Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρές επιπτώσεις από πιθανή διακοπή άντλησης πετρελαίου του Πρίνου

Σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Καβάλας αλλά και συνολικά στην εθνική οικονομία μπορεί να επιφέρει ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου του Πρίνου, που πλήττεται από την πτώση των διεθνών τιμών του αργού.

Ήδη η εκμετάλλευση έχει καταστεί ζημιογόνος με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτηματικά για το μέλλον της, δεδομένου επιπλέον ότι οι εκτιμήσεις (μεταξύ άλλων του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας) αναφέρουν πως μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια ζήτηση αργού θα υποστεί πλήγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Energean, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου, τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα στην περιοχή κυμαίνονται στα 95 εκατ. βαρέλια. Τυχόν διακοπή της δραστηριότητας θα σημάνει πρακτικά ότι τα κοιτάσματα αυτά θα παραμείνουν στο υπέδαφος, κάτι που μπορεί να έχει προφανείς επιπτώσεις συνολικά στο πρόγραμμα των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δραστηριότητα που έτσι κι αλλιώς πλήττεται σε όλο τον κόσμο από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται πως τα τελευταία 12 χρόνια στον Πρίνο έχουν επενδυθεί περί τα 460 εκατ. ευρώ, επένδυση που κινδυνεύει τώρα με απαξίωση.

Σε τοπικό επίπεδο, η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα σημάνει την απώλεια 270 θέσεων εργασίας και μείωση του εισοδήματος στην περιοχή κατά 13-14 εκατ. ευρώ το χρόνο από μισθούς και δορυφορικές δραστηριότητες. Επιπλέον οι απώλειες πόρων του Δημοσίου από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ, εκτιμώνται σε 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά το κόστος αποξήλωσης των εγκαταστάσεων (εξέδρες κλπ.) που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντική θα είναι εξάλλου η απώλεια άυλων στοιχείων όπως η τεχνογνωσία στην εξόρυξη πετρελαίου και τα προγράμματα εξέλιξης – κατάρτισης των επαγγελματιών του χώρου και, σε γεωπολιτικό επίπεδο, το κλείσιμο του μοναδικού σημείου άντλησης πετρελαίου στη χώρα, το οποίο από την έναρξη της εκμετάλλευσης έχει λειτουργήσει χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα, δίπλα σε τουριστική – παραθεριστική περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Χωρίς συναλλαγές για πέντε ημέρες – Πότε ανοίγουν πάλι

Ρολά έχουν κατεβάσει από τη Μεγάλη Πέμπτη οι /tag/trapezes.

Την Τετάρτη του Πάσχα θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες λόγω των αργιών του Πάσχα. Oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Πάσχα στις 5 Μαΐου, την Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη στις 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Τα τελευταία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι – Επί ποδός οι κρεοπώλες για τις παραγγελίες

Γεμάτη είναι σήμερα η Βαρβάκειος αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία, από καταναλωτές που αγόρασαν τον παραδοσιακό οβελία.

Στη Βαρβάκειο αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία σπεύδουν από το πρωί οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, είναι ακριβότερο συγκριτικά με πέρυσι, κατά 16,3% έως 19,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σήμερα οι κρεοπώλες έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν να ετοιμάσουν τον οβελία για τους πελάτες τους.

«Η πιο δύσκολη μέρα για εμάς είναι σήμερα, γιατί προετοιμάζουμε όλες τις παραγγελίες. Έχουμε 70 για αύριο», λένε οι κρεοπώλες στην κάμερα του Alpha.

Η κίνηση πάντως, αν και έχει «ζεσταθεί» αρκετά, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.

«Είναι λίγο υποτονική η αγορά σε σχέση με πέρσι. Κι εμείς έχουμε βάλει λιγότερα αμνοερίφια σε σχέση με πέρσι, άρα από την εμπειρία μου το Μεγάλο Σάββατο δε θα υπάρχει στην αγορά αρνί και κατσίκι», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Αττικής, Σάββας Κεσίδης.

Όσοι κρεοπώλες διατήρησαν την περσινή τιμή, δηλώνουν ότι επέλεξαν να χάσουν από το κέρδος τους για να μην χάσουν από την πελατεία τους.

«Τα κόστη έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές έτσι ώστε ο κόσμος που μας επιλεγεί καθημερινά να μείνει στην σχέση που έχουμε χτίσει χρόνια».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί η νηστεία δεν σταματάει με την Πρώτη Ανάσταση – Το λάθος που γίνεται

Μεγάλο Σάββατο: Όχι μόνο δεν λήγει το πρωί η νηστεία, αλλά δεν καταναλώνεται ούτε λάδι

Σύγχυση επικρατεί στους πιστούς σχετικά με το πέρας της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδος με συνέπεια κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή λήγει με την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση» το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ο Μεγάλο Σάββατο είναι το μόνο Σάββατο όλου του έτους κατά το οποίο τηρούμε αυστηρή άλαδη νηστεία, καθώς ο Χριστός, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας βρίσκεται στον Άδη.

Η νηστεία δεν λήγει με το «Χριστός Ανέστη» της δωδεκάτης νυκτερινής, καθώς η Ανάσταση στη συνείδηση της Εκκλησίας συνδέεται με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η «Πρώτη Ανάσταση» είναι ο εσπερινός της εορτής της Ανάστασης, που τελείται στους ναούς το πρωί του Σαββάτου. Με απλά λόγια αποτελεί την έναρξη της εορτής και όχι την ολοκλήρωσή της.

Όσοι τηρούν την νηστεία θα πρέπει να καταναλώσουν τα δέοντα πανηγυρικά μετά την επίσημη Θεία Λειτουργία της εορτής, δηλαδή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η μοναδική έννοια «Πρώτης Ανάστασης» που υφίσταται στην Ορθόδοξη Θεολογία, είναι αυτή που προκύπτει από το εδάφιο 20:6 της Αποκάλυψης Ιωάννου: “Μακάριος και άγιος είναι εκείνος που θα πάρει μέρος στην ανάσταση την πρώτη”

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en