνησα.

Ποιοι δεν υπογράφουν

Στην αντίπερα όχθη, δεν υπογράφουν τα εντάλματα πληρωμής οι Επίτροποι:

-Στο δήμο Θεσσαλονίκης.

-Στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι σε όλο το νομο να να προχωρούν σε αποχή από την αποκομιδή των απορρριμμάτων την Κυριακή. 

-Στους δήμους του νομού Πιερίας.

-Στους δήμους της Χαλκιδικής.

-Στους δήμους του νομού Καβάλας.

-Στους δήμους του νομού Κιλκίς.

-Στην Αρκαδία.

-Στους δήμους του νομού Λασιθίου στην Κρήτη.

-Στους δήμους των Κυκλάδων.

-Στη Δράμα.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΜΘ: Απάντηση στην Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία για το έργο Τηλεφροντίδας

ΑΜΘ-Τηλεφροντίδα-Ανεξάρτητη-Ενωτική-Πρωτοβουλία-ευάλωτοι-πολίτες-κοινωνική-πολιτική-ΕΚΤ-Περιφέρεια-ΑΜΘ
image_print

Απάντηση στην κριτική της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το έργο Τηλεφροντίδας δίνεται με ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η παροχή υπηρεσιών σε 1.500 ευάλωτους συμπολίτες αποτελεί αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη παρέμβαση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια νέα κοινωνική υπηρεσία, η οποία υλοποιείται πιλοτικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την προστασία και την υποστήριξη πολιτών επί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι σε μια υπηρεσία που αφορά ανθρώπινες ζωές απαιτούνται αξιοπιστία, συνεχής λειτουργία και άμεση τεχνική υποστήριξη, ενώ τονίζεται πως η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών ανταγωνισμών, αλλά ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται άμεση στήριξη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Σε μια υπηρεσία που καλείται να σώσει ανθρώπινες ζωές, κύριοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν πειραματιζόμαστε και δεν κάνουμε υποθέσεις

Χαιρόμαστε που, παρά τους υψηλούς τόνους της ανακοίνωσης της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», υπάρχει συμφωνία στο ουσιώδες: η παροχή υπηρεσιών Τηλεφροντίδας σε 1.500 ευάλωτους συμπολίτες μας είναι αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, όμως, είναι η βιασύνη ορισμένων να προδικάσουν την αποτυχία ενός έργου, πριν ακόμη αυτό ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμο κοινωνική υπηρεσία που υλοποιείται για πρώτη φορά, σε αυτήν την κλίμακα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αντί να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εφαρμογής της, βλέπουμε να ασκείται κριτική βασισμένη σε υποθέσεις και θεωρητικά σενάρια που αγνοούν, τόσο το θεσμικό πλαίσιο, όσο και τις πραγματικές απαιτήσεις μιας υπηρεσίας που αφορά ανθρώπινες ζωές.

Η βασική παρανόηση της κριτικής είναι ότι συγχέει την προμήθεια ενός παγίου εξοπλισμού με την παροχή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής υπηρεσίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Ο σκοπός του συγκεκριμένου Ταμείου δεν είναι η δημιουργία αποθηκών εξοπλισμού, αλλά η παροχή συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών σε συγκεκριμένους ωφελούμενους για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Το παραδοτέο του έργου δεν είναι οι συσκευές, αλλά η προστασία και η υποστήριξη 1.500 συμπολιτών μας επί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Η λογική της αγοράς εξοπλισμού ως μόνιμου παγίου ανήκει σε διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), και όχι στο ΕΚΤ+, όπου η χρηματοδότηση αφορά κυρίως την παροχή υπηρεσιών. Συνεπώς, το μοντέλο που ορισμένοι παρουσιάζουν ως «σπατάλη» είναι στην πραγματικότητα το μοντέλο που είναι συμβατό με τη φύση και τους κανόνες του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού ταμείου. 

Παράλληλα, η άποψη ότι «δεν μένει τίποτα» μετά το τέλος του έργου αποτυπώνει μια λανθασμένη αντίληψη για το τι ακριβώς αγοράζει η κοινωνία μέσω αυτής της παρέμβασης. Σε μια υπηρεσία ζωής, το περιουσιακό στοιχείο δεν είναι η συσκευή. Είναι η αδιάλειπτη λειτουργία 24/7, η συντήρηση, η άμεση αντικατάσταση κάθε βλάβης, η τεχνική υποστήριξη με εγγυημένο SLA. Όλα αυτά τα 786.000€ δεν είναι «αέρας», είναι ακριβώς αυτό που μια στοίβα αγορασμένων συσκευών δεν σου παρέχει. 

Αυτά είναι που σώζουν ζωές – όχι μια συσκευή κλεισμένη σε μια αποθήκη.

Επίσης, εξοπλισμός τηλεφροντίδας που θα αγοραζόταν σήμερα, σε τρία χρόνια θα ήταν τεχνολογικά παρωχημένος και χωρίς υποστήριξη — δηλαδή υποχρέωση, όχι περιουσία.

Με την ίδια άλλωστε λογική της απόλυτης «εξοικονόμησης», απορούμε πώς δεν προτείνατε κ.Ηλιόπουλε, και οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι χειριστές του κέντρου να αντικατασταθούν από πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, θα ήταν αναμφίβολα «οικονομικότερο». 

Η απάντηση μας είναι προφανής: σε μια υπηρεσία που καλείται να σώσει ανθρώπινες ζωές, δεν πειραματιζόμαστε για να γλιτώσουμε κόστος.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές που προτείνονται, η αυτο-προμήθεια συσκευών, η χρηματοδοτική μίσθωση με εξαγορά, ο διαχωρισμός εξοπλισμού και υπηρεσιών ή η μεταφορά κρίσιμων λειτουργιών σε σχήματα που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη για τέτοιου επιπέδου επιχειρησιακή ευθύνη, αποτελούν θεωρητικές προσεγγίσεις και όχι αποδεδειγμένες λύσεις για μια υπηρεσία που απαιτεί αδιάλειπτη λειτουργία και απόλυτη αξιοπιστία.

Και εδώ βρίσκεται η ουσία. Το έργο υλοποιείται πιλοτικά. Πιλοτικό, όμως, δεν σημαίνει προσωρινό ή καταδικασμένο να λήξει. Αντίθετα, στόχος είναι μέσα από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση, τη βελτίωση και την ενδεχόμενη επέκταση της υπηρεσίας σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας. 

Η κοινωνική πολιτική, κύριοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, δεν είναι πεδίο μικροπολιτικών ανταγωνισμών ούτε χώρος για ασκήσεις θεωρητικής οικονομίας. Είναι πεδίο ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική υποστήριξη εδώ και τώρα.

Συμφωνούμε απολύτως σε μία φράση της ανακοίνωσης: η ασφάλεια των πολιτών δεν είναι εμπόρευμα. 

Ακριβώς γι’ αυτό επιλέγουμε λύσεις που διασφαλίζουν αξιοπιστία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνεχή υποστήριξη και όχι αδοκίμαστα πειράματα που μπορεί να αποδειχθούν φθηνότερα στα χαρτιά, αλλά ακριβότερα για την κοινωνία και τις ανθρώπινες ζωές όταν κριθούν στην πράξη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατεπείγουσα έκκληση βοήθειας για τη μικρή Αλεξία από τη Νάουσα

Έκκληση βοήθειας για τη 19 μηνών Αλεξία από τη Νάουσα Ημαθίας
image_print

Κατεπείγουσα έκκληση βοήθειας απευθύνεται για τη μικρή Αλεξία, μόλις 19 μηνών, από τη Νάουσα Ημαθίας, η οποία δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της.

Σύμφωνα με την έκκληση, το παιδί νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που ξεκίνησε ξαφνικά με πυρετικούς σπασμούς.

Οι εξετάσεις και ο παιδονευρολογικός έλεγχος αποκάλυψαν κακοήθη όγκο στο κεφαλάκι της, ενώ στις 5 Μαΐου η μικρή Αλεξία υποβλήθηκε σε σοβαρό χειρουργείο, κατά το οποίο οι γιατροί αφαίρεσαν τον όγκο.

Στις 18 Μαΐου, τα αποτελέσματα της βιοψίας έδειξαν ότι ο όγκος είναι κακοήθης 4ου βαθμού.

Η οικογένεια της μικρής βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά, καθώς υπάρχουν ακόμη δύο μωρά, δίδυμα ηλικίας μόλις τριών μηνών.

Η μητέρα χρειάζεται στήριξη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα που προκύπτουν μακριά από το σπίτι της, όσο η μικρή Αλεξία συνεχίζει τη νοσηλεία και τη θεραπεία της.

Όπως αναφέρεται στην έκκληση, κάθε βοήθεια, μικρή ή μεγάλη, είναι πολύτιμη, ενώ ζητείται από όσους μπορούν να σταθούν δίπλα στην οικογένεια αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν οικονομικά το παιδί, μπορούν μετά την κατάθεσή τους να αποστείλουν μήνυμα στο email frontidagiatopaidi@gmail.com, αναφέροντας το πλήρες ονοματεπώνυμο του καταθέτη και το όνομα του παιδιού που επιθυμούν να στηρίξουν.

Ως αιτιολογία κατάθεσης ζητείται να αναγράφεται η λέξη: ΔΩΡΕΑ.

Τράπεζα Πειραιώς
Αριθμός λογαριασμού: 6077151519207
IBAN: GR0801710770006077151519207
BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: FRODIDA

Eurobank
Αριθμός λογαριασμού: 0026.0232.59.0200894121
IBAN: GR7202602320000590200894121
BIC: ERBKGRAAXXX
Δικαιούχος: Εθελοντική φιλανθρωπική οργάνωση Φροντίδα του Παιδιού

Εθνική Τράπεζα
Αριθμός λογαριασμού: 210 / 007208-76
IBAN: GR1001102100000021000720876
BIC: ETHNGRAA
Δικαιούχος: ΦΡΟΝΤΙΔΑ

«Γιατί αν σώσεις ένα παιδί σώζεις όλον τον κόσμο».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας για τη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας»

Δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» – Έκδοση βεβαιώσεων επιλεξιμότητας μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας
image_print

Πάνω από 6.700 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας έχουν ήδη εκδοθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η δράση έχει προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά εργασίες ανακαίνισης και ήπιας ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.

Στόχος της είναι η αύξηση του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και η ενίσχυση της προσφοράς κατοικιών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και χρηματοδοτεί παρεμβάσεις που συνδυάζουν ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές κλειστής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία ή θα διατεθεί σε μακροχρόνια μίσθωση.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν ιδιοκτήτες, επικαρπωτές ή ψιλοί κύριοι ανοικτής κατοικίας, την οποία ήδη χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία τους.

Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 36.000 ευρώ ανά κατοικία, ενώ προβλέπεται επιπλέον κάλυψη έως 2.500 ευρώ για μελέτες, άδειες και ελέγχους.

Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία και την πλήρωση ειδικών προϋποθέσεων, η επιχορήγηση κυμαίνεται από 70% έως 95%.

Επιλέξιμες είναι κατοικίες με οικοδομική άδεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 1990, που υφίστανται νόμιμα, δεν έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέες, κατατάσσονται ενεργειακά στην κατηγορία Γ ή χαμηλότερη και έχουν επιφάνεια κύριων χώρων έως 120 τ.μ. ή έως 150 τ.μ. για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Οι εργασίες ανακαίνισης θα καλύπτουν ποσοστό 60% έως 80% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, ενώ οι παρεμβάσεις ήπιας ενεργειακής αναβάθμισης ποσοστό 20% έως 40%.

Οι κατοικίες που θα ενταχθούν στη δράση δεν επιτρέπεται να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον πέντε έτη από την ολοκλήρωση της δράσης.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω του gov.gr ή της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr, έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.

Η έκδοση της βεβαίωσης δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη στη δράση ούτε έγκριση χρηματοδότησης. Στο δεύτερο στάδιο, οι δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης σε άλλη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en