Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Σκληρή μάχη στις Πανελλαδικές για μία θέση στις δημοφιλείς σχολές

Ξαναμοιράζει την τράπουλα στον αριθμό εισακτέων το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις φετινές βάσεις, όμως αναμένεται σκληρή μάχη των υποψηφίων για μία θέση στις δημοφιλείς σχολές. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε Ιατρικές, Χημικό, πολυτεχνικές, αρχιτεκτονικές, οικονομικά τμήματα αλλά και δημοφιλή τμήματα ΤΕΙ που αφορούν κυρίως σπουδές σε παραϊατρικά επαγγέλματα θα σημειωθεί «σφαγή» υποψηφίων μετά το κούρεμα θέσεων.

Ο νέος αριθμός εισακτέων δείχνει μείωση μόλις 97 θέσεων σε σχέση με πέρσι.

Στις Επιστήμες Υγείας αναμένεται σκληρή μάχη μεταξύ των υποψηφίων, με τα «στοιχήματα» να ποντάρουν ότι στο μάθημα της Βιολογίας θα γίνει «σφαγή». Αντίστοιχα και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, το πιο πολυπληθές από άποψη σχολών, για τις υψηλόβαθμες όπως οι πολυτεχνικές, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, μιας και τα Μαθηματικά και η Φυσική αποτελούσαν ανέκαθεν ναρκοπέδιο για τους υποψηφίους.

Οι φετινοί πρωταγωνιστές των Πανελλαδικών θα είναι οι «καραμπόλες» σε τμήματα και σχολές που ανοίγουν για υποψηφίους δύο επιστημονικών πεδίων, αλλά και οι αποτυχόντες αριστούχοι, μιας και η άνοδος των βάσεων που αναμένεται κυρίως στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο θα αφήσει πολλούς υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες εκτός της σχολής των ονείρων τους.

Τμήματα Χημείας: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Ο πήχυς των βάσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα παρά τη σφαγή που έγινε στο μάθημα των Μαθηματικών. Η διεκδίκηση όμως από τους υποψηφίους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, που αντί των Μαθηματικών εξετάζονται στη Βιολογία, ίσως τους δώσει προβάδισμα, μιας και στη Βιολογία σε καμιά περίπτωση δεν καταγράφεται η βαθμολογική σφαγή των Μαθηματικών.

Τεχνολογίας Τροφίμων: Ανοίγουν για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 2ο. Μπορεί οι θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα να έχουν αυξηθεί και οι βάσεις τους να παραμένουν χαμηλές, όμως και πάλι η ένταξη του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σε αυτές μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις φετινές βάσεις. Οι υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου σημειώνουν πολύ υψηλές επιδόσεις σε σχέση με αυτούς του 2ου και υπάρχει σοβαρή περίπτωση να ανεβάσουν τον πήχυ στα εν λόγω τμήματα, μιας και αρκετοί θα βρεθούν εκτός των αγαπημένων τους επιλογών λόγω της εκτόξευσης των βάσεων που αναμένεται στις σχολές των Επιστημών Υγείας.

Πληροφορική: Ανοίγουν για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο φέτος ενώ πέρσι ήταν προσβάσιμα μόνο από το 5ο. Αδικημένοι θα είναι οι υποψήφιοι του 2ου Επιστημονικού Πεδίου για τους οποίους φέτος ανοίγουν τα τμήματα της Πληροφορικής. Οσοι διεκδικούν από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο τα ίδια τμήματα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ και ΑΟΘ, χωρίς να δίνουν ένα από τα πιο «σκληρά» μαθήματα, αυτό της Φυσικής, το οποίο κοστίζει κάθε χρόνο σε μια μεγάλη πλειοψηφία υποψηφίων εκατοντάδες ή και χιλιάδες μόρια.

Click to comment

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Σιδηρόκαστρο: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της

Σοκ προκαλεί η καταγγελία, που υπέβαλαν στην αστυνομία μια 14χρονη και η μητέρα της, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που διαμένουν στο Σιδηρόκαστρο, υποστηρίζοντας ότι το 14χρονο κορίτσι έπεφτε θύμα βιασμού τα τελευταία επτά χρόνια από τον πατριό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κι εκεί το κορίτσι έκανε καταγγελία, ότι έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό της.

Με εντολή του εισαγγελέα το κορίτσι θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να εξακριβωθεί, αν υπέστη κακοποίηση και σε ποιο βαθμό, ενώ θα δώσει κατάθεση παρουσία παιδοψυχολόγου.

Την υπόθεση διερευνά η υποδιεύθυνση ασφαλείας Σερρών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Συνεργείο της Ρουμανικής τηλεόρασης στην Θάσο το Πάσχα -Γέμισε με τουρίστες το νησί

Ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που έφτασαν στο νησί της Θάσου λόγω των Άγιων ημερών του Πάσχα ήταν κι ένα συνεργείο από το Pro TV, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Ρουμανίας. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν απευθείας μεταδόσεις από το νησί και κάνουν ρεπορτάζ σε διαφορά σημεία με θέμα το Πάσχα στη Θάσο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en