Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Σε συναγερμό οι γαλλικές αρχές για τις κινητοποιήσεις

Για πρώτη φορά θα βγουν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού περίπου δώδεκα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής, ενώ επί ποδός βρίσκονται 89.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, από τους οποίους 8.000 μόνο στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς τα «κίτρινα γιλέκα» αναμένεται να διαδηλώσουν και σήμερα, περνώντας πια στο τέταρτο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων.

Για να αιτιολογήσει την κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας «σε μεγάλη κλίμακα», ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως «ριζοσπαστικά, υπονομευτικά στοιχεία, θα προσπαθήσουν ξανά να κινητοποιηθούν». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, αναμένεται τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι να διαδηλώσουν στο Παρίσι «αλλά ανάμεσά τους και κάποιοι υπερβολικά βίαιοι», όπως είπε ο ο υπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που «οι τρεις αυτές τελευταίες εβδομάδες (των κινητοποιήσεων) γέννησαν ένα τέρας που έχει ξεφύγει από τους γεννήτορές του». Στην κινητοποίηση αυτή θα μετάσχουν σύμφωνα με τον Καστανέρ «περίπου 10.000 (άνθρωποι) σε όλη τη Γαλλία».

Ο υπουργός δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να μετάσχουν και βίαια στοιχεία από το εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «μέλη του προσωπικού της Ασπίδας του Θριάμβου είπαν ότι είδαν έναν Γερμανό και έναν Πορτογάλο να σπάνε στην Αψίδα του Θριάμβου» το περασμένο Σάββατο.

Αναφερόμενος στα θωρακισμένα οχήματα, ο Καστανέρ διευκρίνισε πως δεν είναι ο στρατός, δεν είναι άρματα μάχης, είναι εξειδικευμένα μέσα της εθνικής χωροφυλακής που επιτρέπουν κυρίως την άρση των οδοφραγμάτων».

Συστάσεις ευρωπαϊκών χωρών στους πολίτες τους

Χαρακτηριστικό του συναγερμού που έχει σημάνει, για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, είναι οι συστάσεις ευρωπαϊκών χωρών στους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Αν και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών περιορίζεται σε εκκλήσεις προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν την έκθεση δημοσίως, ορισμένα κράτη τους προτρέπουν ξεκάθαρα να αναβάλουν για αργότερα τις επισκέψεις τους που έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο και την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω του μετώπου των «κίτρινων γιλέκων».

Η Τσεχία συστήνει επίσης στους πολίτες της να «μην ταξιδέψουν στο Παρίσι παρά μόνο εάν είναι απόλυτη ανάγκη» και η Πορτογαλία να «αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Παρίσι την 8η Δεκεμβρίου». Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών το πήγε ένα βήμα παραπέρα, συμβουλεύοντας τους Βέλγους να «αναβάλουν τη διαμονή τους». Σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν, απευθύνεται έκκληση να λάβουν «προληπτικά μέτρα», ιδίως να μείνουν μακριά από τα «συμβολικά αξιοθέατα» και τις «τουριστικές περιοχές». Στη Μαδρίτη, οι αρχές συμβουλεύουν τους Ισπανούς «να απομακρυνθούν αμέσως από βίαια στοιχεία που πιθανόν συναντήσουν τυχαία, (να μην σταματούν για φωτογραφίες ή βίντεο) προκειμένου να μην βρεθούν ακουσίως αντιμέτωποι με πιθανές καταστάσεις αντιπαραθέσεων με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου». Οι Γερμανοί καλούνται «να συμπεριφέρονται με σύνεση», «αποφεύγοντας τις διαδηλώσεις», όπως και οι Ιταλοί στους οποίους συστήνεται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη σύνεση, να αποφεύγουν τις ζώνες διαδηλώσεων, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να περιορίσουν τις εξόδους τους όσο το δυνατόν γίνεται». «Ενδέχεται να γίνει χρήση βίας. Να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και να αποφεύγετε τις περιοχές των διαδηλώσεων» προειδοποιεί τους πολίτες της η Ολλανδία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι Τούρκοι επισκέπτες στη Γαλλία κλήθηκαν από τη 2α Δεκεμβρίου να «μείνουν μακριά» από τις περιοχές που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και να παραμείνουν σε απόσταση από σημεία που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα, «ιδίως στο Παρίσι». Στη Βρετανία, το Φόρεϊν Όφις απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να μείνουν στο περιθώριο των διαδηλώσεων του Σαββάτου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 8η Δεκεμβρίου και στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, δεν λέει να κοπάσει ο σάλος που προκλήθηκε από το βίντεο με την προσαγωγή περίπου 150 μαθητών σε λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, στην Ιβελίν, έπειτα από επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων». Το υλικό προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου των Δικαιωμάτων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για το όλο σκηνικό αναφορικά με «τις συνθήκες στις οποίες εκτυλίχθηκαν οι προσαγωγές των μαθητών.

 Εντωμεταξύ, διαδήλωση μαθητών κατά των μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα και νέοι αποκλεισμοί λυκείων οδήγησαν και πάλι σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης στη Λιόν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 39 άτομα. «Μακρόν, παραιτήσου» και «μια είναι η λύση, η επανάσταση», φώναζαν οι περίπου 2.300 διαδηλωτές. Κάποιοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Λεφτά για την παιδεία, όχι για τ’ αφεντικά».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Χαλκίδα | Πέταξαν σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψαν

Άγρια κτηνωδία σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/04), στη Χαλκίδα αφού άγνωστος δράστης πέταξε σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr, άγνωστος πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου έναν σκύλο και έπειτα έβαλε φωτιά και τον έκαψε. Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές και άμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Χαλκίδας..

Αφού έγινε η κατάσβεση της φωτιάς και ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ζώου, έγινε σκανάρισμα για τσιπ χωρίς αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό για τον εντοπισμό του δράστη.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Ιράν | Μια “υποβαθμισμένη” επίθεση που τάραξε τον πλανήτη

Με “σειρήνες” πολέμου ξημέρωσε η Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια ανησυχία των προηγούμενων ημερών για ανταπάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και αντίποινα μετά την εκτόξευση 100 και πλέον drones της Τεχεράνης.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε Μέσα της χώρας τους επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

Πρώτο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή. Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο.

Υποβάθμιση από την Τεχεράνη, σιγή ιχθύος στο Τελ Αβίβ – Αναφορές σε “ύποπτα αντικείμενα”

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν μετά από αναφορές για εκρήξεις κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Ισφαχάν, προσθέτοντας αργότερα ότι καταρρίφθηκαν drones στην επαρχία.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε πως δεν αναφέρθηκε «καμιά σοβαρή ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα.

«Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, είναι «απόλυτα ασφαλείς», διαβεβαίωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim από την πλευρά του, εν μέσω πληροφοριών για «ισχυρές εκρήξεις» στην περιοχή αυτή

Ανώτερος διοικητής του στρατού του Ιράν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στην επίθεση που έγινε τη νύχτα. Πρόσθεσε ότι ο θόρυβος που ακούστηκε τη νύχτα στο Ισφαχάν οφειλόταν σε συστήματα αεράμυνας που στόχευαν ένα «ύποπτο αντικείμενο», αναφέρει το Reuters. Άλλος Ιρανός αξιωματούχος στο Ισφαχάν, φέρεται να έδωσε ακριβώς τον ίδιο ισχυρισμό στην κρατική τηλεόραση.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

Σύμφωνα με την Washington Post, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ακολούθησαν “εντολές σιγής” μετά την επίθεση στο εσωτερικό του Ιράν.

Ιρανός αξιωματούχος: “Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα”

Το Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters, λίγες ώρες αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ιρανικού εδάφους.

“Η ξένη πηγή του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση τείνει περισσότερο στη διείσδυση παρά στην επίθεση”, επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Αμερικανικά Μέσα: “Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για τα αντίποινα”

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

Πόσο σοβαρό ήταν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν και γιατί επέλεξε το Ισφαχάν

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, η κατάσταση στο Ισφαχάν είναι ήρεμη μετά τις αναφορές για χτύπημα του Ισραήλ. Όπως εκτιμά ο ίδιος “εάν αυτή είναι πράγματι η αρχή και το τέλος της απάντησης του Ισραήλ, τότε φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένη σε μέγεθος και εύρος. Το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα ​​θα εξαρτηθεί από δύο πράγματα: Αν αυτό είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και αν το Ιράν θα αποφασίσει τώρα να αντεπιτεθεί.”.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Κίμιτ μίλησε στο BBC για τη σημασία του Ισφαχάν και γιατί το Ισραήλ μπορεί να το επέλεξε ως τόπο επίθεσης: «Το Ισφαχάν είναι πραγματικά σε μεγάλο βαθμό το κέντρο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος όσον αφορά την εκπαίδευση, την έρευνα και, όπως θα έλεγαν κάποιοι, την ανάπτυξη της ιρανικής πυρηνικής ικανότητας. «Έτσι είναι μια πιθανή τοποθεσία που θα χτυπούσε το Ισραήλ, επειδή ο μεγαλύτερος φόβος που έχουν οι Ισραηλινοί δεν είναι οι συνεχείς πυραύλοι σήμερα αλλά η πυρηνική ικανότητα αύριο».

Το Ισφαχάν φιλοξενεί τοποθεσίες που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εμπλουτισμού του στο Νατάνζ . Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε όλες τις τοποθεσίες στην περιοχή ως «πλήρως ασφαλείς».

Πηγή: news247.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en