Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες σήμερα οι Ισλανδοί

image_print

Οι Ισλανδοί εκλέγουν σήμερα νέο πρόεδρο, ο οποίος θα είναι πολύ πιθανώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας πανεπιστημιακός που κάνει το ντεμπούτο του στην πολιτική, την ώρα που το ενδιαφέρον της χώρας δείχνει μάλλον να είναι στραμμένο αυτές τις ημέρες στο ποδόσφαιρο και στο Euro 2016.

Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επισκιάστηκαν από τα επιτεύγματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, η οποία παίζει στη φάση των 16 κατά της Αγγλίας τη Δευτέρα.

Το ενδιαφέρον των Ισλανδών στράφηκε επίσης στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς η Ισλανδία είναι μια χώρα που είχε αρχικά επιδιώξει, αλλά κατόπιν απαρνηθεί μια ένταξη στην ΕΕ.

Μικρότερη δείχνει να είναι η αγωνία που υπάρχει για τις σημερινές προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν σε έναν γύρο, με τους δημοσκόπους να δίνουν ευρεία νίκη στον Γκούντνι Γιόχανσον, έναν 47χρονο ιστορικό, γνωστό ως σχολιαστή της πολιτικής ζωής.

Αυτός δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και το πρόγραμμά του είναι να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, επιτρέποντας μεταξύ άλλων τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς ο ίδιος να παίρνει θέση στις δημόσιες συζητήσεις της κοινωνίας, όπως προβλέπει η μέχρι τώρα παράδοση για τον πρόεδρο.

«Θα προσπαθήσω να μην είμαι πολιτικός μέσα στο πολιτικό πεδίο», απάντησε σε ερώτηση που του έκανε το AFP.

Κανένας από τους 8 άλλους υποψηφίους δεν κατάφερε να απειλήσει το προβάδισμά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαδοχή στην προεδρία του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίσμον, ο οποίος αποχωρεί στα 73 του, μετά την παραμονή του στη θέση αυτή για 20 χρόνια.

Ο 68χρονος αντίπαλος του Γιόχανσον, ο Ντέιβιντ Όντσον, πρώην πρωθυπουργός 1991-2004 και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (2005-2009), υφίσταται τις συνέπειες της εικόνας του ως ενός προσώπου του παρελθόντος. Πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που του αποδίδουν μια κάποια ευθύνη για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ο Γιόχανσον, όπως και η πλειονότητα των ψηφοφόρων, αντιτίθεται σε μια ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, και στην προεκλογική αυτή εκστρατεία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτέλεσε ένα σημαντικό θέμα.

Το 2015 η Ισλανδία απέσυρε το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο είχε κατατεθεί το 2009, έπειτα από τις όχι και τόσο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχε και την επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων στη 01:00 ώρα Ελλάδος.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Καμπάνια επιρροής στους ψηφοφόρους MAGA

image_print

Αποκαλύψεις για πολυδάπανη εκστρατεία ψηφιακής επιρροής υπέρ του Ισραήλ φέρνει στο φως το περιοδικό Time, υποστηρίζοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση χρηματοδοτούσε με περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια τον μήνα εταιρεία του Μπραντ Πάρσκαλ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2025 μέσω της διαφημιστικής εταιρείας Havas, η οποία ανέθεσε στην Clock Tower X του Πάρσκαλ την υλοποίηση μιας μεγάλης καμπάνιας για λογαριασμό του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα προέβλεπε τη δημιουργία τουλάχιστον 100 πρωτότυπων αναρτήσεων κάθε μήνα, με βασικό στόχο τους νέους χρήστες της Generation Z μέσω TikTok, Instagram, YouTube και podcasts. Η σύμβαση απαιτούσε επίσης περισσότερες από 50 εκατομμύρια ψηφιακές προβολές σε μηνιαία βάση.

Επιδίωξη η διατήρηση της στήριξης των νέων συντηρητικών

Επισήμως, η εκστρατεία παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αντισημιτικής ρητορικής στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Time, πίσω από αυτή υπήρχε και ένας δεύτερος στρατηγικός στόχος: η ενίσχυση της υποστήριξης προς το Ισραήλ στους νεότερους ψηφοφόρους του κινήματος MAGA, οι οποίοι εμφανίζουν ολοένα και μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από την ισραηλινή πολιτική.

Το περιοδικό αναφέρει ότι ο Πάρσκαλ αξιοποίησε την εμπειρία του στο ψηφιακό περιβάλλον και τη γνώση του γύρω από τη βάση του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να επηρεάσει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο ακροατήριο.

Καταγγελίες για οργανωμένη δικτύωση influencers

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για συντονισμένη αξιοποίηση συντηρητικών influencers μέσω εταιρειών που συνδέονται με τον Πάρσκαλ, όπως οι Campaign Nucleus και Influenceable.

Πηγές που επικαλείται το Time υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκαν ιδιωτικές ομάδες επικοινωνίας, μέσα από τις οποίες αποστέλλονταν έτοιμα κείμενα, οδηγίες και προτεινόμενα μηνύματα για αναρτήσεις σε πλατφόρμες όπως το X, το Instagram και το TikTok. Οι αμοιβές των συμμετεχόντων φέρονται να εξαρτώνταν από την απήχηση που είχαν οι δημοσιεύσεις τους.

Παράλληλα, το περιοδικό αναφέρει ότι ορισμένοι ιστότοποι που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας είχαν σχεδιαστεί ώστε να επηρεάζουν τις απαντήσεις συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα ChatGPT, Claude και Gemini, σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η απάντηση του Μπραντ Πάρσκαλ

Ο πρώην επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του Αμερικανού προέδρου ή των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Όπως δήλωσε στο Time, δεν χρηματοδότησε ούτε οργάνωσε καμία καμπάνια εναντίον του Τραμπ, ενώ υποστήριξε ότι τα χρήματα της σύμβασης δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή influencers.

Αντιδράσεις σε Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τόσο στην αμερικανική όσο και στην ισραηλινή πλευρά επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης εκστρατείας.

Από τη μία, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η καμπάνια ενίσχυσε αφηγήματα που δυσχέραναν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να αποκλιμακώσει την ένταση με το Ιράν. Από την άλλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται απογοητευμένοι, καθώς παρά τη μεγάλη χρηματοδότηση η στήριξη προς το Ισραήλ στους κόλπους της αμερικανικής συντηρητικής βάσης συνέχισε να μειώνεται.

Η παρέμβαση του Τζέι Ντι Βανς

Το δημοσίευμα σχολίασε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά παραγόντων της ισραηλινής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι χρηματοδότησαν εκστρατεία επιρροής με σκοπό να εμποδίσουν τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν.

Ο Βανς ανέφερε ότι επί εβδομάδες δεχόταν συντονισμένες επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω διαρροών στον Τύπο, επειδή υποστήριζε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αντί της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Παράλληλα, τόνισε ότι ξένες κυβερνήσεις επιχειρούν συχνά να επηρεάσουν την αμερικανική πολιτική, όμως, όπως είπε, οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν πρόσωπα στο ισραηλινό κρατικό σύστημα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη ώστε να παραταθεί η πολεμική σύγκρουση, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα διατηρούσε την ίδια στάση απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Έρευνα της Ofcom για το TikTok και την προστασία ανηλίκων

image_print

Στο μικροσκόπιο της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών (Ofcom) βρίσκεται το TikTok, καθώς ξεκίνησε επίσημη έρευνα για το κατά πόσο η πλατφόρμα προστατεύει αποτελεσματικά τους ανήλικους χρήστες από επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο.

Η έρευνα βασίζεται στις διατάξεις του Online Safety Act, του νέου πλαισίου που εφαρμόζει το Ηνωμένο Βασίλειο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Ofcom, τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι οι μηχανισμοί προστασίας του TikTok ενδέχεται να μην επαρκούν, ενώ παραμένουν ανησυχίες για την έκθεση παιδιών σε ακατάλληλο υλικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους μηχανισμούς επαλήθευσης ηλικίας. Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει αν το σύστημα που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα μπορεί να αναγνωρίζει αξιόπιστα τους ανήλικους χρήστες, ώστε να ενεργοποιούνται οι απαραίτητοι περιορισμοί. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι η έναρξη της έρευνας δεν συνεπάγεται πως έχει ήδη διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Εφόσον αποδειχθεί ότι η εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της, η Ofcom έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο έως και το 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της ή 18 εκατομμύρια λίρες, ενώ μπορεί να ζητήσει ακόμη και περιορισμό της πρόσβασης στην εφαρμογή μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Το TikTok, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι εφαρμόζει αυστηρά μέτρα προστασίας των ανηλίκων, αξιοποιώντας τεχνολογίες εκτίμησης ηλικίας και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί με τη συμβολή ειδικών. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις βρετανικές αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Η εξέλιξη χαιρετίστηκε από το Ίδρυμα Molly Rose, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο της 14χρονης Μόλι Ράσελ. Το ίδρυμα υποστηρίζει ότι η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στον τρόπο λειτουργίας των αλγορίθμων της πλατφόρμας, υποστηρίζοντας ότι αυτοί μπορούν να ενισχύσουν την προβολή επιβλαβούς περιεχομένου σε ανήλικους.

Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση προωθεί αυστηρότερα μέτρα για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά. Από το 2027 προγραμματίζεται η απαγόρευση πρόσβασης στις μεγάλες πλατφόρμες για χρήστες κάτω των 16 ετών, ενώ για τους εφήβους 16 και 17 ετών θα προβλέπονται εργαλεία περιορισμού της χρήσης, όπως η απενεργοποίηση της ατέρμονης κύλισης και η νυχτερινή παύση λειτουργίας των εφαρμογών.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Έκκληση για εκεχειρία ΗΠΑ – Ιράν

image_print

Το Πακιστάν απηύθυνε νέα έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που προβλέπονται στο πρωτόκολλο συμφωνίας του Ιουνίου, το οποίο είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του Ισλαμαμπάντ.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταχίρ Αντράμπι, αναγνώρισε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, ξεκαθάρισε όμως ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των τεχνικών συνομιλιών και τερματισμό της βίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και η ελεύθερη διέλευση των πλοίων πρέπει να διασφαλιστούν σε μόνιμη βάση.

Οι συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αναζωπυρώθηκαν στις 7 Ιουλίου, έπειτα από επιθέσεις κατά πλοίων στον Κόλπο που αποδόθηκαν στην Τεχεράνη. Έκτοτε, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν ενταθεί, υπονομεύοντας ουσιαστικά το πρωτόκολλο συμφωνίας που είχε υπογραφεί στα μέσα Ιουνίου.

Το Ιράν έκλεισε εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ, δηλώνοντας ότι η στρατηγική θαλάσσια δίοδος θα παραμείνει κλειστή μέχρι να σταματήσουν οι αμερικανικές επιθέσεις.

Η νέα κλιμάκωση έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, από τα Στενά του Ορμούζ διερχόταν περίπου το ένα πέμπτο του πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταναλώνεται παγκοσμίως. Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, η κίνηση έχει περιοριστεί σημαντικά.

Το Πακιστάν προειδοποίησε ότι η κρίση επηρεάζει όχι μόνο τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και το διεθνές εμπόριο και την επισιτιστική ασφάλεια, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en