Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκέψεις της κυβέρνησηςγια παραχώρηση κρατικής Γής σε 1500 πρόσφυγες (video)

image_print

Η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει αγρότες μετανάστες προερχόμενους από εμπόλεμες περιοχές – Την ίδια ώρα αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά.

Στην επόμενη φάση, αυτή της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, περνάνε η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τη διαφαινόμενη εκτόνωση των μεγάλων προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. 

Σε μια περίοδο όπου η χώρα μας δίνει μάχη, καθώς κινδυνεύει με απώλεια έως και του 20% των συνολικών πόρων που η Ε.Ε. της παρέχει λόγω της μετακύλισης των προσφυγικών ρευμάτων προς την Ιταλία και την Ισπανία, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ετοιμάζει εκτεταμένο πρόγραμμα εκμάθησης δεξιοτήτων και παροχής εργασίας για τους πρόσφυγες

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες εντατική είναι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την παροχή προς τους δοκιμαζόμενους μετανάστες βασικών γνώσεων επικοινωνίας και κατόπιν επαγγελματικών δεξιοτήτων, κυρίως, στον αγροτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μελετά την προοπτική παραχώρησης γης αρχικά σε 1.000 έως 1.500 πρόσφυγες για να απασχοληθούν με τις καλλιέργειες. Αν και ακόμα το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό το πρόγραμμα, ο προσανατολισμός του είναι οι πρόσφυγες, κυρίως από εμπόλεμες περιοχές, να απασχοληθούν άμεσα ώστε να μην αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο και να μην εκτραπούν προς παράνομες ή παραβατικές ενέργειες.

Η απόκτηση δεξιοτήτων αποτελεί σημαντικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν, η οποία επιδιώκει την προώθηση πολιτικών ενσωμάτωσης ενδεχομένως και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Σκέψεις των ιθυνόντων είναι να υπάρξουν περιοχές στη Μακεδονία ή τη Βοιωτία όπου θα μπορέσουν να απασχοληθούν οι πρόσφυγες-καλλιεργητές, όμως η κυβέρνηση δεν μένει μόνο σε αυτόν τον σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, ήδη οι αρμόδιες ομάδες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι σε επικοινωνία με συνδικάτα, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΣΕΕ, ακόμα και τους βιομηχάνους, με στόχο να οργανώσουν προγράμματα απασχόλησης των μεταναστών. 

Μέσα στο φθινόπωρο, μάλιστα, θα προωθηθεί η αναλυτική καταγραφή των δεξιοτήτων και της επαγγελματικής εμπειρίας χιλιάδων προσφύγων (σ.σ.: θα δημιουργηθούν ειδικά data και φάκελοι ανά περίπτωση) ώστε με τρόπο συντεταγμένο να εισέλθουν, όπως μας αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στην εγχώρια αγορά εργασίας και κυρίως σε χαμηλής έντασης εργασίες, όπως οι αγροτικές. Στόχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να τρέξει το ίδιο και όχι το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας αυτά τα προγράμματα, όμως εδώ είναι που ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος, όπως μας λένε πηγές της ΓΣΕΕ. Να υπάρξει δηλαδή ένα σχέδιο αποκατάστασης των προσφύγων, δίχως όμως μέριμνες ως προς την πάταξη της ενδεχόμενης μαύρης, εκ μέρους τους, εργασίας. Κι αυτό σε μια περίοδο σύνθετη και κρίσιμη για την Ελλάδα, με τους δείκτες ανεργίας στα ύψη. 

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική επικοινωνιακή διαχείριση ως προς την παροχή τόσο αυτών των βοηθειών όσο και εκτάσεων γης. Στόχος, επίσης, είναι μετά την παροχή χρημάτων για στέγαση και σίτιση εκτός καταυλισμών για τους πρόσφυγες να υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από ειδικές κάρτες, ενώ ακόμα δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της ασφαλιστικής τους κάλυψης παρότι οδηγούνται σταδιακά στην αγορά εργασίας, έστω και μέσω προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Μάχη για τα κονδύλια


Την ίδια στιγμή, βάσει ευρωπαϊκών πηγών μας στην Ε.Ε. ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας έως και 20% των συνολικών ευρωπαϊκών πόρων που η Ελλάδα περιμένει για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων που ήδη μένουν στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα χειροτερεύσει αυτόματα το ήδη υποβαθμισμένο επίπεδο διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα και θα ανατρέψει σειρά προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνία μας. 

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ήδη παλεύει προς την κατεύθυνση να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική, όμως λειτουργεί αρνητικά το δεδομένο της μη αξιοποίησης ήδη υπαρχόντων πόρων λόγω της ελληνικής ολιγωρίας και γραφειοκρατίας. 

Ενα άλλο αρνητικό δεδομένο είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα δεν έχει μαζί της τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην προσφυγική κρίση, τις χώρες δηλαδή του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες διεκδικούν αυτά τα χρήματα από την πατρίδα μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε δε ότι η διακοπή των μεγάλων προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα οδήγησε σε νέους δρόμους τους πρόσφυγες τόσο από τη Συρία όσο και από τη Λιβύη. 

Ετσι, μπορεί ο δρόμος του Ανατολικού Αιγαίου να έχει κλείσει εν μέρει, όμως αυτός της Μεσογείου οδηγεί χιλιάδες ανθρώπους στις νότιες ακτές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Οπως αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» καλά ενημερωμένες πηγές, όλα θα κριθούν πλέον μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο οι πιέσεις από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη είναι τόσο ισχυρές που οι Βρυξέλλες δύσκολα θα αρνηθούν νέα βοήθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Παγγαίου: Παρουσιάστηκε το νέο τουριστικό σποτ για το καλοκαίρι του 2026

image_print

Με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής προβολής και την ανάδειξη των φυσικών ομορφιών της περιοχής, ο Δήμος Παγγαίου παρουσίασε το νέο τουριστικό σποτ για το καλοκαίρι του 2026, στέλνοντας μήνυμα εξωστρέφειας και φιλοξενίας προς τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το νέο βίντεο αναδεικνύει τις μοναδικές παραλίες, τα γραφικά τοπία, τις πολιτιστικές διαδρομές και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η περιοχή, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομία, την ιστορία και τη φυσική ομορφιά του Παγγαίου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Μέσα από σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ο Δήμος επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, αναδεικνύοντας το Παγγαίο ως έναν προορισμό που συνδυάζει θάλασσα, βουνό, πολιτισμό και αυθεντικές εμπειρίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, η τουριστική προβολή συνδέεται με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, οι οποίες εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η δημοτική αρχή εκφράζει την πεποίθηση ότι το νέο τουριστικό σποτ θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάδειξη του Δήμου Παγγαίου, ενισχύοντας την αναγνωρισιμότητα της περιοχής και προβάλλοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε εγχώριες και διεθνείς αγορές. Οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές, με στόχο ένα ακόμη πιο δυναμικό καλοκαίρι για την περιοχή.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

12ο Συνέδριο Gaia Επιχειρείν: Η νέα γενιά της γεωργίας στο προσκήνιο

image_print

Η Ξάνθη βρέθηκε στο επίκεντρο του αγροτικού διαλόγου της χώρας, φιλοξενώντας το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Με κεντρικό θέμα την ανανέωση των γενεών και την καινοτομία, το συνέδριο ανέδειξε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας: πώς η γεωργία θα γίνει ξανά ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου τα επόμενα χρόνια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία καλούνται να προσαρμοστούν σε κλιματικές αλλαγές, δημογραφικές μεταβολές, αυξημένο κόστος παραγωγής και τεχνολογικές εξελίξεις, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η είσοδος νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα αποτελεί προϋπόθεση για το μέλλον της παραγωγής. Η ανανέωση των γενεών δεν αφορά μόνο την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και την εισαγωγή νέων ιδεών, δεξιοτήτων και σύγχρονων πρακτικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Αναστάσιος Τρυπιτσίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η καινοτομία και η ανανέωση των γενεών αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί, οι νέες τεχνολογίες και η σύγχρονη Κοινή Αγροτική Πολιτική στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και παραγωγικού αγροτικού μοντέλου.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η γραφειοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο για την είσοδο και την παραμονή των νέων στη γεωργία, ενώ ακολουθούν η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές και η περιορισμένη πρόσβαση σε συμβουλευτική υποστήριξη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, απαιτούνται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό και βιώσιμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών οργανώσεων και θεσμών. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Έρευνας και Καινοτομίας των Copa-Cogeca, Radu Mihailov, τόνισε τη σημασία της μεταφοράς γνώσης προς τους νέους παραγωγούς και τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί ως σύνδεσμος μεταξύ έρευνας, ακαδημαϊκής κοινότητας και παραγωγής. Το μήνυμα που κυριάρχησε ήταν ότι η καινοτομία πρέπει να φτάσει στον αγρό και να μετατραπεί σε πρακτικό εργαλείο για τον παραγωγό.

Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων της ευρωπαϊκής αγροτικής κοινότητας. Ο αντιπρόεδρος της CEJA Young Farmers, Matteo Pagliarani, επεσήμανε ότι όταν οι νέοι άνθρωποι λαμβάνουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να δημιουργήσουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο, ενώ ο ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών.

Από την πλευρά των τοπικών παραγωγικών φορέων, ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η τοποθέτηση του προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Αμέτ Σινάν, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαρκή μείωση των ενεργών παραγωγών και στην ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες που θα κρατήσουν ζωντανά τα χωριά και την παραγωγή στην ύπαιθρο. Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας και η στήριξη των νέων αποτελούν κλειδί για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Το 12ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ολοκληρώθηκε με το κοινό συμπέρασμα ότι η επόμενη ημέρα της γεωργίας θα κριθεί από την ικανότητα του τομέα να προσελκύσει νέους ανθρώπους, να αξιοποιήσει την τεχνολογία και να μετατρέψει την καινοτομία σε εργαλείο καθημερινής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή και η επένδυση στη νέα γενιά φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό αγροτικό μέλλον.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en