Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σας χρειάζεται… ενίσχυση

image_print

Ορισμένοι καταφέρνουν να περάσουν το χειμώνα χωρίς να αρρωστήσουν ούτε μία φορά, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται κάθε τόσο από ένα κρυολόγημα ή από την εποχική γρίπη.

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ των δύο; Το πόσο καλά «αντιστέκεται» το ανοσοποιητικό τους στους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Δείτε μερικά αρκετά παράδοξα σημάδια αδυναμίας του ανοσοποιητικού που μπορεί να οφείλονται και στις δικές σας κακές συνήθειες.

1. Αγαπάτε τα γλυκά

1immune

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης δεν ανεβάζει μόνο το δείκτη της ζυγαριάς. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι μόλις 100 γραμμάρια ζάχαρης (ποσότητα που αντιστοιχεί σε τρία κουτάκια αναψυκτικού) περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να εξολοθρεύσουν παθογόνα βακτήρια σε διάστημα έως και πέντε ωρών.

2. Δεν πίνετε πολλά υγρά

2immune

Το σώμα χρειάζεται πολύ νερό (τσάι, καφέ κ.λπ.) για να μπορέσει να απομακρύνει τις τοξίνες. Η αναγκαία ημερήσια ποσότητα υγρών διαφέρει από άτομο σε άτομο: Βασικό κριτήριο είναι το χρώμα των ούρων – εάν είναι σχεδόν διάφανα, τότε σημαίνει πως λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες υγρών.

3. Σας περισσεύουν μερικά… κιλά

3immune

Το βάρος επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθώς συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα αλλά και την εκδήλωση της φλεγμονής. Όσο περισσότερο ξεπερνάτε το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, τόσο πιο δύσκολο είναι για το ανοσοποιητικό σας να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις.

4. Η μύτη σας είναι ξηρή

4immune

Η καταρροή είναι σύμπτωμα του κρυολογήματος και της λοίμωξης από τη γρίπη, αποτελεί όμως μια φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στους μικροοργανισμούς. Οι ιοί απομακρύνονται ευκολότερα από το σώμα όταν παγιδεύονται στη βλέννα κι έτσι αν η ρινική κοιλότητα είναι ξηρή μεταφέρονται ανεμπόδιστα στο υπόλοιπο σώμα.

5. Έχετε πολύ στρες

5immune

Σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρίας Ψυχολογίας, το χρόνιο στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε έντονο στρες ενώ περνάτε γρίπη ή κρυολόγημα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και επιμένουν για περισσότερο χρόνο.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ξενοφών Κροκίδης: Δεν θα είμαι υποψήφιος, αλλά παραμένω μάχιμος γιατρός

Ξενοφών Κροκίδης – Παρέμβαση για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και το Νοσοκομείο Καβάλας
image_print

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας γνωστοποιεί ο Ξενοφών Κ. Κροκίδης, Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, με τους γιατρούς της Καβάλας να καλούνται να εκλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και εκπροσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ο κ. Κροκίδης εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα είναι για πρώτη φορά ηλεκτρονική, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, ανεξάρτητα από επαγγελματικές υποχρεώσεις ή απόσταση από την πόλη της Καβάλας.

Μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια συμμετοχής στα όργανα του Ιατρικού Συλλόγου, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος στον ΠΙΣ, αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, αλλά όχι εύκολη.

Στην τοποθέτησή του κάνει απολογισμό της πορείας του, αναφερόμενος στους αγώνες για το Νοσοκομείο Καβάλας και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στις κινητοποιήσεις για τους ιδιώτες γιατρούς και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και στη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, ευχαριστεί τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στα όργανα του Συλλόγου, καθώς και εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η μη συμμετοχή του στις εκλογές δεν σημαίνει παραίτηση από τους αγώνες που έρχονται.

Όπως τονίζει, παραμένει μάχιμος νοσοκομειακός γιατρός, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στις συλλειτουργούσες Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καβάλας είναι τέτοια ώστε «κανένας παθολόγος δεν περισσεύει».

Ακολουθεί η δήλωση:

Υποστολή σημαίας ;

του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη, Διευθυντής Β΄ Παθολογική Κλινικής, Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Την προσεχή Κυριακή, 14 Ιουνίου 2026, οι Καβαλιώτες Γιατροί – όπως και οι Γιατροί όλης της χώρας -, θα κληθούν να επιλέξουν τα νέα όργανα διοίκησης του Συλλόγου μας : Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο,. Εξελεγκτική Επιτροπή και Εκπρoσώπους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ). Προκαταβολικά ευχόμαστε από βάθους καρδιάς σε όλους τους υποψήφιους ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, η οποία για πρώτη φορά θα είναι ηλεκτρονική, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του Συλλόγου ανεξαρτήτως επαγγελματικών υποχρεώσεων (εφημερίες, χειρουργεία κα) και απόστασης από τη πόλη της Καβάλας, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συμμετοχής μου στα όργανα του Συλλόγου (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Πρόεδρος Πειθαρχικού Συμβουλίου, Εκπρόσωπος στον ΠΙΣ), αποφάσισα συνειδητά να μην συμμετάσχω στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Μια τέτοια απόφαση δεν είναι ποτέ εύκολη, απαιτεί δύναμη ψυχής και ορθολογική αποτίμηση των προσωπικών και άλλων δεδομένων. Την ώρα όμως που λαμβάνεται, περνούν αστραπιαία όλα όσα μεσολάβησαν αυτές τις δύο δεκαετίες : αγώνες για το Νοσοκομείο μας και τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς (Ειδικούς και Ειδικευόμενους), κινητοποιήσεις για τους Ιδιώτες Γιατρούς (Clawback – Rebate) και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανεξάντλητος αριθμός επιστημονικών συνεδρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων και απόδοση δικαιοσύνης για παραβατικές η άλλες συμπεριφορές. Έρχονται επίσης στη μνήμη μου, όλοι εκείνοι οι Συνάδελφοι με τους οποίους συνεργάστηκα στα όργανα του Συλλόγου, και τους οποίους επιθυμώ να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας. Παράλληλα, ευχαριστώ θερμά όλους τους εκπρόσωπους Φορέων, Συλλόγων, Σωματείων, με τους οποίους συνεργάστηκα σε διάφορους τομείς αυτές τις δύο δεκαετίες.

Αν σε κάποιους από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, δημιουργήθηκε η εντύπωση μιας πιθανής μου παραίτησης από τους αγώνες που έρχονται, η απάντηση είναι μια και ξεκάθαρη : ΟΧΙ. Είμαι και παραμένω μάχιμος Νοσοκομειακός Γιατρός. Άλλωστε, η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις συλλειτουργούσες Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου μας είναι τέτοια, που κανένας ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ δεν περισσεύει…

Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Χ. Ζεϊμπέκ: Να δοθεί άμεσα λύση για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Παρέμβαση για τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
image_print

Άμεση λύση για τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ζητά ο βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τονίζοντας ότι η Μονάδα παραμένει κλειστή εδώ και πέντε χρόνια.

Με δήλωσή του, ο κ. Ζεϊμπέκ σχολιάζει την είδηση ότι θα δοθεί έξτρα πριμ από τη ΣΕΚΕ προς τρεις ιατρούς, με στόχο να καλυφθούν οι θέσεις και να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης.

Όπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή μπορεί να είναι τιμητική για την ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν είναι τιμητική για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο βουλευτής κάνει λόγο για διαχρονική αντιμετώπιση των 110.000 κατοίκων του Νομού Ξάνθης ως «πολιτών β΄ κατηγορίας», υπενθυμίζοντας και τη δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ότι η κλειστή ΜΕΘ στην Ξάνθη αποτελεί «τοπικό πρόβλημα».

Ο κ. Ζεϊμπέκ ασκεί κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης στον χώρο της δημόσιας Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις, στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα κρίσιμες θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν κενές.

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σοβαρές πολιτικές υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας όσο τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας παραμένουν υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Νοσοκομείο Ξάνθης, τα Κέντρα Υγείας του Νομού, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό που κρατά όρθιο το ΕΣΥ.

Ακολουθεί η δήλωση:

Η είδηση ότι θα χορηγηθεί έξτρα πριμ από τη ΣΕΚΕ προς τρεις ιατρούς, μήπως με αυτόν τον τρόπο μπορέσουν επιτέλους να καλυφθούν οι θέσεις και λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης – κλειστή μια πενταετία τώρα – μπορεί να είναι τιμητική για την ιδιωτική εταιρεία, σίγουρα όμως δεν είναι καθόλου τιμητική για την ίδια την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώνει – εμμέσως πλην σαφώς – ότι λογίζουν τους 110.000 κατοίκους του Νομού Ξάνθης, ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Αυτό είχε αποδειχθεί, άλλωστε, και από την κυνική δήλωση του Υφυπουργού Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους, ότι η κλειστή επί μια πενταετία ΜΕΘ στην Ξάνθη, αποτελεί «τοπικό πρόβλημα».

Οι πολιτικές της ΝΔ στον χώρο της δημόσιας Υγείας είναι αυτές που έχουν αποδειχθεί σήμερα οδοστρωτήρας του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Είναι αυτές που οδηγούν γιατρούς και νοσηλευτές σε παραιτήσεις, στον ιδιωτικό τομέα (ή ακόμη χειρότερα στο εξωτερικό). Με αποτέλεσμα νευραλγικές θέσεις σε δημόσια νοσοκομεία, όπως σε αυτό της Ξάνθης, να παραμένουν κενές επί μακρόν.

Ένα είναι βέβαιο:  σοβαρές πολιτικές για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, όσο τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στη χώρα παραμένουν υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα. Όσα «μπαλώματα» και αν σκαρφιστεί ο Υπουργός, όσοι «χορηγοί» και αν βρεθούν.

Υπερασπίστηκα το Νοσοκομείο Ξάνθης και τα Κέντρα Υγείας σε όλον τον Νομό, με τις συνεχείς παρεμβάσεις μου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, που με αυτοθυσία κρατά σήμερα όρθιο το ΕΣΥ. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου. 

DNews Widget
Continue Reading

ΞΑΝΘΗ

Ξάνθη: Εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ξάνθη – Εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
image_print

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2026.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026, από τις 09:00 έως τις 15:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ξάνθης, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας εκστρατείας είναι «Μια Σταγόνα Ανθρωπιάς. Δώσε Αίμα. Σώσε Ζωές», αναδεικνύοντας την αιμοδοσία ως μια βαθιά ανθρώπινη πράξη αλληλεγγύης, φροντίδας και προσφοράς.

Στην Ξάνθη, η ημέρα αυτή τιμάται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη αιμοδοσία, στην οποία συμμετέχουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, ενώ παράλληλα απευθύνεται κάλεσμα και σε νέους εθελοντές να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας.

Η δράση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η Αγάπη» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν, συνεχίζοντας την προσφορά αίματος προς τους πάσχοντες και τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en