Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταθερά πάνω από 3.000 τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού – Σε υψηλά επίπεδα θάνατοι και διασωληνωμένοι

image_print

Μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα να παρουσίασαν μικρή μείωση την Παρασκευή, όμως τα νούμερα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες προκαλούν ανησυχία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ,  3.038 άτομα νόσησαν τις τελευταίες ώρες, με το σύνολο των κρουσμάτων να φτάνει τις 69.675.

Επιπλέον, 38 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, με τις απώλειες να αγγίζουν τετραψήφιο (997).

Παράλληλα, 336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αναλυτικά οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα:

-11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

-697 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

-725 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

-33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

-7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

-26 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

-24 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

-24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

-80 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

-21 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

-8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

-79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

-24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

-26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

-68 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

-12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

-10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

-61 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

-27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

-14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

-4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

-197 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

-3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

-19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

-103 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-16 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

-47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

-148 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

-2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-68 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

-38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

-1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

-29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

-5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-36 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

-18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

-71 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

-84 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Τεράστια πίεση στις ΜΕΘ

Τη δική τους δοκιμασία συνεχίζουν να περνούν οι γιατροί, με τις ΜΕΘ να δέχονται σημαντικές πιέσεις από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δήλωσε ότι δεν αν χρειαστεί θα υπάρξει «επίταξη ιδιωτικών γιατρών».

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας έδωσε στοιχείαγια τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.143 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 161. Από αυτές, 150 είναι κατειλημμένες και 11 κενές (ποσοστό 7%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 140 είναι κατειλημμένες και 66 κενές (ποσοστό 32%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 101 κατειλημμένες και 62 κενές (ποσοστό 38%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 46 κλίνες, εκ των οποίων 34 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 26%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 98 κλίνες, εκ των οποίων 88 κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 10%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 101 κλίνες, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και 18 κενές (ποσοστό 18%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 47 κατειλημμένες και 13 κενές (ποσοστό 22%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 39 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 56%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 16 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 25%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 10 κλίνες εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 10%)

Οι συνολικές κλίνες CONID-19

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.271.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841(συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 499 (από τις 1.153 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 225 (από τις 456 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 638 (από τις 1.016 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 837 (από τις 1.226 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 290 (από τις 471 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 207 (από τις 550 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 46 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 99 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Η νέα γενιά της γεωργίας στο προσκήνιο

image_print

Η Ξάνθη βρέθηκε στο επίκεντρο του αγροτικού διαλόγου της χώρας, φιλοξενώντας το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Με κεντρικό θέμα την ανανέωση των γενεών και την καινοτομία, το συνέδριο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας: πώς η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία καλούνται να προσαρμοστούν σε κλιματικές αλλαγές, δημογραφικές μεταβολές, αυξημένο κόστος παραγωγής και τεχνολογικές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της παραγωγής. Η ανανέωση των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και την εισαγωγή νέων ιδεών, δεξιοτήτων και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καινοτομία και η ανανέωση των γενεών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και παραγωγικού αγροτικού μοντέλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή των νέων στη γεωργία, ενώ ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων και θεσμών. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Έρευνας και Καινοτομίας των Copa-Cogeca, Radu Mihailov, τόνισε τη σημασία της μεταφοράς γνώσης προς τους νέους παραγωγούς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί ως σύνδεσμος μεταξύ έρευνας, ακαδημαϊκής κοινότητας και παραγωγής. Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν ότι η καινοτομία πρέπει να φτάσει στον αγρό και να μετατραπεί σε πρακτικό εργαλείο για τον παραγωγό.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας. Ο αντιπρόεδρος της CEJA Young Farmers, Matteo Pagliarani, επεσήμανε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο, ενώ ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών.

Από την πλευρά των τοπικών παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Αμέτ Σινάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση των ενεργών παραγωγών και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κρατήσουν ζωντανά τα χωριά και την παραγωγή στην ύπαιθρο. Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και η στήριξη των νέων αποτελούν κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ολοκληρώθηκε με το κοινό συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα της γεωργίας θα κριθεί από την ικανότητα του τομέα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να μετατρέψει την καινοτομία σε εργαλείο καθημερινής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή και η επένδυση στη νέα γενιά φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό αγροτικό μέλλον.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχολεία: 500 Media Labs για ψηφιακό γραμματισμό μαθητών

image_print

Τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού δικτύου Media Literacy και μαθητικής δημιουργίας στην Ελλάδα προβλέπει απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία 500 σύγχρονων Media Labs σε δημόσια σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού, της δημιουργικής έκφρασης και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να βοηθήσει τους μαθητές να αξιοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, δημιουργικότητα και κριτήριο, μέσα σε ένα ασφαλές και οργανωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Τα Media Labs θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι παραγωγής περιεχομένου, εξοπλισμένοι με σύγχρονα εργαλεία ήχου, εικόνας, βίντεο και ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν σε θεματικές όπως media literacy, παραγωγή podcast και video podcast, ψηφιακή αφήγηση, fact-checking, αξιολόγηση πηγών και υπεύθυνη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μαθητές θα εκπαιδεύονται στη δημιουργία podcast, videocasts, μαθητικών ρεπορτάζ, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, blogs, newsletters, φωτογραφικών projects, infographics και κοινωνικών ή πολιτιστικών καμπανιών.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα θα έχει η Εθνική Ψηφιακή Πλατφόρμα Μαθητικής Δημιουργίας, μέσω της οποίας τα σχολεία θα μπορούν να συνεργάζονται, να δημοσιεύουν έργα, να συμμετέχουν σε κοινά projects και να δημιουργούν ψηφιακά portfolios.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης πανελλήνιους διαγωνισμούς μαθητικού περιεχομένου, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, διαγωνισμούς podcast, θεματικές καμπάνιες, δράσεις τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, καθώς και συνεργασίες μεταξύ σχολείων από διαφορετικές περιοχές.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η συμμετοχή περισσότερων από 120.000 μαθητών κάθε χρόνο και η παραγωγή τουλάχιστον 3.000 μαθητικών έργων ετησίως.

Το πρόγραμμα «Media Literacy στην Πράξη: 500 Media Labs στα Δημόσια Σχολεία» έχει συνολικό προϋπολογισμό 18.619.588 ευρώ και θα υλοποιηθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2026-2030.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en