Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στην Ελλάδα προσφέρει η EBRD

Τα νέα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάτπυξης εγκαινίασαν Τσακραμπάρτι και Σταθάκης.

Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να στηρίξει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης μετά από μια πολύ σοβαρή κρίση, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της τράπεζας, στο Σύνταγμα, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σε σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας αυτής και της παρουσίας της EBRD στη χώρα μας και της συμβολής μέσω των χρηματοδοτήσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ τόσο στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Η Τράπεζα έχει θέσει αρχικά ως στόχο την ενθάρρυνση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, καθώς και την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης, επισήμανε ο κ.Σταθάκης.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε στη υπογραφή Σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για την ενεργοποίηση του Προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Ανάλογες συμφωνίες, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD αναμένεται να υπογραφούν και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης, χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος, διευκολύνοντας σημαντικά το συναλλακτικό κύκλωμα και μειώνοντας το σχετικό κόστος.

Ερωτηθείς για τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, ο Σούμα Τσακραμπάρτι επισήμανε ότι δεν έχει τεθεί ακριβές στόχος, καθώς μεγάλο μέρος αυτών αφορά τον ιδιωτικό τομέα και θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει- ανέφερε, ωστόσο, ως ένα ενδεικτικό μέγεθος τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, διευκρινίζοντας, όμως, ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Ερωτηθείς για τις συμφωνίες που θα υπογράψει η EBRD στον τομέα του Trade Finance στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της EBRD τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα της EBRD, το οποίο ξεκίνησε το 1999, έχει ως στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών στις οποίες επενδύει η EBRD. Με το πρόγραμμα αυτό η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων για να χρηματοδοτήσουν εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 120 τράπεζες εταίρους σε 25 χώρες στις οποίες διατηρεί επενδύσεις η EBRD, με τα χρηματοδοτικά όρια να υπερβαίνουν συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ, και περισσότερες από 800 βεβαιούσες τράπεζες παγκοσμίως.

Ερωτηθείς για το Γραφείο στην Ελλάδα, ο κ. Τσακραμπάρτι επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στελεχώνεται σε πρώτη φάση από προσωπικό έξι ατόμων από τη χώρα μας, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα στον τομέα αυτό, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να αυξηθεί, ανάλογα με την πορεία εργασιών. Επισήμανε ότι στο διάστημα που προηγήθηκε του ανοίγματος των γραφείων, στελέχη της EBRD είχαν περισσότερες από 100 επαγγελματικές συναντήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι ανέφερε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις με πολλές εταιρείες από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τομείς όπως ο τουρισμός, οι φαρμακοβιομηχανία, της τεχνολογίας και των logistics, ενώ φυσικά η EBRD στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και εργάζεται μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Ο πρόεδρος της EBRD εκτίμησε ότι καθοριστικής σημασίας για την προσέκλυση επενδύσεων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επένδυση της EBRD στο fund Diorama, που θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κ.ά.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέο χαράτσι θα έρθει για να μείνει – Πότε θα σημειώσει άνοδο 10 λεπτά η τιμή στη βενζίνη

Μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση φέρνει η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία της ΕΕ για την τιμολόγηση των ρύπων των καυσίμων στις οδικές μεταφορές και τη θέρμανση (ETS2) που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2027 και θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.

Μέχρι σήμερα, οι ρύποι τιμολογούνταν μονάχα στην περίπτωση συγκεκριμένων κλάδων, όπως της βιομηχανίας. Αυτό, όμως, αλλάζει πλέον και διευρύνεται ώστε να πετύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον κλιματικό της στόχο.

Όπως αναφέρει σχετικά το Euractiv, η νέα ρύθμιση συμφωνήθηκε πέρυσι με στόχο οι τιμές των ρύπων να παραμείνουν κάτω από τα 45 ευρώ/τόνο CO2, που μεταφράζεται σε ένα «καπέλο» περίπου 10 λεπτών στην τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ στην αντλία.

Εντούτοις, ο ευρωβουλευτής του CDU/EPP, Πίτερ Λίεσε, που ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν αισιοδοξεί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο λόγος είναι ότι οι εκπομπές των μεταφορών και των κτηρίων υποχωρούν πιο αργά από τις αρχικές προβλέψεις στην ΕΕ, με αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για δικαιώματα εκπομπών από το 2027, άρα και της τιμής τους.

Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι πέρυσι στη Γερμανία σημειώθηκε αντίδραση από τους καταναλωτές στον κρατικό στόχο αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας. Αντί οι πολίτες να στραφούν στα νέα, πράσινα συστήματα, προτίμησαν να εγκαταστήσουν λέβητες με φυσικό αέριο πριν απαγορευτούν.

Με αφορμή τα παραπάνω, πιθανότερο σενάριο θεωρείται ότι η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών δεν θα περιοριστεί στα 45 ευρώ που προέβλεπαν αρχικά οι Βρυξέλλες. Άρα και η άνοδος στις τιμές καυσίμων θα είναι πιθανώς μεγαλύτερη των 10 λεπτών.

Πρόκειται για μια αύξηση που ενδεχομένως να είναι ανεκτή σε χώρες της Ευρώπης με σχετικά χαμηλές τιμές καυσίμων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντως στην περίπτωση της Ελλάδας που εφαρμόζει ήδη πολύ υψηλή φορολογία στα καύσιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε αναμμένα κάρβουνα το υπουργείο Εργασίας | Τι θα γίνει με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, παρά την παρέλευση της τριετίας, είναι χιλιάδες

Πονοκέφαλος για το υπουργείο Εργασίας αλλά και για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων χηρείας, μετά την έλευση τριετίας από τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Ο νόμος που προβλέπει την περικοπή έχει ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Εφαρμόστηκε από τις αρχές του 2020 για τους δικαιούχους σύνταξης θανάτου από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ, έμειναν όμως εκτός οι συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι που εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, παρά την παρέλευση της τριετίας, είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μια πιθανή περικοπή στο ποσό της σύνταξης χηρείας κατά 50%, ώστε από το 70% να πέσει στο 35% της σύνταξης του θανόντος, θα προκαλέσει μεγάλη ανατροπή στον προγραμματισμό και στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υπερψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης Λιμένος Καβάλας

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», και αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία».

Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση, η «Νίκη», οι «Σπαρτιάτες», η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en