Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκληρό πόκερ εντός και εκτός των τειχών για το Ασφαλιστικό

image_print

Στις ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων στρέφει το ενδιαφέρον του ο πρωθυπουργός για το κρίσιμο τετ α τετ που θα έχει για το Ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αυξάνονται κατά 1,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους, προκειμένου να διατηρηθούν ως έχουν οι κύριες συντάξεις στο νέο Ασφαλιστικό. Οι πληροφορίες από το μέτωπο των ενώσεων δείχνουν πως η κυβέρνηση θα βρει έναν… αναπάντεχο σύμμαχο στο πλευρό της, καθώς ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ εμφανίζονται θετικοί επί της αρχής σε αύξηση των εισφορών κατά 1% (ο,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους) και παράλληλη μείωση των επικουρικών άνω των 170 ευρώ, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που επιχειρεί να «στριμώξει» τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης καλώντας τις σε διεξοδική συζήτηση και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προωθεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μπαράζ επαφών εντός και εκτός των τειχών προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία με όλα τα μέρη εμπρόθεσμα και να υπερψηφιστεί, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του Φλεβάρη.

Έτσι, σε ρυθμούς ειδικών αποστολών κινούνται από σήμερα οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι ξεκινούν περιοδείες ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προετοιμάσουν το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των τεχνικών επιτελείων. Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδέψει στο Βερολίνο θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της Linke αλλά και συνδικάτων. Στις 14-16, ο κ.Κατρούγκαλος θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση χωρών – μελών του ΟΟΣΑ. Στο περιθώριο της συνάντησης αυτής, ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα και Γαλλίδα ομόλογό του, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας. Την ίδια ώρα η ατζέντα του υπουργού Οικονομικών είναι ασφυκτικά γεμάτη. Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Ρώμη με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, το Σάββατο στη Λισαβώνα με τον υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο. Μία ημέρα μετά θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Μισέλ Σαπέν και τη Δευτέρα στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντερ Στουμπ. Τέλος, την Τρίτη θα συναντηθεί στο Άμστερνταμ με τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη θα κορυφωθούν οι συναντήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα έχει επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Τζο Μπάιντεν και κυρίως την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που εκπροσωπεί και τον εταίρο με τις σημαντικότερες αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.

Στο πόκερ των διαπραγματεύσεων μπαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος  το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη θα έχει διαδοχικά τετ α τετ στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Φρανκφούρτη, όπου μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα θα συναντηθούν με τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για την πορεία απομείωσης του χρέους.

Την ίδια ώρα πάντως στο εσωτερικό μέτωπο, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί με αναλυτικά παραδείγματα και σκληρή κόντρα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να περάσει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διαστρέβλωσης της αλήθειας γύρω από το Ασφαλιστικό.  Πάντως, δεν είναι τυχαία η εξαίρεση από τη σκληρή επίθεση του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, καθώς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι εφόσον θα έρθει για συζήτηση με κανονικές διαδικασίες και με ένα πιθανό «λίφτινγκ» κατόπιν διαλόγου, βουλευτές των δύο κομμάτων μπορεί να υπερψηφίσουν αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en