Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στις συμπληγάδες της Ουάσιγκτον η αξιολόγηση

Μπορεί μετά και την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες να επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση της συμφωνίας του Ιουλίου, ωστόσο η παρέμβαση Λαγκάρντ στο περιθώριο της έναρξης της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, με την οποία εν πολλοίς αμφισβήτησε στο σύνολό της τη συμφωνία ζητώντας επαναδιαπραγμάτευσή της, υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει οι τρεις αντισυμβαλλόμενοι.

Για πρώτη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ανοιχτά την Ευρώπη πως το Ταμείο αν και θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, μπορεί να το κάνει από ένα άλλο μετερίζι, εννοώντας πως θα παραμείνει πιθανότατα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και δεν θα συνδράμει οικονομικά. «Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Με αυτόν τον τρόπο η Ουάσιγκτον κλιμακώνει το chicken game για το θέμα του ελληνικού χρέους έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και κυρίως του Βερολίνου που ένεκα της γενικότερης αστάθειας, του βρετανικού δημοψηφίσματος και του προσφυγικού εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα με τις διεθνείς επαφές του στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ήταν να καταστήσει τα τρία μέρη δύο, καθιστώντας σαφές πως θέση της Αθήνας σε πλήρη σύμπλευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων μέχρι κεραίας, σε αντίθεση με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση αποσκοπούσε εξαρχής στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναχώματος απέναντι στο ΔΝΤ, θέμα το οποίο έθιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με tweet του μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ και πριν από αυτή με τον Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας πως «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών».  Το ιδεατό σενάριο για την Αθήνα είναι το κενό που χωρίζει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες με Βερολίνο να μετατραπεί σε «ρήγμα», προκειμένου να καταστεί το ελληνικό πρόγραμμα καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Τα μηνύματα που θέλησε να περάσει ο πρωθυπουργός το διήμερο αυτό ήταν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο τη συμφωνία του καλοκαιριού, ότι τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή δεν θα είναι προϊόν μονομερούς ενέργειας αλλά σε σύμπλευση με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και ότι η κατάσταση που επιβεβαιώνεται από τα οικονομικά στοιχεία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφύγει πρόσθετα μέτρα.

Την ώρα που ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου αποτιμούν πολύ θετικά τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα τόσο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς καθώς και με τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, βρήκε ευήκωτα ώτα τόσο στις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν πως με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου βρέθηκε κοινός τόπος τόσο για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα, όσο και για το ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. »Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η παρέμβαση Λαγκάρντ, σημειώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αποτελεί περίτρανη επιβεβαίωση πως το θέμα της εμπλοκής δεν είναι ελληνικό αλλά αμιγώς ευρωπαϊκό, καθώς το ΔΝΤ ζητά επί της ουσίας την ακύρωση της συμφωνίας του Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «ηρωϊκές θυσίες», τις οποίες η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εφόσον είναι εκτός του πλαισίου του τρίτου μνημονίου.

Ακριβώς αυτό είναι και το μείζον διακύβευμα που υπογράμμισε με το άρθρο παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times, όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να επιμένει στην αλλαγή των μεταρρυθμίσεων» θυμίζοντας πως το ΔΝΤ είχε προβλέψει για το 2015 ύφεση 2,3%, όταν η ύφεση έκλεισε στο 0,2%. Παραθέτοντας αναλυτικά τα αναθεωρημένα στοιχεία της οικονομίας αλλά και υπενθυμίζοντας τη σαφή λαϊκή εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση για υλοποίηση της συμφωνίας και τίποτα περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των προσεχών ημερών θα ολοκληρωθούν η συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση.

Επί του πρακτέου μέσα στο επόμενο διήμερο «φωτιά», οι δύο υπουργοί που βρίσκονται στην Ουασιγκτον εκτός από το θέμα του χρέους, καλούνται να πετύχουν το βασικό σχεδιασμό της Αθήνας, που είναι μία διπλή επί της αρχής συμφωνία πάνω σε δύο κείμενα. Ένα το οποίο θα αποτυπώνει τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ξεμπλοκάρισμα της αξιολόγησης με τη λήψη των μέτρων ύψους 5,4 δισ. για πλεόνασμα το 2018 3,5% και ένα στο οποίο θα διατυπώνονται οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ και η εξέταση των μέτρων στο μέλλον ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, με το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα σε πόστο που μένει να διευκρινιστεί. Με αυτόν τον τρόπο «άπαντες θα είναι ικανοποιημένοι» σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης.

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του».

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε αναφορές στην Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας. Ο Σούνακ έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί. «Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» είπε προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον Βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη του Βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, ο Βουλευτής Καβάλας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπη Δράκο.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσολάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ιωάννης Μαρκιανός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτριος Μανίτσας.

Ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή του για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή πολυετή συνεργασία με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τόσο από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και από την θέση του Βουλευτή Καβάλας και τον ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον του για την Θάσο και τις συνεχείς παρεμβάσεις του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en