Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον αέρα τινάζεται η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων που νομοθετήθηκε (4327/2015) επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και Τάσου Κουράκη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι προσκρούουν στο Σύνταγμα οι ρυθμίσεις με τις οποίες ορίστηκαν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις επιλογής και τοποθέτησης στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικά των διευθυντών σχολικών μονάδων, η οποία διενεργείται με μυστική ψηφοφορία από το Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».

Όπως αναφέρουν οι δικαστές σύμφωνα με τις επίμαχες συνταγματικές αρχές η διοίκηση των σχολικών μονάδων πρέπει «να αναδεικνύεται από κατάλληλο όργανο που συγκροτείται και λειτουργεί με εχέγγυα αξιοκρατίας, αμεροληψίες και αντικειμενικότητας (όπως είναι τα καθιερωμένα υπηρεσιακά συμβούλια διοίκησης) και με διαφανή και αντικειμενική διαδικασία, κατάλληλη για τη διασφάλιση της ενιαίας και ομοιόμορφης εφαρμογής των οριζομένων κριτηρίων και στο πλαίσιο της ιεραρχικής δομής της υπηρεσίας».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση με την επίμαχη διαδικασία οι υποψήφιοι «δεν αξιολογούνται με αιτιολογία» ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας «δεν διασφαλίζει την έγκυρη αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατική διαδικασία, δηλαδή κατά τρόπο που καθίσταται ελέγξιμη η ουσιαστική αποτίμηση και άρα δεν είναι πρόσφορη για αξιοκρατική επιλογή των ικανότερων».

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντών σχολείων και ζητούσαν να ακυρωθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αλλά και οι εγκύκλιοι με τις οποίες παρέχονταν διευκρινίσεις.

Έτσι, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι παράνομη, αφού η έκδοση της στηρίχθηκε στις αντισυνταγματικές διατάξεις με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τινάζεται στον αέρα η διαδικασία επιλογής διευθυντών με αυτές τις ρυθμίσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη της Βουλευτή Καβάλας κας. Αγγελικής Δεληκάρη στον Δήμαρχο Θάσου

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, η Βουλευτής Καβάλας κα. Αγγελική Δεληκάρη.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, παρουσία του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννη Γεωργίου, ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά την κα. Αγγελική Δεληκάρη τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή της για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή συνεργασία με την κα. Βουλευτή από την ανάληψη των καθηκόντων της και την ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον της για την Θάσο και τις παρεμβάσεις της προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά από τον κ. Ελευθέριο Κυριακίδη στην κα. Αγγελική Δεληκάρη ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος της Θάσου σε ανάμνηση της επισκέψεώς της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Mαρτυρία στο ENA Channel : Πως βίωσε μία μητέρα το μπούλινγκ στην κόρη της από μαθητές στο σχολείο

Μία μητέρα, η κυρία Ζ. ένιωθε την καρδιά της να σφίγγεται κάθε φορά που έβλεπε τη μικρή της κόρη να επιστρέφει από το σχολείο με κατεβασμένο το κεφάλι και δάκρυα στα μάτια.

Εδώ και μήνες, η μικρή ήταν ήταν θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της, και η μητέρα προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει έναν τρόπο να τη βοηθήσει..

Μετά από πολλές συζητήσεις και άπειρες ώρες δίπλα στην κόρη της, η μητέρα κατάφερε να την κάνει να ανοιχτεί. Η κόρη της εξομολογήθηκε πως κάθε μέρα στο σχολείο ήταν ένας εφιάλτης: κοροϊδίες, απομόνωση και συνεχείς προσβολές την έκαναν να αισθάνεται αβοήθητη και μόνη..

Η συγκεκριμένη ιστορία είναι πέρα και για πέρα αληθινή και την περιέγραψε στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής η κυρία Ζ. η οποία μετέφερε τον “εφιάλτη” που έζησε η ίδια και η οικογένεια της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ζέττα Μακρή στο ENA Channel : “Πάνω από 200 οι καταγγελίες για μπούλινγκ στο stop-bullying.gov.gr”

Σε δηλώσεις της στο ENA Channel, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 καταγγελίες για περιστατικά σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της χώρας μετά από την έναρξη της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr. Οι καταγγελίες αυτές φωτίζουν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει μαθητές και μαθήτριες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η κ. Μακρή τόνισε ότι η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Μεταξύ αυτών των μέτρων είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και η ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en