Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το πετρέλαιο μετά την απόφαση Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία

image_print

Τεράστιο άλμα έχει κάνει η τιμή του πετρελαίου, καθώς βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών, έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Παράλληλα, το αμερικανικό δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία και οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σταθερές.

Η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες για νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητα για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ζήτηση για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ παρέμενε, ωστόσο, περιορισμένη με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε για άλλη μια φορά το επίπεδο του, 3% χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντίκτυπος της απόφαση Τραμπ, σε γενικές γραμμές, παρέμεινε περιορισμένος στις αγορές πετρελαίου και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ σημείωσαν άλμα έως 2,8% σε υψηλό τριάμισι ετών στα 77,20 δολάρια.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, ήταν αμετάβλητος σε ποσοστιαίους όρους και συνέχιζε να καταγράφει μικρές διακυμάνσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%.

«Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών περιορίζεται στις αγορές πετρελαίου. Αλλά, δεν τελειώνει το θέμα εδώ», δήλωσε ο Νοριχίρο Φουτζίτο, αναλυτής στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν διάφορες βιομηχανίες. Και οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ φαίνεται πως πρόκειται να κλιμακωθούν. Αυτά θα αρχίσουν να συγκρατούν τις τιμές των μετοχών», πρόσθεσε.

Η αντίδραση στις ασιατικές αγορές ήταν πιο έντονη καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλές εταιρίες που έχουν συμφωνίες με το Ιράν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν αμετάβλητος ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε νωρίτερα άνοδο στο 93,264, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 1,2%.

Τέλος, το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία σε νέο χαμηλό τεσσεράμισι μηνών, στο 1,1821 δολάριο, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 4% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ η Ασία

Εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου προσπαθούν να βρουν οι εταιρίες διύλισης της Ασίας, καθώς ετοιμάζονται για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, σημαντικού εξαγωγέα πετρελαίου.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και βασικός προμηθευτής, ιδιαίτερα για εταιρίες διύλισης στην Ασία.

Η απειλή νέων κυρώσεων έρχεται την ώρα που η ζήτηση στη Ασία, την περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ και οι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία -ο μεγαλύτερος εξαγωγέας- και η Ρωσία -ο μεγαλύτερος παραγωγός- περιορίζουν την προσφορά αργού για να ενισχύσουν τις τιμές.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες μονομερείς κυρώσεις αφού εγκατέλειψαν τη συμφωνία που συνήφθη στα τέλη του 2015, η οποία περιόρισε τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων ΗΠΑ-Ευρώπης, οι οποίες περιελάμβαναν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές του αργού πετρελαίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί ελάχιστα μια εναλλακτική συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε ο Εχσάν Κομάν, επικεφαλής ανάλυσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Mitsubishi UFJ Financial Group.

Κατά τον τελευταίο γύρο των κυρώσεων, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μειώθηκε κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά η χώρα αναδείχθηκε εκ νέου σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου μετά την άρση των κυρώσεων τον Ιανουάριο του 2016.

Από τότε, αύξησε την παραγωγή του, παράγοντας 3,81 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο του 2018, σχεδόν το 4% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι εξαγωγές αργού διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου φέτος.

Αναλυτές αναμένουν τώρα η παραγωγή του Ιράν να μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανάλογα με το πόσες άλλες χώρες θα ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας: Ψηφίζονται οι νέες ρυθμίσεις – Καταργείται η περικοπή μετά την τριετία

Συνταξιούχοι ενημερώνονται για τις νέες ρυθμίσεις στις συντάξεις χηρείας
image_print

Προς ψήφιση στη Βουλή τίθενται σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, οι νέες νομοθετικές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση της περικοπής μετά τη συμπλήρωση τριών ετών για όσους υπάγονται στο καθεστώς του νόμου 4387/2016.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του προηγούμενου πλαισίου και η διασφάλιση της αυτοτέλειας των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Επαναφορά της σύνταξης από το 35% στο 70%

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την κατάργηση της μείωσης της κύριας σύνταξης λόγω θανάτου μετά την παρέλευση της τριετίας.

Με βάση τις νέες διατάξεις, η σύνταξη χηρείας θα συνεχίζει να καταβάλλεται μόνιμα σύμφωνα με το αρχικό ποσοστό του δικαιούχου.

Όσοι είχαν ήδη υποστεί μείωση από το 70% στο 35% αναμένεται, μετά την ψήφιση της διάταξης, να δουν το ποσό της σύνταξής τους να επανέρχεται στο 70%.

Δεν θα εφαρμοστούν περικοπές σε 75.000 δικαιούχους

Για περισσότερους από 75.000 συνταξιούχους χηρείας, στους οποίους οι προβλεπόμενες μειώσεις δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, οι περικοπές καταργούνται οριστικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το Δημόσιο δεν θα διεκδικήσει αναδρομικά ποσά που ενδεχομένως προέκυπταν από τη μη εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι απαλλάσσονται από τον κίνδυνο μελλοντικών καταλογισμών.

Διατηρούνται δύο εθνικές συντάξεις

Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ακόμη ότι ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη από δικό του ασφαλιστικό δικαίωμα και ταυτόχρονα σύνταξη λόγω θανάτου θα εξακολουθήσει να λαμβάνει και τις δύο αντίστοιχες εθνικές συντάξεις.

Δεν θα εφαρμόζεται, επομένως, η περικοπή της μίας από τις δύο εθνικές συντάξεις που προβλεπόταν από το προηγούμενο καθεστώς.

Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά περίπου 122.000 συνταξιούχους, ενώ δεν θα αναζητηθούν αναδρομικά ποσά και για αυτή την κατηγορία.

Τι αλλάζει για τα ορφανά παιδιά

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους και δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου και από τους δύο.

Με το νέο πλαίσιο θα λαμβάνουν το προβλεπόμενο ποσοστό από την εθνική σύνταξη κάθε γονέα ξεχωριστά. Σύμφωνα με το υπουργείο, το ποσό της εθνικής σύνταξης που καταβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Κεραμέως: «Καταργείται μια μεγάλη κοινωνική αδικία»

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι οι νέες διατάξεις αίρουν μια πολυετή κοινωνική αδικία και αποκαθιστούν την ασφάλεια δικαίου για χιλιάδες οικογένειες.

Όπως ανέφερε, ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, από την αύξηση της απασχόλησης και τα επιπλέον έσοδα που συνδέονται με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Η οριστική εφαρμογή των αλλαγών αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τη δημοσίευση των σχετικών διατάξεων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατικά χρέη: Ξεπέρασαν τα 3,7 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες

Οικονομικά στοιχεία που απεικονίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες
image_print

Στα 3,7 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Δημοσίου

Αυξημένες παραμένουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες, με τα νεότερα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι οι απλήρωτες οφειλές ξεπερνούν πλέον τα 3 δισ. ευρώ. Εάν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει το ύψος των κρατικών οφειλών σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά την περίοδο του τρίτου μνημονίου, παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης των πληρωμών από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Νοσοκομεία και ΟΤΑ συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες οφειλές

Τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να αποτελούν τον βασικό παράγοντα αύξησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Στο τέλος Μαΐου, οι οφειλές τους προς προμηθευτές διαμορφώθηκαν στα 1,519 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το μισό του συνολικού χρέους του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ιδιαίτερα έντονη είναι και η αύξηση των χρεών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα οποία ανήλθαν στα 346 εκατ. ευρώ, από 180 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 92% μέσα σε πέντε μήνες.

Αυξημένες υποχρεώσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία

Άνοδο παρουσιάζουν και οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 715 εκατ. ευρώ, έναντι 666 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι σημαντικότερες καθυστερήσεις εξακολουθούν να αφορούν την απονομή επικουρικών συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών παροχών.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των λοιπών νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 235 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία εμφανίζουν συνολικές οφειλές ύψους 159 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 68 εκατ. ευρώ αφορούν το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και 50 εκατ. ευρώ το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υψηλές και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Σημαντικό παραμένει και το ύψος των εκκρεμών επιστροφών φόρων, το οποίο στο τέλος Μαΐου έφτασε τα 719 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, περίπου 176 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί, καθώς εκκρεμεί η ταυτοποίηση των δικαιούχων ή η υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ΑΑΔΕ.

Προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη απευθύνει συστάσεις προς νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ για την επιτάχυνση των πληρωμών προς ιδιώτες προμηθευτές.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει ότι θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία των φορέων που εμφανίζουν συστηματικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε η πλατφόρμα για ρύθμιση παλαιών οφειλών σε έως 72 δόσεις

Η ψηφιακή πλατφόρμα myAADE για τη ρύθμιση παλαιών οφειλών σε έως 72 δόσεις
image_print

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ρύθμιση έως και 72 μηνιαίων δόσεων.

Η διαδικασία καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, σε εφαρμογή των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που προβλέπονται στον νόμο 5313/2026.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε άλλη ενεργή ρύθμιση.

Οι βασικές προϋποθέσεις για τις 72 δόσεις

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση ύψους 30 ευρώ.

Σε αυτήν μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Σε περίπτωση που οι οφειλές είχαν ενταχθεί στο παρελθόν σε άλλη ρύθμιση, αυτή θα πρέπει να έχει χαθεί έως τις 20 Απριλίου 2026.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, έως και το φορολογικό έτος 2024.

Τι ισχύει για άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μετά την ένταξη στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να διατηρεί άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού περάσει ένας μήνας από την ημερομηνία υπαγωγής.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη για αδικήματα φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίας.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή:

Ο Λογαριασμός μου → Ρυθμίσεις Οφειλών → Αίτηση Ρύθμισης Οφειλών ν. 5313/2026

Πότε ενεργοποιείται η ρύθμιση

Η ρύθμιση τίθεται σε ισχύ με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Η καταβολή της θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Πού μπορούν να απευθύνονται οι φορολογούμενοι

Για πρόσθετες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία εξυπηρέτησης φορολογουμένων my1521.

Η τηλεφωνική εξυπηρέτηση παρέχεται στο 1521, χωρίς χρέωση, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 07:00 έως τις 20:00.

Υπάρχει επίσης δυνατότητα ψηφιακής εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο μέσω της πλατφόρμας my1521, στην ενότητα για τις ρυθμίσεις και τις οφειλές.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en