Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Στα μέσα  Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού Δράμας, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν εκείνη την περίοδο.
Με την έναρξη της σεζόν θα αρχίσουν και τα μαθήματα σκι για μαθητές σχολείων, προερχόμενους αρχικά από την ΠΕ Δράμας, με σκοπό να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την εξασφάλιση χρηματοδότησης 17.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται για την προβολή του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, το οποίο τα τελευταία χρόνια, είχε προβλήματα διαχειριστικά και λειτουργικά. Για να φέρουμε τον κόσμο και ειδικά τα μικρά παιδιά, να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν να δουν τι γίνεται στις εγκαταστάσεις, κάνουμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας», δήλωσε στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς και από το Φαλακρό Δράμας και μαθήματα σκι. «Δράσεις οι οποίες θα είναι εντελώς δωρεάν», είπε ο κ. Πατακάκης και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν και θα βοηθηθούν στο να κάνουν σκι. Μία δράση η οποία θα έχει και πολιτιστικές δράσεις αλλά η ουσία θα είναι μία: να έρθουν να αγαπήσουν το βουνό, να δουν τι υποδομή υπάρχει και μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια να έρθουν παιδιά από όλη την Περιφέρεια, αυτός είναι και στόχος που θέσαμε».

Στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος μαθητές όλων των ηλικιών, από το δημοτικό έως το λύκειο. Ήδη δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από τα 850 παιδιά από τη Δράμα, ενώ στόχος είναι ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και από τις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ. «Με τη συμμετοχή των παιδιών από τη Δράμα θα κάνουμε μία αξιολόγηση και καταγραφή, να δούμε τι ενδιαφέρον υπάρχει και πάνω σε αυτό να βελτιωθούμε ώστε να έχει αποτέλεσμα το πρόγραμμα και να είναι στοχευμένες οι δράσεις για να πετύχουμε το σκοπό μας», είπε ο κ. Πατακάκης.
Να σημειωθεί ότι τα 17.000 ευρώ θα καλύψουν το κόστος μεταφοράς των παιδιών αλλά, τις αμοιβές των εκπαιδευτών σκι και τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου.

Πηγή: gatzoli.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέος σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (11/5) στις 16.20 στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βαλσαμάτα με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα.

seismos-tora

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν άλλοι τρεις σεισμοί στην Κεφαλονιά μεγέθους 3,9, 4,1 και 3,1. Όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο protothema.gr, οι χθεσινές τρεις δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της φυσιολογικής για την περιοχή του Ιονίου σεισμικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο, δεν εμπνέει ανησυχία» είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι οι δονήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ίδια τάξη μεγέθους. Εντοπίζονται να προέρχονται από γνωστό εγκάρσιο ρήγμα στο τόξο του Ιονίου.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Πράσινο φως για το Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο

Με έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΚΤΥΠ το έργο της διαμόρφωσης χώρων στο ακίνητο ΑΒΚ 3417 της Θάσου, προκειμένου αυτό να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου.

Εκπονήθηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ, και αναμένεται η επιχορήγηση της ΚΤΥΠ από το ΤΑΧΔΙΚ, για την ανάθεση της σύμβασης έργου. Επιδιωξη ολων, με επείγουσες διαδικασίες, μετά τη χρηματοδότηση, το έργο να υλοποιηθεί.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χρήστος Σταϊκούρας | Οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Καβάλας

Τα σημαντικά οδικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και κτιριακά έργα που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Καβάλας παρουσίασε, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε Συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν:

  1. Την κατασκευή του Φράγματος Μαρμαρά.
  2. Την ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων της Δυτικής Πεδιάδας του Νέστου.
  3. Τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας.
  4. Την κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες.
  5. Την Αντιπλημμυρική Προστασία Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.
  6. Το Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.
  7. Το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο Θάσου.
  8. Το Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός» του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας».

Η σημερινή περιοδεία του κ. Σταϊκούρα στην Π.Ε. Καβάλας ξεκίνησε με την επιθεώρηση του εργοταξίου του τελευταίου υποτμήματος «Κρηνίδες – Σταυρός», του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» [Ε61], στο Δάτο. Το έργο μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωσή του, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συνοδευόμενος από βουλευτές της Π.Ε. Καβάλας, πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στα Δημαρχεία Παγγαίου και Νέστου, στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας και στο Λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη και τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Καβάλας, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, καθώς και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο.

Αναλυτικά τα έργα που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στη Συνέντευξη Τύπου:

 1ον. Κατασκευή Φράγματος Μαρμαρά (Ακροποτάμου) (1ο Υποέργο της Πράξης).

Το έργο αφορά στην κατασκευή αρδευτικού φράγματος, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 -2020, με τελευταία εγκεκριμένη παράδοση του έργου τέλος του 2022.

Επειδή έχει εκτελεστεί άνω του 80% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, και συγκεκριμένα περίπου το 95%, δόθηκε κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να ολοκληρωθεί το έργο.

Η Διεύθυνση του Υπουργείου είναι ο τελικός δικαιούχος του έργου, καθώς Προϊσταμένη Αρχή είναι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Μαρμαρά, και για να εισέλθει αυτό στο στάδιο λειτουργίας του, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης πλήρωσης, μετά από έγκριση που θα χορηγηθεί από την Διοικητική Αρχή Φραγμάτων (ΔΑΦ), σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφαλείας Φραγμάτων.

Οι εργασίες της παρούσας σύμβασης έχουν – σε σημαντικό βαθμό – ολοκληρωθεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, και έχουν παραδοθεί, όπως αναφέρονται παρακάτω:

  •          Μητρώο Φράγματος, ενημερωμένο σε βαθμό που ανταποκρίνεται στη μέχρι σήμερα πρόοδο των εργασιών κατασκευής του έργου (λόγω διακοπής εργασιών του έργου και αδυναμίας ολοκλήρωσης του δε δύναται να ολοκληρωθεί το Μητρώο του φράγματος του ΦΕΠΠ).
  •          Σχέδιο Παρακολούθησης, ολοκληρωμένο.
  •          Εγχειρίδιο Λειτουργίας και Συντήρησης, ολοκληρωμένο σε ποσοστό 90%, υπολείπεται μόνο να προστεθούν  τα εγχειρίδια λειτουργία και συντήρησης των οργάνων και του εξοπλισμού που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί.
  •          Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ολοκληρωμένο.
  •          Μελέτη θραύσης φράγματος και  Διόδευσης Πλημμυρικού Κύματος, ολοκληρωμένη.

Η Σύμβαση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να ολοκληρωθεί αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του έργου του φράγματος Μαρμαρά.

Έγινε αποδεκτό το αίτημα του αναδόχου για διάλυση της σύμβασης, έχει εκκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της εργολαβίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εργασιών της κατασκευής του φράγματος.

Είμαστε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή για να αξιολογήσουμε την ολοκλήρωση τόσο του έργου, όσο και της μελέτης των αρδευτικών δικτύων

2ον. Ολοκλήρωση Αρδευτικών Δικτύων Δυτικής Πεδιάδας Νέστου.

Η Εργολαβία έχει ως αντικείμενο την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της Δυτικής Πεδιάδας Νέστου, συνολικής έκτασης 22.500 στρεμμάτων και τη βελτίωση του παράλληλου αγροτικού οδικού δικτύου.

Ο Προϋπολογισμός του έργου ήταν περίπου 11,7 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020.

Η προθεσμία περαίωσης ήταν ο Οκτώβριος του 2020.

Υπήρξε βεβαίωση εμπρόθεσμης περαίωσης εργασιών.

Με απόφαση Ιουνίου 2022, εγκρίθηκε το Πρωτόκολλο Προσωρινής Παραλαβής του έργου.

Αναμένεται η υπογραφή της Απόφασης Ορισμού Επιτροπής Οριστικής Παραλαβής του έργου.

Συνεννοηθήκαμε με την Περιφέρεια για τη δρομολόγηση της Απόφασης.

3ον. Οργανισμός Λιμένος Καβάλας.

Στις 23 Νοεμβρίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση υπό-παραχώρησης, διάρκειας 40 ετών, για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β», έναντι τιμήματος ύψους 33,9 εκατ. ευρώ.

Το έργο θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ειδικότερα, πέρα από το εφάπαξ τίμημα, ο υπο-παραχωρησιούχος θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης.

Οι υποχρεωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσει κτίρια για την εξυπηρέτηση αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό σταθμό, σύμφωνα με τις προτάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αλλά και τις προδιαγραφές της σύμβασης υπο-παραχώρησης.

Επιπρόσθετα, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων, της υλοποίησης του έργου της αναδάσωσης και τα έργα συντήρησης, καθαρισμού, προστασίας και φύλαξης της ανωτέρω περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της υπο-παραχώρησης.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει εκκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Master Plan για τον κεντρικό λιμένα «Απόστολο Παύλο», ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτευχθεί η συνολική ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών της Καβάλας.

Υπενθυμίζονται 2 έργα που έχει παραδώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς χρήση:

  1. Επέκταση Προσήνεμου Μώλου Νέου Λιμένα Καβάλας, για την προστασία του Λιμένα, προϋπολογισμού 13,8 εκατ. ευρώ.
  2. Επέκταση κρηπιδωμάτων, με την κατασκευή επιπλέον 500 μέτρων, την αύξηση της επιφάνειας της χερσαίας ζώνης κατά 170 στρέμματα, την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος είναι να αποκτήσει η Καβάλα σύγχρονες λιμενικές υποδομές, οι οποίες θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές και τουριστικές προοπτικές της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

4ον. Κατασκευή Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες.

Η κατασκευή της γραμμής και η σύνδεση του εμπορευματικού Λιμένα Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ., πρόκειται να δημοπρατηθεί ανεξάρτητα, με ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό.

Είναι σε φάση οριστικοποίησης τα τεύχη δημοπράτησης, καθώς υπάρχουν εγκεκριμένες οριστικές μελέτες για τη νέα γραμμή.

Στα τέλη Μαρτίου 2024, έγινε η κήρυξη απαλλοτριώσεων για τις αναγκαίες εκτάσεις.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευτεί στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2024.

Η έναρξη εργασιών εκτιμάται για το 1ο τρίμηνο του 2025, με την ολοκλήρωση του έργου να προβλέπεται στο τέλος του 2028.

Για το συγκεκριμένο έργο υφίσταται, καταρχάς, χρηματοδότηση ύψους 212 εκατ. ευρώ, από τον «Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF2) 2021 – 2027.

5ον. Αντιπλημμυρική Προστασία Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης για την αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής υπό τα γεωμορφολογικά δεδομένα που δημιούργησε και θα συνεχίσει να διαμορφώνει η συνίζηση των εδαφών.

Η υπογραφή της σύμβασης, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Η αρχικά εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 17η Μαΐου 2024.

Θα υπάρξει, σίγουρα, νέα παράταση, εξαρτώμενη από τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. (εκτιμάται ότι η παράταση μπορεί να είναι και 2 χρόνια)

Αξιολογείται η χρηματοδότηση του έργου, από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια, αφού θα απαιτηθούν και πρόσθετοι πόροι.

6ον. Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Είναι σε εξέλιξη, από τις «Κτιριακές Υποδομές», το έργο της λήψης μέτρων για την οριστική άρση του κινδύνου στο δικαστικό Μέγαρο Καβάλας.

Το έργο, προϋπολογισμού 778.000 ευρώ, χρηματοδότησης από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., αφορά την συνολική αποξήλωση της μαρμάρινης επένδυσης του κτιρίου και αντικατάστασής της με σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης.

Παράλληλα, στα πλαίσια των εργασιών επέμβασης στο κέλυφος του κτιρίου, θα γίνει επισκευή και ανακαίνιση των παλαιών χρωματισμένων μεταλλικών επιφανειών.

Το έργο θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο.

Επιπρόσθετα, μετά από έλεγχο, έχει ζητηθεί η ανάθεση στην ΚΤΥΠ ΑΕ της σχετικής σύμβασης αντικατάστασης 2 ψυκτών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, ποσού 250.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, μέσω επιχορήγησης από το ΤΑΧΔΙΚ.

Θα επιδιώξουμε, με επείγουσες διαδικασίες, μετά τη χρηματοδότηση, το έργο να υλοποιηθεί.

7ον. Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο Θάσου.

Με έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΚΤΥΠ το έργο της διαμόρφωσης χώρων στο ακίνητο ΑΒΚ 3417 της Θάσου, προκειμένου αυτό να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου – Πταισματοδικείου Θάσου.

Εκπονήθηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 400.000 ευρώ, και αναμένεται η επιχορήγηση της ΚΤΥΠ από το ΤΑΧΔΙΚ, για την ανάθεση της σύμβασης έργου.

Θα επιδιώξουμε, με επείγουσες διαδικασίες, μετά τη χρηματοδότηση, το έργο να υλοποιηθεί.

8ον. Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού / Τμήμα «Δράμα – Καβάλα» / Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός».

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου υπο-τμήματος του άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας» [Ε61], μήκους περίπου 8,3 χλμ.

Εργασίες εκτελούνται στο υποτμήμα Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας.

Το ποσό της προκαταβολής για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εντός του εφετινού καλοκαιριού, οπότε και απελευθερώνεται πλήρως το μέτωπο των εργασιών, στο σύνολο του έργου.

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, η περαίωση του έργου υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2026.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΡΑΜΑ

Στα μέσα Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Με την έναρξη της σεζόν θα αρχίσουν και τα μαθήματα σκι για μαθητές σχολείων και θα στοιχίσουν 17.000 ευρώ

Ήδη δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από τα 850 παιδιά από τη Δράμα, ενώ στόχος είναι ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και από τις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ

Όλγα Τσιούλφα

Στα μέσα  Δεκεμβρίου ξεκινά τη λειτουργία του το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού Δράμας, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες, που θα επικρατήσουν εκείνη την περίοδο. Με την έναρξη της σεζόν θα αρχίσουν και τα μαθήματα σκι για μαθητές σχολείων, προερχόμενους αρχικά από την ΠΕ Δράμας, με σκοπό να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την εξασφάλιση χρηματοδότησης 17.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται για την προβολή του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού, το οποίο τα τελευταία χρόνια, είχε προβλήματα διαχειριστικά και λειτουργικά. Για να φέρουμε τον κόσμο και ειδικά τα μικρά παιδιά, να το γνωρίσουν, να το αγαπήσουν να δουν τι γίνεται στις εγκαταστάσεις, κάνουμε αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας», δήλωσε στον «Χ» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη δωρεάν μετακίνηση μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς και από το Φαλακρό Δράμας και μαθήματα σκι. «Δράσεις οι οποίες θα είναι εντελώς δωρεάν», είπε ο κ. Πατακάκης και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά θα ενημερωθούν και θα εκπαιδευτούν και θα βοηθηθούν στο να κάνουν σκι. Μία δράση η οποία θα έχει και πολιτιστικές δράσεις αλλά η ουσία θα είναι μία: να έρθουν να αγαπήσουν το βουνό, να δουν τι υποδομή υπάρχει και μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια να έρθουν παιδιά από όλη την Περιφέρεια, αυτός είναι και στόχος που θέσαμε».

Στο πρόγραμμα θα λάβουν μέρος μαθητές όλων των ηλικιών, από το δημοτικό έως το λύκειο. Ήδη δήλωσαν συμμετοχή περισσότερα από τα 850 παιδιά από τη Δράμα, ενώ στόχος είναι ενδιαφέρον να εκδηλωθεί και από τις άλλες περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ. «Με τη συμμετοχή των παιδιών από τη Δράμα θα κάνουμε μία αξιολόγηση και καταγραφή, να δούμε τι ενδιαφέρον υπάρχει και πάνω σε αυτό να βελτιωθούμε ώστε να έχει αποτέλεσμα το πρόγραμμα και να είναι στοχευμένες οι δράσεις για να πετύχουμε το σκοπό μας», είπε ο κ. Πατακάκης.

Να σημειωθεί ότι τα 17.000 ευρώ θα καλύψουν το κόστος μεταφοράς των παιδιών αλλά, τις αμοιβές των εκπαιδευτών σκι και τη φιλοξενία τους στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου.

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Το έθιμο της Καλής Βρύσης Δράμας | Η λιτανευτική πομπή που διανύει 18 χλμ. με τα πόδια – Τι συμβολίζει

Πιστοί στη μακραίωνη παράδοση του τόπου τους και στη διατήρηση ηθών και εθίμων που χάνονται στα βάθη των χρόνων, οι κάτοικοι της Καλής Βρύσης Δράμας αναβίωσαν και φέτος, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, (δηλαδή την πέμπτη μέρα μετά το Πάσχα), το έθιμο της λιτάνευσης της ιερής εικόνας της Αναστάσεως.

Διανύοντας μια απόσταση 18 χιλιομέτρων, το έθιμο αυτό στη Δράμα αποτυπώνει με το πιο καταλυτικό τρόπο πώς η παράδοση και η λαογραφία «δένουν» αρμονικά με την αναγέννηση της φύσης και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Μία πομπή 18 χλμ στη φύση της Δράμας

Με μπροστάρη τον π. Στυλιανό, εφημέριο του ενοριακού ναού του Αγίου Νικολάου της Καλής Βρύσης και την εικόνα της Αναστάσεως που κρατούσαν εναλλάξ, κάτοικοι της Καλής Βρύσης αλλά και των γειτονικών χωριών που συμμετείχαν στη λιτανευτική πομπή διέσχισαν μια απόσταση συνολικής διάρκειας πεντέμισι ωρών περίπου μέσα στην φύση.

Ξεκινούν από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τον αγιασμό. Ο ιερέας αναπέμπει δέση προς τον Αναστάντα Χριστό για υγεία των κατοίκων και καρποφορία της γης, για προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι κουβαλούν μαζί τους ένα μεγάλο σήμαντρο που αποτελεί το παλαιότερο κειμήλιο του χωριού. Το κρατούν δυο νέοι άντρες, που το χτυπούν σε όλη τη διάρκεια της λιτανείας, ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη.

Σε αυτή τη μακρά διαδρομή οι πιστοί κάθε ηλικίας διασχίζουν αγροτικούς δρόμους, ανθισμένα μονοπάτια και καταπράσινες πλαγιές βουνών υμνώντας το μεγαλείο της φύσης και δοξάζοντας τον Αναστάντα Χριστό. Την πομπή συνοδεύουν αναβάτες πάνω σε άλογα και όλοι μαζί φτάνουν μέχρι το τελευταίο άκρο των γεωγραφικών ορίων του χωριού προκειμένου να επισκεφθούν όλα τα εξωκλήσια.

Οι νέοι άνθρωποι θεματοφύλακες της παράδοσης

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Σίδος, με καταγωγή από την Καλή Βρύση και πρώην γραμματέας του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου, «οχτώ είναι συνολικά τα εξωκλήσια που επισκέπτονται ο ιερέας και οι πιστοί: του Προφήτη Ηλία, της Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένη, του Αγίου Αντώνιου, του Αγίου Αθανάσιου, της Μεταμόρφωση του Σωτήρως, του Αγίου Γεωργίου και τελευταίο του Αγίου Βλασίου. Όταν η πομπή φτάνει σε κάθε εξωκλήσι, ο ιερέας μαζί με τα άτομα που κρατούν το σήμαντρο και την εικόνα κάνουν τρεις στροφές γύρω από το ναό.

Στη συνέχεια μπαίνουν μέσα, ανάβουν τα καντήλια και ο ιερέας τοποθετεί πάνω στην Αγία Τράπεζα ένα κομμάτι αντίδωρου από τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού».

«Το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή την αναβίωση του εθίμου. Αυτή η λιτανευτική πομπή είναι η εκπλήρωση ενός τάματος για πολλούς κατοίκους και χάρη στην ενέργεια των νέων ανθρώπων το έθιμο διασώζεται και περνάει από γενιά σε γενιά», υπογραμμίζει ο κ. Σίδος.

«Η γλυκιά ψιχάλα» που εύχονται οι ντόπιοι

Η λιτανευτική πομπή καταλήγει στα δυο τελευταία εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους. Εκεί, ο ιερέας αναπέμπει δέηση και αγιάζει την περιοχή. Οι ντόπιοι -αγρότες στην πλειονότητά τους, προσεύχονται για τη «γλυκιά ψιχάλα», όπως αποκαλούν την ποτιστική βροχή που είναι απαραίτητη τους καλοκαιρινούς μήνες για τις καλλιέργειες του κάμπου, απευχόμενοι τις έντονες καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα το χαλάζι.

Με το τέλος ακολουθεί γλέντι απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού, με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων της γκάιντας και του νταχαρέ (ντέφι με μεγάλη διάμετρο), αλλά και κεράσματα που προσφέρει η εκκλησιαστική επιτροπή του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η κρυφή ενέργεια της Καλής Βρύσης

Ολόκληρη η περιοχή της Καλής Βρύσης από αρχαιοτάτων χρόνων κρύβει μια μοναδική ενέργεια. Εδώ οι άνθρωποι λατρεύουν την φύση και τη ζωή. Δεν είναι διόλου τυχαίο που σε όλη τη Δράμα αποτελεί κυρίαρχη θεότητα ο Διόνυσος, ο μασκοφόρος θεός της έκστασης, της γονιμότητας της Γης, του κρασιού, της διασκέδασης, της ίδιας της ζωής. Σημαντικό ιερό λατρείας του θεού, ανασκάφηκε στην Καλή Βρύση κατά το χρονικό διάστημα 1991-1996, στον πλατύ κάμπο κάτω από την σκιά του Μενοικίου όρους και δίπλα στον παραπόταμο του ποταμού Αγγίτη.

Μετά το τέλος των ανασκαφικών εργασιών ακολούθησε η κατασκευή ενός από τα καλύτερα στέγαστρα του ελλαδικού χώρου. Η ανασκαφή αποκάλυψε το συγκρότημα του ιερού στη θέση μικρή Τούμπα, ένα τεχνητό γήλοφο με διάσπαρτα ρηγμένους δόμους. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτιριακό συγκρότημα, διαστάσεων 34 Χ 16 μ. που σώζεται σε καλή κατάσταση και εσωτερικά χωρίζεται σε τρεις κύριες περιοχές που αποτελούν τις λειτουργικές ενότητες του ιερού.

Η θέση αυτή, που απέχει 2 χλμ. Περίπου, ανήκει στην κοινότητα Καλής Βρύσης και δεσπόζει σε όλη την κοιλάδα του ποταμού Αγγίτη επάνω σε ένα πλάτωμα. Αποτελεί φυσική θέση αρκετά αξιόλογη, σημαντικό για διάφορες εποχές ανάμεσα στα βουνά Μενοίκιο και Φαλακρό σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο Μααρά Αγγίτη.

Απόηχος της Διονυσιακής λατρείας αποτελεί το σημερινό δρώμενο της Καλής Βρύσης τα Μπαμπούγερα στις αρχές του Γενάρη, ενώ η θέση, η μικρή Τούμπα, είναι γνωστή από γενιά σε γενιά με την ονομασία «κονάκι του Βάκχου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δέχτηκε, στο Γραφείο του (Διοικητήριο Δράμας, 3ος όροφος) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ακολούθησε σύσκεψη με φορείς του Νομού για θέματα της Δραμας, παρουσία των Βουλευτών Ν. Δράμας Ν.Δ. κ. Δημήτριου Κυριαζίδη και ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Α.Μ.Θ. κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Α.Μ.Θ. για Θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος,, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γεώργιος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουριδης και ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος
Καγιάογλου, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δράμας, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σαφείς ημερομηνίες-ορόσημα των ενεργειών, διαδικασιών και εργασιών που απαιτούνται έως την περαίωση και παράδοση στους πολίτες των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων Δράμας-Αμφίπολης και Δράμας-Καβάλας, ενώ υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα θεμελιωθεί, από τον ίδιο, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κ. Νευροκοπίου.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις μας η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής στην επικράτεια του Νομού Δράμας. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχαήλ Μουρβετίδης, αφού αναφέρθηκε σε ζητήματα-παρεμβάσεις-έργα οδικών αξόνων και υποδομών περιφερειακής αρμοδιότητας, είπε ότι : «Η οδική και σιδηροδρομική απομόνωση και η συνεχής υποβάθμιση της Δράμας προκαλεί την καχυποψία και την απογοήτευση των πολιτών για το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή, στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός, για την ολοκλήρωση αυτών των έργων-οδικών αξόνων, προβλήματα που χρόνια ταλανίζουν τον τόπο μας, να συνεχιστεί απρόσκοπτα, με απτά αποτελέσματα».

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Περιοδεία Υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ. στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Κλιμάκιο υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., αποτελούμενο από τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, την Αναστασία Σαπουνά και τον Γρηγόρη Στογιαννίδη, θα επισκεφθεί από την Παρασκευή 10 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 14 Μαΐου την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η επίσκεψή τους θα εκκινήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 10 και 11 Μαΐου από τη Θάσο και την Καβάλα.

Κατά την περιοδεία τους στη Θάσο, την Παρασκευή, θα συναντηθούν στον Λιμένα με επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού, στις 10.30, στο ζαχαροπλαστείο Σταμάτης.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα επισκεφθούν την Ποταμιά και θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής.

Στη συνέχεια, στις 2.00 μετά το μεσημέρι θα επισκεφθούν το Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου θα ενημερωθούν από τους υγειονομικούς και τους υπεύθυνους του ΕΚΑΒ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, στις 6.00 το απόγευμα θα συνομιλήσουν με μέλη Περιβαλλοντικών Συλλόγων και πολίτες στην πλατεία, στη Σκάλα Καλλιράχης.

Επιστρέφοντας από την Θάσο, την Παρασκευή το βράδυ, στις 9.30, θα συναντηθούν στο Cityzen με μέλη και φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Π.Σ., ενώ το Σάββατο το πρωί θα περιηγηθούν στην πόλη της Καβάλας, όπου θα συναντήσουν και θα συνομιλήσουν με τους πολίτες.

Μετά το μεσημέρι θα αναχωρήσουν για την πόλη της Δράμας, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στην Α.Μ.Θ. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η Ξάνθη, τη Δευτέρα η Αλεξανδρούπολη και την Τρίτη η Κομοτηνή.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en