Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣτΕ: Αποζημίωση 400.000 ευρώ στους γονείς 27χρονης που πέθανε μέσα στο χειρουργείο

image_print

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικαστεί το ποσό των 400.000 ευρώ στους γονείς άτυχης 27χρονης κοπέλας η οποία μπήκε στο χειρουργείο κρατικού νοσοκομείου της Αθήνας για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά λόγω λάθους του αναισθησιολόγου, αφού παρέμεινε φυτό 36 ημέρες, στην συνέχεια απεβίωσε.

Ειδικότερα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, καθώς δεν έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Αναλυτικότερα, η 27χρΟνη στις 4 Μαρτίου 2004 μπήκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών της. Οι γιατροί ενημερώθηκαν για το ιατρικό ιστορικό της και την υπέβαλαν σε προεγχειρητικές κλινικές εξετάσεις και εργαστηριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ήταν φυσιολογικά και δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα υγείας.

Μια μέρα μετά οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Εκεί την συνέδεσαν με τα ιατρικά μηχανήματα (monitors) τα οποία έδειξαν φυσιολογικές ενδείξεις (πίεση, σφυγμοί, αιμοσφαιρίνη, κ.λπ.), όμως, στην συνέχεια η κοπέλα λόγω του άγχους της εν όψει της χειρουργικής επέμβασης παρουσίασε συμπτώματα συγκινησιακού stress, όπως ταχυκαρδία, μικρή αύξηση της πίεσης, εφίδρωση, ενώ πάγωσαν τα άκρα της.

Της χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ηρεμιστικό φάρμακο (δροπεριδόλη και φεντανύλη) και η εικόνα της βελτιώθηκε, έτσι ο αναισθησιολόγος ξεκίνησε την διαδικασία νάρκωσης, ενώ ο παράλληλα άρχισε η διασωλήνωση της τραχείας με κεκαμμένο τραχειοσωλήνα.

Η ασθενής άρχισε να βήχει και να κουνάει τα άκρα της, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί πρόσθετη δόση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και να της τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου.

Ο αναισθησιολόγος προχώρησε στο δεύτερο στάδιο νάρκωσης και ξεκίνησε η επέμβαση.

Λίγο πριν της αφαιρεθεί και η δεύτερη αμυγδαλή, παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά βραδυκαρδία και της χορηγήθηκε ατροπίνη, ενώ ο αναισθησιολόγος σταμάτησε την χορήγηση της αναισθησίας και διέκοψε την λειτουργία του αναπνευστήρα, συνεχίζοντας τον αερισμό των πνευμόνων με ασκό χεριού.

Οι σφύξεις της 27χρόνης άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα και αμέσως έπεσε απότομα η αιμοσφαιρίνη, χάθηκε η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου από τα monitors, ενώ η οθόνη της αρτιαρικής πίεσης εμφάνισε ένδειξη αδυναμίας μέτρησης και αμέσως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός των ιατρικών μηχανημάτων (alarms).

Κατόπιν του συναγερμού έτρεξε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος πάνω από την 27χρονη, σταμάτησε την επέμβαση και ζήτησε την αντικατάσταση του κεκαμμένου τραχειοσωλήνα με άλλον απλό και της χορήγησε νέα δόση αυξημένης (2 mg) ατροπίνης και άρχισε το ηλεκτροσόκ (απινίδωση).

Μετά την απινίδωση απέκτησε βραδυκαρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η πίεση της, ενώ της χορηγήθηκε πάλι ανδρεναλίνη και ξεκίνησαν μέτρα προστασίας του εγκεφάλου, για την πρόληψη δημιουργίας εγκεφαλικού οιδήματος.

Η άτυχη κοπέλα διασωληνωμένη οδηγήθηκε στον αξονικό τομογράφο, ο οποίος έδειξε «αρχόμενο εγκεφαλικό οίδημα». Την επόμενη μέρα η δεύτερη αξονική τομογραφία έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη των αυλάκων του εγκεφάλου», Με άλλα λόγια η 27χρονη ήταν ήδη «φυτό».

Δέκα μέρες μετά η νέα αξονική έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη όλων των δεξαμενών του εγκεφάλου και κατάργηση της φαιάς ουσίας».

Τρεις μέρες μετά υποβλήθηκε σε τραχειοστομία, ενώ εμφάνισε «εικόνα απουσίας εγκεφαλικής λειτουργίας» και σε τέσσερις μέρες μετά απεβίωσε.

Από το νοσοκομείο διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ παράλληλα συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και ή άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.

Όλες οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η διασωλήνωση, που αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια.

Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι με το που αντικαταστάθηκε η τραχειοσωλήνα, η κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό.

Σε όλες τις εκθέσεις υπογραμμίζεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων» ενώ σημειώνεται ότι σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, μαζί με την αιμάτωση και σχεδόν ταυτόχρονα σταματά και η οξυγόνωση των ιστών, διότι οι εφεδρείες σε οξυγόνο των ζωτικών οργάνων (καρδιάς και εγκεφάλου) είναι περιορισμένες και εξαντλούνται σε μερικά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να επέρχεται γρήγορα πλήρης ισχαιμική ανοξία».

Η δικαιοσύνη στην οποία προσέφυγαν οι γονείς της 27χρονης μετά από μια δικαστική διαδρομή δέκα ετών αποφάνθηκε ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα για την οξυγόνωση της ασθενούς (υπερέβησαν τα 5 λεπτά), γεγονός που επέφερε τον θάνατο της κοπέλας και έκριναν ότι το νοσοκομείο πρέπει να καταβάλει στον πατέρα και την μητέρα της άτυχης κοπέλας ως αποζημίωση, το ποσό των 400.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατος της κόρης τους.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα

image_print

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 ανοίγει εκ νέου η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-ΕΦΚΑ, με στόχο την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων που προέκυψαν από αδιάθετες επιταγές.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει από τις 07:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους να διεκδικήσουν τις διαθέσιμες επιταγές για τη συμμετοχή παιδιών στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων ξεπεράσει τον αριθμό των διαθέσιμων επιταγών, η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση και την κατάταξη των αιτούντων.

Η διαδικασία θα ακολουθήσει τα κριτήρια που προβλέπονται στην ισχύουσα απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα.

Ο e-ΕΦΚΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν την αίτησή τους μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η διαδικασία αφορά αποκλειστικά την κάλυψη των θέσεων που παρέμειναν διαθέσιμες από αδιάθετες επιταγές.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Σπίτι μου ΙΙ»: Τα στοιχεία των Υπουργείων για την πορεία του προγράμματος

Σπίτι μου ΙΙ – Στοιχεία των Υπουργείων για την πορεία του στεγαστικού προγράμματος
image_print

Ανακοίνωση για την πορεία των προγραμμάτων «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» εξέδωσαν τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Σύμφωνα με τα δύο Υπουργεία, τα προγράμματα εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του στεγαστικού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δράσεων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 40 επιμέρους προγράμματα και είναι αναρτημένο στην Πύλη Στεγαστικής Πολιτικής.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων και όχι μόνο σε επιδοματικές πολιτικές. Μεταξύ των παρεμβάσεων αναφέρονται η αναστολή ΦΠΑ στις νέες κατασκευές κατοικιών, η κοινωνική αντιπαροχή, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες περιοχές και οι αλλαγές στη φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει, επίσης, η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας», με στόχο κλειστά ακίνητα να επιστρέψουν στην αγορά κατοικίας, μέσω επιδότησης ανακαίνισης από 80% έως 95% και ενεργειακής αναβάθμισης έως 20%.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ», τα Υπουργεία αναφέρουν ότι είχε συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη έως 20.000 ωφελούμενων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Με βάση τα στοιχεία έως τις 10 Ιουνίου 2026, είχαν εγκριθεί για υπαγωγή στο πρόγραμμα 15.193 δάνεια, συνολικής αξίας 1,83 δισ. ευρώ.

Οι ωφελούμενοι που έχουν ήδη συνάψει σύμβαση δανείου ανέρχονται σε 12.266, με την αξία των δανείων να προσεγγίζει τα 1,339 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έχουν ήδη εκταμιευθεί περίπου 1,218 δισ. ευρώ προς περισσότερους από 11.000 δικαιούχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση διασφάλισε εθνικούς πόρους ώστε κανένας δικαιούχος με εγκεκριμένο δάνειο και ευρεθέν ακίνητο να μην μείνει εκτός.

Τα εγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια που δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν έως τις 2 Ιουνίου 2026 μπορούν να συμβασιοποιηθούν έως τις 31 Αυγούστου 2026, με πόρους που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν καταγραφεί 1.079 εγκρίσεις, συνολικού ποσού 117.457.472 ευρώ, καθώς και 867 συμβάσεις, συνολικού ποσού 84.976.227 ευρώ.

Τα Υπουργεία σημειώνουν ότι ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος περιλαμβάνονται 1.670 πολύτεκνες οικογένειες, 108 ΑμεΑ, καθώς και 29 οικογένειες με δύο τέκνα από τους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου ή Διδυμοτείχου της Π.Ε. Έβρου.

Ως προς το εισοδηματικό προφίλ, αναφέρεται ότι το 57% των δανειοληπτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 24.000 ευρώ, ενώ επιπλέον 29% δηλώνει εισόδημα από 24.000 έως 36.000 ευρώ.

Σχεδόν 9 στους 10 ωφελούμενους, ποσοστό 86%, έχουν εισόδημα έως 36.000 ευρώ, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 21.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η μέση ηλικία του ωφελούμενου είναι τα 38 έτη, ενώ το ποσοστό των εγγάμων ανέρχεται σε 58,5%.

Τα ακίνητα που αποκτήθηκαν έχουν μέση εμπορική αξία 152.000 ευρώ, μέση επιφάνεια 88 τ.μ. και μέσο έτος κατασκευής το 1982.

Τα Υπουργεία τονίζουν ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως το πρόγραμμα χρηματοδότησε προσιτή κατοικία και επανέφερε στην αγορά παλαιότερο κτιριακό απόθεμα.

Απαντώντας σε αιτιάσεις για τις 38.000 προεγκρίσεις, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η σύγκριση είναι μεθοδολογικά εσφαλμένη, καθώς οι προεγκρίσεις αφορούν αρχικό στάδιο πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν ταυτίζονται με οριστικές αιτήσεις ένταξης.

Τέλος, για τις αιτιάσεις περί ανόδου των τιμών στα ακίνητα λόγω των προγραμμάτων, τα Υπουργεία υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις είχαν προηγηθεί χρονικά και συνδέονται με ευρύτερους παράγοντες, όπως η περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, το αυξημένο κόστος υλικών και η εξωτερική ζήτηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ανακοίνωση Τύπου Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Η αλήθεια για τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και Σπίτι μου ΙΙ
Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης για την άμβλυνση των επιπτώσεων του στεγαστικού, αυτού του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Το σχέδιο δράσεων ύψους 6,5 δις ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει πάνω από 40 επιμέρους προγράμματα και είναι αναρτημένο στο stegasi.gov.gr. (Πύλη Στεγαστικής Πολιτικής).
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων -και όχι μόνο σε επιδοματικές πολιτικές- όπως, για παράδειγμα: η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατασκευές κατοικιών, η θέσπιση της κοινωνικής αντιπαροχής για συνεκμετάλλευση με ιδιώτες και στόχο την αξιοποίηση της μεγάλης και αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για προσιτή στέγη, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε κορεσμένες αστικές και τουριστικές περιοχές και η αυστηρότερη φορολογική μεταχείριση των επιχειρηματικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, η de facto εξαίρεση συγκεκριμένων περιοχών από την πολιτική «χρυσής βίζας» κ.λπ.
Στην ίδια κατεύθυνση, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας», με στόχο κλειστά ακίνητα να προστεθούν στην αγορά κατοικίας, μέσω της επιδότησης της ανακαίνισης -σε ποσοστά από 80%-95%- και της ενεργειακής αναβάθμισης- έως 20%. Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα στην Ε.Ε., το οποίο γίνεται πράξη χάρη στην σχετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και στο αποτέλεσμα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας που προηγήθηκε.
Ειδικότερα, ως προς τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και Σπίτι μου ΙΙ, τονίζεται ότι:
Α. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» πέτυχε
Ο σχεδιασμός του προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με μηδενικό επιτόκιο και 1 δισ. ευρώ από τα συμμετέχοντα πιστωτικά ιδρύματα), προέβλεπε τη στήριξη έως  20.000 ωφελούμενων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία:
• Έως και την 10η Ιουνίου 2026, είχαν εγκριθεί για υπαγωγή στο πρόγραμμα 15.193 δάνεια, συνολικής αξίας 1,83 δισευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι που έχουν ήδη συνάψει σύμβαση δανείου φτάνουν τους 12.266, με την αξία των δανείων τους να προσεγγίζει τα  1,339 δισ ευρώ.
Σημαντικό, όμως είναι και το γεγονός ότι, από όσους έχουν συνάψει σύμβαση δανείου, έχουν ήδη εκταμιευθεί περίπου 1,218 δισ. ευρώ προς περισσότερους από 11.000 δικαιούχους.
 
Υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση διασφάλισε εθνικούς πόρους ώστε κανένας δικαιούχος με εγκεκριμένο δάνειο και ευρεθέν ακίνητο να μην μείνει εκτός.
Τα εγκεκριμένα στεγαστικά δάνεια που δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν έως τις 2 Ιουνίου 2026 δύνανται να συμβασιοποιηθούν έως τις 31 Αυγούστου 2026, με πόρους που διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Επίσης, επισημαίνεται η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των δανείων και επιπλέον το γεγονός ότι ανάμεσα στους ωφελούμενους του προγράμματος περιλαμβάνονται 1.670 πολύτεκνες οικογένειες, 108 ΑΜΕΑ αλλά και 29 οικογένειες με 2 τέκνα προερχόμενες από τους Δήμους Ορεστιάδας ή Σουφλίου ή Διδυμοτείχου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, αριθμός σχετικά μικρός αλλά ιδιαίτερα σημαντικός στις συγκεκριμένες περιοχές.
Περιφέρεια
Πλήθος Εγκρίσεων
Ποσό Εγκρίσεων
Πλήθος Συμβάσεων
Ποσό Συμβάσεων
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
1.079
117.457.472
867
84.976.227
Αττικής
6.055
797.954.950
4.835
584.297.284
Βορείου Αιγαίου
116
12.050.100
92
8.456.070
Δυτικής Ελλάδας
849
92.187.551
672
63.781.502
Δυτικής Μακεδονίας
395
36.172.930
346
27.640.990
Ηπείρου
510
60.059.300
438
46.734.934
Θεσσαλίας
1.055
115.264.510
884
86.933.031
Ιονίων Νήσων
120
16.085.700
71
8.255.380
Κεντρικής Μακεδονίας
3.516
409.257.123
2.965
313.164.505
Κρήτης
340
44.886.000
229
27.624.020
Νοτίου Αιγαίου
187
23.457.650
140
15.821.699
Πελοποννήσου
519
57.296.330
395
39.510.583
Στερεάς Ελλάδας
452
47.906.900
332
31.366.334
Σύνολο
15.193
1.830.036.515
12.266
1.338.562.557
Το εισοδηματικό προφίλ των ωφελούμενων επιβεβαιώνει την κοινωνική στόχευση του προγράμματος
Τα εισοδηματικά χαρακτηριστικά των ωφελούμενων καταδεικνύουν ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» κατευθύνθηκε εκεί όπου υπήρχε η πραγματική ανάγκη:
το 57% των δανειοληπτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα μεταξύ 12.000 και 24.000 ευρώ 
και επιπλέον 29% μεταξύ 24.000 και 36.000 ευρώ.
Σχεδόν δηλαδή 9 στους 10 ωφελούμενους (86%) έχουν εισόδημα έως 36.000 ευρώ, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 21.000 ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλού-μεσαίου εισοδήματος , με μέση ηλικία ωφελούμενου τα 38 έτη και ποσοστό εγγάμων 58,5% τα οποία, χωρίς την επιδότηση επιτοκίου, δύσκολα θα είχαν πρόσβαση σε στεγαστικό δανεισμό με βιώσιμη μηνιαία δόση.
Η εικόνα συμπληρώνεται από τα χαρακτηριστικά των αποκτηθέντων ακινήτων:
μέση εμπορική αξία 152.000 ευρώ, μέση επιφάνεια 88 τ.μ. και μέσο έτος κατασκευής το 1982.
Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησε προσιτή κατοικία, επαναφέροντας μάλιστα στην αγορά παλαιότερο κτιριακό απόθεμα και όχι ακίνητα υψηλών προδιαγραφών ή επενδυτικού χαρακτήρα.
Δάνεια προς ωφελούμενους που είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
108
Δάνεια με πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου, από οικογένειες με >= 3 τέκνα
1.670
Δάνεια με πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου, από οικογένειες με 2 τέκνα προερχόμενες από τους Δήμους Ορεστιάδας ή Σουφλίου ή Διδυμοτείχου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου
29
Ηλικίες >= 37 ετών
58%
Έγγαμοι
58,5%
Εισόδημα 12 χιλ. – 24 χιλ.
Εισόδημα 24 χιλ. – 36 χιλ.
57%
29%
Εμπορική Αξία (Μέσος όρος)
152.000 ευρώ
Τετραγωνικά Μέτρα (Μέσος όρος)
88 τ.μ.
Έτος Κατασκευής (Μέσος όρος)
1982
Εισόδημα (Μέσος όρος)
21,0 χιλ. ευρώ
Ηλικία Ωφελούμενου (Μέσος όρος)
38
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στεγαστικής στήριξης που έχει υλοποιηθεί στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει σαφώς ότι ένα πρόγραμμα με απορρόφηση άνω του 90% και κάλυψη του 85% του στόχου ωφελούμενων, πριν καν ολοκληρωθεί η περίοδος για την συμβασιοποπίηση των δανείων, πέτυχε το στόχο του και μόνο ως «χαμένη ευκαιρία» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως διατυπώνεται σε αιτιάσεις στο δημόσιο διάλογο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα προγράμματα «Σπίτι Ι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν εγκρίνει δάνεια 24.095 δάνεια και ήδη έχουν συμβασιοποιήσει 20.080 δάνεια.
Β. Η σύγκριση με τις 38.000 προεγκρίσεις είναι μεθοδολογικά εσφαλμένη
Ως προς την αιτίαση σύμφωνα με την οποία «το 55% των δικαιούχων έμεινε εκτός», αυτή  βασίζεται σε σύγκριση δύο μη συγκρίσιμων μεγεθών.
Οι 38.000 προεγκρίσεις αφορούν το στάδιο της αρχικής πιστοληπτικής αξιολόγησης από τις τράπεζες και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τις υπαγωγές στο πρόγραμμα, για τους εξής λόγους:
  1. η προέγκριση χρηματοδότησης αποτελεί διεθνώς σύνηθες προπαρασκευαστικό στάδιο.
  2. Σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων υπέβαλε αίτηση και έλαβε προέγκριση από περισσότερα του ενός πιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα ο ίδιος υποψήφιος να καταμετράται πολλαπλώς.
  3. Η προέγκριση δεν συνεπάγεται δέσμευση του ενδιαφερομένου να προχωρήσει, αλλά και ούτε την υποβολή συγκεκριμένης αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα.  Μέρος των υποψηφίων δεν συνέχισε τη διαδικασία για προσωπικούς, οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους, ανεξάρτητους από τη διαθεσιμότητα ακινήτων στην αγορά.
  4. Η προέγκριση δεν συνεπάγεται υποχρέωση σύναψης δανείου ούτε υποχρέωση αγοράς κατοικίας. Πολλοί ενδιαφερόμενοι προχώρησαν σε προέγκριση προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους και τελικά επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε αγορά, να αναβάλουν την απόφασή τους ή να αναζητήσουν άλλες στεγαστικές λύσεις.
  5. Για την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, ο ωφελούμενος πρέπει να έχει ήδη εντοπίσει το κατάλληλο επιλέξιμο ακίνητο, το οποίο να έχει και ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου. Δεν συνεπάγεται ότι το πλήθος των 38.000 προεγκρίσεων, έχουν ήδη κατάλληλο ακίνητο. Συνεπώς, η αντιπαραβολή των 20.000 ωφελούμενων του προγράμματος με τις 38.000 προεγκρίσεις οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς οι προεγκρίσεις δεν αντιστοιχούν ούτε σε ισάριθμα πρόσωπα ούτε σε οριστικές αιτήσεις ένταξης.
Γ. Τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» και η προσφορά κατοικίας
Τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» σχεδιάστηκαν ως εργαλείο χρηματοδοτικής προσβασιμότητας: αντιμετωπίζουν το εμπόδιο της πρόσβασης των νέων νοικοκυριών σε προσιτό τραπεζικό δανεισμό, με επιδότηση επιτοκίου 75% και 50%, αντίστοιχα, για όλη τη διάρκεια του δανείου.
Τον στόχο αυτόν τον εκπλήρωσαν: 24.095 νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες αγοράς δεν θα αποκτούσαν ποτέ ιδιόκτητη στέγη, την απέκτησαν, με δόση στεγαστικού δανείου ίση ή/και μικρότερη του ενοικίου που θα κατέβαλαν.
Όσον αφορά τις αιτιάσεις περί ανόδου των τιμών στα ακίνητα εξαιτίας των προγραμμάτων «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ», τονίζεται ότι οι ανατιμήσεις των ακινήτων στην Ελλάδα προηγήθηκαν χρονικά των προγραμμάτων «Σπίτι μου» και συνδέονται με ευρύτερους παράγοντες (περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα επί σειρά ετών, αυξημένο κόστος υλικών, εξωτερική ζήτηση), όπως καταγράφεται σταθερά στις σχετικές εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
DNews Widget
Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης

Θάσος – Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης
image_print

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης καλούν σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Θάσου.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 20:00, στο Θεατράκι του Θεαγένη στον Λιμένα.

Στην ανακοίνωσή τους, οι φορείς του νησιού καταγγέλλουν τα νέα βάρη που, όπως αναφέρουν, επιχειρεί να φορτώσει η διοίκηση του Δήμου Θάσου στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης.

Όπως υποστηρίζουν, με την αλλαγή των περιόδων τιμολόγησης από το έτος στο τετράμηνο, τις νέες προτεινόμενες κλίμακες και την εξίσωση προς τα πάνω του ειδικού τέλους, οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι πολύ μεγάλες.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για σχεδόν διπλασιασμό του τέλους ύδρευσης, αλλά και για νέο κόστος που συνδέεται με την αλλαγή υδρομέτρων.

Οι φορείς ασκούν κριτική στη διαχείριση του νερού με οικονομικά κριτήρια, τονίζοντας ότι το νερό αποτελεί βασικό λαϊκό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη έργων υποδομής διαχείρισης υδάτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα, ταμιευτήρες και σύγχρονα δίκτυα.

Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς της Θάσου καλούν τους κατοίκους να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να επιβληθούν νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα του νησιού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Όλοι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης που σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου Θάσου 

Δευτέρα 15 Ιούνη στις 20:00 στο Θεατράκι του Θεαγένη στον Λιμένα

Τα σωματεία και οι σύλλογοι και φορείς του νησιού καταγγέλλουν τα νέα βάρη που προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων, των αγροτών, κτηνοτρόφων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματιών η διοίκηση του Δήμου Θάσου μέσα από τους λογαριασμούς της ύδρευσης- αποχέτευσης.

Μετά τα καλοκαίρια που είπαμε το νερό-νεράκι η δημοτική αρχή προσπαθεί να μετατρέψει το βασικό αγαθό σε χρυσάφι και σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων ακόμα περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας,  πληθωρισμού που τσακίζει κόκκαλα και ενεργειακής ακρίβειας.

Με την αλλαγή των περιόδων τιμολόγησης από έτος στο τετράμηνο, με τις προτεινόμενες κλίμακες, με την εξίσωση προς τα πάνω του “ειδικού τέλους” αντί της κατάργησης του, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και αποχέτευσης θα είναι τεράστιες !!!

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται ο σχεδόν διπλασιασμός του τέλους ύδρευσης αλλά και το νέο χαράτσι για την αλλαγή υδρομέτρων.

Φυσικά η πρόταση για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΘ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την λογική διαχείρισης του νερού με κριτήριο το κέρδος, δηλαδή την πολίτικη της ΕΕ και της κυβέρνησης που εννοείτε η διοικούσα αρχή επιχειρεί να υλοποιήσει. Οι αναφορές περί “κλιματικής κρίσης” σταματούν στα λαϊκά στρώματα και τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες της Θάσου και μένουν έξω από τις πύλες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Χαρακτηριστικά η “μεγάλη” κλίμακα τσουβαλιάζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγαλοξενοδόχους.

Εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νησιού πληρώνουμε την λογική να  διψάμε εμείς για να γεμίζουν οι πισίνες τους. Να πνιγόμαστε τον χειμώνα χωρίς έργα υποδομής διαχείρισης υδάτων όπως αντιπλημμυρικά έργα, φράγματα, ταμιευτήρες, σύγχρονα δίκτυα. Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν να πληρώσουμε από την τσέπη μας πανάκριβες “λύσεις” όπως μονάδες αφαλάτωσης για τα ιδιωτικά κέρδη.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας φορτώσουν νέα βάρη!

Το νερό είναι λαϊκό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en